Doğum sonrası spor hakkında fazla bilgim yok ancak sanırım ilk haftalarda yürüyüş gibi zorlamayan sporlar yapılabilir. Pilates gibi karın bölgesini fazla çalıştıran sporlarda da hassas bölgelerinize dikkat edilerek yapabilirsiniz. Vücudunuzu tanıyorsunuz; acınızın miktarını hissedebilir ve zarar verebileceğini düşündüğünüz hareketlerden kaçınarak spor yapabilirsiniz.
6 ay uzun bir süre gibi geldi bana, evet dikişlerin iyileşmesi için gerekli bir süre ama aletsiz ve vücuda çok yüklenmeyen sporlar için 6 ay beklemeniz gerektiğini düşünmüyorum. Callanetics gibi "low impact" yani fazla sarsmayan egzersizler yapabilirsiniz. Yine de şunu ekleyeyim, doktorunuz daha iyi bilir, mutlaka danışın.
Casey iyidir, spor yapın da hangi programı uygularsanız uygulayın. :) Yerimizden kalkıp hareket etmemizi sağlayan hiçbir spor programının kötü olduğunu düşünmüyorum. Sadece, farklı bünyeler için farklı ihtiyaçlara yönelik programlar var. Bunları da henüz keşfedemedim. Ben Jillian Michaels, Shaun T, Tony Horton ve Ellen Barrett'i seviyorum genelde.
Bölgesel zayıflama denen şey ne yazık ki yok, kilo vücudumuzu en kolay bölgelerden en zora doğru yavaş yavaş terk ediyor. Zor eriyen bölgeler karın ve kalça iken, göğüs kol bacak yağlardan en hızlı kurtulduğumuz bölgeler. Bunun bünyeden bünyeye değiştiğini de eklemem gerekir; kimi suratından kilo vermez, kimi verir. Bunu en iyi siz bilebilirsiniz, daha önce kilo verdiğinizde nasıl zayıfladığınızı hatırlayın. Yüzünüzün küçüldüğünü anımsıyorsanız, büyük ihtimalle yine öyle olacak. Ama şunu söylemeliyim; sizin yerinizde olsam dıştan güzel görünen ama içinden sağlıksız olan bir vücuttansa, fit ve sağlıklı bedeni seçerdim. Yüzümüz küçük ya da büyük, her zaman güzel olacaktır :)
Şeker, beyaz zehir diye geçiyor. Tatlıları tamamen hayatımızdan çıkaramasak da azaltmak gerekiyor. Karaciğerimizin sağlığı için de gerekli bu, çünkü karaciğer şekeri parçalamak için çok çaba harcıyor. Protein ağırlıklı beslenmeye gelince, proteini arttırmak tabii ki önemli ama tek tip beslenmeye de kaçmamak gerekiyor. Vücudumuzun her gıdaya farklı miktarlarda ihtiyacı var, (doymuş) yağ ve (kompleks) karbonhidratı da uygun miktarda almak gerek.
Bu arada ben diyetisyen değilim, sadece spor konusunda bilgiliyim ve bu açıdan size bünyenize uygun diyet öneremem. Bunu muhakkak doktora danışmalısınız.
Şahsen kendi adıma konuşayım, işlenmiş gıdayı ve şekeri hayatımdan çıkarttığımdan beridir sağlıklı bir şekilde kilo veriyorum ve verdiğim kiloyu geri almadım. 21 gün boyunca yediklerinize dikkat ederseniz, ağız tadınız değişiyor. Ben şu an hiçbir abur cuburu aramıyorum, özlemiyorum hatta hatırlamıyorum bile tadını. Canım şekerli bir bir şeyler istediğinde havuç gibi doğal şekerli yiyeceklere uzanıyorum ya da meyveli yoğurt yapıyorum kendime.
Yeni yıl kararınızı destekliyorum, umarım 2016 hepimiz için hayatımızın en fit dönemi olur.
Hem haklı hem haksızlar. Eğer o bölgeleri "eritmek için" üst gövdeyi çalıştıran egzersizler yapıyorsanız, bu işe yaramaz. Mesela mekik, göbek eritmez. Ama yağların altında karın kası oluşmasını sağlar. Kaslar arttıkça vücudunuzun günlük ihtiyacı olan kalori artar, normal beslenseniz bile kilo vermeye başlarsınız. Vücudumuzun kas kütlesini arttırmak bu yüzden önemli. O yüzden
öncelikle kardiyoya ağırlık vererek, üst vücudu çalıştıran egzersizler yapabilirsiniz.
Öte yandan az beslenerek ve spor yapmayarak metabolizma hızınızı azaltıyorsunuz, bu da vücudun kendisini kıtlıkta hissedip kendini korumaya almasına sebep oluyor. Spor eğitmenleri, öncelikle kilo sorunu olan insanlara kardiyo ağırlıklı spor programları yazarlar. Benim size önerim, Jillian Michaels'in Banish Fat Boost Metabolism programıdır; o olmazsa Leslie gibi terleten, koşturan kardiyo egzersizleri yapmanızdır.
Beslenmeyi de kendinizi aç bırakarak yapmayın, yiyin ama bebeğinize vermeyeceğiniz hiçbir yiyeceği yemeyerek yapın. Mesela paketli işlenmiş gıdaları bebeklere nasıl vermiyorsak, büyüdüğümüzde de bunları vücudumuza sokmamak lazım. Önceki sayfalarda önerdiğim yiyecekler ve günlük tüketilmesi gereken yiyecek önerileri var, mutlaka okuyun.
--------------------------------------------------------------------
Sorusu olan herkese şunu diyebilirim son olarak. Bu başlık altıda amacım sizi her gün spora teşvik etmek, hırslandırmak. Vücudunuzu tanımıyorum, kan değerlerinizi bilmiyorum, o açıdan diyet önerileri konusunda bende işe yarayan yöntemleri öneriyorum. Şahsen ben Paleo diyetinin benim vücuduma iyi geldiğini keşfettim. Ama sizlerin vücudunda başka bir sağlık sorunu varsa, vücudunuzun farklı gıdalara eksikliği varsa bu işe yaramayabilir.
Paleolitik diyet diye araştırabilirsiniz. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.