- 26 Mayıs 2018
- 8.189
- 38.698
- 51
İdrakcim ülkemizde 1980 den sonra pedagoji eğitimi veren lisans bölümleri kapandı dolayısıyla 'pedagoji' adı altında lisans veya yüksek lisans eğitimi veren bir üniversite, fakülte,bölüm yok.
Bununla birlikte çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünde, Yükseklisans veya artı doktora yapmış kişilerin pedagog ünvanını kullanması olağan karşılanıyor.
Pedagog ünvanı psikolojik alt yapısı olan kişilere değil daha çok eğitimsel bakış açısına yönelik bir ünvan.
Yine zaman zaman Eğitim Programları ve Öğretimi ve/veya Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans veya artı doktora yapmış kişiler de pedagog ünvanını kullanabiliyorlar
mesela Dr.Özgür Bolat buna bir örnek.
Bir de yurtdışında pedagoji lisansı okumuş ülkemizde sosyoloji veya piskolojide Yükseklisans yapmış bazı kişiler pedagog ünvanını kullanıyor örneğin Adem Güneş.
Çocuğunuzla ilgili üç farklı uzmandan,üç farklı görüş almanıza çok şaşırmadım çünkü psikoloji matematik gibi 2 + 2=4 eder şeklinde kesin kuralları olan bir bilim değil.
Psikolojide farklı ekoller ve bu ekolleri benimseyen uzmanlar var ve bir çocukla ilgili görüş ve/veya öneri bildirirken yaklaşımımızı bu ekoller belirliyor.
Ayrıca kişisel olarak çocuğa ve ebeveynliğe bakışımız,mesleki tecrübemiz,alanda kendimizi ne kadar yenilediğimiz, ne kadar farklı okumalar yaptığımız ve benzeri bir çok unsur bu görüş farklılığında rol oynuyor.
Çünkü değişmeyen tek şey değişim,psikoloji bilimi de tıpkı dünya ve diğer bilim dalları gibi her gün yeni bilgilerin ışığında değişiyor,evriliyor.
Geçenlerde,çocuk psikiyatristi olarak ciddi bir ün yapmış,kitaplarını üniversitelerde ders kitabı olarak okuduğumuz ve şu anda hayatta olmayan bir hocamızın kitabı elime geçti.
kitapta,çocuğa fazla hırpalamadan,hafif şiddetteki dayağın kabul edilebileceği yazıyordu.
20-30 yıl önce bu fikir belki normal görülüyordu ve kabul edilebilirdi,şu anda asla kabul edilemez.
Sözü fazla uzattım,umarım yeterince açıklayıcı olabilmişimdir.
Benim kastettiğim görüş ve yaklaşım farklılığı bu değildi,Çok teşekkür ederim bu durumda benim zihnimin karışması normalmiş :) pedagog ünvanı birden fazla şekilde alınabiliyor imiş söyledikleri gibi.
Evet farklı teşhisler alması normal görülebilir. Ancak bu uzmanlar burunlarından kıl aldırmadıkları için açıkça endişe ve düşüncelerimizi paylaşamıyoruz mesela. Oğlumu götürdüğüm son uzmana dedim ki, "oğlum bugün uykusuz ve de biraz hasta. Randevu zamanını değiştirmek istedim ama mümkün olmadı. Şu an verdiği aşırı tepkiler her zamanki hali değil. Ortamda dikkatini çekecek çok fazla uyaran var." Mesela odanın içinde musluk vardı ve oğlum muslukla oynamayı çok sever. Onu gördükten sonra odaklanması, uzmanın yönergelerini dinlemesi neredeyse imkansız. Kadın bana" yoo bunlar etkilemez. Bla bla dan şüpheleniyorum" diye teşhis üzerine konuşmaya başladı. Yahu nasıl etkilemez. Evet sen uzmansın ama ben de çocuğumu tanıyorum. Evet psikoloji değişkendir, gelişime ve değişime açıktır ancak maalesef ebeveynler olarak biz takip ediyoruz bu DEĞİŞİMLERİ. Gittiğimiz uzmanlar "ben uzmanım" deyip sıyrılıyor işin içinden.
Bundan on yıl önce gittiğim bir pisikiyatr şizofren olma ihtimalimden bahsetti :) öyle ağır ilaçlar yazdı ki mütemadiyen uyuyordum. Sonra bu iş böyle olmayacak deyip başka bir pskiyatra gittiğimde "o ilaçları hemen bırak" deyip bambaşka bir tedavi uyguladı. Evet uzmanına göre bakış açısı ve teşhis değişebilir ama bu kadar olabilir mi? İnsan psikolojisi bu kadar hafife alınabilir mi?
Oğlumu ilk götürdüğüm uzman otizm olabilir bence diyerek beni korkutmuştu. Hatta ilerleyen süreçte ilaç desteği verilecek dedi. Ben o endişe ile hemen başka bir uzmana götürdüm otizm ile alakası yok dedi. Bu kadar mı değişken olur kişiden kişiye Ben anlamıyorum ki.
Benim kastettiğim görüş ve yaklaşım farklılığı bu değildi,
haklısınız bu kadar da olmaz.
Rica ederimYok ben sizin kastettiğinizi anladım da dediğim gibi bunu sadece ihtiyaç duyanlar anlıyor :) anlaması gereken asıl zatlar anlamıyor. İnşallah ayın 21'inde oğlum için çok güzel şeyler yazacağım buraya. Bu sefer umutluyum. En azından bazı durumlar netleşecek. Teşekkür ederim bilgilendirme için :)
benim özel egitimim 10 yas civari basladi. drama ve sanat kurslari, kimya ve bioloji kursalarina gitdim. spor hayatimda hep cok büyük bir rol oynadi (team sporu ve bireysel sporlar).
ilgi alanim asiri degisken oldugu icin hayatimda konstant denilecek bir hoby hic olmadi.
okul ve uni hayatim berbat gecdi- ama kisiligimi negatif etkiledigini sanmiyorum. psikolojik bir sorunum yok ve olmadida. antideprasan vs. kullanmadim.
benim ailem güzel yönlerdirdi ve baya zaman ve nakit harcadilar benim icin. asla yargilanmadim- ilgi duydugum her konuda destek gördüm.
Benim oğlum da sessiz bir çocuk olduğu için ya da ana yüreği yolunda gitmeyen , ama adını koyamadığım bıseylerden oturu ; Oyun grubu 1 sene , drama-tiyatro atölyesi, yüzme(yüzme biliyordu ve hoşlanmadı bu kurstan ),gitar kursuna gönderdim bu test yapılana kadar.
2 senedir bilim sanatta eğitim alıyor , Fizik lab, drama, akıl oyunları, matematik lab derslerini aldı. Bu sene ılkokul duzeyınden mezun olacak, felsefe ve resım atolyesıne gıdıyor suanda . Seneye de devam edecek eger prosedür fılan degısmezse liseye kadar hak kazandı . Bıze söylenen su oldu çocuk atıyorum keman mı başladı, 9 ay devam etmesı lazımmış, sıkılma, o ıstegı kaybetme normalmıs ama bız o sıkıldıkça bırakmamalıymışız yanı bıraktırmamalıymışız.
Ayrıca suanda basketbol ve futbola gıdıyor . Ama ıkısınden bırını elemesını ısteyecegım muhtemelen futbolu seçecek .
Bılım sanata gıtmeyı cok sevıyo, bu sene 4 sınıf puan sıstemı fılan var hanı zorlanırsan bırakabilirsın demıstım. Ama kesınlıkle ıstemıyor, basketbola okul saatınde gıdıyor 2 saat beden saati, futbol hafta sonu zaten asırı sevıyor. Bızımkı gecmıste olan herseyı merak ediyor, yıldızlarla alakalı henuz duymadım, dinozorlar, gecmıs teki savaslar gıbı seyler. He hem ezberı cok kuvvetlı hemde hafızası 2 3 srne once ızledıgımız fılmı fılan hatırlıyor, cok soru soruyor ve cok konusuyor. Dıl becerısı dersen s veya ş harfını bıraz farklı soyluyor ve takıntı yapıyor bunu, ama oyle konusmamazlık yapmadı 6 aylıkken konustu, kardesıde 7 aylıkken konustu. Ama bulbul gıbı sakımadı 2 yas civarında tamamen cumle kuruyordu, dedıgım gıbı ben acaba demedjm hıc. Onun dısında uyumlu bır cocuk, kendı ısteklerını dıle getırıp dıretebılır mantıklı acıklamaları dınleyebılır, gecıstırılemeyen bırı. Odev konusunda odevlerını yapar, test cozer, problem cozme de sıkıntısı var. Bazen bazı problemleri sanırım anlıyamıyor hıkayesı uzunca ıse. Buarada ıng dersahaneye gıdıyor, oyle catır catır konusmuyor henuz. 3 sene bıtınce tamamen farklı olacak dıyor mudur, ama kelıme kelıme az cok anladıgı ıcın cızgı film ızlıyor. Duygusal, hassas esyalarını deger verıyor, tas topluyor, denız kabugu, efendım eskımıs bır oyuncagı sevıyorsa attırmıyor anlıcan uzere yakın zamanda ev cop eve donebılır cunku ben bazılarını gızlıce atıyordum. Benim tek sıkıntım, psıkolojık problemlero olmasın, mutlu olsun. Uzun uzun nasıhat dınlıyemıyor, genelde akıl verırken 2 cumle kullanıyorum dinlemedigını dusunuyorum cunku. Arkadas problemi yok mesela okudugum bazı konular uzdu benı, sımdılık bızde yok o ıcıne kapanık mı sessız mı ben tercıhı bu dıye dusunuyorum ama yenı bır ortama gırerken utanıyorum ben demıyor, cunku bana soyler dıye dusunuyorum. Basarısız oldugunda kendını motıve edebılıyor, bır dahakıne daha ıyı olacak gıbı gıbı. Ogrt cok yakın ılıskı kurmadı ne anaokulunda ne de sımdı ogrt bu cocuk farklı demedı, yakınlık kurmadıgı ıcın mı yoksa cocugum tamamen normaldır belkıde bılmıyorum. Pekı senın aılen nasıl fark etmıs, nasık tanı konmus kaac sene once kı ben kendımı ılgılı bırı olarak dusunurdum 2 sene elımde test sallanmısım. Okumamıza ragmen, her an karsımıza cıkmamıza ragmen kendımıde cok sucluyorum, gec kalınmıslık hıssedıyorum ne olursa olsunevet- benimde her hobby icin en az 12 ay deneme sürem vardi.
gercekdende önemli bir konu bu. istekleri her saniye degisebilir- önemli olan gereken inputu belirli bir yastan sonra kendi bulabilmesi.
ben bu konu icin meditasyon kursuna bile gitmek zorunda kalmistim (kafamda 7/24 calisan bir motor vardi- ve ben bu motoru durdurmayi basaramiyordum).
her daim disardan yeni bir input beklememeyi ögrenmesi lazim.
cogu anne/baba cani sikiliyor veya körelmesin diye kurstan kursa tasiyorlar- aslinda cocugun kendi hayalgücünle birseyler üretmeyi ögrenmesi lazim.
kendi beynini kullanmayi (bu gercekden zor, cünkü asla durmuyor- ve durmadigi icin dinlenmek mümkün degil) ve üretmeyi (mesela yildizlara ilgi duyuyorsa, ilk kitabini siz satin alin ama birakin kendisi cözsün- bir ögretmen yardimi almadan kendi üretsin ve kesinlikle internetden arastirma yapmasin- sadece klasik kitaplarla (internetde asiri yogun bilgi trafigi oldugu icin yorucu oluyor) ögrenmek en büyük faktör
yavrunuz bana cok sempatik geldi- bende yillarca basketbol oynadim hala oynarim- sadece hafta sonrali olan turnuvalar beni bunaltmisti.
dil gelisimi nasil?
ben 5 yasina kadar düzgün konusmamisim (konusamadigimdan degil, sadece konusmak istememisim ve asiri icine kapanik bir cocukmusum) simdi yaklasik 6 dil konusuyorum (türkce dahil) ve asiri disa dönük bir insanim. yeni bir dili ögrenmek (eger ilgi duyuyorsam) yaklasik 6 ay sürüyor.
oglunuzu bu konuda destekliyebilirsinz-
bilsem sınavının tablet sonucu veriliyor.Fakat 2.aşama zeka testi olduğundan zeka puanını söylemek etik olmadığı için kazanamadınız ya da kazandınız yazar.zaten baraj puan 130.bunu da açıklamalarda yazarlar.baraj puan genel yetenekte 130 resimde 90 puan gibi.130 ve üstü ise üstün zeka demektir.yani bilsem 2.aşamada kazandıysanız üstün zekalısınız demektir.Wiscr hele özel merkezlerde yapılınca çok geçerli güvenli sonuç vermiyor. Ram eğer üstün yetenekli diye tabi koymamış ise o raporu düşünüp kendinizi boşuna üzmeyin. Özel merkezlerde genelde şişirme sonuçlar çıkıyor biz wiscr eğitimi alırken bunu eğitmen söylemişti. Üstelik bu dönem şartları için çok geçerli bi test değil artık. Eğer hala şüpheleniyorsanız okulda sınıf ve rehber öğretmene durumu anlatıp ram a yönlendirilmesini ve orada gerekli testlerin uygulanmasını talep edin
Merhaba, doktor isteğiyle benim 10 yaşına girecek olan kızıma yapıldı, ama nasıl yapıldı?Zeka testi beş yıl sonra tekrarlanamaz diye bir kural ve kaide yok bununla birlikte Wiskar zeka testi sonucunda çocuğunuz üstün zekalı çıktıysa üstün zekalıdır bu da değişmez.
Ancak çocuk,sahip olduğu potansiyele uygun olarak desteklenmediği ve gerekli eğitimi almadığı taktirde potansiyelinde belli bir miktar körelme olabiliyor.
Tüm psikolojik testler aradan altı ay zaman geçtikten sonra tekrar uygulanabilir.
Sadece test tekrarına gerçekten ihtiyaç olup olmadığı iyi değerlendirilmelidir.
Özel merkezlerde yapılan testlerin güvenilir olmadığı konusuna katılmıyorum.
Sizin çocuğunuzun üstün zekalı olmasının merkeze ne gibi bir katkısı olabilir?
Bu tip testler matbudur, maddeleri merkezden merkeze değişmez,değerlendirme kriteri de tektir,her uzman bu kritere göre değerlendirme yapar.
bununla birlikte testi uygulayanın bu konudaki tecrübesi,testi uygulama sıklığı, çocuğun o günkü ruh hali,testi uygulayanının çocuğa yaklaşımı ve çocukla kurduğu etkileşim,
sonucu kısmen de olsa etkiler.
Son yıllarda çok fazla çocuğun,üstün yetenekli tanısı almasının altında yatan sebepler de ayrıca konuşulmalı.
Üstün zekalı olmanın,ülkemiz şartları ve eğitim politikalarımız düşünüldüğünde ne yazık ki ailenin ciddi emek vermesini gerektiren ve
farklı bir bakış açısı isteyen;özel ve zor bir durum olduğunu kabul etmek lazım.
Size tavsiyem mümkünse rehberlik araştırma merkezinde (RAM) değilse Tüzder veya Zeka Vakfı gibi bu işe daha profesyonelce eğilen kurumlardan birinde ya da kaliteli,isim yapmış bir özel psikolojik danışmanlık merkezlerinden birinde,oğlunuzun zeka testini yeniletmeniz ve net bir tanı almanız.
Tanı kesinleştikten sonra neler yapılabileceğini isterseniz tekrar konuşuruz.
Merhaba, benim kızımda da yüksek zeka var. Ocakta 10 yaşında olacak. Öğretmeni çok zeki olduğunu ve farklı olduğunu söylüyor, bizdeki sıkıntı da şu hafif düzeyde dehb var, dolayısıyla kurallara uymakta çok zorlanıyor, hatta uymuyor, bazı takıntıları varMerhaba kızlar, belkı sessız sedasız dısarıdan takıp edenler vardır.
Pazartesı günü ram da Asis zeka testi uygulandı ogluma, üstün zekalı değil parlak zekalı cıktı.
Yapmanız gereken herhangı bırsey yok , ne yapıyorsanız aynen devam edın dedıler.
Açıkcası sonuca cok sevındım ,Tabi ki oglumu desteklemeye ıstedıgı materyallere ulasması ıcın on ayak olmaya devam edecegım , ama tedırgınlıgım fılan bıttı cok sukur