- 13 Şubat 2020
- 1.068
- 2.417
oglunun aciklamasini okudum, basta atesi varmis ve akciger filmi kotuymus, ona dayali yapilmisAteş yok, solunum normal
Hangi belirtiye göre test yaptılar acaba? Ateşsiz de oluyor mu bu hastalık
dun dinledim, o sekilde degilmis kulucka suresince olan bulastiricilik.O kadar doğru ki. Sonuçta bu virüsün kuluçka süresi 14 gün. Bu demektir ki 14 gün boyunca kişi semptom göstermese de hastalık yayabilir. Eee bu cumaya kadar öğrenciler okula gitti, bu haftasonu dahil herkes vızır vızır avmlerdeydi. Bu haftasonu düğün yapanlar vardı. Bunlar hep bulaşı ortamı. Bu yüzden bu önümüzdeki 10 gün kadar sayının artışı çok normal yeter ki daha fazla bulaşı ortamına maruz kalmayalım, daha dikkatlı olalım.
O zaman gripsin :)
milliyet gazetesinde yayimlanan bilgiye gore,Keşke hastalardan solunum desteği alan var mı onu da söyleseler?
Kaç kişiye test yapıldı acaba? Söyledi mi ki Bakan Bey?
Önceki günlere göre artış daha az sanki.. inşallah benim iyimser bakış açım değil dir..
Ne yapıyorsunuz peki orda? Yani okul boş başka odalarda dursanız en azındanBakan 1.5 2 ay dayanın dedi ama 10 binlerce akademisyen olarak boş okullaea zorla getirtilip aynı odada 10 kişi kalıyorken nasıl dayanalım?
Bunu da açıklasa keşke
Yalnis bilgi bunlar dha iki gun once italyada 21 yasinda bir futbolcu öldü genclerde de ölüm var ama yuzde oranlarinda 65 yas ustu daha fazlaBir de 21yasında bir genç var kemoterapi alıyormuş.
Bakan 1.5 2 ay dayanın dedi ama 10 binlerce akademisyen olarak boş okullaea zorla getirtilip aynı odada 10 kişi kalıyorken nasıl dayanalım?
Bunu da açıklasa keşke
Başka oda yokNe yapıyorsunuz peki orda? Yani okul boş başka odalarda dursanız en azından
Zorunlu gitmesi gerekenler mecbur gidecek canim yapacak bisey yokki. Maskemizi takacagiz, eldivenimizi giyecegiz dezenfektan vs olcak cantamizda. Benimde 2 hafta icinde gitmem gerekiyor insallah sansimiz cok yogun olmaz diye düşünüyorum insanlar hastaneleri tasirmiyodur insallah sakindir oralar.Ya arkadaşlar siz bu kadar korkuyorsanız biz hemotoloji-onkoloji anneleri ne yapsin. Bağışıklık sorunu yaşayan insanlar, çocuklar ne yapsın. Mesela cuma kan vermek için gitmek zorundayiz. Sizlerde ki telaşı gördükçe gece uyuyamıyorum. Sosyal izolasyon şart, tedbir şart. Ama sakin olmak da gerekiyor bazen.
Gerçekte çok korkuyorum.
Tabii ki sonuçta semptom da tam 14. günde çıkacak diye bir kaide yok 2-14gün deniyor. Eğer dediğiniz gibiyse şu sosyal izolasyona dikkat ettiğimiz sürece virüs yayılımı pik seviyeye daha erken ulaşıp, durağan sürece girip bitecek diyebiliriz inşallah böyle olur. Tek dileğim hasta sayısı hastane kapasitelerini aşmasın.dun dinledim, o sekilde degilmis kulucka suresince olan bulastiricilik.
semptomlar baslamadan 2 gun once bulasicilik basliyomus. yani 14. gun hastalik ortaya cikmissa 2 gun once bulastirmaya baslamis demekmis...
ama ne zaman cikacagi belli olmasigi icin 14 gun deniyor
Başka oda yok
3 araçla gidip tıklım tıklım dönüyorum
Ben maske vs kullanıyorum ama ya hocalardan biri hasta olursa?
Ben onu evime anneme babama eşime taşıyacağım.
Ya da ben onlara bulaştırırsam? Oda arkadaşımın 2 tane küçük çocuğu var, öksürdüğümde adam tedirgin oluyor.
Normalde makale okurum boş zamanlarımda ama psikolojimiz iYi değil. Bommboş oturuyoruz tüm gün.
Yök en kısa sürede bu saçmalığı bırakmali
Oda değil de sınıflara dağılsanız demek istedi arkadaş
Sarsa teşhis koyan aynı zamanda kendi atlatan doktorlardan biri, korona belgeselinde sarsla yüzde 76 benzerlik gösterdiği için, aşı ve ilaç çalışmaları sıfırdan başlamayacak, elimizde bir done var onu biraz değiştirmemiz gerekiyor be yıllar alan bir süreci bu sayede kısaltacağız diye beyan ediyor.Merhaba, sizin vesileniz ile bu konu hakkında yazmak istedim. Ben yapay zeka ve makine öğrenmesi ile geçen sene aşı, bu sene ilaç geliştirilmesine katkı sağlayan bir mühendisim. Öncelikle eğer 'repurposing' yani hali hazırda başka bir hastalık için kullanılan ilacın, yeni bir hastalık üzerinde kullanılması durumu hariç ilacın onay alıp raflara sürülmesi ortalama 10-15 yıl alır, o da şanslıysak. Bu da yeni teknolojiler sonucu böyle olmuş, öncesinde 25 yılı buluyordu. Aşı biraz daha kısa, ama aylarla hesap edilemeyecek bir kısalıktan bahsediyorum.
İlaç geliştirmede ortalama 10.000-15.000 bileşik ile başlanır, bu yapılan incelemelerle 250ye ve sonra 5' indirilir. Sayıları ortalama veriyorum ama çoktan aza bu oranla eleniyor genelde. Hemen akabinde bu bileşenlerin güvenlik ve etkinlik araştırmaları yapılıyor. En iyi forma sokmaya çalışılıyor bu da ortalama 2 sene süren bir süreç. Sonrasında klinik öncesi araştırmalar yapılıyor yani önce hücrelerde ve sonrasında hayvan deneyleri oluyor. Bu ortalama 3-5 sene kadar sürüyor, en iyi ihtimalle. Şunu demeliyim ki malesef preklinik çalışmaları geçmiş çoğu bileşen ilk faz klinik çalışmalarda eleniyor! Sebebi insan vücudunun ve immün sisteminin çok karmaşık olması. Başarılı bir şekilde ilk faz klinik çalışmasını geçen ilaçlar 2. ve 3. faz klinik çalışmalarından geçiyor. Bu da işin doğası gereği ve gönüllü bulmadaki zorluklar sebebiyle ortalama 3-7 sene süren bir çalışma. Üç klinik fazı da başarıyla geçen bileşenler FDA için incelemeye gidiyor ve eğer çok çok acil bir ilaç değilse FDA onayı alması ortalama 2-3 sene sürüyor. Çok daha uzun süren örnekler var. Sonrasında da onay sonrası 4. faz çalışmaları yapılıyor.
Örnek olarak SARS' ı verebilirim. 2002-2003 senelerinde salgın olduğu halde bir aşısı ya da ilacı yok. Bağlamak istediğim nokta şu ki tedaviye odaklanmadan sadece önlem alabiliriz, başka yapacak hiçbir şey yok! COVID-19 insanlarda ilk defa görüldüğü için doğal immün kimse yok, bu sebeple temel bilimde dahi önce virüsün anlaşılması ve insanlar üzerindeki etkisini anlamak çok kolay olmayacaktır. İlaç ve aşı için çok yolumuz var yani.
Sonuç olarak ellerimizi yıkayalım ve evde kalalım! Hep beraber başarabiliriz! (Yaşadığım ülkenin salgın sloganı:))
Geçmiş olsun.Şimdi evdeler. Hastane eve göndermiş.
krup ( aşırı öksürük durumu ) demişler.
röntgen çekilmiş
Oksijen bakılmış.
Soğuk hava vermişler
Adrenalin verilmiş.
sonra eve göndermişler.
Ablamlar , Özel hastaneden randevu alıp hemen bugün ilk saatlerde kendi doktoruna götürecekler.
zaten çok kalabalık hastaneler. Test falan yapmamışlar.
Allah yardımcınız olsun. Benzer zihniyette bir işletmede çalışıyordum 2 yıl önce. Maaş veriyorum hak etmek için haftada 40 değil 50 saat burada duracaksınız diyordu patronumuz. Onun fazladan suyunu, elektriğini veya çayını içtiğimizi asla anlamak istemiyordu. Şu durumda bu zihniyet çok sinir bozucu.Yök başkanı özel üniversite rektörlerinden korkan bir adam. İlks salgın türkiyrde çıktığında da üniversitelerin tatil olmasını gerekli görmüyorum demişti. Sağolsun cumurbaşkanı ve sağlık bakanı tatil etti. Şimdi de akademisyenler yüzünden korkuyor. Bazı özel üni rektörleri 3 hafta gelmeyen adama para vermeyi reddetmiş. Ondan tatil etmediler.
Bize ücretsiz izin al diyorlar ama ben ev geçindiriyorum. Bi insan bir rektör bu kadar mı paraya tapar. Benim okulda olmamın ona hiç-bir katkısı yok. Aksine okulun suyunu elektriğini harcıyoruz.
Normal zamanda mesailere çok dikkat etmezlerdi. Dün mail atmışlar. İşe geç giriş ve erken çıkışlar direkt dekanlıklara bildirilmektedir. Mazeretsiz gecikme soruşturma sebebidir diye. Yahu bEn metronun nispeten boş olduğu zamanı bekleyip işe 1 saat geç gidiyorum. Buna bile takmış durumdalar. Ne kadar ayıp? Ne kadar insanlık dışı. Şu dönem bitsin bu lanet üniversiteden anında istifa edeceğim.