Şu kıza da bi el atın ablalarım .

Abla inan her kelimen iyi hoş da. İnan hic birini yapamam . Ben binanın altına bile tek inemiyorum kaldı ki başka ev, çalışmak imkansız. Evet ailem böyle bi imkan sunsaydı bende yapardım ama imkansız . Peki ben nasıl davraniyim aileme. Ne yapalım

Sizi çok sindirmişler. Bina dışına yalnız çıkamamak ne demek. Ben olsam mesela anneme sakin sakin "sen bu sözleri söylüyorsun ama tek istediğin kendi istediğinin olması. Benim mutluluğumu düşünmüyorsun. Ben kendi kararlarını verecek yaştayım. Ben bir bireyim. Kanunlara göre istediğin kişiyle evlenirim, istersem boşanırım, istersem hiç evlenmem, istersem okurum, istersem çalışırım. Bundan sonra ben ne istersem öyle davranacağım. Bana karışamazsınız. Karışırsanız evi terk ederim. Bana zarar vermeye kalkarsanız polise şikayette bulunurum. Bana hakaret ederseniz hakaret davası açarım. Beni eve kilitlerseniz eve gelen görücülerden polis çağırmalarını isterim" derdim. Hiç öyle kavga etmeden, sakin sakin hatta belki gülümseyerek söylerdim.

Gerçi bunları yapsanız bu sefer de "ay bayıldık, hasta olduk, bizim dediğimizi yap yoksa daha çok hasta oluruz" moduna geçerler. Sizi kontrol etmek için her yolu denerler gibi duruyor. Hep güçlü olmanız, önemsememeniz gerekiyor.

Bunları yapamam diyorsanız "akraba görücülere sevdiğim adamı ne kadar çok sevdiğimi ama sizin bizi ayırdığınızı anlatacağım" diyebilirsiniz. O zaman ısrar etmeyi bırakırlar herhalde. Elaleme rezil olmaktan çok korkuyorlar, bu riski göze alamazlar. Ya da "ya sevdiğimi tanımama, görücü gelmelerine izin verirsiniz veya evimize gelen herkese onu ne kadar sevdiğimi ama sizin bizi ayırdığınızı anlatırım" da diyebilirsiniz.

Sizin için çok uç şeyler yazdığımın farkındayım. Özellikle hiç yumuşatmadan aklıma geldiği gibi dan dan yazıyorum ki şu zamana kadar olan bakış açınızın değişmesinde biraz olsun faydalı olabilir de belki ezilmemek için ufak da olsa bir şeyler yapmak için cesaretinizi toplarsınız.

Son düzenleme:
Sen halledemezsin.. içine ata ata hasta olmuşsun biraz sakin ol.. dur bakalım..

Ailenizin yapısı belli evlenmeye çok niyetli iseniz çaba lazım..

Sevgilinin babası ve ağzı laf yapan tatlı dilli iş bitirici tipte bi akrabası tanıdığı babanla konuşacak.. onu ovecek pohpohlayacaklar.. Çocuklar birbirini sevmiş vereceksin ile olmaz bu iş.. annesi annene güzel hediyeler gönderecek kalbini kazanacak.. sevgilin ağzını acmayacak.. gelen gorucuden daha iyi olduklarini görecekler ki tamam diyebilsinler.. sevgilin ne zaman evlenecegiz diyip duracagina biraz durumu nasıl kurtarir onu planlasin..

Her derdin bi çözümü olur sağlığınıza dikkat edin.. Dünyanın sonu değil kalp acısı.. sağlam durun..
Öylemi diyorsun .
Ama başka sehirdeler.. gelsin mi babası falan benim babamın dükkanına.
Bilmiyorum o çözmek yerine bıktım artik niye yanımda değilsin falan diyor. Anlıyorum onu da. Ben de çok üzülüyorum ama yaşayamıyorum üzüntümü. Çünkü susuyorum kendimi toparlamaya çalışıyorum ve sevgilime ayağa kaldırmaya uğraşıyorum bi de.

Bu zamana kadar zaten hep tl de görüştük . 4 yıl. Ailesi beni kızı gibi sever. Akrabaları bile bilir. Konuşturur beni çekinmez o konuda . Bi tek babasından çekinir . Annesi beni sever hissediyorum yani. Bi yanlışınida görmedim diyebilirim. Bu zamana kadar da 20 ye yakın buluştuk. Uzun süreli buluştuğumuz da oldu.
Yani annesi aramasın mı?
Baba bilir mi acaba nasıl konuşacağını . Adam bilmiyor çünkü benim aile yapımı . Mesele su ki ; sevgilim çok üzgün durumda. Saldı kendini baya. Hal böyle olunca bunca şeyin arasında onu da toplamak bana kalıyor . Benim yorgunluğumu anlayan yok. Sevgilimi nasıl toparlayabilirim ki ? Hayattan bıkmış gibi davranıyor. Öte yandan ne yapsak ailem ikna olur. ?

Annen ikna olabilecek yapıda bir kadın gibi durmuyor canım.
İlk önce sevgiline seninde çok yorulup yıprandığını elinden bir şey gelmediğini anlat. Baban babamla konuşsun de.

O da durumu babasına anlatsın.
Şayet babanı önce bizi bir tanıyın diye ikna ederlerse baban yanında durabilir,yumuşayabilir gibi geldi.
Ama anneni hiç sanmıyorum.

Sevgilin yorulmuş olabilir ama yapacak bir şey yok seviyorsa katlanıp ailesini öne sürecek.
Uzun süre olmuş birlikte olalı ama 20 kere buluşma çok az canım telefonda da insan tanınmaz.Gerçekten evlenince her şey değişebiliyor.O yüzden bu çocuğa güvenip aileni gözardı edip kaçman çok yanlış olur.

Mecburen babana oynayacaksınız.Babası babanı ikna etmeye çabalasın daha sonra annesi annenle konuşur önce en azından ailenden biri yanında olsun.

Henüz 20 yaşındasınız. Bence de ne aileninizin istediğiyle ne de kendi sevgilinizle evlenmeyin. Açıköğretim de olsa üniversite okuyun. Bu yaşlar okumak için,sonra çok üzülürsünüz.

Ablalarım, arkadaşlarım, kardeşlerim...

Az çok konumu biliyorsunuz. Yine de biraz özet geçeceğim.
Ben 20 yaşında liseyi dışardan bitirmiş ve evde küçük kardeşine bakan bi genç kızım. Küçüklüğümden bu yana kuranı kerimi okur, namazımı kılarım, kapalıyım. Yanlış anlaşılmasın. Bunları anlatma sebebimi birazdan anlarsınız.

16 yaşında facem vardı. Ordan biri ile tanışmıştım. Arkadaştık. Sonra zaman geçtikçe sevdik birbirimizi. Sevgili olduk. Ailem bilmiyordu haliyle. Ailesi , akrabaları bilir beni. Bu zamana kadar çok zorluk atlattık. Annem öğrendi. Annemle telefonda konuşmaya çalıştı sevgilim, ama olmadı tabi. Annemin yargısı sevgilime değil ablalarım.
Sevmeye karşı annem. Evlilik programlarına küfreden, severek evlenenlere inanmayan, kınayan biridir . Severek evlenen herkezin evlendikten bir gün sonra anlarsın ne b.k olduğunu der. Dizilerde birbirine sarilan bir çifte bile hakaretler yağdırır .
Belki diyeceksiniz bunları demesinin altında bisey yatıyor olabilir diye.
Annem daha önce hic sevmemiş . Görücü usulü evlenmiş babamla. Ve der ki ben evlendikten 40 gün sonra sevdim .

Vel hasıl bu tanıtımdan sonra ;
Sevgilim askere gitti. Bekledim çok sıkıntı çektim. O askerdeyken görücüler çıktı. Bir ayın içinde 3- tane oluyordu. Sadece bir tanesi eve geldi. Bizim burda çat kapı gelinmez. Kız tarafı isterse gelebilirler . Akrabamız diye geldiler.

Düşünün o kadar zor ki, kalbinizde biri varken başka bir erkeğin sana bakmasına incelemesine izin vermek . Sevdiğim erkek nöbetteyken ben burda bana gelen görücülere çıktım. İçim yana yana... Tabi oda orda yandı. Ailemin gönlü vardı . Ama ben yok dedim tabi. Aylarca aradılar. Psikolojim alt üst oldu. Ailem bi kere biz istemiyoruz demediler. Kız istemiyor dediler. Sonra dayanamadım artık...
Babama arabada oturup anlattım. Bana sakince olmaz dedi. Kim olduğunu bilmiyoruz. İyi olabilir belki ama ben ilk olarak kötü düşünmek zorundayım dedi.
Ağladım vazgeçmem dedim. Ayrılmak zorundasın dedi. Annemin haberi yoktu . Sonra babam benden gizli anneme anlatmış. Annem bir hafta beni ayakta uyutmuş. Bi insan hic mi hissetmez. Hissetmedim .
Anneme anlattıktan 1 hafta sonra babam beni arayıp odana geç dedi sonra da ; son kez aradılar ben yok dedim görücülere . Ama sen buna devam edersen ayrılmazsan anneni boşarım. Sende kaçar gidersin. Başka çare yok bilmem ne ve bir sürü hakaretler ile telefonu kapattım. Anneme sen biliyor muşun dedim. Ondan sonra koptu herşey . Annem bir kere bile dinlemedi beni. Bağırıp çağırdı . Bisey diyemedim. Dua ediyorum anneme bağırıp cagirirsam belki duam kabul olmaz dedim. Sustum . Sakince anlatmaya çalıştım ama olmadı.
Tanımak istemiyorlar. Bide kendi akrabaları ile evlenmemi istedikleri için tabi.
Velhasıl o akşamdan bu yana artik annem neler dediyse babam 3 ay yüzüme bakmadı .
Siz de iyi bilirsiniz ablalarım. Bi kadın isterse kocasına herşeyi yaptırır . Huyuna gider . Birşeyler yapar. Doğanın kanunu bu. İste annem babamı nasıl etkilediyse babam yüzüme bakmadı. Odaya ben girdiysem babam çıktı . Benim olduğum tarafa bile yüzünü çevirmedi. Sonra bunca üzüntüden dolayı ; bir sabah uyanır uyanmaz sirtimda, midemde , kalbimde çok şiddetli ağrı ile uyandım . Nefes alamıyordum . Aklıma sadece şu geldi . : ben kalb krizi geçiriyorum . Hemen kalktım annemgili kaldırdım. O hastaneye varana kadar almaya çalıştığım nefesin zorluğunu ben bilirim.
Ah ne büyük nimetmiş nefes alabilmek . Gittim hastaneye serum takıldı acil . Zerre fayda etmedi. Kan tahlili yapıldı yok. Ve 10 gün gecenin 3 ünde, sabahın köründe acile gidiyordum. ağrı kesici 3-4 saat etki ediyor sonra tekrar nefes alamıyordum. 3 kez tahlil yapıldı . Sonra bi bayan doktor bana baktı ve senin üzüldüğün, kafana taktiğin bİsey var mi dedi annemin, babamın yanında. Yok dedim. Sıradan şeyler . Ve sonuç gastrit. Tamamen psikolojik . Bunu annemgil duydu .
Ne mi değişti? Hiç birşey...
Üzülüp de gastrit krizim tutunca annem ;
Beyinsiz sen daha coookk ağrı çekersin derdi . Bi kez de suçu kendilerinde aramadilar. Vel hasıl
Askerlik bitti, geleli aylar oldu. İş var ama memurluk istediğimiz için ona girecek sevgilim . Az çok birikim de var .
Ama inanın benim dayanacak halim kalmadı .
Sevgilim sürekli ne zaman annem senin anneni arayacak? Ne zaman evleneceğiz deyip duruyor. Artık bıkmış durumda. Hayattan, herşeyden soğumuş gibi davranıyor. Bende öyle tabi . Gülebiliyor muyum hayır .
Annem en ufak tartışma da onu açıyor. Hakaretlerin ardı kesilmiyor . O söylüyor ben odamda ağlıyorum. İnanın ara da kalmaktan o kadar yoruldum ki.

Aranizda belki evliliğe gösterdigin çabayı okumaya gosterseydin, çalışmaya gosterseydin diyenler çıkabilir ablalarım.
İmkanı yok öyle bişeyin . Aileme kalsa su anda belki de hamileydim. Evlenmeyi geçin. Ailem okumami hic desteklemedi .
Su yaşıma geldim daha binada merdivenlerden inerken önden indigim için annemden hakaret işiten insanım . Tek dışarı ya çıkamam. Bakkala ekmek almaya gitmeyeli seneler oldu . Kardeşim yardım etti öyle buluştum hep dışarda da.
Ailem böyle iste. Ve ben çok arada kaldım . Sevgilime de bisey diyemiyorum. Evlenince ikimizde açıktan üni okuyacağız . Böyle de hedefimiz var.
Asil sıkıntım o çok istiyor artık birşeyler olsun nişan falan. Ama ben korkuyorum. Ailem yok diyor çünkü .
Ne yapsam ailemi ikna edebilirim . Veya annesi annemi arasinda mi konuşsun?
Napalim. Lütfen onerileriniz çok önemli . Bi nişan olsa rahatlayacağız simdilik .
Nasıl ailem yumuşar ikna edebiliriz . Fikirleriniz altın değerin de.
Şimdiden tesekkurlerimi iletiyorum .

Yine de helal olsun. Hep mutlu olsunlar ne deyim.peki bisey soracağım . Sen hala görüşüyorsan, mutlular mi ? Yoksa annemin dediği gibi evlendiklerine pişman mi ?
Görüşmüyorum canim ya. Ama annenin kalbi cok kati onu anladim sacma sapan bahaneler buluyor. Yok mutsuz olacan yok bilmem ne görücü usulüylemutlu olacagin ne malum. At gozluguyle bakiyor annen bu duruma Allah yardimcin olsun

Kaçın ya da haberleri olmadan evlenin diyenleri sakın dinleme öyle şey olur mu hiç ?
Aileniz anlayışsız belli ki siz evlenmek için değil de şuan okumak için ısrar etseniz daha iyi olmaz mı ?

Aman sakin kacayim deme birde ordan darbe yersen ailen hic sahip cikmaz ortada kalirsin.zaten kacan cogu kizin sonu ayni hikaye oluyor.aslinda bikere gelseler bi tanisilsa ortaya cikar hersey.sen cocugu seviyorsun tamamda peki ailesi sana uygunmu iyi insanlarmi bilmiyorsunki.tanimadan hersey bol keseden atilir ama tanisinca isler degisebilir.babanla otur yine sakince konus bi kere gelsinler .hoslanmassaniz eger zaten bu is olmaz de ama bi taniyin de.daha once geldi insanlar konustuk tanistiniz ne kaybettiniz de.bunlarida bi taniyin gercekten sevmesseniz olmaz bu is de.sukunetini koru tersleme onlari yaptiklari yanlisi onlarda anliyacaklar.birazda hak ver evlatlarisin sonucta kotu olmani istemezler.evlenip 2 gun sonra donmeni istemezler.buyuk tanidiklarinizdan biriyle oturup konusun ailenizi ikna etsin gelsinler.

Öylemi diyorsun .
Ama başka sehirdeler.. gelsin mi babası falan benim babamın dükkanına.
Bilmiyorum o çözmek yerine bıktım artik niye yanımda değilsin falan diyor. Anlıyorum onu da. Ben de çok üzülüyorum ama yaşayamıyorum üzüntümü. Çünkü susuyorum kendimi toparlamaya çalışıyorum ve sevgilime ayağa kaldırmaya uğraşıyorum bi de.

İkiniz de ayağa kalkın ya.. genceciksiniz.. durun bakalım önce bi gerekenleri yapın sonra aglasirsiniz.. Babası ve annesini iyice hazirlayacak olan o.. herseyi anlatacak.. Babası baklavayı kapıp gelecek.. 2 baba konuşup tam karar verecekler.. böyle olmaz ağla üzül seni dinlemiyorlar.. sadece sevgilin değil ailesi de ugrasmali..

Ne olursa olsun sen degerlisin ve hayat çok uzun.. ablam 10 yıllık sevgilisini sildi babam onay vermeyince.. şimdi başkası ile evli 1 oğlu var çok mutlu.. hayat ne getirir bilmeden umutsuz olma..

Annen bu sevgilinin yüzünü hiç görmediyse bir akrabanızdan rica et onlar aracı olsun seviyormuş gibi değil de görücü usulü gibi davranın... Ha yok annem gördü dersen sevgilinin amcası abisi araya girsin sizinde amcanız filan araya girsin ... oda olmazsa kaç :)

Hiç bir çaba göstermeden kaçmayı aklından be geçirme derim. Önce annesi anneni arasın olmadı mi babası babanı arasın o da mi olmadı habersiz çıkıp gelsinler araya birini koysunlar hiçbiri olmadı mi o zaman kaçmayı düşünebilirsiniz artik. Ama bence bu kadar çabaya annen değil ama baban yumuşar sonrası da gelir insallah

sevgili elmas, yaşın henüz çok küçük okumayı da düşünüyorsun şimdi aileni sadece üniversite için ikna et, açıköğretim ya da örgün öğretim durumun neye müsade ediyorsa, bu arada sevgilin de işini ayarlar istediğini gibi memuriyet mi olur ne olursa artık. Ondan sonra düşünürsünüz evlenmeyi, o arada ayrılmış gibi davranırsın sizinkiler de unutur, görücü usülü gelme imkanları falan olur.

Hem bu arada sevgilini de tanımaya çalışırsın , 4 senedir birliktesiniz ama yaşlarınız çok küçük, bu yaşlar kişilerin ne istediğini öğrenmeye başladığı yaşlar.Hayatı ve kendinizi keşfedin.

Son olarak da ailenizi durumunuzu bile bile, hem de internetten tanıştığınız 4 yılda toplamda 20 kere gördüğünüz biriyle evlenme kararı alabilme cesaretinizi kutluyorum. İnşallah pişman olacağınız şeyler yapmazsınız.

Canım bende 5 yıl eşimle sevgılıydım emın ol 5 yıl boyunca aılemı ikna etmekle geçtı ben üni deyken sevgılım yurt dışına geldı annem güldü şükür çocuk uzak artık dedı:KK66:ben son ıkı yıl beynını yedım kı doğuda büyüdüm ablam önünde o varken olmaz unıversıte okudun şimdi çocuk yurt dışında hıc olmaz dedı dedı velhasıl babam da benım yüzüme 1 /sene bakmadı sonuç mu 10 aydır evlıyım ve annem hayatta kızımı vermem kaldı yurt dışı uzak diyen kadın güle oynaya benı gonderdı:KK66:)) ve herseye ragmen iyikı annem onlarla mücadele ettım şimdi eşimi abımden çok sevıyor aılem;-))

Canım hakkında hayırlısı olsun herşey olacağına varır. Sen kendi sağlığına dikkat et ayrıca aileni isteme için değil de tanışması için ikna edebilirsin. Ailede daha büyük yokmu seni için konuşacak. Aklı başında birisi, bir görüşsunler begenmezlerse vazgecerim de. Tabii lafın gelişi öyle soyle ailen ikna olana kadar. Sakın kaçmayı düşünme sonra eşinde ailesi sahip çıkmaz diye sana kötü davranabilir. Sen kararli ol hep dediğinin arkasında durursan onlar pes edecektir.

Sakın kaçma güzellik o fikri unut. Susan birini kimse yenemez. Görücülerin karşısına çıkma. Vermezseniz başınıza kalırım napalım falan dersin annene. Bir kızar iki kızar. İllaki pes edecek. Ne halin varsa gör dediği an zaten tanışmaya gelmek istiyorlar o zaman ben bir arayayım de bas emrivakiyi. Bir kovarlar iki kovarlar üçüncüde verirler. Erkek tarafı buna hazırlıklı olsun. O sevgi düşmanı annene de gün gelip çok mutlu olduğunda hepimizin selamlarını ilet. Evet sevgi karın doyurmaz, evet evlenince değişik karakterler ortaya çıkabilir, evlilik büyük risk. Ancak sevince tahammül edebilirsin.

En son kadın isterse kocasına herşeyi yaptırırda kaldım. Çok uzun olmuş. Arkası yarın olsun

Bu kadar kapalı topluluklarda başka biriyle evlendiğinildiği zaman mutlu olunabileceğine inanmıyorum.
Sizi bakkala bile göndermeyen bir ailenin sizin seçtiğiniz biriyle ne şekilde olursa olsun evlenmenize izin vermesi hayal bile değil.Evlenseniz de mutlu olamazsınız.

Ailen hangi devirden gelmis boyle? Tas devrinden falan mi? Bunun inanclarla da alakasi yok zaten. Bu insanlar ne zaman cahilliklerine dini alet etmeyi birakacaklar acaba?:olamaz::olamaz::olamaz:

X