• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Solak olmak???

Peki yazarken değiştiriyor musun kalemi tuttuğun elini? Yani bir süre boyunca öğretmeni solu ya da sağı ile çalıştırırsa acaba baskılanmış mı olur diğer eli? Yoksa ne olursa olsun her iki elini de kullanabilir mi zaman geçse de?

Şimdi her iki elini de kullanabiliyor musun mesela? Yoksa köreldi mi biri?
Canım ben 26 yaşındayım şimdi :) liseye başladığımda daha hızlı yazmaya başladık ve elimi degistiremiyordum sol elimde kaldı kalem :)

Öğretmeninin sağ ve sol elini değiştirmesi bilmiyorum benim de degistiriyorlardi ben böylece sağ elle de yazmaya başladım degistirmeselermis yazamazmışım:) çünkü sol elle karalayıp ciziyomusum hep okuldan öncede...

Her iki elini yazıda bi yere kadar kullanır bence kaldiki zaten iş hayatına atılımı gereksiz bence iki elinize yazıda kullanması ama diğer geri kalan bütün şeylerde iki elini kullanması çok avantajlı olur oğlunuz için bende küçükken yemeği sol elimle yermişim hep sağ el hep pasif ama bir süre sonra zorlamışlar sağ el için şimdi sağ elle de sol elle de yemek yesem yiyebilirim..

Mesela sağlaklar sol elle bıçak kullanamazlar ve sağ elle çatalla yiyemezler bense bir tek bıçağı sağ elle kullanmakta zorlanıyorum :) geri kalan hiçbirşeyde sıkıntı yok :)

Eşim de solak.. Yemeği sağla yiyor o da.. Herhangi bir dezavantajı yok gördüğüm kadarıyla..

Esasen o daha bebekken bellidir

Birini daha aktif kullanır

Ben ikisini kullansın diye sol elini de çalıştırırdım ama sonuçta sağlak

Gözlemle ki topa sol ile vurması en büyük belirti

Solak ise de ona göre alışır

Yani bir çok solak arkadaşım var oğlumun en yakın arkadaşı da solak kimse onu dışlamıyor da

Ha burada öğretmen benden güzel el yazısı yazıyor hem de erkek diye çocuğu takdir ediyor

Aslında başlık hatalı oldu sanırım. Oğlum için tam olarak solak da diyemiyorum. Her iki elini de kullanabiliyor, eskiden sol eli biraz daha iyiydi. Şimdi sanki gerilemiş biraz.

İşte benimki de her iki elini de kullanıyor, eskiden sol biraz daha iyiydi. Okulda sanki gerilemiş biraz ve şu an ikisi de eşit gibi...

Öğretmenine sol eliyle kalem tutturun desem, bu sefer sağı kullanmasına mı engel olmuş olurum bilemiyorum... Yoksa istemdışı şekilde değiştirir mi oğlum da bir eli yorulduğu zaman?

Tam solak da diyemiyorum. Ondan kaynaklı kafa karışıklığım...

Toplumsal alışkanlıklar sanırım...

İşte bazı zorlukları var sanırım sosyal yaşamda. O yüzden ben de her ikisini kullanabiliyorken, birinden birine yönlendirmek istemiyorum. Ama yazı açısından tercih etmek gerekecek sanırım...
İnan bu snein yönlendirmenle alakası olmayan genetik bişey. Kızıma karışmıyorum. Canı ne yapmak isterse yapıyor. Boyamayı sol eliyle yemeği sağ eliyle hakkediyor. Eline süt uzattığımda sol eliyle alıyor. Topa sol ile vuruyor üstüne aniden bişey atınca sağ eliyle karşılık veriyor. Çak yap diyorum iki elimi açıp sol eli kalkıyor ilk. Bende snein gibi başlarda çok taktım bu mevzuya ama amcası hiç bir çaba harcamadan ikisini aktif kullandığını söyleyince bıraktım

Benim annem de solakmış kaşığı ve kalemi sağa alıştırmışlar. Diğer herşeyi sol eliyle yapar. Bulaşık yıkamak süpürge kullanmak gibi. Ben de solakmışım ama şimdi herşeyimi sağ elimle yapıyorum annem öyle alıştırmış. Şimdi de kardeşim solak biz anneme fırsat vermedik alıştırmasına nasıl kullanıyorsa öyle olsun diye.Çocuk çok yoruluyor ders yaparken kalem kullanırken yemek yerken. Özel makaslar filan aldık. Yazısı da güzel değil düzeltemedi bi türlü 4.sınıfta. Yemek yerken yoruluyor. Biz pişmanız açıkcası. Çoğu şey sağ elle kullanıma uygun malesef.

Solak olanlar ne sıkıntılar yaşadı nedir bacım sakatlık mı oğlun solak olduğu için çok şanslı, beynin diğer lobu daha gelişmiş olacak, arkadaşlarının yapamadığı bazı işlemleri daha kolay yapabilecek, bazı yetenekleri daha gelişmiş olacak. ben de solagim ve öğretmenim sizin ogretmenin çocuğu sağa yonlendirmesi ne alaka anlamadım

Sıkıntı derken sosyal hayatta bazı şeyler sağ el kullananlara göre tasarlanıyor. En basitinden arkadaşlar yazmış, cezve, mouse vs.

Kolçaklı sandalyeler solaklara göre olmuyor mesela...

Hem dini yonden! Hemde arkadasin dedigi gibi bir cok sey saglaklar icin dizayn edilmis.. ayrica sag kullananlarin daha hizli olduklarini dusunuyorum.. ilerde zorluk ceker diye ozellikle istemiyorum. Sonucta ben onun annesiyim kotulugunu isteyecek degilim :)

Dini yorum yapmak yasak ama söylemek istedim. Bence o şekilde düşünmeyin. Dini açıdan sol el yasak olsa, bazı insanlar solak yaratılmazdı... Sağ el kullanmak, dinin şartı değil neticede. Hijyen açısından tavsiye ediliyor mantık olarak. Fakat şu an zaten alafranga tuvalet kullanılıyor, ayrıca sabun vs icat edildi...

Ne saçma bir düşünce ya. Solak olmak dezavantajmış. Duyda inanma.
Ablam solak 45 yaşında hiç zorlandığını görmedim. Sadece yemeği sağla yiyiyor. Oda annem eskiden kuzarmış sağla ye diyede ondan :işsiz:
Ayrıca solakların beyinlerini çok daha aktif kullandığını okumuştum :super:
Oğlunuza sorun hangi eliyle daha rahat ettiğini ona göre yönlendirin.
Ayrıca öğretmenin böyle birşeye müdahale etmemesi gerekir. Yemekle ilgili hadi neyse hijyen açısından ama Bu ailenin vereceği bir karar ona düşmez.

Ortanca oğlum solak. Sağ elle döker, yiyemez bile. 4 yaşından sonra hiç karışmasın, kalemi uzattim, istediği elle tuttu. Bazen sağ, bazen sol. Anasınıfında farkettim ki sol ile daha güzel yazıyor, hep solu kullanmaya teşvik ettik. Makasimiz bile özel. Sağ el için bütün makaslar ve çocuk kullanamıyor. Ve sokaklar gibi sağ beyni gelişmiş durumda ve bunu hayatında çok da net görebiliyorum.

Aslında başlık hatalı oldu sanırım. Oğlum için tam olarak solak da diyemiyorum. Her iki elini de kullanabiliyor, eskiden sol eli biraz daha iyiydi. Şimdi sanki gerilemiş biraz.

İşte benimki de her iki elini de kullanıyor, eskiden sol biraz daha iyiydi. Okulda sanki gerilemiş biraz ve şu an ikisi de eşit gibi...

Öğretmenine sol eliyle kalem tutturun desem, bu sefer sağı kullanmasına mı engel olmuş olurum bilemiyorum... Yoksa istemdışı şekilde değiştirir mi oğlum da bir eli yorulduğu zaman?

Tam solak da diyemiyorum. Ondan kaynaklı kafa karışıklığım...

Toplumsal alışkanlıklar sanırım...

İşte bazı zorlukları var sanırım sosyal yaşamda. O yüzden ben de her ikisini kullanabiliyorken, birinden birine yönlendirmek istemiyorum. Ama yazı açısından tercih etmek gerekecek sanırım...

Eğer zorlamayacaksa sağa yönlendirin. Bazen gerçekten zor olabiliyor. Oğlum da iki elini kullanıyor 3,5 yaşında henüz. Ben sağla yaptırmaya çalışıyorum zorlamadan. Mesesa seneler evvel akustik gitara heves etmiştim, sağa göre dizayn edildiği için sola çevirememiştim, solak gitarlar da pahalıydı aynısı olmasına rağmen. Gitar hevesim suya düşmüştü aldığım gitarı satmıştım.
Mesela örgü örmekten hiç hoşlanmam sağ elle örüleni sol elle anlamaya çalışmak zorladığı için.
Solak olarak yaşamak zor değil belki hiç dezavantaj yaşamaz belki de yapmak istediği bişeyi sağa göre dizayn ettikleri için yapamayacak. Sonuçta bariz solak değilmiş. Rahatlıkla sağa alıştırabilirsiniz. Ben ilkokula başladığımda solla yazdığımı çok iyi hatırlıyorum. Öğretmen sağa zorlamış. Şuan solla hayatta yazamam, alıştım cunku sağıma. Alışınca kolay oluyor sağ.

Hem dini yonden! Hemde arkadasin dedigi gibi bir cok sey saglaklar icin dizayn edilmis.. ayrica sag kullananlarin daha hizli olduklarini dusunuyorum.. ilerde zorluk ceker diye ozellikle istemiyorum. Sonucta ben onun annesiyim kotulugunu isteyecek degilim :)
Alakası yok emin olun tam bir solagim bende sağ elimle asla yiyemiyorum 31 yaşındayım küçükken babamda çok uğraştı sağ elimle yemem için hiç bir faydası olmadi zararı oldu çocuk solaksa neden zorluyorsunuz onu anlamadim elinde olan bir durum değil siz nasıl sağ elinizle rahatsanız bizde sol ile rahatız konu sahibi bırakın çocuk zamanla kendi yönünü seçer zaten

Solak olmanın ne gibi bir dezavantajı olabilir ki. Sadece rahat kullandığı yön farklı.

Sıkıntı derken sosyal hayatta bazı şeyler sağ el kullananlara göre tasarlanıyor. En basitinden arkadaşlar yazmış, cezve, mouse vs.

Dini yorum yapmak yasak ama söylemek istedim. Bence o şekilde düşünmeyin. Dini açıdan sol el yasak olsa, bazı insanlar solak yaratılmazdı... Sağ el kullanmak, dinin şartı değil neticede. Hijyen açısından tavsiye ediliyor mantık olarak. Fakat şu an zaten alafranga tuvalet kullanılıyor, ayrıca sabun vs icat edildi...
1.Mouse degistirilebiliyor
Oğlunuz isterse üzerindeki tuşları degistirebilir ileride,degistirmezse de sorun olmuyor mesela ben bilgisayarimdakini drgistirmedim, öyle kullanıyorum
2.Cezve sol elimle gayet rahat tutabiliyorum, arkadaşlar başka şeyler de yazmış ama ben bunların hiçbirinde zorlanmiyorum
3. O sandalyelerden bizim dershanede de vardı, solaklar için dizayn edilmisleri de mevcut,ama ben sandalyemi degistirtmiyordum, defteri sağ tarafa koyup, sol elle yazmak daha kolay oluyor.
Belki de ben alıştım ondan hiç zorluk çekmedim, bilmiyorum :)
Yalnız çocukta kullanmaya alıştığı eli degistirtmeye çalışmak çok zorlayıcı olur, çok zorlanır bunun için, yazık çocuğa üzüldüm. Hayat farklılıklarla güzeldir, bir öğretmenin tek tip insan yetiştirme kafasında olması da tatsız olmuş.. siz yapmayın bari bunu çocuğa, herkes gibi benim çocuğum da saglak olsun deyip bir çocuğu üzmek çok cahilce.

Anne-babaların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
  • Baskın elinin hangisi olduğuna karar vermek,bu konudaki en önemli aşamadır. Bebekler genellikle 7-9 aylıkken el tercihlerini göstermeye başlarlar. Birçok çocuk 2 yaş civarında baskın elini belli etmeye başlar. Ancak baskın elin oturması, okula başlamayı bulabilir.
  • Baskın eli anlamanın en iyi yolu, çocuğunuzun hareketlerini gözlemlemektir (‘yemek yerken hangi elini kullanıyor? Hangi eliyle boyama yapıyor?’gibi). Küçük yaştaki çocuklar her iki elini de kullanabilirler, ancak zaman içinde hangi eli kullanmanın daha rahat olduğuna karar verirler ve o baskın eli –tutarlı şekilde- kullanmaya başlarlar. Yemek yerken ve kalem kullanırken sol elini kullanıyorsa, tek ayağı üzerinde durması gerektiğinde sol ayağı üzerinde duruyorsa, herhangi bir şeyi karıştırırken veya döndürürken saat yönünün tersine çeviriyorsa solak olma ihtimali yüksektir.
  • Çocukların solak olması karşısında ailelerin kesinlikle baskı yapmamalı ve çocuk sağ elini kullanmaya zorlanmamalıdır. Aksi takdirde bu durum psikolojik zorlanmalar ve öğrenme sorunları gibi çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çocuklarının zorlandıklarını gördüklerinde, onlara yardımcı olmalı ve bu duruma dair beraber değerlendirme yapılmalıdır.
  • Evde ve sınıfta çalışma alanlarını iyileştici düzenlemeler yapılması çocuğun işini kolaylaştıracaktır.
  • Öğretmenin bu durumdan haberdar edilmesi, çocuğun sınıftaki fiziksel koşullarını düzenleme (sıranın sol tarafına oturtmak gibi) açısından önemlidir.
  • Solak olma durumunu yok etmek/düzeltmek yerine, çocuğun zorlandığı noktaları belirleyip destek almasını sağlamak, güçlü olduğu alanları geliştirmesine yardım olmak gerekir.
  • Sol elini kullanan bir çocukta konuşmayı öğrenmede gecikme olursa yahut okula başladığında okuma ve yazma sorunları olursa konunun uzmanına hemen başvurulması gerekir.
  • İnşallah kopyalama yanlış olmamıştır,
  • olmuşsa @Mune abla söyler düzeltirim artık :)

Okudum ama bir de karışık ellilik ve çok ellilik diye kavramlar var. Karışık bir durum yani:dondurma:

Canım ben 26 yaşındayım şimdi :) liseye başladığımda daha hızlı yazmaya başladık ve elimi degistiremiyordum sol elimde kaldı kalem :)

Öğretmeninin sağ ve sol elini değiştirmesi bilmiyorum benim de degistiriyorlardi ben böylece sağ elle de yazmaya başladım degistirmeselermis yazamazmışım:) çünkü sol elle karalayıp ciziyomusum hep okuldan öncede...

Her iki elini yazıda bi yere kadar kullanır bence kaldiki zaten iş hayatına atılımı gereksiz bence iki elinize yazıda kullanması ama diğer geri kalan bütün şeylerde iki elini kullanması çok avantajlı olur oğlunuz için bende küçükken yemeği sol elimle yermişim hep sağ el hep pasif ama bir süre sonra zorlamışlar sağ el için şimdi sağ elle de sol elle de yemek yesem yiyebilirim..

Mesela sağlaklar sol elle bıçak kullanamazlar ve sağ elle çatalla yiyemezler bense bir tek bıçağı sağ elle kullanmakta zorlanıyorum :) geri kalan hiçbirşeyde sıkıntı yok :)

Bir süre gözlemlemem gerekecek sanırım...

Eşim de solak.. Yemeği sağla yiyor o da.. Herhangi bir dezavantajı yok gördüğüm kadarıyla..

Muhtemelen ailenin ısrarıyla alışmış eşiniz de...

Esasen o daha bebekken bellidir

Birini daha aktif kullanır

Ben ikisini kullansın diye sol elini de çalıştırırdım ama sonuçta sağlak

Gözlemle ki topa sol ile vurması en büyük belirti

Solak ise de ona göre alışır

Yani bir çok solak arkadaşım var oğlumun en yakın arkadaşı da solak kimse onu dışlamıyor da

Ha burada öğretmen benden güzel el yazısı yazıyor hem de erkek diye çocuğu takdir ediyor

Kastettiğim şey dışlanmak yadırganmak vs değil. Sosyal hayattaki tasarımlar genelde sağ el kullanmına yönelik...

Arkadaşlar yazmış. Mouse, cezve, kolçaklı sandalye... Solak olan birinin araba kullanırken vites değiştirmesi sıkıntı olabilir mesela...

Bir de oğlum her iki elini de kullanıyor. Bu durumda kalemi hangi eline vermek gerek mesela?

İnan bu snein yönlendirmenle alakası olmayan genetik bişey. Kızıma karışmıyorum. Canı ne yapmak isterse yapıyor. Boyamayı sol eliyle yemeği sağ eliyle hakkediyor. Eline süt uzattığımda sol eliyle alıyor. Topa sol ile vuruyor üstüne aniden bişey atınca sağ eliyle karşılık veriyor. Çak yap diyorum iki elimi açıp sol eli kalkıyor ilk. Bende snein gibi başlarda çok taktım bu mevzuya ama amcası hiç bir çaba harcamadan ikisini aktif kullandığını söyleyince bıraktım

Haklısınız, doğasında varsa bir şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Ama okuldaki uyarılar nedeniyle, sol eli zayıflamış gibi geldi. Yaş itibariyle (3,5 yaşında) el alışkanlığı değişebilir durumda mı diye kafama takıldı...

Benim annem de solakmış kaşığı ve kalemi sağa alıştırmışlar. Diğer herşeyi sol eliyle yapar. Bulaşık yıkamak süpürge kullanmak gibi. Ben de solakmışım ama şimdi herşeyimi sağ elimle yapıyorum annem öyle alıştırmış. Şimdi de kardeşim solak biz anneme fırsat vermedik alıştırmasına nasıl kullanıyorsa öyle olsun diye.Çocuk çok yoruluyor ders yaparken kalem kullanırken yemek yerken. Özel makaslar filan aldık. Yazısı da güzel değil düzeltemedi bi türlü 4.sınıfta. Yemek yerken yoruluyor. Biz pişmanız açıkcası. Çoğu şey sağ elle kullanıma uygun malesef.

Kastettiğim zorluklar da bu sağ el kullanımına yönelik tasarlanan şeyler...

Ne saçma bir düşünce ya. Solak olmak dezavantajmış. Duyda inanma.
Ablam solak 45 yaşında hiç zorlandığını görmedim. Sadece yemeği sağla yiyiyor. Oda annem eskiden kuzarmış sağla ye diyede ondan :işsiz:
Ayrıca solakların beyinlerini çok daha aktif kullandığını okumuştum :super:
Oğlunuza sorun hangi eliyle daha rahat ettiğini ona göre yönlendirin.
Ayrıca öğretmenin böyle birşeye müdahale etmemesi gerekir. Yemekle ilgili hadi neyse hijyen açısından ama Bu ailenin vereceği bir karar ona düşmez.

Yaş olarak küçük biraz, hangi eliyle rahat ettiğini sormak için.

Ama yemek yerken, birşey karalarken ikisini de kullanıyor. Sanırım kendi de bilmiyor hangisi daha rahat:deli:

Sordugun icin yazdim yoksa dini yorum yapnak degil amacim.. farkindaysan zaten kisa kestim, dini yonden dedim o kadar ;) belliki farkli sekillerde inaniyoruz :) neyse bencok pratik olduguna inanmiyorum cevremdeki tanidiklarimdan.. kaldiki olacagi varsa gene olur..

Alakası yok emin olun tam bir solagim bende sağ elimle asla yiyemiyorum 31 yaşındayım küçükken babamda çok uğraştı sağ elimle yemem için hiç bir faydası olmadi zararı oldu çocuk solaksa neden zorluyorsunuz onu anlamadim elinde olan bir durum değil siz nasıl sağ elinizle rahatsanız bizde sol ile rahatız konu sahibi bırakın çocuk zamanla kendi yönünü seçer zaten
Valla kucukken bende solla yiyodum saga alistirmislar iyiki diyorum :) olacagi varsa gene olur benim sahsi fikrim istegim solak olmasini istemiyorum. Ama olacagi varsada olur diyorum zaten..

Merhabalar,

Oğlumun her iki elini de kullanmakla beraber solu daha rahat kullandığını düşünüyordum ve gözlemliyordum.

Fakat bugün yemek yerken kaşığı sol eline aldığında, yemeğe batırmayıp sağ eline aldığını ve sağ eliyle yemeye çalıştığını, solunu da eskisi kadar rahat kullanamadığını farkettim.

Öğretmeninin bu şekilde yönlendirdiğini tahmin edip sorduğumda da, öyle olduğunu söyledi oğlum.

Öğretmenine de sordum, o da yemek yerken sağ elini kullanması için uyardığını söyledi. Solak olduğunu söylediğimde de, her ikisini de kullanabiliyor aslında dedi.

Kıyaslamam gerekirse, daha önce %70 sol elini kullanıyordu diyebilirim. Top oynarken hep sol ayağıyla vurur...

Ama şu an sol eli eskisi kadar aktif değil sanırım, birkaç aydır okulda yapılan uyarılar sonucu...

Abartıyorum biliyorum ama sanki oğlum birkaç aydır işkence yaşamış gibi üzüldüm, okuldaki durumu bu zamana kadar farketmediğim için kendime kızdım. Her iki elini de kullanabildiğini gördüğü halde bazı sebeplerden ötürü ısrarla sağa yönlendiren öğretmenine de kızdım.

Yemek açısından kesinlikle istediği gibi yemesini istiyorum, öğretmenine de söyledim.

Fakat kalem açısından nasıl olmalı bilmiyorum. Öğretmenine birini belirtmek gerekecek. Her ikisini birden kullanamaz kalem çalışmalarında...

Solak olmak dezavantaj mıdır? İleride çok mu zorlanır? Ne şekilde yönlendirmeliyim? Solak çocuğu olanlar ne yaptılar, solak olanlar ne sıkıntılar yaşadı fikir versin lütfen... Yardıma ihtiyacım var...

abartmak mı o öğretmen diplomasını nerden almış acaba. kreş falansa değiştirin bence.

Ben solagim. Benim de ilkokul ogretmenim zorla sag elle yazdirmaya calisirdi. Cok kizardi bana sol el ile yazinca. Sonuc hala solagim ama sag elle yaziyorum. 30 yasindayim sagimi solumu karistiriyorum. Navigasyondan bakarken bile hemem algilayamiyorum. O yuzden cocugunuza mudahele edilmesind izin vermeyin. Zamanla kendi karar verecek zaten hangisjni daha rahat kullandigina.

Niye zorlansın yahu? O da el o da el, ikisi de işlevsel. Hangisi fazla gelişirse ona alışır. Benim annem de her iki elini de aktif olarak kullanır bence çok güzel bir şey.

Valla kucukken bende solla yiyodum saga alistirmislar iyiki diyorum :) olacagi varsa gene olur benim sahsi fikrim istegim solak olmasini istemiyorum. Ama olacagi varsada olur diyorum zaten..
Iste sorun tam olarak orda biz ebeveynler istemiyoruz ya tamam mutlak doğru diye birşey yok bakin bir çok insan ne yazmış bana da ailem yaptı ama doğru da değildi acaba solak olmak kötü mu diye düşünürdüm küçükken çünkü öyle bir izlenim veriyor aile siz evladınizi bırakın mendi kararını versin siz mutlu olmussunuz ne ala ama sizin çocuğunuz olmayabilir bunu anlatmak istedim

Back
X