Tıpı bırakıp mühendis olmak?

Eşim doktor, ben mühendisim. Buna göre yorum yapacağım;
Mühendislerin iş saatleri düşündüğü kadar kısa değil öncelikle. Yani 45 saat çalış sonra bilgisayarı kapat git gibi bir durum yok. O kuş kadar maaşları verene kadar CEO performansı bekleniyor senden. İş garantisi olmadığını zaten söylememe gerek yok.
Proje bazlı Amerika'da çalışma şansım oldu, orda da bir mühendis kesinlikle doktor kadar kazanmıyor.
Amerika'ya doktor olarak gitmek kısmında ise bildiğim kadarı ile uzmanlıklar taninmiyor ve yeniden başlamak gerekiyor. Pratisyen olduktan sonra uzmanlık için şansını deneyip, orada kalabilir. 3 asamali bir sınavları varmış sanırım.
Son olarak ben olsam en kotu aile hekimliği yapar yinede ortalama bir mühendisten daha insani şartlarda ve saygı görerek çalışırdım.
 
Diğer arkadaşların düşüncelerini de merak ediyorum.Görmeyenler için konuyu üste taşımak istedim.
 
Tıp ve mühendislik.... araları 180 derece. Arkadaşın neye yatkınsa onu yapsın ikisi de zor. Sağlık alanında çalışıyorum hasta ayrı psikolojide çalışan ayrı psikolojide. Ortam her daim gergin. Bazen diyorum bilgisayar mühendisi olaydım da hiç insan kaprisi atarı gideri çekmeye miydim? Bir odada bilgisayarla uğraşır mıydım bilemiyorum. Sağlıkta hasta doktora kızsa gelip başkasına çatabiliyor. Bazen elimden gelmeyen konularda saçma durumlarda bulabiliyorum kendimi. Yani demem o ki baya sabır ve insan sevgisi lazım sağlık alanında mutlu çalışabilmek için. Madem hedefi yurtdışı şimdiden çıksın baksın. Tıp fakültesini dondursun direkt almanya da mesela mühendislik okusun. Ama elmayla brokoli kıyası imkansız bence. Arkadaşın elmacı mı brokolici mi? Elmanın sapı çekirdeği var. Brokoli de yemyeşil sarımsak yoğurt veya limon olmazsa bir tadı olmuyor yemenin.​
 
Mühendisim ama kesinlikle tıpı bırakmasın diyorum. Ayrıca çalışma saatleri inanın hiç az değil. Bizimde ne gecemiz belli ne gündüzümüz. Tatil desen o da yok, içerde birikmiş yıllık izinleri bile kullanamıyorsun. Haftasonun belli değil işe en erken gelip en geç çıkarsın. Yurtdışına gidebileceği kesinse o başka tabi ama ihtimalse bırakmasın
 
Mühendislikte de işler hayal ettiği gibi olmayabilir ancak doktorluk da sevmeden, gönül vermeden yapılacak iş değil. Bunları düşünüyorsa hiç yapmaya niyeti yok o işi demektir. Bıraksın ama işsiz kalırsa pişman olmasın. Yurtdışına gidememe ihtimali her zaman var, ve bu küçük bir ihtimal de değil.
 
Zibilyon tane mühendis olabilir ama iyi bir üniversiteden mezun olduğunda Türkiyede de gayet rahat iş bulabileceğini ve güzel şeyler yapabileceğini düşünüyorum. Aynı şekilde yurtdışı için de.
Ne yapmak istediğine bağlı. Ben de mühendislik diyebilirdim.
 
Türkiye de yaşayacaksa tabi ki tıp
Ama bu onu bırakıp şunu okuyayım denecek bir şey değil
Mühendislik daha mekanik tıp daha insan odaklı alanlar. Arkadaşınızın kişiliği de önemli
Bi makine ya da projeyle uğraşmakla insan bedeni ya da ruhu aynı değil zira
 
Türkiye için attan inip eşşeğe binmek gibi bir şey

Yurtdışına gidebiliyorsa gitsin ama yurtdışı da Türk mühendis gelse de çalıştırsak demiyor.
 
Şunu da söyleyeyim, tek planı yurt dışı olmasın. Her şey insanlar için, iş bulsa kabul alsa bile bir şey olur gitmesine engel çıkar ve Türkiye’de kalmak durumunda olursa yine de isteyip istemediğini iyi düşünsün. Ben mühendisliği seviyorum, burda da kalsam o işi yaparım bir şekilde diyorsa okusun. Geniş düşünsün yani. Dünyada her gün her şey değişiyor. Gidemezsem senaryosunu iyi tartsın. Bir de branş çok önemli. Artı mühendislikte iyi üniversite not ortalaması vs bir yere kadar, iyi çevre referans ve kendini pazarlayabilmesi gerek. İyi üniversitelerden mezun çok iyi yabancı dili olan bir sürü mühendis tanıyorum, hepsi çok iyi yerlerde çalışmıyor maalesef. Ama tam tersi, çok duyulmamış üniversitelerden mezun olup da referansları ve kendini de iyi satabilmesi sayesinde çok iyi konumlarda olanları da tanıyorum. Bu konuda kendine güveniyor mu?
 
Yani doktor olmak istemiyorsa bıraksın tabii ki, mühendislik de çok güzel bir meslek bence. Ne istiyorsa onu yapsın. Ana hedefi yurt dışına mühendis olarak gitmekse, kolay olduğunu düşünüyorsa böyle bir şey yok ama söyleyeyim. Para biriktirirse, dili varsa doktor olarak gitmek daha kolay. Kazanacağı para da çok olur
 
Babam 40 yıllık mühendis. İmkanım olsaydı tıp okurdum diyor hala. Ayrıca mühendissin diye Amerika hemen gel demiyor, onlarda da yığınla mühendis var. Hiç sevmiyordur , yapamıyorum diyordur anlarım. Ama sınavı çok diye tıp bırakıp mühendis olmak aptalca.
 
Bence mühendislik okumak büyük bir kayıp ve sonrası için çekilecek çile değil. Ben metalurji ve malzeme mühendisliği mezunuyum ama gelin görün ki 9 aylık bir özel sektör deneyiminden sonra tövbe ettim böylesi kıymet bilmeme şekli yok. Kendimi geçiyorum eşim makine mühendisi İTÜ mezunu ve Eczacıbaşı’nda 13 yıl çalışıp kariyer yapmış yöneticilik yapmış 2 yabancı dil biliyor. Eczacıbaşı’ndan ayrıldıktan sonra girdiği bütün şirketlerde maddi manevi değerinin bilinmemesinden şikayetçi ve hepsinde de fabrika müdürlüğü yapmış olmasına rağmen. Hep der ki iş yerinden çıktığın saniye ben mühendisim desen kimse yüzüne bakmaz ama nerde olursan ol kaç yaşında olursan ol doktorum dediğin saniye herkes ceket ilikler. İşin bu boyutu inkar edilmeyecek düzeyde ama arkadaşınız tıp okuyarak mutlu olmayacak ve mühendislik okuyarak yurt dışı hayallerini gerçekleştirebileceğine inanıyorsa seçim elbette onun. Ömrünün sonuna kadar sevmediği mesleği yapması kötü bir durum olur.
 
Doktorlar da hep hastane dışında da olsa doktor olduğunu bir şekilde belirtir ya genelde. Ondan mı yapıyolar ki:)
 
İnşaat firmasında çalışıyorum :)
Mühendislerin başlangıç maaşı asgari ücret :) Tecrübe kazanana kadar annelerinden emdikleri süt burunlarından geliyor.
Akşam 6 olunca bitmiyor hele beton varsa sabaha kadar sürer mesai :)
Çamurda yazın sıcağında kafalarında baret ayaklarında kocaman iş ayakkabılar felaket :)
Şantiyeci olacaksa böyle hayat.
Ofisçi olursa böyle değil tabi.

Birde ne mühendisi olacak oda önemli :)
 
ilk hedef yurtdışı na çıkmak mı
 
En yakın arkadaşlarım doktor, biri genel cerrah. Bu cerrah olan arkadaşımın özellikle çekmediği kalmadı. Bir süre devlette çalıştı, anası ağladı çocuğun, şaftı kaydı, özele geçti. 2 sene sonra hastane yönetimi “hastaları neden ameliyata ikna etmiyorsun, sana ödediğimiz maaşı karşılamıyorsun.” Dediler. Yani resmen kasap olmasını istediler. O çok bilinen hastaneden ayrıldı, başka bir yapıda organ nakli ekibinde kendine yer buldu. Bu sefer de Bizans oyunları başladı, böbrek ekibiyle uyumsuz çalıştıkları için defalarca maaşında aşağı oynama yapıldı. Verilen sözler tutulmadı. Yan dal yaptı, devlete döndü, uykusuz çalışıyor, yaşam enerjisi yok oldu vs. Diğer doktor arkadaşım da mutsuz, özellikle covid döneminde yaşadıklarını yazsam roman olur. Mühendis arkadaşlarım ise (özellikle bilgisiyar mühendisi olanlar) IT bölümünde çalışıyorlar, işleri stresli ama doktorlarla kıyaslarsak devede kulak diyebiliriz, ve ortalama 15.000-25.000 TL maaş alıyorlar. Diyeceklerim bu kadar !
 
Mühendislik için Boğaziçi/ODTÜ/İtü/Koç da okuyup, Sonra yurtdışında mastera giderse Avrupa’da görece kolay iş bulabilir (%90 bulur bence). Ya da tr de yurtdışı bağlantılı bir şirkette bir iki yıl çalışacak ve sonrasında Avrupa merkezine geçiş isteyecek. Bu olası ama şirketteki tüm elamanlar aynı şeyi istediği için çok kolay değil. Diğer yandan, sadece basit bir üniversiteden mezun olup, yurtdışı hayalini gerçekleştirmek çok az insanın başarabildiği bir durum. Özellikle Avrupa’da tr üniversiteleri denkliği çok zor alıyor. Daha çok tekniker diploması ile denklik alabiliyorlar.

Tıp için ise, evet, yurtdışı denklik sınavları zor. Ama Avrupa’daki doktorlar hiç de tr de gibi günde 20 saat çalışmıyor. Gayet rahat çalışma saatleri var ve tıpta mühendisliğe göre çok daha yetişmiş insan açığı var. Denkliği aldıktan sonra her yerde çalışabilir. Çok güzel değil mi ya. Yer ve kişiden bağımsız her yerde mesleğinizi yapabiliyorsunuz. Tabi tıp sevmeyince yapılmayacak bir meslek.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…