- 15 Kasım 2016
- 17.146
- 52.902
- 32
Astoria,
nişanlınız ve tüm sağlık çalışanlarımıza sağlık diliyorum, şu dönemde psikolojik olarak etkileniyorlardır, çalışma şartları, salgın sebebiyle yoğunlukları da hesaba katılınca omuzlarındaki yük epeyce fazlalaştı.
Halkın çoğunluğu panik halinde, vaka sayıları arttıkça, ki maalesef salgın olan diğer ülkeleri düşünecek olursak bizde de sayı artacaktır, haliyle tedbirler ve önlemler daha üst seviyelere çıkarılacaktır, örneğin zorunlu sokağa çıkma yasağı, ev karantinası gibi şeyler yaşayacak gibi görünüyoruz.
Bu haklı tedbirler sebebiyle insanların panik ve korku seviyesi de artacak, ki şimdiden hiçbir psikolojik sorun geçmişi olmayanlarda dahi virüs sonrası korkular başladı, insanlar virüse yakalanıp öleceğini, sevdiklerini kaybedeceklerini düşünmeye başlayacak, evde olmak da psikolojilerini epey etkileyecek.
Virüsten korunmak için bireysel tedbirler almak dışında bu virüsün yol açacağı psikolojik baskıyla başa çıkabilmemiz için neler önerirsiniz?
Evet, bu gidişle Koronavirüs Anksiyete Bozukluğu diye bir tanı dahi gelebilir tanı kitabımıza. :) Şaka bir yana, burada daha önce Koronavirüs kaygısı ile başa çıkmak için 10 öneri vermiştim, tekrar paylaşayım. Özellikle hali hazırda anksiyete bozukluğu, panik atak gibi tanılar almış kişilerin bunları dikkate alması önem taşıyor.:
Koronavirüs Kaygısı ile Baş Edebilmek için 10 Etkili Öneri:
1. Koronavirüs salgınına yönelik kaygı hissetmek doğal bir duygusal tepkidir. İdeal düzeyde kaygı hayatta kalmamızı sağlar. Çok düşük ya da aşırı derecede kaygı kendimizi korumamızı imkânsız hâle getirir. Boşvermeyin. Paniğe de kapılmayın. Kaygınızı önerilen tedbirleri almak için kullanın.
2. Kaygı hissettiğinizde onu ortadan kaldırmak için uğraşmayın. Düzenli nefes alarak ona dikkatinizi verin. Kaygıdan kaçmadıkça toleransınız artacaktır.
3. Güvenilir kaynaklardan doğru bilgi edinmek kaygıyı yönetmede faydalıdır. Nereden geldiği belli olmayan yalan kaynaklar kaygının kontrolsüz biçimde artmasına sebep olur. Sadece güvenilir kaynaklardan bilgi edinin.
4. Bilgiye çok uzun süre maruz kalmak aşırı kaygıyı besler. Çok uzun süreler kendinizi salgın haberlerine maruz bırakmayın. Günde bir ya da iki kere, 30 dk haberleri okumak yeterli olacaktır.
5. Aşırı kaygı, olabilecek olumsuz bir olayın olasılığını olduğundan yüksek görmemize ve bunun baş edilemez olduğu sonucuna varmamıza neden olur. Önerilen tedbirleri almak virüse yakalanma riskini azaltacaktır. Virüse yakalanan kişilerin yarısından fazlasının iyileştiğini, sadece %10-15inde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını unutmayın.
6. Bedenin dengesi duygusal dengeyi de etkiler. Bedeninize bakın. Düzenli ve iyi beslenin. Uyuyun. Hareket edin, spor yapın. Bu bağışıklık sisteminizi de olumlu etkiler.
7. Günlük rutininizi olabildiğince sürdürmeye çalışın. Eğer rutininiz sekteye uğradıysa yeni bir rutin yaratın.
8. Sevdiklerinizle, sosyal çevrenizle iletişimi sürdürün. Salgın ile ilgili teyit edilmemiş yanlış bilgiler paylaşarak birbirinizi korkutmak yerine birbirinize destek olmak, her zamanki konularınızı konuşmak için iletişim kurun.
9. Umudunuzu koruyun. Uzun vadeli hedeflerinizi aklınızdan çıkarmayarak yaşama tutunun.
10. Bu yöntemlerle kendi başınıza kaygınızla baş edemiyorsanız ve kaygı yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek alın.