Merhabalar. Ben üniversite son sınıf öğrencisiyim, İktisat okuyorum. Okuduğum bölüme ön yargılarla gelmiş olmama rağmen şu an iyi ki bunu okumuşum diyorum. Ben normalde çevreye kulak asan bir insan değilim ama dün akraba ortamında konuşulan bir konu benim canımı sıktı. Bana öyle bir konuştular ki sanki bu ülkede İktisat okuyan herkes boşuna okumuş gibi, hatta gidip intihar falan etmeliymiş gibi konuştular. Aslında şöyle ifade edeyim, direkt olarak iktisata laf etmediler ama eğitim ve sağlık sektörünü tercih etseymişsin keşke falan gibi konuştular. Yani mühendislik de okusaydım aynı şeyi söylerlerdi. Benim okuduğum bölümle ilgili istediklerini düşünebilirler o umurumda değil ama kafama takılan şey şu: Öğretmen ya da hemşire falan olmalıymışım. Öğretmenlik rahatmış, maddi anlamda iyiymiş ve bayanlara çok uygunmuş. Sağlıkçı olsaymışım hiç işsiz kalmazmışım falan yani direkt olarak maddi yönden yaklaştılar, işin psikolojik boyutunu hiç konuşmadılar bile. Ben öğretmenlik yapabilecek biri değilim, ben çocuklarla uğraşamam, çocuk eğitebilecek biri değilim dediğim zaman çocuklarla uğraşmanın büyük insanlarla uğraşmaktan daha iyi olduğunu söylediler. Sağlık işine gelince, hastanelerin zaten nasıl ortamlar olduğu belli, hemşirelerin nöbet mevzusu belli, kolay bir iş değil... Ya kısaca bu iki mesleğin sadece maddi yönünü gözüme sokmaya kalktılar ve altını çiziyorum, İktisat 4.sınıftayım ben. Bana madem akıl vereceklerdi neden ben birinci sınıftayken yapmadılar bunu? Ben bu iki mesleği de çok düşündüm ve okumak istemediğime karar verdiğim için iktisata geldim diyorum ama anlamıyorlar. Ben zaten okuduğum şeyi sevmeseydim ve başka bişey okumak isteseydim birinci sınıftayken okulu bırakırdım, ben hepsinin bilincindeyim. İnsanların başka meslekler hakkındaki bu tarz düşüncelerini doğru bulmuyorum. Neden bu ülkede öğretmenlere parayı kolay kazanıyorlarmış gibi bir düşünce var? Sağlıkçıları söylemiyorum bile, benim hemşirelik 3. sınıfta olan bir kuzenim var, staj falan yapıyor ve kızın canı çıkıyor. Çok merak ediyorum, bu sitede öğretmen ve sağlıkçı birisi de çıkıp "evet bizim işimiz kolay, biz çok rahat para kazanıyoruz, ben maaşımı aldıktan sonra mesleğimdeki bütün olumsuzlukları unutuyorum" der mi? İktisat hakkında konuşmuyorum, konu İktisat falan değil bakın yanlış anlaşılmasın. Ben işsiz de kalabilirim, bir süre sonra müdür de olabilirim bir yerde, mevzu o değil. Mevzu, bu iki meslek. Öğretmenlik ve hemşirelik. Bu hayatta her şey maddiyat mı, mutluluk sadece maddiyat mı? Bana bu akılları veren insanlar lise mezunu bu arada. Buraya gelip "ya ben iktisat okudum ama pişmanım, keşke öğretmen ya da hemşire olsaydım" diyen insanlar da var ama ben onlara sormuyorum, ben özellikle öğretmen ve sağlıkçılara soruyorum.