- 12 Ocak 2019
- 2.922
- 6.515
- 158
- Konu Sahibi Ahtapot Anne
- #2.121
Ayakta olanlardan vs para şeklinde bir "ceza" konusu varsa sınıftaki disiplin sorununa "son çare" olarak, hani belki böyle oturtabilirim şeklinde düşünmüş olabilir öğretmen. Burada öğretmenin " artık yıldığı" izlenimini edindim. Aslında tüm sınıftan değil de özellikle birkaç öğrenciye yönelik yıldırma politikası olduğunu düşünüyorum. Öğretmen de para işine bayılıyorum ama işte, böyle bir çözüm bulmuş olabilir. Mikan ın dediği gibi 25 kuruş olsa bu yaptırım olmaz sanırım. Çocuklar bu parayı "adamdan saymaz." Yaptırım için değecek bir şey lazım.Şimdi size şu an aklımdakileri aktarmak istiyorum. 2. Sınıfa giden oğlumun öğretmeni ayağa kalkanlardan, tahtaya yazılanlardan para topluyor daha doğrusu sinif kumbarasina 1 lira atacak yazilanlar demiş. Sonra okuldaki hademeler az ve iskurdan gelen olmadigi icin sınıfı haftalik temizleyecek bir bayan ayarlandi, o temizliyorm sinifta da temizlik icin her türlü sey var. Hani su faraş ve süpürgeler var ya.pratik temizlik icin onlardan da varmis her gün 2 nöbetçi oluyor, tenefuse cikamiyorlar ve sinifi temiz tutuyorlar, gerekiyotsa supuruyorlar vs. Bir de kitap okuyorlar aylik kitap listelerini ogretmen bizden istiyor. Orda da sayfa sayisina bakmiyor genel olarak 32-48 sayfasi arasi değiştiği icin kitap sayisini baz alıyormuş. Simdi benim canımı sıkan durumlar şöyle: biz zaten temizlik, sınıfın ihtiyaclari icin vs para topluyoruz. Bu kumbarada biriken paralarla da sinif kitapligina kitap yada sinifin herhangi bir ihtiyacini karsiliyor da olsa para isi bana gereksiz geldi. Temizlik icin bir bayan olmasina rağmen cocuklarin sinifi temizliyoruz supuruyoruz gibi sozleri de beni rahatsiz ediyor. Belki sorumluluk alma adina yaptiriyor olanilir ama.. son olarak da kitap sayısını baz almasi bana tamamen haksizlik olarak geliyor. Bizimkinin okudugu kitap sayisi zaten birincilerin cok altında, demem o ki derdim birincilik ya da ödül değil, öğretmene bu şaşkınlığımı dile getiridigimdeki tavrı ve mimikleri ve hatta ben o sayfa sayilsrini toplamakla uğraşamam demesi beni çok rahatsiz etti. Siz bu durumda ne düşünürsünüz? Çok mu irdeliyorum sizce?
Ben kurallara uyumayınca böyle para getirme cezası uygulayan, sınıfa çikolata aldıran vs öğretmen arkadaşları biliyorum. Çok da sıkıntı çıkmamıştı.
Sınıf mevcudunuz kaç ve özel öğretim görmesi gereken çocuk var mı? Bunlar da sınıf için önemli. Kalabalık sınıfta yaptırımlar atabiliyor. Doğru yada yanlış ama miniklere uğraşmak ciddi emek istiyor senin de bildiğin gibi. Birde dikkat süreleri yaşla bağlantılı. O kısa zaman diliminde disiplini sağlanamazsa yandı gülüm keten helva.
Birde 6 saat aynı sınıfta olunca branş gibi değil sonuçta. O disiplin sağlanamazsa saatler, günler bazen haftalar boyu uğraş dur yani... Eminim öğretmen diğer yolları denemiş, en son bir de bu yolu tercih etmiştir. Beni rahatsız etmezdi. Böyle uygun gördüyse vardır bir sebebi.
Arkadaşım 1.sınıf okutuyor. Birisi tüm sınıfa bedel diyor. Hiçbir şekilde oturmuyor, tüm çocukları dövüyor, sürekli sıkıntı çıkarıyorsun vs vs... Anneyle konuşunca anne ağlayıp duruyormuş ve yeni pedagog, psikolog artık her neyse, ona götüreceklermiş. Yani şimdi anneye kızdım ben. Evde de böyle olan bir çocuk için 1.sınıfa başlamasını beklemeden çözümüne bakmalı. Sonuçta evde de sıkıntılı. Şimdi bit çocuk yüzünden sınıfta ders işlenebilir ve 1.sınıf daha. Arkadaşım müdür yardımcısına götürüp burada biraz oturmasını rica etmiş müdür yardımcısından. Az sonra çıktı sınıfa getirdi. "Seni maske başkanı yaptım. Burada maske kutusunu bekleyeceksin." demiş. Arkadaşım "Beni mi cezalandırdı öğrencimi mi anlamadım." dedi ki sinirlenmiş yani. Sınıfçılara zaten çocuğa sürekli sorumluluk verir ki, sınıfın sahiplenin, sorumluluk alsın diye. Yani saçmalamış işte müd yrd. Aman neyse konuyu dağıttım kusura bakma. ☺
Çocuklar sandalyeleri ters çevirmesi gerekiyorsa çevirmeli bence. Herkes kendine düşeni yapmalı. Hem özgüven açısından, hem sorumluluk açısından önemli. Yoksa hiçbir şey yapmak istemeyen çocuklar oluyorlar çünkü onların yerine yapan var ne de olsa. Ancak sınıf temizliği gereksiz geldi. Zaten temizleyeceğim diye daha fazla toz kaldırır. Yapamaz bu yaş. En son dersin son 5-10 dakikasında "Yere eğilip bakın bakalım birşeyiniz düşmüş mü? Sıranın altında çöp kalmış mı? Sıranın altında hiçbir şey olmasın." diye söyler, hızlıca kontrol ederdim. Zaten belli bir süre sonra bu disipline alışıp çöp ya da eşya bırakmıyorlardı.
Şu kitap sayısı mı sayfa sayısı mı mevzusu cidden gıcık. Hoca süreci iyi yönetemeyecekse, haksızlığa yol alacaksa bence yarışa girmeden bireysel gelişime bakmalı. Yoksa bazı çok iyi kitap okuyan çocukların bıraktığını gördüm başka arkadaşın yarış uygulamasından. Ortaokulda bile toparlanamadı çocuk. Okumak istemiyor.
Bizim şimdiki öğretmen para toplayıp set aldı sınıfa. Günlük herkese 1 kitap veriyor. Onunla ilgili soruları da içine koyuyor. Çocuk okuyup soruları cevaplayacak. Bizde ki sıkıntı da öğretmen ilk başta ödev kontrolü yapmadığına ödevde çok zorlandı oğlum. Ne de olsa bakmıyor diye yapmadı da yapmadı. Hocam siz bakamıyorsanız ben bakayım dedim birkaç sefer ve öyle düzelttik. Yani öğretmen bakamayabilir ayrıntılı. Ancak bu yaşta bakmalı. Bakmazsan ucunu alamaz.
Şöyle de yapılıyor bazı öğretmen tarafından. Özet defteri çıkarılıyor. Benim oğlum yazmayı sevmediğinden kitap ta okumak istemiyordu. veli toplantısında velilerin ricasıyla bu yöntemi kaldırdı öğretmen.
Başka biri de okunan kitabın en arka sayfasına sınıf listesi yapıştırmış. Kimin çocuğu okuduysa veli imzalayıp "okudu anlattı" yazıyordu.
Sınıf mevcudu az olsa hepsine tek tek anlattırmak güzel yöntem bence. Ama kalabalıkta bu yapılmaz. Çok zor. Ders gidiyor zaten. Müfredat yoğun. Biraz veliye iş düşüyor aslında kitap okumada.
Neyse çok uzattım. Sürç-i lisan ettiysem affola ☺