• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

stifa etmek iin ne yapmalym nasl bir dileke yazmalym??

crescentmoon

¢яєѕ¢єηт
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2008
3.348
3
316
İçel Mersin
arkadaşlar istifa etme gibi bir düşüncem var.
şu an özel bir bankada çalışıyorum. iş saatlerimiz çok yoğun. sabah 9 a çeyrak kala şubede oluyorum va akşam çıkışımız belli değil. ama en erken 8 de çıkıyorum. tabi buda en erken. 8 buçuk 9 falanda olabiliyor. evimde işime uzak. benim eve gidişim akşam 9 buçuk 10 u buluyor. 2 de çocuğum var ve onlara hiç vakit ayıramıyorum.
buda ister istemez psikolojimi etkiliyor.
son zamanlarda cumartesilerde çalışmaya başladık. ve bankam kesinlikle fazla çalışmalar için fazla mesai ücreti vermiyor. aslında böyle bir hakkımız var ama şube müdürünün insiyatifinde. ve bizim müdürde vermiyor.
son olarak geçen hafta 2 kızımda 40 derece ateşliyken aynı gün bende 39 derece ateşle çalıştım ve akşam 6 olunca erken çıkmak için izin istedim. aldığım cevap kesinlikle hayır oldu :(( buda iyice benim canıma tak ettirdi. artık dayanamıyorum ve istifa etmeyi düşünüyorum. istifa ettiğim içinde bankaya tazminat ödemek istemiyorum. ödememek için sanırım dilekçe verdikten sonra 2 ay çalışmam gerekiyormuş. yada tazminat verip ayrılmalıymışım. tabi tam detay bilmiyorum.
nasıl bir dilekçe yazmalıyım ne yapmalıyım. bilenleriniz varsa yardımcı olursanız sevinirim.
 
hilalcim gerçekten iyi dayanıyormuşsun... benim önceki işim öyleydi. ctesi dahil çalışıyordum akşam kaçta çıktığım belli olmuyordu ve üstelik sabah da 7'de başlıyorduk... genel müdür o olduğu saatlerde orda olmamı istiyordu hep. akşam artık kaçta çıkarsa o saatte çıkıyordum ben de... ama o zaman bekardım az çok idare edebiliyordum. şuan olsa mümkün değildi. senin 2 çocukla çok zor... çocuklara yazık.. onların zamanını çalıyorlar.

gelelim soruna... tazminat ödememek için belli bir çalışma süren var. ihbar süresi deniliyor sanırım. bu bankada çalıştığı süreye bağlı olarak değişiyor. 6 ay -1,5 yıl arası için 4 hafta, 1,5 - 3 yıl için 6 hafta, 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce istifa dilekçeni vermen gerekiyor.

istifa dilekçende dilekçeyi yazdığın günün tarihini ve kıdemine göre ne kadar çalışman gerekiyorsa onu hesapla ve o tarihte ayrılmak istediğini belirt. mesala şöyle diyebilirsin.

...... müdürlüğüne,

.... tarihinden itibaren çalışmakta olduğum bankanızdan çalışma şartları nedeniyle .... tarihinde ayrılmak istiyorum. gereğinin yapılmasını arz ederim...

umarım yardımcı olabilmişimdir...
 
kafamçokkarıştı Can dayanmaz böyle işe

Evlisin, 2 tane çocuğun var, nasıl yetişiyorsun, ne zaman yüzlerini görüyorsun kuzularının.benneyaptımki

Ardına bile bakma bence, hiç pişmanlık filanda duyma.:teselli:
 
İşe başlamadan önce herhangi bir sözleşme imzaladınızmı ? önemli olan bu eğer herhangi bir sözleşme yoksa bankayla aranızda istifaname adı altında bir dilekçe yazıp müdürünüzle konuşun ilk önce
 
Anlattığınız gibi olaylar gerçekleşiyorsa, derhal fesih hakkınız var. ıhbar süresini beklemek zorunda değilsiniz. ışe giriş çıkış ve çalışma saatlerinizi ispatlayabileceğiniz tanık, belge vs. var ise, fazla çalışma ücretiniz ödenmediği için 4857 sayılı iş kanunu madde 24/II-e uyarınca (ışveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse), iş sözleşmesini haklı sebeple derhal feshedebilir, kıdem tazminatı ve ödenmeyen fazla çalışma ücretleri vs. ücret hakkınız var ise (yıllık izin, genel tatil ve hafta tatili ücreti gibi) talep edebilirsiniz. Haklı sebeple iş akdini feshettiğinizi dilekçenizde belirtmelisiniz. Ancak yukarıda belirttiğim gibi, dava aşamasında fazla çalıştığınızı ve bu çalışma karşılığı ücret ödenmediğini belge, tanık, kamera kayıtları, işe giriş çıkış imzaları, bordro vs. ile kanıtlamanız gerekir.
Dilekçenizde de haftalık .. saat çalışmanız karşılığında fazla çalışma ücretiniz ödenmediği için (haklı olduğunuzu gösteren başka sebepler de ekleyebilirsiniz) iş akdini haklı sebeple 4857 sayılı kanun madde 24/II-e uyarınca feshediyorum. Her türlü hakkım saklıdır, fazla çalışma (vs ne kadar hakkınız var ise bir mali müşavire hesaplatın) ücretim olan ... TLnın derhal tarafıma ödenmesini talep ediyorum diyebilirsiniz.

(Bu arada iş sözleşmenizi bilmiyorum, bağlı olduğunuz özel kanunlar ve çalışma şartlarınızı düzenleyen özel yönetmeliklelikleri bilmiyorum, bu konuyu da araştırmanızı öneririm.)
 
Son düzenleme:
canım işe giriş çıkış belgesi imzalamıyoruz ama kamera kayıtları mevcut tabi.
ayrıyetten bankanın sistemini kendi şifrem ile açıp kapama saatlerimde belli. sistemden dakika dakika hangi işlemleri yaptığımızı genel müdürlük gördüğüne göre sabah kaçta açıp akşam kaçta kapadığımıda görüyordur. ama sonuçta bunlar benim elimdeki belgeler değil. bankanın elindeki belgeler olmuş oluyor.
ama eğerki ihbar süresini çalışmayacaksam bunları yazmam iyi olur. verecekleri mesai ücretinden falan vazgeçtim artık, yeterki dilekçemi verir vermez ayrılayım. bugün genel müdürlüğümüze sordum ihbar süresini çalışmak istemiyorsam ihbar ücretini ödemeliymişim. ve ücrette sabit bir rakam değil personele göre değişiyormuş. onuda ancak dilekçemi verdikten sonra hesaplayabilirlermiş.
 
ihbar süreniz çalışma süreniz ile bağlantılıdır.
6 aydan az çalışan işçi için 2 hafta
6 ay - 1,5 yıl arası 4 hafta
1,5 - 3 yıl arası 6 hafta
3 yıldan fazla çalışan işçi için 8 haftadır.

bildirimli fesihle (Yani ış Kanunu 17. madde) fesih yapan işçi veya işveren bu kadar süre ile bağlıdır. ışçi bu süre içinde ya çalışmak ya da bu hafta kadar ücreti işverene ödemek;

işveren ise işçiyi bildirimli fesihle çıkaracak ise bu kadar hafta işçiyi çalıştırmak ya da bu haftaların ücretini işçiye peşinen ödemek zorundadır.

Ancak sizin durumunuzda bildirimli fesih (17. madde) yapılması manasız olur. Siz haklı sebepleriniz bulunduğu için 24.maddeye göre "derhal fesih" yapacaksınız. bu şekilde ihbar süreleri ile bağlı kalmayacaksınız. ıstifa dilekçenize her türlü hakkınızı saklı tuttuğunuzu yazmalısınız ki bir süre sonra fikrinizi değiştirip dava açmak haklarınızı talep etmek isteyebilirsiniz.

Not: Bankanın kamera ve diğer kayıtlarının elinizde olmasına gerek yok. Dava sırasında banka bu kayıtları mahkemeye ibraz etmek zorunda. Kesin kazanılacak dava (anlattığınız bilgiler ışığında bu tesbiti yapıyorum, bilmediğim, anlatmadığınız şeyler davanın seyrini etkileyebilir)
 
Son düzenleme:
canım aydınlattığın için çok tşk ederim. ama sadece anlamadığım bir yer var. ben dilekçe verirken fazla mesai ücretlerimi alamadığımı ve derhal fesih hakkımı kullanmak istediğimi mi belirticem. yoksa normal dilekçe verip dava açarakmı 8 haftalık süreyi çalışmayacağım. yani dilekçe verdiğimde bana otomatikman 8 haftalık süreyi söyleyeceklerini biliyorum. bu süreyi çalışmayacağımı dilekçemde belirtmem gerekiyormu?
şu an izinliyim. salı günü başlayacağım. hemen bu konuyu konuşmak istiyorum müdürümle.
 
Son düzenleme:
Haklı sebeple iş akdini feshettiğinizi istifa dilekçenizde belirtmelisiniz.(yani istifa dilekçenizde fazla mesai ve sair haklarınız ne ise alamadığınız, onu belirtmeli ve haklı sebeple iş akdini sonlandırdığınızı açıkça net bir şekilde belirtmelisiniz.)
 
ben 2007 temmuzdda işe başladım, 2009 martta evlendim, 2010 martta evlilik nedeniyle çıkışımı aldım ve tazminatımı da aldım, ama 10 gün sonra gene girdim işe, şimdi istifa etmek istiyorum, ihbar sürem ne kadar olur, 3 yıl üzerinden mi değerlendirirler tazminat aldığım için şimdi sorun çıkarırlar mı?
 
Back