• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye’de İş Aramak

Yoo ben nedense çoluklu çocuklu insanlara düşmanım nedenini bilmiyorum bile.
Nasıl aykırı olayım da dikkat çekeyim diye ipe sapa gelmez laflar yazmışsın. Senin çalışma hayatında karşılaştığın 2-3 vaka geneli yansıtmaz. Öbür türlü bende örnek verebilirim. Evime gündeliğe gelen kadın kocasından şiddet gördüğü için boşanmış. 2 çocuğuna tek başına aslan gibi bakıyor. Bütün çocuklu kadınlar işten kaçmıyor. Hele ki ülkenin ekonomisi bu durumdayken çoğunluk var gücüyle çalışıyor. Ama hamilelik ve 2 yaş altı bebek büyütmek bambaşka bir olay. Benim 20 seneyi aşkın çalışma hayatım oldu. Öncesinde eğitim hayatım. Yaşadığım hiç bir zorluk bebek büyütmenin yanına yaklaşamaz. Ne uyuduğum saat belli, ne uyandığım saat.
Çocuklu insanlara düşman olacağına ne kadar zorluk çektiklerini tahmin edip, saygı duyabilirsin.

Hiç terapi almayı düşündün mü ? Bence bir psikoterapi almalısın derinlerde ne var
Bana göre ailede sıkıntı var yoksa neden düşman olup gıcık olsun,derine inersek anne baba kardeş arasında onun sıkıntısı.

Neden edemesinki,yaşamadan nerden bilecek bunuda,gerçi kızımızda huzurlu değil bana göre.
Cunku bir cok topikte hamile kalmaya calistigini soyledi.. kalamadigini soyledi.. ayni zamanda cocuklara gicik kaptigini anlayacagmz msjlari vardi.. ben sordum neden dengesiz konuusyorsun diye.. psikiyatri ilac yazdi ondan oluyor dedi.. az oncede sordum cevap vermedi.. bazi tespitleri dogru ama bu kadar kindar olmasini anlayamiyorum bende

Bilmiyorum ki valla.kendimi bildim bileli evli ve çoluklu çocuklu insanlara gıcık oluyorum.acaba kıskanıyorum da farketmiyor muyum diye kaç defa evlenmeye de çalıştım ama yok daha fena gicık oldum.nedenini ben bile bilmiyorum.
Evlenmeye çalıştınız evlenemediniz mi anlayamadım. Bence sıkıntının sebebi ailenizden kaynaklanıyor olabilir. Ailesel sorunlarınız vardır,farkında olmadan sizin bilinçaltınıza yerleşmiştir. Tedavi olmayı düşünmediniz mi hiç?

Bekar görümceme de ticaret odası mülakatında evlenip bu ilçeden ya ayrılırsan demişler (daha ufak bir ilçede yaşıyor). Nişanlı olsaydı evlenecek diye almazlardı, evli olsa çocuk yapar diye almazlardı. Ne istiyor bu işverenler kadının ne yapmasını istiyor?
Dul ve kısır olmasını istiyorlar sanırım :110:

Kadınlarda da gerçekten evlilik ve çocuk sevdası çok fazla bizim ülkede.onlar da haklı bir açıdan ama olan bizim gibilere de oluyor.önyargıya kurban gidiyoruz evlenmeyi bile düşünmüyorken.eee madem bizim gibiler için sözleşme imzalatsınlar şu kadar süre çocuk yapmayacağım yoksa tazminat ödeyeceğim diye.kimse önyargıya, varsayımlara kurban gitmesin.

Böyle bir şey insan haklarına aykırı. Arkadaşlar yazmış ama sinirlendim okurken tekrar yazayım dedim :) evlilik ve çocuk sevdamız da olabilir. Kimsenin haddi değil eleştirmek. O zaman sizin de bekarlık sevdanız var diye eleştirelim. Bekar insan tehlikeli insandır, sorunluluğu yok. Yarın “ben dünyayı gezmeye karar verdim, bay” deyip gidebilirsiniz işten ona bakarsak sizde. Bekarları da almasınlar :p kimse çalışamasın oturduğumuz organımızdan ürettiğimiz bahanelerle o zaman.

Bir sene uzun bi gap 30 yasinda da olsan bunu dunyanin neresinde olursan ol sorgularlar. Hatta uniyi bitirdin 1 yil iş bulamadin bunu da sorgularlar. Bu turkiyeye ozgu bisey degil. Annelik konusu tam fecaat onlara neymiş ne garip insanimiz var ya. Belli ki anne olmak istemiyorsun tüp bebek masraflarini yikacaksin sanki onlara ne salaklar.

Buna da kesinlikle katılmıyorum. Avrupalı gençler işlerine ara verip dünyayı geziyor birkaç yılda 1. Zaren para kazanmamızın/çalışmamızın temel nedeni sosyal hayatımızı finanse etmek. Dolayısıyla 60 yaşında emekli olmaya bekleyemeyeceğimize göre hepimiz adam akıllı maaşlar kazanıp belirli periyotlarda ara verip gezip tozmalıyız bence. Tabi bu sadece zengin ülkelerde oluyor.

Yapamadıkları ya da yapmadıkları için soruyorlar zaten.100 çocuklu kadına sor türkiyede kaç kişi gece vardiyasını kabul edecek ? Onlar da çok meraklı değildir bunları sorgulamaya.millet parasına bakar.

Yahu eder etmez. Ben devlet hastanesinde çalışıyordum. Ayda 15 gün icap nöbeti, 5 gün nöbet vardı. İstemedim. Zorunda mıyım ayol? Üstelik çocuğum yoktu. Ama çocuklu olan birçok kadın (ilk 2 sene hariç) nöbet tutar. İşin gereği bu. Ben beğenmedim istifa ettim. Millet parasına bakarsa çalışanlar da keyifle çalışmaya, sosyal hayatında istediği gibi yaşabileceği iş aramaya bakar. Çocuğum var çalışmıyorum şimdi. Bıktım ama çalış da çalış baskılarından. Valla keşke herkes bir insanların yakasından düşse. İşe alımda kimse hadsiz sorular soramasa.

Kuzenimin karısı tam 3 aylık hamileyken ve saklamazken almanyada iş buldu gittiler. Başka kuzenim yine almanyada bir süre çalışmadı keyif yaptı işe döndüğünde kimse soramadı. Bu Türkiyedeki insanların hadsizliği.

Evlenmeye çalıştınız evlenemediniz mi anlayamadım. Bence sıkıntının sebebi ailenizden kaynaklanıyor olabilir. Ailesel sorunlarınız vardır,farkında olmadan sizin bilinçaltınıza yerleşmiştir. Tedavi olmayı düşünmediniz mi hiç?
Bende öyle düşünüyom hatta yazdım ailesel bir sebeb olabilir,bu kadar nefret düşmanlık varsa temelde bişilervar demektir.,
Bana da öyle geliyor tabi bir uzmandan yardım alsa çok iyi olur .
Kesinlikle bir insan neden çocuklu ailelere düşmn olsun ki.

Arkadaşlar iyi misiniz? Çocuk sahibi olmak, evlenmek çalışmaya engel bir şey mi? Suç mu? Kendinizi övmek için mi böyle yazıyorsunuz anlamadım, bir kadın isterse çocuk sahibi de olabilir, ücretsiz izne de ayrılabilir, hiç evlenmeyebilir de ve bunlar işvereni ilgilendirmez. Çalışanların da hakları vardır. Bunların yasalarla düzenlenmesi gerekir. Bu önyargıların, varsayımların kime yöneltiği değil ki sorunumuz bir sözleşme imzalatıp çözelim. Sorun cinsiyete ve yaşa dayalı bu ayrımcılığın var olması. Konuyu açan hanımefendiye yöneltilen sorular yanlış, çocuk sahibi olmayı düşünse de düşünmese de çok yanlış ve yakışıksız sorular bunlar, ABD'de dava açmak ve kazanmak için yeterli neden olacak bir durum. Ülkemizde de işverenlerin yaş, cinsiyet, kişisel görüş, sağlık, ırk, cinsel yönelim, medeni durum gibi konularda ayrımcılık yapmasına engel olacak yasalar gerekli.

"Kadınlarda evlilik ve çocuk sevdası çok fazla bizim ülkede, onlar da haklı" ne demek? Bu kadınlar birbiri ile mi evlenip hamile kalıp çocuk yapıyor? Karşılarında da bir erkek var, demek ki erkekler de kadınlar kadar evlenip çocuk yapıyor (mantıken eşit olması lazım zaten sayının). Çok cinsiyetçi ve yanlış yere odaklanan bir ifade olmuş. Toplumumuzda aileler çocuklarına anne ve baba olarak eşit bakım verip eşit ev sorumluluğu alacak şekilde biçimlendirilemiyor ve bu yüzden kadınlara daha fazla sorumluluk düşüyor deseydiniz belki anlardım ama bu hiç olmamış.
Takilmamaya çalış, arkadaş sırf 'kolay hamile kalıyor muyum yoksa sorunum var mi' denemesi yapmak için evlilik dışı hamile kaldı,onu da aldırdı.
Beğenmedim at geç 😇

Kadınlarda da gerçekten evlilik ve çocuk sevdası çok fazla bizim ülkede.onlar da haklı bir açıdan ama olan bizim gibilere de oluyor.önyargıya kurban gidiyoruz evlenmeyi bile düşünmüyorken.eee madem bizim gibiler için sözleşme imzalatsınlar şu kadar süre çocuk yapmayacağım yoksa tazminat ödeyeceğim diye.kimse önyargıya, varsayımlara kurban gitmesin.

Bunun ülkeyle alakasi yok. Almanyada evlenmeden de cocuk yapan var. Bazi is verene kadin olup belli bir yasa gelmeniz problem olmasi yeterli. Benim eski patronum kendisi 3 cocuk annesi oldugu halde hamileligimi burnumdan getirdi. Bugün biz is vereni olarak hamile veya anne olan calisanlarimiza da sahip cikiyoruz. Mesela en iyi calisanimiz hamile kaldi. Hamilelik ve annelik izini sürecinde ona bir egitim imkani sagladik. Maddi kismini biz karsiladik tabi. Hem o egitim gördü, hem simdi biz aldigi egitimden faydalaniyoruz. Imkan yaratmak isteyen yaratir. Anne olanlarin elbette cocuklari da hastalanir. Simdiye kadar bir sekilde hep idare edebildik. Cözüm üretmek isteyene cözüm var. Kadinlari cocuklarini hasta halleriyle krese göndermeye zorlayan sistemi sorgulamak yerine, kadinlarin yuva kurup cocuk sahibi olma isteklerini sorgulamak is verenlerin haddine degil.

Benim son iş yerim zaten iğrenç bir patron sirketiydi, hamile ve sağlıklı çalışanına 'ne zaman cikacaksin? ne zaman cikiyorsun? Yoruluyorsun artık dinlenme zamanı? Ne zaman istifani vereceksin? Ne zaman çıkacağını soyle,bebek partisi verelim' diyeeee diyeeee alltan alta mesaj vere vere istifa ettirdiler. Oysa kadın istifa etmese hem devletten doğuma destek para alacaktı hem de birkac kaç maaşı yatacakti. Akıl işi mi yani hamileliğin 7. Ayında istifa etmek?
Ama çok pis ve güçlü bir yerdi, kadın da farketti bulaşmadan - cirkinlesmeden ayrıldı :(
Böyle şeyler de var...
Aynı iş yerimde yeni eleman ihtiyacı doğdu, patron da o dönem şehir dışında olduğundan bize bıraktı, birini alın diye😂
Bu arada burası görsen kurumsal bir yer... İlanı açtık, cvler gelmeye başladi. Odada da çoğu kişi 20lerinin başında , 26 yaşındaki kadini bile 'cok yaşlı,odaya uymaz' diye çağırmak istememisti kızlar. Ya da çoluk çocuklu kadıni 'odanin havasını bozar' falan diye elediler...
İki kişi arasında kalınca kura çekiyorduk, en çok çıkan kişi alınıyordu.

Takilmamaya çalış, arkadaş sırf 'kolay hamile kalıyor muyum yoksa sorunum var mi' denemesi yapmak için evlilik dışı hamile kaldı,onu da aldırdı.
Beğenmedim at geç 😇
Ya evet gerçekten neyin travması neyin kafası ben hiçbi şey anlamıyorum o üyeden
Bazen bi şeyler yazıyo, gebe mi kalmak istiyorsun da kalamıyorsun sorun nedir yazıyorum. Tam tersi cevaplar veriyor. Çözemedim asla. Gebelik, hamilelik, kürtaj, bebekle ilgili bi takıntısı var

Back