- 20 Ocak 2015
- 9.411
- 13.463
- 448
- 40
- Konu Sahibi elmadilimi
-
Ortanca oğlum solak. Sağ elle döker, yiyemez bile. 4 yaşından sonra hiç karışmasın, kalemi uzattim, istediği elle tuttu. Bazen sağ, bazen sol. Anasınıfında farkettim ki sol ile daha güzel yazıyor, hep solu kullanmaya teşvik ettik. Makasimiz bile özel. Sağ el için bütün makaslar ve çocuk kullanamıyor. Ve sokaklar gibi sağ beyni gelişmiş durumda ve bunu hayatında çok da net görebiliyorum.
Eğer zorlamayacaksa sağa yönlendirin. Bazen gerçekten zor olabiliyor. Oğlum da iki elini kullanıyor 3,5 yaşında henüz. Ben sağla yaptırmaya çalışıyorum zorlamadan. Mesesa seneler evvel akustik gitara heves etmiştim, sağa göre dizayn edildiği için sola çevirememiştim, solak gitarlar da pahalıydı aynısı olmasına rağmen. Gitar hevesim suya düşmüştü aldığım gitarı satmıştım.
Mesela örgü örmekten hiç hoşlanmam sağ elle örüleni sol elle anlamaya çalışmak zorladığı için.
Solak olarak yaşamak zor değil belki hiç dezavantaj yaşamaz belki de yapmak istediği bişeyi sağa göre dizayn ettikleri için yapamayacak. Sonuçta bariz solak değilmiş. Rahatlıkla sağa alıştırabilirsiniz. Ben ilkokula başladığımda solla yazdığımı çok iyi hatırlıyorum. Öğretmen sağa zorlamış. Şuan solla hayatta yazamam, alıştım cunku sağıma. Alışınca kolay oluyor sağ.
Solak olmanın ne gibi bir dezavantajı olabilir ki. Sadece rahat kullandığı yön farklı.
1.Mouse degistirilebiliyor
Oğlunuz isterse üzerindeki tuşları degistirebilir ileride,degistirmezse de sorun olmuyor mesela ben bilgisayarimdakini drgistirmedim, öyle kullanıyorum
2.Cezve sol elimle gayet rahat tutabiliyorum, arkadaşlar başka şeyler de yazmış ama ben bunların hiçbirinde zorlanmiyorum
3. O sandalyelerden bizim dershanede de vardı, solaklar için dizayn edilmisleri de mevcut,ama ben sandalyemi degistirtmiyordum, defteri sağ tarafa koyup, sol elle yazmak daha kolay oluyor.
Belki de ben alıştım ondan hiç zorluk çekmedim, bilmiyorum :)
Yalnız çocukta kullanmaya alıştığı eli degistirtmeye çalışmak çok zorlayıcı olur, çok zorlanır bunun için, yazık çocuğa üzüldüm. Hayat farklılıklarla güzeldir, bir öğretmenin tek tip insan yetiştirme kafasında olması da tatsız olmuş.. siz yapmayın bari bunu çocuğa, herkes gibi benim çocuğum da saglak olsun deyip bir çocuğu üzmek çok cahilce.
Bu zamanin anneleri olarak abartiyoz bazi seyleri.. yok ustune gitmeyelim vs vs. Mutlu olmayacak ne var Allah askina? Ben onu yonlendiririm ama olacagi varsa gene olacak.. mutsuz olacak bi durum yok yani...keske her mevzu boyle olsa..Iste sorun tam olarak orda biz ebeveynler istemiyoruz ya tamam mutlak doğru diye birşey yok bakin bir çok insan ne yazmış bana da ailem yaptı ama doğru da değildi acaba solak olmak kötü mu diye düşünürdüm küçükken çünkü öyle bir izlenim veriyor aile siz evladınizi bırakın mendi kararını versin siz mutlu olmussunuz ne ala ama sizin çocuğunuz olmayabilir bunu anlatmak istedim
Yazdıklarımı tam okumadiniz herhalde, ben özel dizayn edilmiş alet hiç kullanmadim alet kullanirken hiç de zorlanmadım. Siz nereden biliyorsunuz zorlandığımızi? Solak misiniz?Ben de bir süre gözlemleyeceğim. Yazma-çizme-boyama konularında hangi taraf daha rahat dikkat edeceğim bir süre...
Zorla olmayacak belki ama sağa alıştırmanın zor olacağını düşünüyorum. Çünkü bazı şeyleri solla yapıyor çoğunlukla. Ama bazı şeyleri sağla da yapabiliyor. Solaklıktan daha farklı bir durummuş bu.
Eşya tasarımları açısından...
Solaklar için herşeyin özel dizayn edilmiş olanı var elbette. Ama bu imkanlar her ortamda sağlanamaz ona. Solaklar için olan mouse, makas, çift tarafta ağzı olan cezve vs var, biliyorum. Ben alırım kullanır, ama her ortama yanında taşıyamaz. Bir şekilde var yani sosyal hayatta zorlukları.
Aslında tam olarak solak da değil. Her iki elini de kullanıyor. Ve birine yöneltmektense bunun devam etmesini istiyorum. Ama okuldaki çalışmalarda, kalem tutuşunda vs değişir mi diye düşündüm sadece.
Ben de bir süre gözlemleyeceğim. Yazma-çizme-boyama konularında hangi taraf daha rahat dikkat edeceğim bir süre...
Zorla olmayacak belki ama sağa alıştırmanın zor olacağını düşünüyorum. Çünkü bazı şeyleri solla yapıyor çoğunlukla. Ama bazı şeyleri sağla da yapabiliyor. Solaklıktan daha farklı bir durummuş bu.
Eşya tasarımları açısından...
Solaklar için herşeyin özel dizayn edilmiş olanı var elbette. Ama bu imkanlar her ortamda sağlanamaz ona. Solaklar için olan mouse, makas, çift tarafta ağzı olan cezve vs var, biliyorum. Ben alırım kullanır, ama her ortama yanında taşıyamaz. Bir şekilde var yani sosyal hayatta zorlukları.
Aslında tam olarak solak da değil. Her iki elini de kullanıyor. Ve birine yöneltmektense bunun devam etmesini istiyorum. Ama okuldaki çalışmalarda, kalem tutuşunda vs değişir mi diye düşündüm sadece.
Yazdıklarımı tam okumadiniz herhalde, ben özel dizayn edilmiş alet hiç kullanmadim alet kullanirken hiç de zorlanmadım. Siz nereden biliyorsunuz zorlandığımızi?
Solak biri olarak 26 yıllık hayatımda hiç ama hiç zorluk cekmedigimi canı gönülden söyleyebilirim.
Katılıyorum evde ki cezve,çaydanlık vs hep sol elimle kullanıyorum belki ilk başlarda zorlanmışdır orası kesin ama şuan rahat kullanıyorum yada sürahi vs hatta bir ara kahve yaparken bir komşu sen onu sol elinle nasıl dökeceksin demişti ben de bir sorun yok demiştim alıştıktan sonra kullanılıyor.Yazdıklarımı tam okumadiniz herhalde, ben özel dizayn edilmiş alet hiç kullanmadim alet kullanirken hiç de zorlanmadım. Siz nereden biliyorsunuz zorlandığımızi? Solak misiniz?
Ben Solak biri olarak 26 yıllık hayatımda hiç ama hiç zorluk cekmedigimi canı gönülden söyleyebilirim.
Aynen öyle, ben burada okuyunca şöyle bir durdum şaşırdım açıkçası:)ne gibi bir zorluğu olabilir ki diye :)) yukarida da bir arkadaş yazmış allah başka dert vermesin diye:)aynen öyle yaniKatılıyorum evde ki cezve,çaydanlık vs hep sol elimle kullanıyorum belki ilk başlarda zorlanmışdır orası kesin ama şuan rahat kullanıyorum yada sürahi vs hatta bir ara kahve yaparken bir komşu sen onu sol elinle nasıl dökeceksin demişti ben de bir sorun yok demiştim alıştıktan sonra kullanılıyor.
Engel çocuklarda değil, bunu engel olarak gören beyinlerde maalesef..hah bende bunu dedim solak değilde engellilermiş gibi garip garip telaşeler..
Bu yaşıma geldim hiçbir dezavantaj yaşamadım . çok iyi voleybolcuydum sol elimle smaç atardım hocam da çok iyi derdi. Pahali futbolcuların çoğu solakmis mesela :))Genel olarak sosyal hayatta bazı dezavantajları var diye biliniyor. Ama çevremde solak kimse olmadığı için bilmiyorum gerçekte öyle mi değil mi diye...
Karışılmadığı zaman bazen sağ eline bazen sol eline alıyor kaşığı, kalemi ya da nesneleri. Bu yüzden tam olarak solak da diyemiyorum.
Ama öğretmeni kalem çalışmaları yaptıracağı için belli birini kullanması gerekecek. Bu yüzden kafama taktım.
Oğlum henüz 3,5 yaşında bile değil. O yüzden eve gelip okuldaki herşeyi anlatmıyor. Ben de öğretmeni farkeder diye düşündüm, söylemek aklıma gelmedi.
Solaklarin daha zeki oldugunu bizzat doktordan duymustum.Merhabalar,
Oğlumun her iki elini de kullanmakla beraber solu daha rahat kullandığını düşünüyordum ve gözlemliyordum.
Fakat bugün yemek yerken kaşığı sol eline aldığında, yemeğe batırmayıp sağ eline aldığını ve sağ eliyle yemeye çalıştığını, solunu da eskisi kadar rahat kullanamadığını farkettim.
Öğretmeninin bu şekilde yönlendirdiğini tahmin edip sorduğumda da, öyle olduğunu söyledi oğlum.
Öğretmenine de sordum, o da yemek yerken sağ elini kullanması için uyardığını söyledi. Solak olduğunu söylediğimde de, her ikisini de kullanabiliyor aslında dedi.
Kıyaslamam gerekirse, daha önce %70 sol elini kullanıyordu diyebilirim. Top oynarken hep sol ayağıyla vurur...
Ama şu an sol eli eskisi kadar aktif değil sanırım, birkaç aydır okulda yapılan uyarılar sonucu...
Abartıyorum biliyorum ama sanki oğlum birkaç aydır işkence yaşamış gibi üzüldüm, okuldaki durumu bu zamana kadar farketmediğim için kendime kızdım. Her iki elini de kullanabildiğini gördüğü halde bazı sebeplerden ötürü ısrarla sağa yönlendiren öğretmenine de kızdım.
Yemek açısından kesinlikle istediği gibi yemesini istiyorum, öğretmenine de söyledim.
Fakat kalem açısından nasıl olmalı bilmiyorum. Öğretmenine birini belirtmek gerekecek. Her ikisini birden kullanamaz kalem çalışmalarında...
Solak olmak dezavantaj mıdır? İleride çok mu zorlanır? Ne şekilde yönlendirmeliyim? Solak çocuğu olanlar ne yaptılar, solak olanlar ne sıkıntılar yaşadı fikir versin lütfen... Yardıma ihtiyacım var...
bende solak bir insanim ve oglunuzun yasadigini cocuklugumda ogretmenim bana da dayatmıştı sağı kullan diye ailemle bile konusup evde sağı kullansin diye ama ben okadar bunalmistim ki bir gün yemekte aglayarak kalktim ve ogünden sonra hic baski uygulamadilar ve suan sol ile yaziyorumMerhabalar,
Oğlumun her iki elini de kullanmakla beraber solu daha rahat kullandığını düşünüyordum ve gözlemliyordum.
Fakat bugün yemek yerken kaşığı sol eline aldığında, yemeğe batırmayıp sağ eline aldığını ve sağ eliyle yemeye çalıştığını, solunu da eskisi kadar rahat kullanamadığını farkettim.
Öğretmeninin bu şekilde yönlendirdiğini tahmin edip sorduğumda da, öyle olduğunu söyledi oğlum.
Öğretmenine de sordum, o da yemek yerken sağ elini kullanması için uyardığını söyledi. Solak olduğunu söylediğimde de, her ikisini de kullanabiliyor aslında dedi.
Kıyaslamam gerekirse, daha önce %70 sol elini kullanıyordu diyebilirim. Top oynarken hep sol ayağıyla vurur...
Ama şu an sol eli eskisi kadar aktif değil sanırım, birkaç aydır okulda yapılan uyarılar sonucu...
Abartıyorum biliyorum ama sanki oğlum birkaç aydır işkence yaşamış gibi üzüldüm, okuldaki durumu bu zamana kadar farketmediğim için kendime kızdım. Her iki elini de kullanabildiğini gördüğü halde bazı sebeplerden ötürü ısrarla sağa yönlendiren öğretmenine de kızdım.
Yemek açısından kesinlikle istediği gibi yemesini istiyorum, öğretmenine de söyledim.
Fakat kalem açısından nasıl olmalı bilmiyorum. Öğretmenine birini belirtmek gerekecek. Her ikisini birden kullanamaz kalem çalışmalarında...
Solak olmak dezavantaj mıdır? İleride çok mu zorlanır? Ne şekilde yönlendirmeliyim? Solak çocuğu olanlar ne yaptılar, solak olanlar ne sıkıntılar yaşadı fikir versin lütfen... Yardıma ihtiyacım var...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?