Üniversite tercih konusunda yardımcı olur musunuz

Diş hekimliği isteyen biri öğretmenlik yapamaz bence
Bir de sırf atamasi var diye yönlendirme yapmak yanlış
Önemli olan severek yapabileceği bir is
Mesela hemşirelik yakın hem sağlık alaninda, hem atanir da her türlü is bulur
Fizyoterapi, beslenme ve diyetetik tarzi bölümler yakın, moleküler biyoloji ve genetik ya da genetik mühendisliği de güzel bölümler
Hayvanları seviyorsa veterinerlik de güzel ama devlette duz memur gibiler meslegini aktif yapamaz bosuna emek verdiğine degmez şayet idealleri varsa

İlköğretim matematik atamaları iyi fakat eğitimde ne olacağı hiç belli olmuyor. Ben lisansa başladığımda kendi branşımın ataması çok iyiydi ama mezun olana kadar yükseldi. Yine en iyisi sağlık sektörü sanırım.

Fen lisesi öğrencisinin böyle düşünmesi çok üzücü vizyon sıfır resmen. Ne istediğini de bilmiyor belli ki bölümler aşırı alakasız. Bence bir sene daha hazırlaması için teşvik edin yoksa çok pişman olacak gibi. Yazdığınız bölümlerden veteriner hekimlik ve bilgisayar mühendisliği her açıdan en mantıklı olanı. Öğretmenlik yazmamalı bence. 1 sene daha hazırlanmayı gözünde büyütmesin. Ben de ikinci senemde yerleştim ve ilk senesinde giden arkadaşlarım çoğunlukla daha iyi yapabilirdim keşke tekrar girseydim dediler. Özellikle tıp veya diş tutmadığı için tercih yapanlar gerçekten pişman oldu. Yine de illa tercih yapacaksa veterinerlik veya bilgisayar öneririm. Özellikle de veterinerlik. Kardeşim için çok araştırmıştım geçen sene veterinerlik yazdı ve iyiki seni dinlemişim diyor.

Ben veterinerlik okuyorum. 5 senelik bir bölüm. Özelde devlette iş imkanı fazla. İşsiz kalınmaz. Hayvanlar ilgisini cekiyorsa düşünebilir. Ki bitirince illa hayvanla iç ice olmak zorunda değil. Siralamasi da 60 bin civarı sanirsam.

Anladım haklısınız aslında annesi de 1 yıl mezuna kal diyor ama dinlemiyor. Bir de kardeşi ders çalış bak o yüzden diş hekimliği tutmadı deyince zoruna gitmiş. Her şey zoruna gidiyormuş, dayanamam bu strese diyor. Veterinerlikten memnun mu kardeşiniz?

Biyokimya okusun o zaman...gerci üniversitede bu bölüm var mi bilmiyorum var gibi animsiyorum hastanelerde kimya laboratuvarlarında çalışır kan tahlillerini inceler
Bir akrabamiz biyoloji mezunu biyokimya laboratuvarinda çalışıyor hastanede
Valla geometriyi sormadım da, matematiği severek çalışmıyorum diyo, biyoloji ve kimyayı çok seviyor. Mimarlık güzel meslek de atama puanına baktım 93 falan var.
Olaya memurluk olarak bakmak yanlis hic bir iş garanti degil, yakinda memurlugun da is güvencesini kaldırabilirler yıllardır bu konuda calismalar var
Zaten artik her kurum kendi personelini kendi kriterlerine göre alıyor yani tek kanaldan (ösym) atamalar azaldi ve atananlar da önce sözleşmeli başlıyorlar

Buna dair birkac ay önce bir arastirma yayinlanmisti tvde.
18-25 yas genclerin çoğu özgürce çalışabilecekleri, kisitlanmayacaklari bir ortam isterken ayni zamanda bunlarin yüzde 61i de memur olarak atanmayi hedefliyormus.
Yani birbiriyle celisen iki durum söz konusu. Bence sebebi de gelecek kaygısı tamamen yoksa simdiki gençler bizim kadar (30 yaş üstü) sabırlı degiller.

arkadasımın kardeşi de diş hekimliği istiyordu bu sene olmadı o yüzden seneye tekrar hazırlanacak. ki onunda şu an coğu bölüm oluyor. İstediği bölümü okusun.

Simdi yasindan ve sinavin da üstünde yarattığı baskidan dolayi öyle düşünüyor ama inanin 1 sene gec kalirim korkusu yüzünden ömrünü sevmediği bir işte de çürütebilir.
Veteriner olmak istiyormus ya, bir hayvani mesela.inegi dogurtabilir mi? Yani okulda teorik bilgiler verilir ama ne kadar pratige dökülüyor orasi meçhul.
Ben okul olarak okurdum belki ama is olarak yapamazdım mesela. Olaya puan ve atama olarak değil, severek yapilabilecek is olarak baksın

İlköğretim matematik iyi içlerinde ama kendisi matematik sevmiyormuş pek. Gönülden gelmedikçe öğretmenlik çok zor olur. Gönlü hemşirelikten yanaysa hemşirelik yazsın madem. Anladığım kadarıyla devlette iş imkanı olan bir bölüm istiyor o yüzden mimarlık ve veteriner hekimliği eledim.

Biyoloji, Fizik, Kimya ataması zor bölümler. İlköğretim Matematik ataması olan bölüm. Endüstri Mühendisliği çok iş bulamaz. Onun yerine Makine ya da Mekatronik mühendisliği düşünebilir

Nereye gitse memnun olmayacak.. hedefi dis hekimligi. Akli onda kalacak.. pisman olup alan degistirmeye calisacak. Daha cok yil kaybedecek. O yasta bir yil evde oturmak bir sey degil. Acele etmesin. Zaten virus var. umutsuz vaka degil. Fen lisesi mezunu. Bir yil daha sabredip dis hekimligini zorlasin.

Hemşirelik ve veterinerlik net. Neden? Sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde iş bulur. Dil öğrendiği takdirde hemşireyim dediği her yerde havada kaplarlar. Veteriner olursa da Güney Amerika'dan Yeni Zelanda'ya iş bulur. Sadece bizim ülkeyi düşünmemek lazım. Gidişat kötü.

Mimarlığı okuması zor diye duymuş, ataması azmış ondan yazmak istemiyor. Bilemedik
mimarlık zaten atama için değil de genelde özel sektörde çalışmak için okunan bi bölüm.çiziminin, yaratıcılığının sabrının olması lazım.ama sektör sıkıntılı.ben başka bi bölümden İTÜ mezunuyum, benim okulumun yurtdışında master yapmış mezunları bile zorla iş bulur bi halde şu an, inşaat sektörü sallantıda çünkü.nereye gitseler verilen cevap % 95 " evet siz tam bize göresiniz ama sektör çok kötü durumda malesef " diyolar.Başka bi okuldan mimar arkadaşım 3 kuruşa şahış şirketinde tam da mimarlık sayılmayan bi iş buldu ve her gün azar yiyor bi de, özelden mimarlık okuyan arkadaşım 1 senedir işsiz.
ideali olduğundan değil de ille devlete atanmak için bi meslek seçicekse başka şeyler baksın.

Gelecek düşünülünce, yapay zeka konusunda çalışacak kişilerin geleceği parlak görünüyor bence. Bilgisayar veya yazılım mühendisliği gelecek vaad edici bence. Öğretmenlikte, devlet atamaları zorlaşıyor gittikçe. Hele ki Fizik ve kimya öğretmenliği ataması yok diyecek kadar az. Mimarlık, çizim ve tasarım konusunda yaratıcı ve sabırlı olması gerekiyor. Özel sektörde iş bulması gerekiyor, bunun için de; bu sektörde referans önemli bence.

68binle yazılan mimarlıktan mühendislikten genetikten hayır gelmez. Yazdıklarınız arasında en elle tutulur olanı ilköğretim matematik.

Bu arada bence güzelce konuşun bi sene daha çalışsın fen lisesi mezunu olarak kapasitesini harcamasın. Bu sene zaten her halukarda evlerde geçecek öğrencilerin hayatı bi sene daha dişini sıksın.

Kızım mimarlık istiyordu, ama illede devlete atanma gibi bir genellemesi yok. Bu sene istediği üniversitelerin sıralamalarına giremedi. Sırf okumuş olmak için 4 yıllık her hangi bir bölüm seçmesini de istemedik. Kaybedeceği bir yıl için ömür boyu istemediği bir mesleği yapmasına içimiz elvermedi.

Geçen gün akşam haberlerinde geleceğin meslekleri için genetik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve yapay zeka mühendisliğini (bu sene Türkiye de ilk kez İTÜ’de açılıyor diye duydum) söylüyorlardı.

Ben istediğinin arkasından gitmesi yönününde fikir verirdim sanırım. Onların yaşları için 1 yıl kayıp nedir ki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…