Şu kıza da bi el atın ablalarım .

Ablalarım, arkadaşlarım, kardeşlerim...

Az çok konumu biliyorsunuz. Yine de biraz özet geçeceğim.
Ben 20 yaşında liseyi dışardan bitirmiş ve evde küçük kardeşine bakan bi genç kızım. Küçüklüğümden bu yana kuranı kerimi okur, namazımı kılarım, kapalıyım. Yanlış anlaşılmasın. Bunları anlatma sebebimi birazdan anlarsınız.

16 yaşında facem vardı. Ordan biri ile tanışmıştım. Arkadaştık. Sonra zaman geçtikçe sevdik birbirimizi. Sevgili olduk. Ailem bilmiyordu haliyle. Ailesi , akrabaları bilir beni. Bu zamana kadar çok zorluk atlattık. Annem öğrendi. Annemle telefonda konuşmaya çalıştı sevgilim, ama olmadı tabi. Annemin yargısı sevgilime değil ablalarım.
Sevmeye karşı annem. Evlilik programlarına küfreden, severek evlenenlere inanmayan, kınayan biridir . Severek evlenen herkezin evlendikten bir gün sonra anlarsın ne b.k olduğunu der. Dizilerde birbirine sarilan bir çifte bile hakaretler yağdırır .
Belki diyeceksiniz bunları demesinin altında bisey yatıyor olabilir diye.
Annem daha önce hic sevmemiş . Görücü usulü evlenmiş babamla. Ve der ki ben evlendikten 40 gün sonra sevdim .

Vel hasıl bu tanıtımdan sonra ;
Sevgilim askere gitti. Bekledim çok sıkıntı çektim. O askerdeyken görücüler çıktı. Bir ayın içinde 3- tane oluyordu. Sadece bir tanesi eve geldi. Bizim burda çat kapı gelinmez. Kız tarafı isterse gelebilirler . Akrabamız diye geldiler.

Düşünün o kadar zor ki, kalbinizde biri varken başka bir erkeğin sana bakmasına incelemesine izin vermek . Sevdiğim erkek nöbetteyken ben burda bana gelen görücülere çıktım. İçim yana yana... Tabi oda orda yandı. Ailemin gönlü vardı . Ama ben yok dedim tabi. Aylarca aradılar. Psikolojim alt üst oldu. Ailem bi kere biz istemiyoruz demediler. Kız istemiyor dediler. Sonra dayanamadım artık...
Babama arabada oturup anlattım. Bana sakince olmaz dedi. Kim olduğunu bilmiyoruz. İyi olabilir belki ama ben ilk olarak kötü düşünmek zorundayım dedi.
Ağladım vazgeçmem dedim. Ayrılmak zorundasın dedi. Annemin haberi yoktu . Sonra babam benden gizli anneme anlatmış. Annem bir hafta beni ayakta uyutmuş. Bi insan hic mi hissetmez. Hissetmedim .
Anneme anlattıktan 1 hafta sonra babam beni arayıp odana geç dedi sonra da ; son kez aradılar ben yok dedim görücülere . Ama sen buna devam edersen ayrılmazsan anneni boşarım. Sende kaçar gidersin. Başka çare yok bilmem ne ve bir sürü hakaretler ile telefonu kapattım. Anneme sen biliyor muşun dedim. Ondan sonra koptu herşey . Annem bir kere bile dinlemedi beni. Bağırıp çağırdı . Bisey diyemedim. Dua ediyorum anneme bağırıp cagirirsam belki duam kabul olmaz dedim. Sustum . Sakince anlatmaya çalıştım ama olmadı.
Tanımak istemiyorlar. Bide kendi akrabaları ile evlenmemi istedikleri için tabi.
Velhasıl o akşamdan bu yana artik annem neler dediyse babam 3 ay yüzüme bakmadı .
Siz de iyi bilirsiniz ablalarım. Bi kadın isterse kocasına herşeyi yaptırır . Huyuna gider . Birşeyler yapar. Doğanın kanunu bu. İste annem babamı nasıl etkilediyse babam yüzüme bakmadı. Odaya ben girdiysem babam çıktı . Benim olduğum tarafa bile yüzünü çevirmedi. Sonra bunca üzüntüden dolayı ; bir sabah uyanır uyanmaz sirtimda, midemde , kalbimde çok şiddetli ağrı ile uyandım . Nefes alamıyordum . Aklıma sadece şu geldi . : ben kalb krizi geçiriyorum . Hemen kalktım annemgili kaldırdım. O hastaneye varana kadar almaya çalıştığım nefesin zorluğunu ben bilirim.
Ah ne büyük nimetmiş nefes alabilmek . Gittim hastaneye serum takıldı acil . Zerre fayda etmedi. Kan tahlili yapıldı yok. Ve 10 gün gecenin 3 ünde, sabahın köründe acile gidiyordum. ağrı kesici 3-4 saat etki ediyor sonra tekrar nefes alamıyordum. 3 kez tahlil yapıldı . Sonra bi bayan doktor bana baktı ve senin üzüldüğün, kafana taktiğin bİsey var mi dedi annemin, babamın yanında. Yok dedim. Sıradan şeyler . Ve sonuç gastrit. Tamamen psikolojik . Bunu annemgil duydu .
Ne mi değişti? Hiç birşey...
Üzülüp de gastrit krizim tutunca annem ;
Beyinsiz sen daha coookk ağrı çekersin derdi . Bi kez de suçu kendilerinde aramadilar. Vel hasıl
Askerlik bitti, geleli aylar oldu. İş var ama memurluk istediğimiz için ona girecek sevgilim . Az çok birikim de var .
Ama inanın benim dayanacak halim kalmadı .
Sevgilim sürekli ne zaman annem senin anneni arayacak? Ne zaman evleneceğiz deyip duruyor. Artık bıkmış durumda. Hayattan, herşeyden soğumuş gibi davranıyor. Bende öyle tabi . Gülebiliyor muyum hayır .
Annem en ufak tartışma da onu açıyor. Hakaretlerin ardı kesilmiyor . O söylüyor ben odamda ağlıyorum. İnanın ara da kalmaktan o kadar yoruldum ki.

Aranizda belki evliliğe gösterdigin çabayı okumaya gosterseydin, çalışmaya gosterseydin diyenler çıkabilir ablalarım.
İmkanı yok öyle bişeyin . Aileme kalsa su anda belki de hamileydim. Evlenmeyi geçin. Ailem okumami hic desteklemedi .
Su yaşıma geldim daha binada merdivenlerden inerken önden indigim için annemden hakaret işiten insanım . Tek dışarı ya çıkamam. Bakkala ekmek almaya gitmeyeli seneler oldu . Kardeşim yardım etti öyle buluştum hep dışarda da.
Ailem böyle iste. Ve ben çok arada kaldım . Sevgilime de bisey diyemiyorum. Evlenince ikimizde açıktan üni okuyacağız . Böyle de hedefimiz var.
Asil sıkıntım o çok istiyor artık birşeyler olsun nişan falan. Ama ben korkuyorum. Ailem yok diyor çünkü .
Ne yapsam ailemi ikna edebilirim . Veya annesi annemi arasinda mi konuşsun?
Napalim. Lütfen onerileriniz çok önemli . Bi nişan olsa rahatlayacağız simdilik .
Nasıl ailem yumuşar ikna edebiliriz . Fikirleriniz altın değerin de.
Şimdiden tesekkurlerimi iletiyorum .
Sakın kaçım deme aileni üzersen ikiyakan bir araya gelmez.benim ablamda kactı babab 7sene görüşmedi tabi biz görüşüyordük .ablam evlendiginde cok zorluk cekti inanın .ikna edin nasıl olacaksa artık .Allah yardımcınız olsun.

Sizi çok sindirmişler. Bina dışına yalnız çıkamamak ne demek. Ben olsam mesela anneme sakin sakin "sen bu sözleri söylüyorsun ama tek istediğin kendi istediğinin olması. Benim mutluluğumu düşünmüyorsun. Ben kendi kararlarını verecek yaştayım. Ben bir bireyim. Kanunlara göre istediğin kişiyle evlenirim, istersem boşanırım, istersem hiç evlenmem, istersem okurum, istersem çalışırım. Bundan sonra ben ne istersem öyle davranacağım. Bana karışamazsınız. Karışırsanız evi terk ederim. Bana zarar vermeye kalkarsanız polise şikayette bulunurum. Bana hakaret ederseniz hakaret davası açarım. Beni eve kilitlerseniz eve gelen görücülerden polis çağırmalarını isterim" derdim. Hiç öyle kavga etmeden, sakin sakin hatta belki gülümseyerek söylerdim.

Gerçi bunları yapsanız bu sefer de "ay bayıldık, hasta olduk, bizim dediğimizi yap yoksa daha çok hasta oluruz" moduna geçerler. Sizi kontrol etmek için her yolu denerler gibi duruyor. Hep güçlü olmanız, önemsememeniz gerekiyor.

Bunları yapamam diyorsanız "akraba görücülere sevdiğim adamı ne kadar çok sevdiğimi ama sizin bizi ayırdığınızı anlatacağım" diyebilirsiniz. O zaman ısrar etmeyi bırakırlar herhalde. Elaleme rezil olmaktan çok korkuyorlar, bu riski göze alamazlar. Ya da "ya sevdiğimi tanımama, görücü gelmelerine izin verirsiniz veya evimize gelen herkese onu ne kadar sevdiğimi ama sizin bizi ayırdığınızı anlatırım" da diyebilirsiniz.

Sizin için çok uç şeyler yazdığımın farkındayım. Özellikle hiç yumuşatmadan aklıma geldiği gibi dan dan yazıyorum ki şu zamana kadar olan bakış açınızın değişmesinde biraz olsun faydalı olabilir de belki ezilmemek için ufak da olsa bir şeyler yapmak için cesaretinizi toplarsınız.
Abla şimdi annem de şöyle bİsey var. Her lafa cevap veriyim diyor. Hic acaba bunu neden dedi demiyor . Ben var ya bu dediklerini desem daha derken ağzıma vurur . Ki bunu nerden biliyorum . Kuzenim senin anlattığın gibi bu lafları edebilecek karakterdedir . Teyzem annem gibi değildir . Mesela teyzem anneme şöyle dedi diye üzülür ağlar. Annem der ki aman bacım şunun dediğini ne dikkate aliyon . Daha derken ağzıma terlikle vur bakiyim sesi çıkıyor mu der. Bu yapıda. Ben hic bi konuda annemle konuşamadım. Hep bi savunma hali var annem de. Çok basit bi ornek veriyim. Geçenler de küçük erkek kardeşim ben televiyon seyrederken kurşun kalemi hızlıca bacağıma sapladı. Bi anda . Nasıl canım yandı. Bildiğin bacagimin üst derisini almış delik oldu. Annem dediği. Sende gözünün önüne baksaydın . Her konuda ben bisey yapmalıyım yani. İlla laf söyleyecek .

Annen ikna olabilecek yapıda bir kadın gibi durmuyor canım.
İlk önce sevgiline seninde çok yorulup yıprandığını elinden bir şey gelmediğini anlat. Baban babamla konuşsun de.

O da durumu babasına anlatsın.
Şayet babanı önce bizi bir tanıyın diye ikna ederlerse baban yanında durabilir,yumuşayabilir gibi geldi.
Ama anneni hiç sanmıyorum.

Sevgilin yorulmuş olabilir ama yapacak bir şey yok seviyorsa katlanıp ailesini öne sürecek.
Uzun süre olmuş birlikte olalı ama 20 kere buluşma çok az canım telefonda da insan tanınmaz.Gerçekten evlenince her şey değişebiliyor.O yüzden bu çocuğa güvenip aileni gözardı edip kaçman çok yanlış olur.

Mecburen babana oynayacaksınız.Babası babanı ikna etmeye çabalasın daha sonra annesi annenle konuşur önce en azından ailenden biri yanında olsun.
Babama ne kadar oynasak da. Sonucda odalarına gidince annem her türlü konuşacakdir. Sevgilime dedim ama pek gönüllü olmadı. Baba konusunda. Annem konuşsun diyor. Babadan çekiniyor. Bende ilk baba konuşma taraftariyim. Ama bilmiyorum ya.

Görüşmüyorum canim ya. Ama annenin kalbi cok kati onu anladim sacma sapan bahaneler buluyor. Yok mutsuz olacan yok bilmem ne görücü usulüylemutlu olacagin ne malum. At gozluguyle bakiyor annen bu duruma Allah yardimcin olsun
Amin ablacım. Çok dua ediyorum ya. Bilmiyorum herşey yoluna girer inşllah.

Aman sakin kacayim deme birde ordan darbe yersen ailen hic sahip cikmaz ortada kalirsin.zaten kacan cogu kizin sonu ayni hikaye oluyor.aslinda bikere gelseler bi tanisilsa ortaya cikar hersey.sen cocugu seviyorsun tamamda peki ailesi sana uygunmu iyi insanlarmi bilmiyorsunki.tanimadan hersey bol keseden atilir ama tanisinca isler degisebilir.babanla otur yine sakince konus bi kere gelsinler .hoslanmassaniz eger zaten bu is olmaz de ama bi taniyin de.daha once geldi insanlar konustuk tanistiniz ne kaybettiniz de.bunlarida bi taniyin gercekten sevmesseniz olmaz bu is de.sukunetini koru tersleme onlari yaptiklari yanlisi onlarda anliyacaklar.birazda hak ver evlatlarisin sonucta kotu olmani istemezler.evlenip 2 gun sonra donmeni istemezler.buyuk tanidiklarinizdan biriyle oturup konusun ailenizi ikna etsin gelsinler.
Valla ben artik bize düşmez diye düşünüyorum . Onun annesi benim annemi habersiz ce arasa nasıl olur peki. Bi tanışabilir miyiz. İstemeye gelmeyeceğiz . Misafir olarak gelebilir miyim falan dese. Öyle olur mu sence ?

İkiniz de ayağa kalkın ya.. genceciksiniz.. durun bakalım önce bi gerekenleri yapın sonra aglasirsiniz.. Babası ve annesini iyice hazirlayacak olan o.. herseyi anlatacak.. Babası baklavayı kapıp gelecek.. 2 baba konuşup tam karar verecekler.. böyle olmaz ağla üzül seni dinlemiyorlar.. sadece sevgilin değil ailesi de ugrasmali..

Ne olursa olsun sen degerlisin ve hayat çok uzun.. ablam 10 yıllık sevgilisini sildi babam onay vermeyince.. şimdi başkası ile evli 1 oğlu var çok mutlu.. hayat ne getirir bilmeden umutsuz olma..
Abla inan olmuyor ki. 4 yıl sonucda. Çok hayal kurduk. İnsan hayal kurmaktan da bıkıyor bi zamandan sonra. O su anda sadece bu hafta annem anneni bi arasın bi konuşsunlar diyor. Sürekli dediği bu. Ne yapalım sence ?

Sakın kaçım deme aileni üzersen ikiyakan bir araya gelmez.benim ablamda kactı babab 7sene görüşmedi tabi biz görüşüyordük .ablam evlendiginde cok zorluk cekti inanın .ikna edin nasıl olacaksa artık .Allah yardımcınız olsun.
Bende kaçmak istemiyorum inan. Kim ister ki zaten. Ama bende kolay şeyler yaşamıyorum. Hic destekçim yok. Hic kimsem yok. Nasıl olacak bilmiyorum. Ne akraba ne tanıdık kimse severek evlenmeyi desteklemez. Dedeme anlatsam diyorum ilk fırsatta. Babamın babasına. En azından o bilse. Ama isteme konusu nasıl olacak. Eve almayız diyorlar.

Annen bu sevgilinin yüzünü hiç görmediyse bir akrabanızdan rica et onlar aracı olsun seviyormuş gibi değil de görücü usulü gibi davranın... Ha yok annem gördü dersen sevgilinin amcası abisi araya girsin sizinde amcanız filan araya girsin ... oda olmazsa kaç :)
Yok hiç görmedi sevgilimi . Ama adını soyadını . Baba adını, nereli olduklarını falan biliyor. Acaba tanırlar mi ? Nasıl olacak ki. Hayır bizimkilerde araştırmadan öyle gel demezler. Nasıl yapsak ki. Ya eve bi gelseler tamam inşallah da. İste.

Hiç bir çaba göstermeden kaçmayı aklından be geçirme derim. Önce annesi anneni arasın olmadı mi babası babanı arasın o da mi olmadı habersiz çıkıp gelsinler araya birini koysunlar hiçbiri olmadı mi o zaman kaçmayı düşünebilirsiniz artik. Ama bence bu kadar çabaya annen değil ama baban yumuşar sonrası da gelir insallah
Bende böyle düşünüyorum abla. En son çare o mecburen. Tabi bu zaman zarfında sevgiliminde işini kurup evi yavaştan duzmesini istiyorum. En son çare de o.

Valla ben artik bize düşmez diye düşünüyorum . Onun annesi benim annemi habersiz ce arasa nasıl olur peki. Bi tanışabilir miyiz. İstemeye gelmeyeceğiz . Misafir olarak gelebilir miyim falan dese. Öyle olur mu sence ?

Annesi gelsin tabi.. ama sevgilin iyi hazırlasın annesini.. tanisalim desin isteme olayını biraz askıya alın şimdilik.. Aileler tanışmış olur belki hoslarina giderler.. Çiçek tatlı hediye vs mutlaka olsun.. bahane birakmasinlar Sizinkilere.. ozenmisler desinler.. annenle konuş sakince.. sizi üzmek istemiyorum bi tanı kısmet bakalım falan de.. Anneanne büyük teyze falan varsa o da gelsin.. annen daha sakin konuşur büyük biri ile..

Canım bende 5 yıl eşimle sevgılıydım emın ol 5 yıl boyunca aılemı ikna etmekle geçtı ben üni deyken sevgılım yurt dışına geldı annem güldü şükür çocuk uzak artık dedı:KK66:ben son ıkı yıl beynını yedım kı doğuda büyüdüm ablam önünde o varken olmaz unıversıte okudun şimdi çocuk yurt dışında hıc olmaz dedı dedı velhasıl babam da benım yüzüme 1 /sene bakmadı sonuç mu 10 aydır evlıyım ve annem hayatta kızımı vermem kaldı yurt dışı uzak diyen kadın güle oynaya benı gonderdı:KK66:)) ve herseye ragmen iyikı annem onlarla mücadele ettım şimdi eşimi abımden çok sevıyor aılem;-))
Çok mutlu oldum inan senin adına . Peki bisey soracağım. 10 ay oldu ya. Bisey değişti mi.
Annem diyor ki daha ertesi gün anlarsın ama is işten geçer diyor. Huyunda bi değişiklik, bi hayal kırıklığı yada sevgide bi azalma ?

Canım hakkında hayırlısı olsun herşey olacağına varır. Sen kendi sağlığına dikkat et ayrıca aileni isteme için değil de tanışması için ikna edebilirsin. Ailede daha büyük yokmu seni için konuşacak. Aklı başında birisi, bir görüşsunler begenmezlerse vazgecerim de. Tabii lafın gelişi öyle soyle ailen ikna olana kadar. Sakın kaçmayı düşünme sonra eşinde ailesi sahip çıkmaz diye sana kötü davranabilir. Sen kararli ol hep dediğinin arkasında durursan onlar pes edecektir.
Abla inan hic destekçim yok. Teyzem biliyordu. Ama annem öğrendikten sonra neler dediyse onu da hemen etkisi altına aldı. Acaba teyzeme desem tekrar anlatsam nasıl olur. Sevgilimde annem konuşsun diyor. Nasıl olacak ya ? Çok korkuyorum abla ya.

Sakın kaçma güzellik o fikri unut. Susan birini kimse yenemez. Görücülerin karşısına çıkma. Vermezseniz başınıza kalırım napalım falan dersin annene. Bir kızar iki kızar. İllaki pes edecek. Ne halin varsa gör dediği an zaten tanışmaya gelmek istiyorlar o zaman ben bir arayayım de bas emrivakiyi. Bir kovarlar iki kovarlar üçüncüde verirler. Erkek tarafı buna hazırlıklı olsun. O sevgi düşmanı annene de gün gelip çok mutlu olduğunda hepimizin selamlarını ilet. Evet sevgi karın doyurmaz, evet evlenince değişik karakterler ortaya çıkabilir, evlilik büyük risk. Ancak sevince tahammül edebilirsin.
İnan bunca lafindan sunu cımbızla çekiyorum. Gün gelip çok mutlu olduğunda hepimizin selamını ilet. Ah ne kadar hoşuma gitti anlatamam. Güldüm . Baş üstüne deyim. İnşallah. Rabbim o günleri tez zamanda gösterir inşallah . Susmak derken bide. Nasıl davraniyim aileme ?

Bakkala bile gidemezken nasıl bi adamı tanıyıp evlenme kararı alabildin. Ben hep kuşkuyla bakarım aile onayı olmayan evliliklere.
Gastrit falan olayında çok baya geldi.

Annesi gelsin tabi.. ama sevgilin iyi hazırlasın annesini.. tanisalim desin isteme olayını biraz askıya alın şimdilik.. Aileler tanışmış olur belki hoslarina giderler.. Çiçek tatlı hediye vs mutlaka olsun.. bahane birakmasinlar Sizinkilere.. ozenmisler desinler.. annenle konuş sakince.. sizi üzmek istemiyorum bi tanı kısmet bakalım falan de.. Anneanne büyük teyze falan varsa o da gelsin.. annen daha sakin konuşur büyük biri ile..
Bende gelsin taraftariyim. Ama anlıyorsun beni degilmi. Valla çok korkuyorum . :KK43:
Bide onun büyük teyzesi mi gelsin diyorsun?

X