Tabata (4 dk spor ile 24 saat yağ yakımı)

Leithia

Frühling in Paris
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2010
983
2.105
113
... alıntı:

"Tabata: 4 dakikalık cehennem"

Tabata protokolü, yöntemi bulan japon doktorun adıyla anılan bir antrenman yöntemi. high intensity interval training'in daha sert bir versiyonu da denebilir.

olay şöyle olmuş; dr. izumi tabata adlı japon bir zat, 96 senesinde bir grup bisikletçiyle bir çalışma yapıyor. çalıştığı adamlar elit sporcular bu arada, bu kısım önemli, sonra gelicez. grubu ikiye bölüyor, bir kısmı gözlem grubu, bir kısmı da deney grubu. gözlem grubu normal cardio idmanı yapıyor; yani nedir 1-2 saatlik aerobik egzersiz.

neyse, diğer gruba da günlük 4 dakikalık bir idman yaptırıyor. şu şekilde; elemanlar vo2 maxlarının %90-95 gibi oranda bir yoğunlukla 20 sn. yükleniyorlar, 10 sn. dinleniyorlar ve bunu 8 set yapıyorlar. toplamda yaklaşık 4 dk. da bitiyor antrenman.

buradaki trick şu; bundan evvel güç antrenmanlarında şöyle bir mantık vardı, 1 birim yüklenirsen 2-3 birim dinlenirdin. tabata bunu tersine çevirdi, 2 birim yüklenmeye 1 birim eksik dinlenme verdi. sonuçta nooluyor, 10 sn.lik sürede kaslar kendini toparlyamadan yeni sete girip bunu da 8 set yapınca bünye acayip bir şekilde hırpalanıyor.

şimdi "aa 4 dk. lık antrenman mı olur" diyorsunuz; ben de öyle demiştim. ama ilk tabata idmanından sonra yerde köpek gibi solurken olayın ciddiyetinin farkına varıyorsunuz merak etmeyin.

e peki deney sonunda nooldu? çok acayip şeyler oldu. 6 ayın sonunda bunlar iki gruba da ölçüm yapıyorlar; güç değerleri zaten beklendiği üzere tabata yapanlarda yüksek çıkıyor. diğer grup zaten güç çalışmamış hiç. ama asıl bomba aerobik değerlerde, japonlar bir bakıyor ki tabata yapanların aerobik değerleri de daha yüksek. lan allah allah nasıl filan derken yağ ölçümü yapıyorlar, tabata yapanlar daha fazla yağ kütlesi kaybetmiş. spor dünyası şokta, çünkü yıllardır yağ yakmanın en iyi yolunun düşük tempolu uzun süreli egzersizler olduğu söyleniyor, vücudun enerji kullanım mekanizması bu yönde çünkü.

kankalar, meğerse bu kısa süreli ama çok yoğun antrenmandan sonra vücut yağ yakmaya devam ediyormuş, egzersiz sırasında tamam aerobik egzersizler daha fazla yağ yakıyor ama sonrasında bir numarası yok; tabata gibi çok yoğun idmanlardan sonra ise 48 saate kadar devam ediyor bu süreç.

ha yalnız şöyle bir şey var; bu 6 ayın sonunda tabata çalışan bisikletçiler ıskartaya çıkmış resmen. herifler haftada 5 gün günde 4 dk. çalışıyorlar ve 6 ayın sonunda tükeniyorlar, ki düşün bunlar elit sporcu. o yüzden bugün tabata çalışacaksanız haftada 1'le başlayın hafta 2'yi geçmeyin derler.

Haftada 1 tabata yapmaya başladım ben de, tavsiye ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aman Tanrımmmm

Bu beni öldürür sanırım :)) Astım kalıntıları olan birine göre biraz fazla gibi. Ama deneyeceğim. Ay çok heves ettim. Bunu yapınca insan bütün gün titrer herhalde gitmeyen son 3 kiloya inattt ! Leithia ne kadar süredir yapıyorsun bunu ?

Haftada 2 kez yapıyorum bunu, 3 hafta oldu başlayalı. İlk başlarda 4 dakikaya bile ulaşamıyordum, 3.40 civarında yığılıyordum. Ve gerçekten kalp çarpıntısı spordan yarım saat sonra bile devam ediyor. Ellerim falan titriyor, her yanımdan ter boşalıyor.

Şimdi 4 dakikayı tamamlayabiliyorum ama dendiği gibi haftada 2 gayet yeterli, sporcu olmayanlar için. Bende de astım kalıntıları var ama sorun olmadı yaparken. Kalp sıkıntınız varsa kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bu taktik vücudu sarsıp şok etmek için kullanılıyor, sürekli yapmak doğru olmaz.

Tabata'ya başlayacak olanlar sürantrenman durumuna yakalanabilir.

İlgili yazı için http://www.kadinlarkulubu.com/forum...n-motivasyon-taktikleri.849527/#post-42244041

Tabata'yı o yüzden haftada 2'den fazla önermiyorum, sporcu değilseniz ya da vücudunuz HIIT antrenmanına alışkın değilse.

Bende buna başlamak istiyorum. Bunun bacak basen olan versiyonda varmış. Basen bacak bölgesine faydasi olur mu? Birde ben bu basen bacak programınıda ekliyim mi

Bende buna başlamak istiyorum. Bunun bacak basen olan versiyonda varmış. Basen bacak bölgesine faydasi olur mu? Birde ben bu basen bacak programınıda ekliyim mi
Tabata yağ yakımında çok etkili. 4 dakikalık tabata egzersizi sonrası 15dakika nefes nefese kaldığımı bilirim ki bu da kanın daha hızlı aktığına, hücrelere daha çok oksijen taşındığına ve dolayısıyla kas inşaasıyla beraber maksimum yağ yakımına işaret. Dolayısıyla, evet, basen ve bacak bölgesinde eğer yağ varsa incelmeye etkisi olacaktır. Ama muhakkak yanına bir 30 dakikalık normal (daha da iyisi ağırlıkla yapılan) egzersiz programı eklenmesi gerekiyor bence.

Önerim, normalde takip ettiğiniz programın yanı sıra (jillian michaels ya da walk at home gibi) haftada en az 2, en fazla 4 kez 4 ya da 8 dakikalık tabata egzersizleri ekleyebilirsiniz. Uzun tabatalar sürantrenmana sebep olabilir, yorulmamak en iyisi.

Örnek Tabata.

20 saniye dizleri karnına çekerek yerinde koşma.
10 saniye dinlen.
20 saniye squat.
10 saniye dinlen.

20 saniye yere şınav pozisyonunda dur, hemen yerden kalk, zıpla, tekrar yere şınav pozisyonuna dön.
10 saniye dinlen.
20 saniye şınav pozisyonundayken "dağa tırman" (sol dizini karnına çekerken sağ ayağını uzat, sonra sağ dizini karnına çekerken sol ayağını uzat. Bunu hızlı bir şekilde tekrarla)
10 saniye dinlen.

Bitince tüm yukarıdaki listeyi bir kez daha tekrarla. Toplam 4 dakika bitti bile.

Nefes nefese kalmaya hazır olun.

harika hemen başlayacağım,emeğine sağlık

Ben set aralarında bile çok dinlenirim bunu mümkün değil yapmam Ayrıca sporda belli bi seviyeye gelmemiş insanlar için sakıncalı görünüyor maazallah kalpten götürür adamı.

Hatta bir örneği şu linkte:
Bunun daha yavaş olanını yapıyordum ben, hareketlerin hepsine aşinayım. Vakti olmayan anneler için süper bir seçenek olabilir. Hepsini düzenli yapan alışık olanlar için haftada 2 kere ideal.

Diyelim ki 1 ay , haftada iki kez yaptık ortalam kilo kaybı kac olur tahminen ?

Bende başlamak istiyorum hergün max 30 dan sonra bunu yapabilirim :) ama hangi video anlayamadım tam olarak :)

İlk sayfada verdiğim videoyu yaptıysanız epey dayanıklıymışsınız, ben nefes nefese kalıyorum hala :) 30 dakika olanları var, aşağıya ekliyorum.
Valla yeminli ilk sayfada verdiğin videoyu yaptım ama hiç işlemedi bana sorun bende sanırsam evet bi göz geçirdim bu tam benlik :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…