Tiroid... Bilgileri....Paylaşım alanı

merabalar. hipotiroid teshisi konalı bir hafta oldu.tsh degerim 100 çıktı.bu deger ne zaman normale düşer.ayrıca hipotiroidin hamile kalmaya etkisi nedir ? yani ben şimdi bu durumda hamile kalabilir miyim?

hamile kalmayı zorlaştırabildiğini okumuştum daha önce sanırım, ancak hamile kalındığında tedavi edilmeyen hipotiroid rahatsızlığı bebekte zeka geriliğine yol açabiliyor diye biliyorum.

arkadaslar benim agzimda acayip bir kuruluk var.birde bboynumun altkismin da sanki bir tikaniklik gibi bir sey var gözlerim firlamis gibi bakiyo.cok korkuyom nodüllerinde büyümüs dedi doktor napim ya cok korkuyom pazertesi bir baktirayim diyorum

Geçmiş olsun
Allah şifalar versin tüm troid hastalarına
işimiz zor...sabır gerek bu hastalıkta..birde stresten uzak durmak gerek...çok şükür ki çaresi var..ilaçlarıı var..düzenli kullanmak gerek..birde istikrarlı doktor kontrolü...niice ağır durumda olan hastalıklar var...hastaneye gidince sanki daha çok hasta oluyorum onları görünce..sanırım kendi doktorumuz önce kendimiz olmamız gerek:) stress yok, üzüntü yok..RELAX...tabi bu durumda bunu yapabilmek çok zor..çünki bu rahatsızlık depresyonda sinirde yapıyor..ama başka çare yok....zamanla soğukkanlı olamaya alışılıyor....Allah yardımcımız oılsun...

ben 2 haftadır levotiron kullanıyorum.bu ay reglim sadece 2 gün sürdü.normalde 6 günden asagı olmazdı.ilaçtanmı kaynaklandı acaba.

bende şimdi dr.dan geliyorum hipertiroid şüphesi artı göğsümde kist vardı kanser şüphesi var.bursada ii bi dr.önerdi hem tiroid hemde meme kanserine bakıyomuş.24 yaşındayım 2 senelik evliyim doğum kontrol hapı için gitmiştim aslında vermedii.önce diğerlerini halledip kadın doğuma da gitmen gerek dedi haftaya gidicem inşlh bişey çıkmaz:çok üzgünüm:senağlamasenağlama

canım inşallah bişey çıkmaz. moralini bozmamaya çalış biliyorsun moral herşeyin başı. dua et allah yardımcın olsun

çok geçmiş olsun,inşallah bişey çıkmaz
ama lütfen olumlu düşün

doktor ilaç vermişti bana düzeldi tiroidim ama gene başladı sanırım ..
bogasımda sıkıntılarım başladı çünkü
ani sıcak basmaları fln ..

pendikte oturuyorum buralarda oturan varsa nereye gitti acaba

merhaba irras pendiğin neresinde oturuyorsun ben üst kaynarcadayım.bende troid hastasıyım 1buçuk aydır ilaç içiyorum.ben marmaraya ünv hastanesine gidiyorum. istersen nasıl gideceğin hakkında bilgi vere blilirim

Tiroid hastalıkları, özellikle guatr kadınlar arasında çok yaygın. Okurlarım her gün tiroid problemi ile ilgili onlarca soru yolluyor.

Bu soruları toplu olarak yanıtlamanın en etkili çözüm olacağını düşündüm. İşte o sorulan sorular ve yanıtları...

SORU 1: HAŞİMATO HASTALARI GEBE KALABİLİR Mİ

Haşimato tiroiditi geçiren birinin eğer klinik bir hipertiroidisi ve bu nedenle tedavi altında olmasını gerektiren özel bir durum söz konusu değilse gebe kalmasına engel olacak herhangi bir tehdit söz konusu değildir. Özellikle aç karnına tiroid hormonu kullanarak haşimato hipotiroidisi kontrol altına alınmış olan kadınların TSH düzeyleri normal olduğu sürece hamile kalmaları herhangi bir problem yaratmaz. TSH düzeyi normal olduğu sürece doğacak çocuk için de herhangi bir tehlike söz konusu olmaz. Yine TSH düzeyi normal olduğu sürece düşük tehdidi, hamilelikte gereğinden fazla kilo alma ya da hamilelik sonrasında kilo verememe gibi bir problem yaşanmaz. Nedendir bilmiyorum ama bazı hekimlerin haşimatolu hastaları gereğinden fazla korkuttuğunu düşünüyorum. Eğer ilaçlarınızı düzenli kullanır, kontrollerinizi zamanında yaptırırsanız haşimato tehlikeli bir hastalık değildir.

SORU 2: HAŞİMATO HASTALIĞINA YAKALANANLAR NELER YAPMALI

Eğer haşimato hastalığınız varsa sigara içmeyin çünkü sigara içenlerde hastalığın kontrolü zorlaşıyor. Ayrıca anneniz, ablanız ya da teyzenizde haşimato hastalığı varsa sigara kullanmanız haşimatoya sizin de yakalanma olasılığınızı yükseltiyor. Haşimato hastalarının iyotlu yiyeceklerden uzak durmalarında da fayda var. İyotlu ilaçlardan, iyot ihtiva eden radyolojik kontrast maddelerinden, iyotlu tuzdan uzak kalmaları gerekiyor. Ama bu dikkati “iyot içerdiği için deniz ürünlerini, mesela balığı bile yememek” gibi anlamsız noktalara sürüklememek gerekiyor. Bu hastalığa yakalananların tiroid papiler kanserine yakalanma olasılıkları arttığı için belirli aralıklarla özellikle nodül varsa- ultrasonografik kontrollerden de geçmeleri gerekiyor. Selenyum desteği kullanmak haşimato hastalığının kontrolünü kolaylaştırıyor. Bu nedenle günde 50 mikrogram kadar selenyum kullanmak yeterli oluyor.

SORU 3: GUATR- KISIRLIK İLİŞKİSİ ÖNEMLİ Mİ

Tiroid hastalıklarının neredeyse tamamında tiroid fonksiyonları ister azalmış, ister çoğalmış, isterse normal olsun adet düzensizlikleri ve yumurtlama bozuklukları görülebiliyor. Bu durum doğal olarak gebe kalmayı da önlüyor. İşte bu nedenle istediği halde gebe kalamayan kadınlarda mutlaka tiroid fonksiyon testlerini de gözden geçirmek gerekiyor. Özellikle TSH düzeyi çok önemli kabul ediliyor. Hatta kısır kadınlarda, TSH düzeyi 2-2,5'dan yüksek olanlara tiroid hormonu tedavisine başlaması bile öneriliyor. Diğer taraftan haşimato hastalığı nedeniyle Anti-TPO antikoru çok yüksek olan hastalar eğer gebe kalamıyorlarsa bu hanımlara da tiroid hormonu başlamak tavsiye ediliyor. Tiroid beziyle ilgili kısırlık problemine daha çok hipotiroidide, yani tiroid bezi tembelliğinde rastlandığını da hatırlatalım.

SORU 4: TİROİD HORMONU KEMİK ERİMESİ RİSKİNİ ARTIRIR MI

Eğer uzun süre ve yüksek dozda tiroid hormonu kullanmak zorunda kalırsanız ve aynı zamanda kemik yoğunluğu azalması yönünden genetik olarak risk altındaysanız (hatta sigara içen, minyon tipli, hareketsiz, zayıf, sık sık diyet yapan, yüksek proteinli rejimler uygulayan biriyseniz) tiorid hormonu kullanmak uzun dönemde kemik yoğunluğunuzun azalmasını tetikleyebilir. İşte bu nedenle riskli hastalarda kalsiyum desteği kullanmak ve kalsiyumdan zengin bir beslenme planı yapmakta fayda var.

SORU 5: TİROİD HASTALIĞI KİLO SORUNU YARATIR MI

Eğer tiroid beziniz normal çalışıyorsa, yani yeteri kadar tiroid hormonu içeriyorsa (T3, T4, TSH normalse) guatr ve diğer tiroid hastalıklarında kilo sorunu olmaz. Tiroid beziniz aşırı çalışırsa (hipertiroidiniz varsa, yani T3, T4 düzeyiniz yüksekse) diyet yapmamanıza rağmen durup dururken kilo vermeye başlarsınız. Bu hastalığın bir işaretidir ve çoğu zaman aşırı terleme, ellerde titreme, sinirlilik, çarpıntı gibi belirtilerle birliktedir. Eğer tiroid beziniz yavaş çalışıyorsa (hipotiroidi yani T3, T4 düşük, TSH yüksekse) kilo almanı kolaylaşacaktır. Ayrıca tiroid bezi yetmezliği tedavi edilmezse kilo vermekte de zorlanırsınız. Özellikle menopoz döneminde görülen haşimato tiroiditinde, tiroid hormonları normal olmasına rağmen kilo vermekte zorlanan kadınlara sık rastlıyoruz. Diğer taraftan selenyum eksikliği de burada etkili olabiliyor. Bu mineralin eksikliğinde T4 hormonunun T3'e dönüşmesi bozuluyor, kilo vermek zorlaşıyor.
Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

selam arkadaslar ,, Benim 2 hamileyim cok kotu gecti ,, gebeliyim ilk 3 haftasindan sonra cok kotulendim acile gitmek zorunda kaldim kan tahrili yaptilar ,,ve hipertiroid`in (9.0) oldugu cikti cok sasirmistik ,, dr larin demesine bazi kadinlar hamilelik esnasinda bu hastaliyi yakaladiklarini soylediler ,,esim ve ben cok kortuk ,bize bir ilaci almamiz gerektigini soylediler aksi taktirde cocuk gelisemezdi veya mongol hastaligi olabilir dediler ,,ilaci aldiktan sonra kendime geldim ama bu gebeligim cok kotu gecti hep soru isaretler aceba bebisim nasil olcak her iki hafta kontrol altindaybim bikmistik dr lara gitmekten,, Cok sukur 1 mayis ikinci olum dunyaga geldi ve elhamdulillah cok saglikli,ama tiroidim malesef gecmedi insallah en kisa zamanda gecer ve kalici olmaz,, size tafsiem cocuk yapmadan once mutlaka tiroidinizi olcturun,,,,,, umarim kafanizi agrtmamisimdir ps: turkcem cok zayiftir yanisim olursa afola... ve bu hastaligi olanlara cok gecmis dileklerimi diliyorum...

merhaba bende hipertroid ile hamile kalınca yapılan testlerle tanıştım 20 günlük ilaç kullandım ve şimdi dr herşeyin normal oldugunu söyledi 10 kilo kaybettim bir anda serum falan takıldı gebelikle birşeşince etkileri agır oldu..bugun tekrar test yapıldı ilaç kullanmayı bıraktım 20 gundur kendimi iyi hissediyorum birdahaki ay testler tekrarlancak...rabbim herkese şifa versin..

mrb arkadaşlar ben de pazartesi günü troid için dr a gidicem sinir yapıyomudur bu rahatszlık bilginiz varmı

bende hipertiroid hastasıyım
11 haftalık hamileyim ayrıca
durmadan cocuk duser diyo doktorlar
nodul dolayısıylada ikinci trimisterdan sonra ameliyat diolar
bazı yerlerde okuyorum hamilelikte sakıncalı guatr ameliyatı die
ama drlar bizim bole cok hastamız var dio
Korkuyorum acıkcası
Allah hepimizin sifasını verin
su mubarek gunlerde

kızlar benim teşhisten sonraki ilk ramazanım bu
tiroid hastlarının oruç tutmasıyla ilgili bir şey biliyor musunuz
çünkü ilacı hep aynı saatte içmek gerekiyormuş ya ve yemekten en az iki saat önce,ben mesela 7 de ilaç içip 9 da kahvaltı yapıyordum
şimdi napcaz peki ?
ilaç saatini değiştirsek bir aylığına bi sakıncası olur mu acaba,gece 2de içsem mesela
bu konuda deneyimi olan var mı
yarına kadar acil bilgi lütfennnn :))

selam bendede troid değerlerim bir ay önce yüksek çıktı ama ultrason da çekildim kan tahlilide yaptırdım iki kez ayrı yerlerde iç guartrda tespit edildi?? fakat doktor troidimin son tahlilimde değerlerim normal çıktığını söyledi ve hastalığımın geri gittiğini söyledi hatta ilaça başlamadığım için şaşırdı.sandıki ilaçla düzeliyor alakası yok.çoçuk sahibi olmadan önce muhakkak troidinizi ölçtürün çok çalışması erken doğuma ve zayıflayıp düşük yapmaya azçalışması ise,kısırlığa yol açıyormuş.troid kanserine bile çevirebiliyor.önemsiz gibi gözüksede çok önemli bir rahatsızlık.ayrıca doktorumun dediğine göre el titremesi,çarpıntı,gece ateşlenme,vucudun sürekli ateş gibi sıcak olması,sinirlilik,terleme yapıyormuş.bende sadece ateş basması var oda ara ara.. bide troid değerleri yaptırdığınız testten kendinizde anlab iliyorsunuz eğer değerlerin üstündeyse çok çalışıyor,değerlerin altındaysa az çalışıyor demek benim 2 gün önceki testim normal sınırdaydı...İnşallah hamileyken yükselmez yoksa bebektede troide sebep oluyormuş..senağlama

mrb arkadaşlar ben de pazartesi günü troid için dr a gidicem sinir yapıyomudur bu rahatszlık bilginiz varmı

evet melis sinir terleme el ve ayaklarında gece ateşlenmede yapıyor ama sıcak havalarda bunu teşhis etmen zor lmaz:sana kan tahlili yaptırmanı öneririm..

begonya.sadece ramazan için ilacının saatini değiştire bilirsin ,bana dr saat önemli değil yeterki her gün al dedi..sende sahurda içebilirsin.çok geçmiş olsun.Rabbim acil şifa versin tüm hasta arkadaşlara..

herkese selamlar ve hayırlı ramazanlar... ben 21 yaşındayım ve çocukluğumdan beri kiloluyum... üniversite'den bu sene mezun oldum ve işe güce başlamadan bu kilo olayını halletmeye karar verdim bunun için diyetisyene gittim... gerekli kan tahlilleri flan derken TSH değerim 4,6 çıktı... doktor üst sınıra yakın olması ve kilolu olmam nedeniyle daha detaylı kan tahlilleri ve ultrason istedi... kan tahlilinde anti TPO diye bir şeye baktı :) o da normal çıktı 37.5 muş... ama ultrasonda tiroidimde nodül ve büyüme olduğu ortaya çıktı... velhasıl sonuçları alıp doktora gittim ve bana tiroidin biraz büyümüş bunun için ve nodül için levotiron kullanacaksın günde yarım dedi... malum doktorların başı kalabalık olduğu için çok bilgilendirmesini isteyemedim...
1.5 ay oluyo levotiron kullanıyorum... her gün internetten bununla ilgili şeyler okuyorum hem moralim çok bozuldu hem de kafam çok karıştı... evet kiloluyum ama hipotirodi'nin çoğu özelliğini taşımıyo gibiyim adet düzensizliği ve benzeri gibi belirtiler yok bende çok şükür gerçi TSH değerim üst sınıra yakın çıktı ama neyse :) bir de doktor tiroidin büyümüş dediği için kafam karıştı şimdi ben guatr hastasıyım desem kullandığım ilaç hipotirodi ilacı yok hipotirodiyim desem onu da anlamadım... acayip moralim bozuldu yaa daha bekarım çocuk olmama meselesi flan ya da nodüllerde ki kanser olasılığı flan yok tüylenme yok saç dökülmesi çok kafama takmaya başladım... bende bunların hiçbiri olmadı şimdilik çok şükür ama çok çok çok korkuyorum... bi bilginiz var mı? üzgünüm çok uzattım ama acilen moral depolamaya ihtiyacım var...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…