Tatar Paylasim Alani

Pamuksel aramıza hoşgeldin. O zaman sende tatar oluyorsun canım. Ama şu dikkatimi çekti dillerini hiç bilmem demişsin, bu dil senin olmuyor mu? vala ben anlayamadım canım yaa! :::))

Musrancım o nasıl söz öyle ben boş oturuyorum demek en büyük işlerden biride vatana millete hayırlı evlatlar yetiştirmekde işlerin en büyüğünden oluyor. Savlukman kal.

oo ozkalkım mındaymışta kaberim yokken .:)selam kızlar bende tatarım ve eskişehirdeyim burayı yeni gördüm tatarcayı anlıyorum ama pek konuşamıyorum ne yazıkki:KK43:

Ne annemler bilir ne de eşimin tarafı o yüzdende dilini demem gerekti. Benim bildiğim ve duyduğum tek dil Türkçe o yüzdende Tatarların dilini bilmem demem gerekti şekerim yoksa her dile açığım keşke bilseydim.

karmeen canımsın....savbolasın kadam........

siyöma hemşerim koşkeldin ...özkalkın mında sen kayda cüresin be kadam...endi sende mındasın boldumu....sen karama bizge yada özüm atına aytayım..mende konuşulgannı anlayman ama konuşamayman ...ama ne varki mında yazaekende teran taa keliştirdim yazması kolay kele ..yarı tatarca yarı türkçe idare etemiz işte:)))

pamuksel sende hoşgeldin arkadaşım..sorun değil dilimizi bilmemen eğer bizi takip etmeye devam edersen ve istekliysen az çok kaparsın birşeyler..sen öğretirsin belki eşine birşeyler belli mi olur:))))keyifli paylaşımlar da buluşmak dileğiyle...

savlıkman kalınız...

ayrıca yeni yılda herşey gönlünüzce olsun mutlu seneleeerrrrr

Son düzenleme:
Anlaştık pamuksel ::)) burada zaman zaman musran ve benim tatarca paylaşımlarımız oluyor. Senide aramızda görmek mutlu edecektir bizi. Koşkeldın o zaman

Musrancım mınavdı taptım kara bakam begeniyiksin mı?

KART BABAY
Yayına Hazırlayan : Aymin YILMAZ

Kart babay, kart babay,
Bízge bír cır ayt babay.
Başıñdan keşkenlerní
Bízlerge anlat babay!

Aytayım, aytayım,
Sözní sözge katayım.
Başıma kelgenlerní
Sízlerge añlatayım:

Kün kavuşup avgan sun,
Cengem sıyır savgan sun,
Anam lakşa keskende,
Akşam celı eskende,
Şarık kíyíp kaytkanım,
Colda türkü aytkanım
Tíştiy tüşe esíme.

Gül tagıp dal fesíme,
Şeşekten taç örgením,
Çölde cılan körgením,
Köz aldımdan ketmiycek,
Mení rahat etmiycek ...

Babam arpa şalganda,
Akam şeren salganda,
Men bödene tutkanım,
Cımırtasın sıtkanım ...

Akşam üstü kararıp,
Bostan betke col alıp,
Kart babama barganım,
Keşe konıp kaytkanım ...

Gül terekler solganda,
Cer ap ak kar bolganda,
Tavukka cem sepkením,
Capta şana tepkením,
Unutmayman bugín de,
Tura közím önünde ...
Bíraz ösíp cetkende,
Akam asker ketkende,
Bayga ırgat cürgením,
Kuzde saban surgenım ...

Kuşlukta atka atlap,
Kamşını ekí katlap,
Çorbacının kelgenín,
Maga emír bergenín,
Bugünkínday bílemen,
Mañnay terím sílemen ...

Toygandan son şorbaga,
Otmek salıp torbaga,
Şal maliyní cetkením,
At bakmaga ketkením,
Bugün tüşe esíme,
Kuvvet bere sesíme ...

Baharda car şetínde,
Köynín kıbla betínde,
Kozılı koy bakkanım,
Ulakka şan takkanım ...

Em koylarnı caydırıp,
Kart şobanga saydırıp,
Köyge alıp kaytkanım,
Dertlí cırlar aytkanım,
Hayalımda yaşaycak,
Mení kurttay aşaycak ...

Ösíp cígít bolgan soñ,
Bayda senem tolgan soñ,
Toyda cüyrük şapkanda,
Atlas cabuv capkanda,
Dört örmenı sozganım,
Cüyrüklerní ozganım
Şalgıcılarnı şakırıp,
“Şalınız” dep bakırıp,
Atım tıñlap turganı,
Kalbím turmay urganı,
Halk cıyılıp katıma,
“Maşşalla” dep atıma
Aytkanların bílemen
Köz yaşımnı sílemen ...

Tepreş künü atlanıp,
Atka catıp katlanıp,
Cavlık oynap alganım,
Küreşke de kalganım,
Şaltayakka alganda,
Men ırgaşık salganda,
Bellerínden sıkkanım,
Akranlarım cıkkanım,
Cañı cetken caşlarga,
Işlenmegen başlarga,
Kayta kayta aytaman,
Cırlap üyge kaytaman ...

Geştí endí bízlerden.
Ey ballarım, sízlerden
Ümütümüz üzülmiy.
Síz de, bízdiy süzülmiy,
Cígít cígít bolıñız,
Aşık bolsın colınız ...

Bo yerlerde yaşaymız,
Tuz ötmegín aşaymız,
Toralsañız kaytmañız,
Cavga sırnı aytmañız,
“Bulaydır bo” deseler,
Curtka baskın berseler,
Kerekse kan katıñız,
Ölíp raat catıñız!

Bülbül Sesi, Mehmet Ali Ekrem, sayfa 70, Kriterion Kitapevi, Bükreş, 1981

Açıklama : Yukarıdaki şiir Kırım, Romanya ve Türkiye'de, halkımız arasında çok eskiden beri söylene gelip, varyantlar halinde günümüze kadar gelmiştir. Varyantlardan birini "Altmış yaşında bír kartnıñ avzından : "Keçtí Endí" başlığı ile "1922 Yanvar 12, Akmescit"te Hamdi Giraybay yazıya geçirmişti. Bu, Emel Mecmuasının 15 Kanunusani / Ocak 1931 tarihli 26-ncı sayısında, Romanya'da da çıkmıştı.

SÖZLÜK

- Bödene : bıldırcın.
- Cabuv : örtü.
- Cap : yamaç, yokuş.
- Capmak : örtmek.
- Dal fes : yalın (sarıksız) fes.
- Irgaşık : (güreşte usul) ayakla hasmın ayağına atılan çengel.
- Lakşa : erişte.
- Maliy : at (iğdiş edilmiş aygır).
- Sıtmak : kırmak.
- Sozmak : çekmek ; uzunluğuna açmak.
- Şal : (at donu) kır.
- Şaltayak : (güreşte usul) çelme.
- Şana : kızak.
- Şeren : dokurcun ; biçilmiş ekin veya ot yığını.
- Tíş : düş, rüya.

BAHÇESARAY - Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Bülteni

sağol lalecim güzel dileklerin için. sanada hayırlı seneler canım.

karmencim mesaj yazılmıyor diye bakmıyordum kaç gündür...şiir çok güzel..beğenmezmiyim...
ben de sana eskişehir kırımın sitesini tavsiye edeyim bakmışsındır belki...gerçi oradaki çoğu bilgiyi burada paylaştım sanırım ya neyse....

lalecim nerelerdesin sanada sevdiklerinle mutlu umutlu huzurlu sağlıklı nice yıllar.....herşey gönlünün dilediği gibi olsun........

ayazı yakan eskişehirden sevgilerimi gönderiyorum sizlere....

teşekkürler musran,karmen eet haklısınız ben çok boşladım geç geliyorum bakınıp çıkıyorum inanın takatim kalmıyor yoksa tümden boşladığımı sanmayın hepinizi öpüyorum.....

nasıl da güzel tatarca döktürmüşsünüz bayanlar. vallahi imrendim burdan sizi takip edip az çok bende öğrenicem dilimizi. gerçi anlıyorum hatta büyük bi keyifle okuyorum yazdıklarınızı ama konuşamadığım için tatarca yazamıyorum. bi de dikkatimi çeken konu tatar nüfusun çok olmasından mıdır nedir bu konuda iyi olanlar hep eskişehirden nedense. kıskandım senağlama bende konuşucam. bende yazıcam. :dance:

selamaleykim tatar apaykayları katesiniz aruvsunuz inşallah.....

deniztcim canım sabır biraz :)))zamanla konuşacaksınn sende....:))canım tespitin doğru olabilir çünkü eskişehir tatar çoğunluklu bir nüfusa sahip...sevgiler canım paylaşımlarımızın devamını diliyorum..

karmenciim laleeciimm öpüyorum sizleride sevgileer..

denizt hoşgeldin aramıza. musrancım Eskişehir sitesini çok yakından takip ediyorum fakat pek gücellenmiyor. Bende seni öpüyor ve şu masalla deva ediyorum.

ERTENGI - KEL BALA

Bir bar eken, bir cok eken; cok demesi pek gunah eken.
Bır kartman bır kurtgadın kel ulı bar eken...Kel bala, bır kun üyden şıkıp ketken...
Ketken ketken bır camidin tubune barıp oturgan. Kısıler camiden şıkıp şıkıp ketkenler.
Birov kalgan. Kel baladın canına kelip:
-Sen bu yerde tonmaysın ma? Dep soragan. Kel bala:
-Cok cok, degen tonmayman. Kel baladın, aldı artı cırtık bır paltosu bar eken.
Kel bala cırtıklardı kösterip ataga:
-Men heş tonmayman, cel niyerden kıredi aniyerden şıkadı, degen.
Ata, kel balaga:
-Aşe paltolardı avusturuyak, degen. Paltolarındı şıkarıp avusturganlar.
Ata, kel balaga:
-Sen bu yerde tokta men ayyenge sorap keleyim, degen. Kart üyge bargan, paltodu bikesine köstergen.
Bikesi kızgan buna:
-Cırtık tonman böri tondu nevşün avusturasın, cırtık tondan heş suvuk kırmez mi?
Ata, cuvura cuvura camige bargan, bır de karagan kel bala cok, ketken...
Kel bala, ketken ketken bır yerge bargan. Koy soyyatırekenler.
Kel bala, ketken:
-Ayye, bırtukuy ette maga ber, degen.
Ayye etti torbaga salıp:
-Mah ulım, pisirip cersin degen. Etti bergen...
Kel bala, ketken ketken bır üydün aldında turgan. Üyde et asıbıyatırekenler.
Kel bala, ketken :
-Kartaba menimde torbamda et bar, menim etimdi de pisiravuy degen.
Kartaba:
-Kel balam etindi kazanga at, degen. Etti kazandın işine atganlar.
Sonra kel bala:
-Kartaba menim etimdi etler cemesin, degen.
Kartaba:
-Koy balam etti et cer mi? Degen. Et pisiyatırekende kartaba komşuga bır şiy almaga ketken.
Kel bala, kazandakı etlerdi cep cep süyoklardı kazandın işine atgan.
Kartaba kelgende karagan etler cok!
Kel bala cılamaga baslagan:
-Etimdi etler cepti, etimdi etler cepti...
Kel bala cılıyatırekende ata kelgen:
-Ne cılaysın balam? Dep soragan.
Kel bala:
-Ata etimdi etler cedi, degen.
Ata da:
-Koy balam misapir esitmesin men erten saga bır toklu berirmen, degen.
Erten tokludu alıp ketken...
Aniyerde koyman sıyır kapatıyaırken bırov.
Kel bala:
-Ata menimde bır toklum bar menimkınıde kapatınız ta, degen.
Ata kel baladı üyüne şakırgan cedirgen işirgen catıyatırkende kel bala:
-Ata menim tokludu sizin koylar cemesin degen.
Anavlar:
-Koydu koy cer mi? Balam degenler, külgenler kel balaga.
Catganlar. Kel bala özünün toklusunu öltürgen.
Anav koydun avzuna kan cakkan anav koydun avuzuna bok cakkan sonra özü ceringe ketip catgan, uyklagan.
Tan atkan erte bolgan ataman beraber tokluga karamaga ketkenler.
Birde karaganlar tokludu koylar cepti. Kel bala cılagan cılagan...
-Ata koy balam cılama saga bır koy bereyim degen.
Kel bala:
-Cok degen. Eki koy üş koy derken tokuz koy alıp ketken kel bala.
Ketken ketken bir mezardın aldında turgan. Mezarga cenaze komüp ketiyatırkenler.
Kel bala ketip bır kisige sorgan:
-Cenaze kimdin? Dep.
Kisi:
-Ölgen nav kisidin kızı edi. Üş kızı bar edi birovü öldü degen.
Kel bala kisige:
-Menimde bır kız kardaşım bar üylerine ketsem eski elbiselerindi tilesem berirler mi dep soragan.
Kisi:
-Bilmeymen. Üyü niyerde özün sor, dep üyünü köstergen.
Kel bala ketken ayyege:
-Menimde bir kız kardaşım bar üstü calıngaş. Kızının kayırına elbiselerdi maga ber depti.
Ayye ketip kızdın elbiselerini kazırlayıp akelgen bergen. Aksamdan sonra kel bala ketken.
Mezardı aşkan ölü kızdı kiydirgen kisidin kapısına tikip salgan. işkerge kirgen oturgan.
-Menimde bır bacım bar, siyakta, kelmege yaladı degen.
Üydün üken kızı tısgarga şıkkan:
-Kel ta bacım nege yalasın degen. Anav kız indemepti.
Üydün kiçikiy kızı ketken kel bacım degen kolundan tartkan. Anav kız cıkılavuygan.
Kel bala tısgarga şıkkan:
-Bacımdı öltürdünüz dep cılagan cılagan...
Ata:
-Cılama ulım bacındı öltürgen kızdı saga berirmiz degen.
O kızmann bırde ogüz araba bergenler. Kızdı keyşek etgenler ogüz arabaga mindirip cibergenler...

Kel bala arabaga mingen:

Cırtık ton
Cırtık tonga böri ton
Böri tonga can süyok
Can süyokke toklu şak
Toklu şakka tokuz koy
Tokuz koyga ölü kız
Ölü kızga tiri kız haydi yanım kara ögüz deh...degen arabadı aydagan ketkenler...

Derleyen: Mustafa Esken

Merhaba tatar arkadaşlar.Ankara Konya 40.kmde Ahiboz Tatar köyündenim.Babamın soyu Kırım.Çarlık döneminde asimilasyondan kaçıp Romanya oradan da Bulgaristan Silistre ye gelmişler.Bursa Bandırma Ankara ya dağılmışlar.Bizler Ankara da doğduk büyüdük.Anne tarafımız yine aynı köyden Nogay dede Çerkez anneanne.Kırım tatarları Beyaz Ruslara benzer çoğunlukla.Beyaz ten mavi yeşil göz.Nogaylar tam Asyalı tipi çekik göz.Kızkardeşim annem Nogay tipli.Gözlemlerime dayanarak Tatar kadınlarının çok çalışkan,pratik zekalarını yaşama uyarlamada usta,genlerindeki göçebelik kültüründen midir yoktan var eden,elindekileri de yararlı hale getirip kullanabilen,saygısını sevgisini gösterebilen ,mutfakta beceriklilik ve lezzette harikalar yaratan sevimli sıcak,misafirperver insanlar olduğunu söyleyebilirim.Düğün ve cenazeye katılıma özen gösterirler.Babamın vefatında uzun yıllar görmediğim yakınları ve tanıdıkları görüp çok duygulanmıştım.Hıdırıllezde Sivrihisarda Tepreş Törenleri olduğunu duydum.Üç dört yıl önce Uludağda yapılanına gittim.Çeşitli illerden gelen Tatarlarla tanıştım.Hoş bir gündü.Yine gitmek isterim.Hatta bu yıl nerede yapılacağını araştırayım.Belki tanışma vesilesi olur.Sevgiler sevgi ile kalın.

merhaba
Benim babaannemde Kırım Tatarı hatta onun sayesinde gözlerimiz çekik :)
Tatar kültürünü fazla bilmiyorum ama yemeklerinin güzel oldugunu biliyorum.

saadet sofrası ve tsuki hoşgeldiniz musran ve karmen sağolsunlar özümüzü bize tanıtmak için ellerinden geleni yapıyorlar umarım sizlerde iyi vakit geçirirsiniz savlukman kalınız

.Beyaz ten mavi yeşil göz.Gözlemlerime dayanarak Tatar kadınlarının çok çalışkan,pratik zekalarını yaşama uyarlamada usta,genlerindeki göçebelik kültüründen midir yoktan var eden,elindekileri de yararlı hale getirip kullanabilen,saygısını sevgisini gösterebilen ,mutfakta beceriklilik ve lezzette harikalar yaratan sevimli sıcak,misafirperver insanlar olduğunu söyleyebilirim.

Evet aynı benim babaannem ben de benziyorum hatta.

evrem, saadet sofrası aramıza hoşgeldiniz. paylaşımlarınızı merakla bekliyorum. lalecim elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
aslında bizler her şehirde her yerdeyiz. tatar etkinlikleri tüm Türkiyede yapılmaya çalışılıyor. Ben bu etkinlikleri yakından takip etmeye çalışıyorum ama gidemiyorum o başka. ::KK43:((

X