Tıpı bırakıp mühendis olmak?

Ya fakülteye girmeden önce çok çalışkandı aslında. Universiteden sonra oldu ne olduysa
Tıpta ilk sene aşırı zormuş, bırakanlar ilk seneden bırakırmış ara sınıflarda ayrılan olmazmış diyorlar ne kadar doğru bilemem. O da ilk senenin yorgunluğunu yaşıyor olabilir

Tıp okuyacaksın kendini türkiye'de doktor olmaya da hazırlasın. Doktorların dil öğrenip avrupa'ya gitmesi amerika'ya gitmekten daha kolay. Doktor alıyorlar ama her geçen gün gitmek daha da zorlaşıyor. Bu mühendisler için de geçerli. Ne okursa okusun Türkiye için de plan yapmalı. Gidebileceği garanti değil. O yüzden en sevdiğini seçmesi daha mantıklı bence.

Yok, hiç mühendis olarak tanıdığı yok yurtdışında.
Otursun oturduğu yerde o zaman. Zira yurt dışında saygın bir mühendis kadrosunda iş bulmak için uğraşmak ile sınavlara girip doktor olarak çalışma izni almak arasında zorluk olarak fark yok aslında, sadece mühendislerin tekniker olarak alt kademede de iş bulma imkanları var. Kaldı ki şu pandemiden dolayı dünyanında ne olacağı belli değil, sağlık dışında tüm sektörlerde iş konusunda sıkıntı var. Ayrıca eğer bölümü ile bir sıkıntısı yoksa yurt dışında çalışma izni aldığın taktirde en önü açık meslek kolu sağlık sektörü zira orada konu insan hayatı olduğundan çalışırsan emeğinin karşılığını sonuna kadar alıyorsun ve torpil geçmiyor. Yurt dışında bir sürü Türkiye'den göçen başarılı doktor var.

Yurt dışında staj bulurken torpil geçiyor. Amerika'da uzmanlık almak için o staj çok önemli.

yurtdisina gitmek istiyorsa muhendislik daha kolay kapi acar, ama yurtdisinda tutunmak icin epey zaman emek gerekiyor. herkes kaldiramayabilir.

ama muhendis olarak genelde ozel sirketlerde calisirsan dogum vs gir cik zor oluyor
doktor olursa 2 sene dogum izni bile alabiliyorsun, ataniyorsun hemen.
tabi artik cok fazla tip mezunu var, ilerde acikta kalanlar olur mu bilmem.

Yurt dışında staj bulurken torpil geçiyor. Amerika'da uzmanlık almak için o staj çok önemli.
Ben staj için birşey yazmamıştım. Ama bilgi verdiğiniz iyi oldu. Ama stajyerlere karşı iş yerlerinin çok bir sorumluluğu olmadığı ve sonra işe alma zorunluluğu bulunmadığı için referans geçebilir ama işe alımlarda işin rengi değişiyor. Ben mühendis olduktan sonra iş bulma süreci ile ilgili bilgi vermiştim. Stajları iyi bile olsa kolay kolay iyi firmalardan iş deneyimi olmadan ki bu deneyimi genelde iş tanımındaki pozisyonla aynı niteliklerde iş tanımlarında olması gerekiyor, çok sağlam üst düzey referansları yoksa yurt dışında iş bulma şansı yok eğer o ülkede okuyup, en azından yüksek lisansını orada yapmadıysa, adam seni kendi ülke vatandaşına rağmen seçmesini sağlayacak üstün vasıfların var mı bakıyor. Zira Türkiye'de bile artık büyük kurumsal firmalar nitelikli eleman seçmek ve terfilerde gerçekten başarılı personelleri yakalayabilmek için, mülakatlarında bağımsız insan kaynakları şirketlerinden hizmet alıyorlar. Tabiki çok yukarıdan dayısı olan bizim ülkede her yerde işini görüyor orası da ayrı bir konu malesef.

Yurt disina gidebilecek mi peki? Kesinse muhendis olsun.

Doktorlugun kutsalligina asla lafim yok ama bence büyük külfet. Acabalari olan bir insan icin iskence.
Ben yurtdisinda okudum. Turkiyedeki mantik gelmesin akliniza, tip kazanmak oyle cok waaoww bi olay degil. Kendimi o yukun altina sokmadim girmeye hakkim olmasina ragmen.

Ama yurtdisi isi yaşsa zorlamasin. Turkiyede muhendis olmak ne bileyim...

Eşim iki yıl tıp okumuş, bana göre değil deyip bırakmış.
Sonra yıldız teknik elektronik mühendisliğine geçip oradan mezun olmuş. Yüksek lisansı da var.
Senelerdir yurtdışına gitmeye çalışıyor, gidemiyor. Türkiye' de iş bulmaya çalışıyor bulamıyor. Bu ara marketlerin kasap reyonlarına filan başvuru yapıyor, burada ne işin var deyip almıyorlar.
Söyleyeceklerim bu kadar.

Hayretler içinde okuyorum cevapları.

Elbette bilgisayar mühendisleri doktorlardan daha rahat iş buluyor yurtdışında, bizim sınıfta yurtiçinde adam kalmadı nerdeyse.
Her mühendislik aynı değildir, bilgisayar için konuşuyorum bu arada.

Öncelikle bir doktor mezun olur olmaz hemen Amerikada çalışamaz sert kuralları vardır. Mühendislikte ise bu şart yok, eğitiminiz geçerlidir.

Türkiyede tıp puanları mühendislikten zaten yüksek olduğu için büyük ihtimalle iyi bir bölüme girebilecek.

Doktorların çabası çok fazla, vallahi emeklerinin hakkını ödeyemeyiz. Yıllarca oku oku, sonra bir daha oku. Daha da sonra yüksek riskle ömür boyu diken üstünde iş yap. Hiç de kolay değil.

Sırf para için doktor olunmaz.

Ya fakülteye girmeden önce çok çalışkandı aslında. Universiteden sonra oldu ne olduysa

Tıbbı sevmediyse istemiyorsa gerçekten bıraksın, doğru dürüst sınava hazırlanıp iyi bir mühendisliğe girsin.

Sevdiği mesleği yapması çok önemli. İster tıp ister mühendislik olsun yurtdışına çıkmak için okulu bitirip şevkle çalışması gerekiyor ki alsınlar. Çok iyi düşünmesi lazım, fakülteye isteyerek mi girmişti meslek seçimi nasıl oldu?

Amacı sadece yurt dışına gidip az çalışıp çok para kazanmak. Nasıl bi amaç bu? İnsan sevebileceği işi yapmalı tek kriter bu.
Kendisi çok kararsız birisi. Evet amacı öyle, yani yurtdışına kolaylıkla gidilebilecek bir meslek edinmek ve iyi kazanmak. Doktorluğu da öyle çok sevmiyor mühendisliği de.

Ailede babası, amcası ve kardeşi doktor. O da doktorluktan başka bir şey düşünmemiş hiç.

Tıp fakültesini kazanmış bir kapasiteye sahip biriyse bence mühendisliğe geçsin kendini geliştirip kafasına koyduğunu da yapacaktır.. Tıp fakültesini kazanmış, belli bir seviyede olduğu için böyle düşünüyorum diğer türlü birsürü mühendis var, eskisi gibi mühendis olmak da çok zor değil o yüzden her mühendisin aynı şeyi yapabileceğini düşünmüyorum.. Sivrilmek önemli olan ve bu arkadaş bunu başarabilir diye düşündüm..

Az çalışıp çok kazanmak...bence önce bu kolayci kafa yapisindan vazgeçsin. Hangi isi severek ve layikiyla yapabilecekse onu secsin..dunyanin neresine giderse gitsin eger isini iyi yapan biriyse doktor da olsa muhendiste olsa kendine bir is bulur.

odtu, bogazici, bilkent, sabanci, koc, itu muhendisliklerinden birinden cok iyi notlarla, cok iyi ingilizceyle mezun olursa evet önü acik.. aksi halde kolay degil. bu alanlar da sismeye basladi. turkiye'nin durumlarindan dolayi herkes yurtdisina gitmeye calisiyor. arkadasinizin fikriyle hareket eden cok. sadece "top" olanlar amerika veya baska ulkeler tarafindan kapiliyor. digerlerinin cabalamasi gerekiyor.

yalniz doktor olmak da muhendislik de bu kafayla secilecek yol ayrimi degil. bu fikirlerle doktor olmasin zaten. paraya calisma saatlerine bakmadan meslek askiyla gorev yapacak doktorlara ihtiyaci var insanlarin.

Amacı sadece yurt dışına gidip az çalışıp çok para kazanmak. Nasıl bi amaç bu? İnsan sevebileceği işi yapmalı tek kriter bu.
Guzide ulkemizde neredeyse " tum" bakin neredeyse tum zeki insanlarin derdi bu..Neden sasirdiniz bende bunu anlamadim

Doktor olsun bence .Keşke bende olabılseydım.Muhendısler iş bulamıyor .Çogu öuhendıs.Bır dolu arkadasım var işsızler .

Eşiniz ne mühendisliği okuyordu bilmiyorum ama şantiyeden şantiye şefi sorumludur. Mimar da inşaat, makine, elektrik mühendisi de şantiye şefliği yapabilir. Ama bu bir zorunluluk değil. Her mimar, mühendis şantiye şefliği yapmıyor. Dediğiniz gibi büyük bir sorumluluk çünkü.
Bu mesleklerin hepsinde imza yetkisi de var. Ama şu hayatta imza attığınız her şey için bir davayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü imzanın amacı yasal sorumluluk zaten.
Eşinizin seçimi ilginç olmuş o yüzden :)

K Kaktus1 , arkadaşınız tıpı sevmiyorsa bıraksın ama tek amaç yurt dışı olanağıysa doktor olarak da yapabilir bunu.
Bir sürü mühendislik var. Sırf başka bir ülkeye gidebilmek için hiç ilgi duymadığı bir şeyi okumasın.
İnşaat mühendisi olarak yurt dışına gitmek bilgisayar mühendisi olarak gitmekten çok daha zor mesela. E ne yapacak, hiç ilgisi yoksa gidip bilgisayar mühendisliği mi okuyacak?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…