COVID-19 Tahminleri
Korona virüs yayılma haritası!
Ülkelere göre Koronavirüs istatistiği
Aloe Vera Jeli İle El Dezenfektanı Nasıl yapılır ?
Tişörtten, Kumaştan Evde Koronavirüs Maskesi Nasıl Yapılır?
COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Nedir?
Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.
Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.
Coronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Koronavirüs hastalığına COVID-19 neden olur.
* Sosyal Mesafe, en önemli korunma yoludur.
* İki kişinin konuşma mesafesi dahil, yüz yüze hatta yan yana olabildiğince gelmemesi çok önemlidir.
* Kalabalık olabilecek, toplu taşıma, market gibi yerlerde zorunlu olmadıkça bulunmamaya çalışılmalıdır.
* Hastane bekleme salonları dahil 2 kişiden kalabalık bulunulacak ortamlar için ise yüz siperliği, basit maskeler gibi kazara sıçramaları önleyecek şekilde yüz koruması yapılabilir.
* Maskeler, tek kullanımlık ve kısa süreli kullanım içindir.
* Bireylerin maske kullanımı sırasında kendilerini enfekte etme riski yükseldiği için toplum içerisinde rutin olarak kullanılması önerilmemektedir.
* Maske çıkarılırken dış ve iç yüzeyi ellenmemelidir.
* Çıkarır çıkarmaz kapalı bir poşete atılarak (ben poşeti iki kat yapıyorum ve üzerini kolonyalıyorum) derhal el yıkanmalı veya dezenfekte edilmelidir.
* Yüz siperlikleri, öksürük, hapşırma ile doğrudan yüzümüze sıçrayabilecek damlacıkları ve elimizi yüzümüze götürmemizi engeller.
* Yüz siperliklerinin, su ve sabun ile yıkanması yeterlidir.
MASKE, KÜÇÜK PARTİKÜL VE DAMLACIKLARI SÜZMEMEKTE YALNIZCA BİR BARİYER GİBİ, DOĞRUDAN AĞIZ VE YÜZ BÖLGEMİZE BU DAMLACIKLARIN ULAŞMASINI KISMEN ENGELLEYEBİLMEKTEDİR.
AEROSOL OLARAK TANIMLANAN KÜÇÜK PARTİKÜLLERİ HİÇ SÜZMEMEKTE VE ENGELLEMEMEKTEDİR.
KÜÇÜK PARTİKÜL VE DAMLACIKLAR HAVADA ÇOK KISA VEYA KISA SÜRELİ BULUNABİLDİĞİNDEN, MASKELER YALNIZCA KAPALI , HAVALANAMAYAN, KONTROLSÜZ TEMAS OLABİLECEK ORTAMLARDA , KISA SÜRELİ VE TEK SEFER KULLANILMALIDIR.
MASKE , ÖZELLİKLE HASTA KİŞİ , KARANTİNAYA ALINMIŞ KİŞİ, HASTA KİŞİ İLE YAKIN TEMASI OLACAK BAKICI ,DOKTOR VE TEMASLILAR İÇİN MUTLAKA KULLANILMALIDIR.
* En az 20 saniye süresince, el dış yüzü, parmak araları ve baş parmak unutulmadan , sabun ile el yıkama VEYA alkol içeriği %60 ve üzerinde olan el dezenfektanları ile temizleme
* Virüs el derisinden girmez ancak eldivenin lastik yüzeyinde uzun süre kalabilir ve eldivendeki küçük çatlaklardan ele ulaşabilir.
O SEBEPLE EL YIKAMAK VİRÜSTEN KORUNMA ANLAMINDA ALINABİLECEK EN ÖNEMLİ ÖNLEMLERDEN BİRİSİDİR.
* Virüs, yiyecek, içecek yolu ile bulaşmamaktadır. Fakat yemek yemeden önce ellerin yıkanması bulaşın azaltılmasında önemli yere sahiptir.
* Yiyeceklerin, içeceklerin, market torba ve kutuların özel olarak dezenfeksiyonu gerekmemektedir. (Ben ambalajlı olanları sabunlu su ile silip dolaba kaldırmaktan başka bir şey yapmıyorum)
* Virüs , sular, havuzlar ve denizlerden bulaşmamaktadır. Ancak kapalı havuz gibi ortamlarda damlacık yayılımı mümkün olabileceği için kapalı havuz kullanılmamalıdır.
* Virüs açık hava , güneş bulunduğunda varlığını sürdürememektedir.
* Çamaşır ve tekstillerin 60 derece ve üzerinde normal makinede yıkanması yeterlidir.
* 60 derecede yıkanması uygun olmayan çamaşır ve tekstil, güneş ışığı ve açık havada 2 saat havalandırılmalıdır.
* Mevcut hastalıkları nedeniyle ; Hipertansiyon, Romatizmal hastalıklar, Kanser , tedavi almakta olan hastaların, tedavilerine aynı şekilde devam etmeleri önerilmektedir.
* Risk grubu olmanız, hastalıkla karşılaştığınızda mutlak ciddi bir seyir anlamına gelmemekte, daha iyi korunmanızı ve ilk belirti ve bulguda hastaneye başvurmanızı gerektirmektedir.
* Evcil hayvanlardan bulaşmamaktadır. Evcil hayvanlarınızı dezenfekte etmeniz gerekmemektedir.
SAYILAR, KAYIP ACISINI, ENDİŞEYİ İFADE EDEMEZ.
Sıfır riskle yaşamaya çalışalım.
Bizi hayata tedbir bağlar.