Titizlik Meselesi

tinky-winky

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2018
15
22
30
Merhabalar ,

Hastalik derecesinde titiz bir insan degilim . Ama son zamanlarda beni daha da cok rahatsiz eden bazi durumlar oldugunu farkettim . Oncelikle sundan bahsediyim . Yillar once annem kardesime hamileyken yani ben 10 yasindayken bir anda yemek yemegi kestim ve her seyden tiksinir , yemek gorunce öğürür olmustum . bu durum 1 yil devam etti , bu bir yilda cok kilo kaybettim ve bir cok doktora gitmemize ragmen teshis koyamadilar tedavi edemediler . en sonunda psikolojik depresyon olduguna karar verdiler ve psikologo yonlendirdiler . yaklasik 1 yillik psikolog gorusmelerimden sonra cok sukur ki normale dondum . suan kilolu olmasam da zayifta degilim , hatta diyet bile yapiyorum ara sira fazla kacirinca . tiksinme ve ogurmelerim de yok , sadece cok heyecanlandigimda ya da bir seye cok uzuldugumde bir sure yine yemekten kesilip ogurmeye basliyorum .

neyse , yeni evliyim sayilir . esim asiri titiz biri . onun yuzunden (ve ya sayesinde) ben de eskisine gore daha titiz olmaya basladim . Ve onceden dikkat etsem de yine de cok takmadigim seyleri , simdi daha cok takmaya basladigimi farkettim . Mesela ;

yurtdisinda , egitim seviyesi yuksek bir avrupa ulkesinde yasiyoruz.

1 yildir ozel bir sirkette calisiyorum

yanimda oturan is arkadasimin alerjisi var ve gun icinde cok hapsuruyor . ve direk avuc icine hapsurup isine devam ediyor . bu beni inanilmaz rahatsiz ediyor bayadir ve artik bana biskuvi , meyve vs teklif ettiginde beri tiksindigim icin ondan hic bir sey alamiyorum . ben hapsurdugumda masamdaki peceteyle agzimi kapatirim , eger kapatamadiysam gider elimi yikarim mutlaka . benden gorur belki yapar diyorum ama yok .

diger bir is arkadasim , tuvaletten cikinca asla ellerini yikamiyor , wcye yakin oturdugum icin defalarca gordum . elinden bir sey yemeyi birakin , bana eliyle uzattigi dosyayi bile Detol ile siliyorum.

is yerimizin kantinine bakan arkadastan bazen tost yapmasini istiyorum. tost yaparken iki eline de eldiven takiyor , parayi verdigimde , para ustunu de eldivenlerle veriyor . bunu da bi kac kez gozlemledim ve simdi kantinden paketli urunler haric bi sey yiyemiyorum .

disari yemege gittigimizde tabiki bilmiyoruz nasil ne sartlarda masaya geldigini o yemegin ama goz gormeyince gonul bir nebze katlaniyor sanirim . yine de guvendigim ve temizligine inandigim yerlerde yerim disarida yemem gerekiyorsa

ve ben bunlari dusundukce , acaba cok mu abartiyorum , yavas yavas yine eski cocukluk halime donmeyeyim simdi diye de korkuyorum acikcasi .

son olarak gecenlerde eve esimin arkadasi geldi . eve yeni tasindigimiz icin de misafir terligimiz yoktu almamisiz . ben de esimin terligini verdim misafire . sonra esim gorunce mutfakta sessizce beni uyardi , niye benim terligimi verdin diye . ben de ona kizdim ne kadar ayip misafiri terliksiz mi biraksaydim dedim . bozuldu bana gitti salona .

ertesi gun bir baktim , misafirin giydigi terlikleri ilaclamis ! toz ilac dokmus .

megersem cimrilikten degil , adam titizlten dolayi oyle demis mantar falan olmasin diye . Dusununce hak verdim ona . Simdi de bunu taktim kafaya . artik misafire terlikte veremem ...

sizde durumlar nasil ? benim bu yasadiklarim normal mi yoksa hastalik boyutuna bi gidiyor ? ne yapmaliyim sizce ?

Terlik konusuna kadar bi sorun gormemistim:)) gayet normal boyle seylerden tiksinmeniz, abes degil.

takinti yapacak sebeb aramayin, bi olay yok ortada bence:)

Merhabalar ,

Hastalik derecesinde titiz bir insan degilim . Ama son zamanlarda beni daha da cok rahatsiz eden bazi durumlar oldugunu farkettim . Oncelikle sundan bahsediyim . Yillar once annem kardesime hamileyken yani ben 10 yasindayken bir anda yemek yemegi kestim ve her seyden tiksinir , yemek gorunce öğürür olmustum . bu durum 1 yil devam etti , bu bir yilda cok kilo kaybettim ve bir cok doktora gitmemize ragmen teshis koyamadilar tedavi edemediler . en sonunda psikolojik depresyon olduguna karar verdiler ve psikologo yonlendirdiler . yaklasik 1 yillik psikolog gorusmelerimden sonra cok sukur ki normale dondum . suan kilolu olmasam da zayifta degilim , hatta diyet bile yapiyorum ara sira fazla kacirinca . tiksinme ve ogurmelerim de yok , sadece cok heyecanlandigimda ya da bir seye cok uzuldugumde bir sure yine yemekten kesilip ogurmeye basliyorum .

neyse , yeni evliyim sayilir . esim asiri titiz biri . onun yuzunden (ve ya sayesinde) ben de eskisine gore daha titiz olmaya basladim . Ve onceden dikkat etsem de yine de cok takmadigim seyleri , simdi daha cok takmaya basladigimi farkettim . Mesela ;

yurtdisinda , egitim seviyesi yuksek bir avrupa ulkesinde yasiyoruz.

1 yildir ozel bir sirkette calisiyorum

yanimda oturan is arkadasimin alerjisi var ve gun icinde cok hapsuruyor . ve direk avuc icine hapsurup isine devam ediyor . bu beni inanilmaz rahatsiz ediyor bayadir ve artik bana biskuvi , meyve vs teklif ettiginde beri tiksindigim icin ondan hic bir sey alamiyorum . ben hapsurdugumda masamdaki peceteyle agzimi kapatirim , eger kapatamadiysam gider elimi yikarim mutlaka . benden gorur belki yapar diyorum ama yok .

diger bir is arkadasim , tuvaletten cikinca asla ellerini yikamiyor , wcye yakin oturdugum icin defalarca gordum . elinden bir sey yemeyi birakin , bana eliyle uzattigi dosyayi bile Detol ile siliyorum.

is yerimizin kantinine bakan arkadastan bazen tost yapmasini istiyorum. tost yaparken iki eline de eldiven takiyor , parayi verdigimde , para ustunu de eldivenlerle veriyor . bunu da bi kac kez gozlemledim ve simdi kantinden paketli urunler haric bi sey yiyemiyorum .

disari yemege gittigimizde tabiki bilmiyoruz nasil ne sartlarda masaya geldigini o yemegin ama goz gormeyince gonul bir nebze katlaniyor sanirim . yine de guvendigim ve temizligine inandigim yerlerde yerim disarida yemem gerekiyorsa

ve ben bunlari dusundukce , acaba cok mu abartiyorum , yavas yavas yine eski cocukluk halime donmeyeyim simdi diye de korkuyorum acikcasi .

son olarak gecenlerde eve esimin arkadasi geldi . eve yeni tasindigimiz icin de misafir terligimiz yoktu almamisiz . ben de esimin terligini verdim misafire . sonra esim gorunce mutfakta sessizce beni uyardi , niye benim terligimi verdin diye . ben de ona kizdim ne kadar ayip misafiri terliksiz mi biraksaydim dedim . bozuldu bana gitti salona .

ertesi gun bir baktim , misafirin giydigi terlikleri ilaclamis ! toz ilac dokmus .

megersem cimrilikten degil , adam titizlten dolayi oyle demis mantar falan olmasin diye . Dusununce hak verdim ona . Simdi de bunu taktim kafaya . artik misafire terlikte veremem ...

sizde durumlar nasil ? benim bu yasadiklarim normal mi yoksa hastalik boyutuna bi gidiyor ? ne yapmaliyim sizce ?
Terlik benimde takıntım. Misafirin giydiğini giymem. Başkasının evindede terlik giymem. Mantar birçok kişinin ciddiye almadığı ama yayılması çok kolay olan bir hastalık. Eşiniz haklı. Diğer konulardada siz haklısınız. Ben anormal bir durum göremedim.

Tiksindiğiniz konular normal.
Bende aynı şekilde davranırdım sizin yerinizde olsam.
Ama tabii aşırıya kaçmamakta fayda var, hayat kalitenizi düşürmemek adına.
Yoksa elinizde hep bir bez, hep bir sterilizasyon losyonu gezer olursunuz.
Bazen görmemekte fayda var diyorum.

Bizde misafir terliği yok hatta kendimiz de terlik giymeyiz evde. Hiç hoşuma gitmez benim.
Onun dışında hapşururken ağzını mendille kapatmayan,tost pişirdiği eldivenle para alan adam konusunda haklısınız.
Ben titiz değilimdir,bu saydıklarınıza dikkat etmezdim,fark etseydim ben de rahatsız olurdum.

Misafir terligi ayridir bizde de. Duzenli olarak yikanir,kurutma makinesinde de kurutulur yuksek isida.

Disarida yemek yedigim yerler bellidir zaten, onun disinda yemem. 3,5 yasinda bir cocugum var temizlik konusunda hassas davranmam gerekiyor,hem ev temizligi hem de gidalar.

Ben ek olarak kimsenin evinde de bir sey yiyemem,hele salata gibi seyleri asla yemem. İnsanlarin nasil yemek yaptigini goruyorum,domatesi yesilligi ben saatlerce yikarken muslugun altina soyle bir tutup salata yapiyorlar igrenc geliyor bana. Ya da kizartmalik yaglari motor yagi kivamina gelene kadar geri donusume vermeyip kullaniyorlar,ben en fazla 2 defa kullaniyorum yaglari sonra biriktiriyorum.

Maalesef insanlar hem pis hem de bilincsiz.

anormal bir durum yok. tiksindiginiz seylerden hemen hemen her insan tiksinir.
ben sahsen tiksinmiyorum bu tür seylerden ama benim icimde tiksinme hissi yok. hicbirseye karsi yok yani. hic olmadi. belkide hijyenik degilimdir. evim, kiyafetlerim, kendim temizimdir ama diger bir üyenin yazdigi gibi sebzeleri saatlerce yikamam. sirkeli suya yatiririm ve bol soguk suyla durularim mesela. bence yeterli.

simdiye kadar hicbir sorun yasamadim (sagliksal acidan)

ben anormal bir sey göremedim.her şey olması gerektiği gibi..

ayrıca misafirin giydiği terliği giymeden yıkarım kuruturum.aklınızda bulunsun

bi arkadaşımın ayağında siğil vardı biz de yakındık sonra baktım bana da geçti terlikten. ve ayak tabanı siğilinden kurtulmak çok zor yaktırdım vs zor kurtuldum.

eskiden ben de böyle şeylere hiç bakmazdım ama yaşadıkça insan saçma sapan şeyler gördükçe titizleniyor. sonumuz hayrolsun.

bana dedikleriniz absürt gelmedi açıkçası ama ben de aşırı titiz bir insanım referansım ne kadar doğru olur bilmiyorum.

ben genelde sağlıklı olduğunu bildiğim kişilerden tiksinmemeye çalışıyorum. mesela hapşırdı mı alerjidense zaten mikrobik bulaşıcı bir şey değildir diyip geçiyorum. ama wcden çıkınca el yıkamama gerçekten pis bir durum. böyle bir ortamda kalırsam ellerimle yüzüme değmem (hemen sivilce olur çünkü) ve yemek yemeden mutlaka yıkarım.

tuvalette elini yıkamayan insandan tiksinmeniz normal. ama bu titizliği takıntı haline getirmeyin. sokakta otobüste vs bi yere dokunduğunzda da aynı mikroplara bulaşabilirsiniz. bu konularda rahat olmak lazım biraz.

Esinizin yaptigi acayip:) sizin yaptiklariniz normal ama bunlari takinti haline getirmemek lazim sonra herkesle alakali tiksinmeler baslayabilir

ben anormal bir sey göremedim.her şey olması gerektiği gibi..

ayrıca misafirin giydiği terliği giymeden yıkarım kuruturum.aklınızda bulunsun

gercekten anlamak icin soruyorum- koltuklarida yikiyormusunuz? veya elledigi herhangi bir objeyi?
ayakta olan mantar sadece ayakta kalmiyorki- elede bulasiyor mesela.
veya agzinda herpes virusu varsa ne yapiyorsunuz? bardaklari, catallari atiyormusunuz?
ayakkabi alirken nasil yapiyorsunuz? belkide magazada 5454544 kisi denedi- onlari nasil yikiyorsunuz?

ben disarida nerede yiyorsunuz merak ettim,
genel olarak Avrupada restoran temizligi dusuk seviyede cunku.
ben hic titiz degilim, ben bile cok rahatsiz oluyorum .

ben disarida nerede yiyorsunuz merak ettim,
genel olarak Avrupada restoran temizligi dusuk seviyede cunku.
ben hic titiz degilim, ben bile cok rahatsiz oluyorum .

bende merak etdim. yillardir yemedigim yemek, girmedigim restoran kalmadi ama daha biri bile temiz degildi.
beni rahatsiz etmiyor ama titiz bir insan icin kabüs gibi olamsi lazim

bende merak etdim. yillardir yemedigim yemek, girmedigim restoran kalmadi ama daha biri bile temiz degildi.
beni rahatsiz etmiyor ama titiz bir insan icin kabüs gibi olamsi lazim

acikcasi ben tasindiktan sonra sokak yemegi kulturune daha bir yaklastim, Turkiyede tercih etmezdim, cunku daha temiz secenekler vardi, burada ben goremedim.
Guvendigim yerlerden yiyorum demis, cok merak ettim gercekten.

Zira taharet aliskanligi olmadigi icin saniyorum ki, belki daha bir sebepledir, el yikama orani bana da dusuk geliyor, tabi ki gozlemleyebildigim kucuk cevreye gore.

acikcasi ben tasindiktan sonra sokak yemegi kulturune daha bir yaklastim, Turkiyede tercih etmezdim, cunku daha temiz secenekler vardi, burada ben goremedim.
Guvendigim yerlerden yiyorum demis, cok merak ettim gercekten.

Zira taharet aliskanligi olmadigi icin saniyorum ki, belki daha bir sebepledir, el yikama orani bana da dusuk geliyor, tabi ki gozlemleyebildigim kucuk cevreye gore.

el yikama orani dünya capinda olmasi gerektigi gibi degil malasef.
avrupada biraz daha düsük- genel anlamda hijyen anlayisi farkli burda.
almanlarada taharet (doktorlarda dahil) sacma geliyor- günde fazlaca özel bölgenin yikanmasini dogru bulmuyorlar - ayni sekilde taharet aliskanligi olan insan aslinda tuvalete girmeden önce ellerini yikamasi lazim- hadi ellerini girmeden önce ve sonra yikadi... kapi kolu vs. hep sorun.

neyse, ben zaten takintili degilim- bol bol yiyorum disarda :L)

çalıştığım iş yerinde salatalar ortak tabağa konuyor sadece kendi önümden yiyorum ve bırakıyorum. wc ye girince elini yıkamayan birinin verdiği bir şey yemiyorum, ben yemeğe oturmadan ellerimi yıkıyorum ve ilk ben bölerim ekmeği..

bende de var bu tarz şeyler ama hastalık olarak düşünmedim hiç aslında olması gereken bu..

X