Spordan vazgeçmemizin en büyük sebebi: overtraining yani sürantrenman.
Vücudun kaldıramayacağı miktarda spor yapanlarda görülür. Fiziksel ve psikolojik bir sorundur, vücut tükenince içinizden spor yapmak gelmez ve zaten yapabilecek gücünüz de kalmaz. Sürantrenman durumunu aşabilmek için vücudun 1 aya dek dinlendirilmesi gerekebilir.
Mesela 1 ay boyunca vücudun dayanabileceğinden fazla spor yapıp arada hiç dinlenmezseniz bu sıkıntı oluşabiliyor.
Toparlanmak için 2-3 ay dinlenmeniz gerekecektir.
Sürantrenman bir günde gerçekleşen bir olay değildir (kas ağrısı gibi yaşanmaz). Bir birikmedir. Örneğin dün koştuysanız ve bacakları dinlendirmeden bugün squat yaparsanız, hemen sürantrenman durumu yaşanmaz. Ama bu kas yormayı 1 ay boyunca ısrar ile yaparsanız sürantrenman durumu gerçekleşir.
Fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da çökmenize sebep olur; keyifsiz, halsiz, bitkin ve isteksiz hissedersiniz.
Özetle antrenman kadar dinlenme de sporun bir parçasıdır.
Tabata yağ yakımında çok etkili. 4 dakikalık tabata egzersizi sonrası 15dakika nefes nefese kaldığımı bilirim ki bu da kanın daha hızlı aktığına, hücrelere daha çok oksijen taşındığına ve dolayısıyla kas inşaasıyla beraber maksimum yağ yakımına işaret. Dolayısıyla, evet, basen ve bacak bölgesinde eğer yağ varsa incelmeye etkisi olacaktır. Ama muhakkak yanına bir 30 dakikalık normal (daha da iyisi ağırlıkla yapılan) egzersiz programı eklenmesi gerekiyor bence.Bende buna başlamak istiyorum. Bunun bacak basen olan versiyonda varmış. Basen bacak bölgesine faydasi olur mu? Birde ben bu basen bacak programınıda ekliyim mi
Örnek Tabata.
20 saniye dizleri karnına çekerek yerinde koşma.
10 saniye dinlen.
20 saniye squat.
10 saniye dinlen.
20 saniye yere şınav pozisyonunda dur, hemen yerden kalk, zıpla, tekrar yere şınav pozisyonuna dön.
10 saniye dinlen.
20 saniye şınav pozisyonundayken "dağa tırman" (sol dizini karnına çekerken sağ ayağını uzat, sonra sağ dizini karnına çekerken sol ayağını uzat. Bunu hızlı bir şekilde tekrarla)
10 saniye dinlen.
Bitince tüm yukarıdaki listeyi bir kez daha tekrarla. Toplam 4 dakika bitti bile.
Nefes nefese kalmaya hazır olun.
Bunun daha yavaş olanını yapıyordum ben, hareketlerin hepsine aşinayım. Vakti olmayan anneler için süper bir seçenek olabilir. Hepsini düzenli yapan alışık olanlar için haftada 2 kere ideal.Hatta bir örneği şu linkte:
İlk sayfada verdiğim videoyu yaptıysanız epey dayanıklıymışsınız, ben nefes nefese kalıyorum hala :) 30 dakika olanları var, aşağıya ekliyorum.Bunlar beni hiç zorlamadi daha uzun süreli yokmu acaba
Valla yeminli ilk sayfada verdiğin videoyu yaptım ama hiç işlemedi banaİlk sayfada verdiğim videoyu yaptıysanız epey dayanıklıymışsınız, ben nefes nefese kalıyorum hala :) 30 dakika olanları var, aşağıya ekliyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?