Ben 12 sene Avrupa'da yaşadım. O senenin Mayıs ayında 4 yaşını doldurmuş çocuk okul çocuğudur. Ailenin onayı izni vs sorulmaz, eve okulla ilgili kağıtlar gelir. Kindergarten dedikleri yarım gün okul öncesine başlar çocuk. Kreşe giden çocuk varsa da mesela saat 9' da başlıyorsa kapı kapanır ve lütfen zil çalmayın yazar. Kapıyı çalsanız bile açmazlar. Keyfe göre götürüp alamazsınız. Bırak saatinde götürmeyi, teslim almak için bile belli saatler vardır. Sebep, düzen bozulmasın diğer çocukların dikkati dağılmasın, aktivite vs bölünmesin.
Eğitim çok önemli, uyanamaz gidemez yapamaz edemez falan demeyin alıştırın nolur. 2,5 sene Singapur'da yaşadım. Size yemin ediyorum hafta içi 3 yaş ve üstü 1 tane çocuk bulamazsınız evlerde. Ki her evde bakıcı yardımcı var. Ona rağmen herkes çocuğunu oyun grubu, kreş, okul öncesi... hangi yaş grubundaysa oraya gönderir. Geçen sene Pisa testinde 1. oldular ve bu asla tesadüf değil. Eğitimde çok disiplinliler. İnanın okul ortamına başlama yaşı en yüksek biziz. Evet çocuklarımızı çok seviyoruz, kısa süre ayrı kalsak bile bin tane olasılık düşünüyoruz, yedi mi içti mi düştü mü ağladı mı diyoruz ama inanın en kötüsü evde tutmak. Bana çok düşkün, gitmez istemez, ağlar eder demeyin bağrınıza taş basın katı olun ve kreşe okula vs neyse alışmasını sağlayın.
İmkan kısıtlı deyip tv açmanın zararlı olduğunu siz de biliyorsunuz. Ben olsam tv kumandasını ulaşılmayacak yere kaldırırdım. Çocuk için değil kendim gidip almaya üşeneyim de tv açmayayım diye.