Solak olmak???

elmadilimi

❤️
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
8 Temmuz 2013
5.703
9.097
398
Merhabalar,

Oğlumun her iki elini de kullanmakla beraber solu daha rahat kullandığını düşünüyordum ve gözlemliyordum.

Fakat bugün yemek yerken kaşığı sol eline aldığında, yemeğe batırmayıp sağ eline aldığını ve sağ eliyle yemeye çalıştığını, solunu da eskisi kadar rahat kullanamadığını farkettim.

Öğretmeninin bu şekilde yönlendirdiğini tahmin edip sorduğumda da, öyle olduğunu söyledi oğlum.

Öğretmenine de sordum, o da yemek yerken sağ elini kullanması için uyardığını söyledi. Solak olduğunu söylediğimde de, her ikisini de kullanabiliyor aslında dedi.

Kıyaslamam gerekirse, daha önce %70 sol elini kullanıyordu diyebilirim. Top oynarken hep sol ayağıyla vurur...

Ama şu an sol eli eskisi kadar aktif değil sanırım, birkaç aydır okulda yapılan uyarılar sonucu...

Abartıyorum biliyorum ama sanki oğlum birkaç aydır işkence yaşamış gibi üzüldüm, okuldaki durumu bu zamana kadar farketmediğim için kendime kızdım. Her iki elini de kullanabildiğini gördüğü halde bazı sebeplerden ötürü ısrarla sağa yönlendiren öğretmenine de kızdım.

Yemek açısından kesinlikle istediği gibi yemesini istiyorum, öğretmenine de söyledim.

Fakat kalem açısından nasıl olmalı bilmiyorum. Öğretmenine birini belirtmek gerekecek. Her ikisini birden kullanamaz kalem çalışmalarında...

Solak olmak dezavantaj mıdır? İleride çok mu zorlanır? Ne şekilde yönlendirmeliyim? Solak çocuğu olanlar ne yaptılar, solak olanlar ne sıkıntılar yaşadı fikir versin lütfen... Yardıma ihtiyacım var...
 
Ne alaka niye dezavantajları olsun ki. Ben solağım, kızım da solak..
Neden ısrarla sağ eliyle yemek yedirmeye çalışmış ki. ? Dini olgulardan dolayı mı? Ben sağ elimle su bile icemiyorum rahatca.

Bırakın çocuk hangisini daha iyi kullanıyorsa onunla devam etsin. Ikisinide kullanmak zorunda değil.
 
Solağım yazı yazmayıda yemek yemeyi yada su vs içiyorsam hepsini sol elimle yaparım.Sağ elimle yemek yiyemem asla ağzıma götürünceye kadar dökülür bütün yemekler eğer oğlunuz solaksa bırakın kullansın elini ayrıca öğretmenleride sağ elini kullan diye uyarı yapması doğru değil oğlunuz keşke başta söyleseydi.
 
Solak olmak dezavantaj tabii.
Özel olanlarını temin etmediğiniz sürece makastı cezveydi tırtıklı bıçaktı bu tip eşyalar sağ ellerini kullananlara göre tasarlanmış oluyor hali hazırda.
Ama sizin oğlunuz iki elini de kullanıyormuş
Bence sıkıntıya gireceği bir durum olmaz.

Yazı yazarken hangisiyle kendini kasmadan ve okunaklı yazabiliyorsa o eliyle devam etsin.
Diğer elini de fazla boşlamasın yine de.
İki elle yazmak da avantaj:)

Beynin her iki tarafının kullanıldığı için daha pratik insanlar olduğunu okumuştum.
Başarılar diliyorum
 
Ogretmeni kotu birsey yapmamis. Sol kullanacagina sag kullansin nencede..Benim oglumda cogu seyi sol eliyle yapiyor deli ediyo bazen beni :) inatla yapiyo ama cogu zaman..olacagi varsa olur bence..

Yazi yazarkenbi garip duruyo sol el.. haricinde siradan bi bilgisayara otursan mouse sag el kullananlar icin genelde..bi cok seyinde solaklara gore yapilmadigi dusuncesindeyim..
ama dedigim gibi olacagi varsa olur..
 
Siz böyle bir konu açınca google a yazdım,solaklık ,diye,ilginç bilgiler çıktı,
Siz de bir bakın derim.
 

Genel olarak sosyal hayatta bazı dezavantajları var diye biliniyor. Ama çevremde solak kimse olmadığı için bilmiyorum gerçekte öyle mi değil mi diye...

Karışılmadığı zaman bazen sağ eline bazen sol eline alıyor kaşığı, kalemi ya da nesneleri. Bu yüzden tam olarak solak da diyemiyorum.

Ama öğretmeni kalem çalışmaları yaptıracağı için belli birini kullanması gerekecek. Bu yüzden kafama taktım.


Oğlum henüz 3,5 yaşında bile değil. O yüzden eve gelip okuldaki herşeyi anlatmıyor. Ben de öğretmeni farkeder diye düşündüm, söylemek aklıma gelmedi.
 
Ben solağım ama doktorum benden için asla kızınızı zorlamayın sol elle yesin.Sol elle yazsın demiş.Öyle de oldu.Sağı kullanamıyorum halen daha.Hiç dezavantajı olmadı.Aksine daha kuvvetli olur solaklar :)
 
Reactions: Den
Kızım iki tarafı eşit kullanıyor. Bence çok büyük avantaj . Amcası ve dedesi de öyle. Sağ yorulunca sol eliyle yazmaya devam ediyorlar.
 
Eşim solak.Hiçbir dezavantajına şahit olmadım.Çocuğu zorlamak anlamsız.Nasıl rahatsa öyle olsun.Her şeyde bir dayatma bir zorlama.Bu ne canım.Öğretmene de kızmakta haklısın.
 
Neden ogretmeni sag elinle ye diyor ki?ne hakla yani.
Benim kizimda solak arada sagi kullanir cogunlukla solu.sol ile yazar sol ile yer vs.
Birileri gelip sag ile yemek ye diyebilir mi yani ne sacma
 

Ben de solağım, sağolsun ilkokul öğretmenim elimin üstüne vurarak sağla yazmayı öğretmiş. Sağ elimle yapabildiğim iki şey; biri kalem tutmak, diğeri çatal kaşık. Ekmeği dahi sol elimle bölüp solla yerim. Solak olmanın dezavantajını sadece okulun bando takımında baget kullanırken solumdakinin kolu koluma çarpınca yaşadım Solak yazan arkadaşım da vardı sınıfta, o sıranın soluna otururdu mesela. Böylece diğer arkadaşla kolları temas etmemiş olurdu.
Sağa alışabilse evet güzel olur çünkü çoğu şey sağını kullanan insanlara göre dizayn edilmiş durumda. Mesela bulaşık makinesine tuz koyarken hazne solda olduğu için sağ elimi kullanmak mecburiyetinde kalıyorum ve döküp saçıyorum tuzu.
 

Henüz yazı yazmıyor, karalamalar yapıyor sadece yaş itibariyle.

Her iki elini de kullanınca ben de karar veremiyorum

Siz sağlak iken nasıl rahatsanız solaklar da o şekilde rahatlar.

Ama tam olarak solak da diyemiyorum. Her ikisini de kullanabiliyor. Solu daha iyi kullanıyordu ama birkaç ayda sanki o da zayıflamış.

Bende solagim liseye kadar yazmada da 2 elimi kullanırdım, yemek içmede de hala iki elimi kullanıyorum ve bence dezavantaj yerine avantajlı bu durum:) dezavantaj da neymiş

Peki yazarken değiştiriyor musun kalemi tuttuğun elini? Yani bir süre boyunca öğretmeni solu ya da sağı ile çalıştırırsa acaba baskılanmış mı olur diğer eli? Yoksa ne olursa olsun her iki elini de kullanabilir mi zaman geçse de?

Şimdi her iki elini de kullanabiliyor musun mesela? Yoksa köreldi mi biri?


Peki siz neden sinir oluyorsunuz oğlunuzun sol kullanmasına? Ne farkediyor sizin için?

Siz böyle bir konu açınca google a yazdım,solaklık ,diye,ilginç bilgiler çıktı,
Siz de bir bakın derim.

Baktım ama çok elli olan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini bulamadım
 
Solak olanlar ne sıkıntılar yaşadı nedir bacım sakatlık mı oğlun solak olduğu için çok şanslı, beynin diğer lobu daha gelişmiş olacak, arkadaşlarının yapamadığı bazı işlemleri daha kolay yapabilecek, bazı yetenekleri daha gelişmiş olacak. ben de solagim ve öğretmenim sizin ogretmenin çocuğu sağa yonlendirmesi ne alaka anlamadım
 
Peki siz neden sinir oluyorsunuz oğlunuzun sol kullanmasına? Ne farkediyor sizin icin?

Hem dini yonden! Hemde arkadasin dedigi gibi bir cok sey saglaklar icin dizayn edilmis.. ayrica sag kullananlarin daha hizli olduklarini dusunuyorum.. ilerde zorluk ceker diye ozellikle istemiyorum. Sonucta ben onun annesiyim kotulugunu isteyecek degilim :)
 

Aslında başlık hatalı oldu sanırım. Oğlum için tam olarak solak da diyemiyorum. Her iki elini de kullanabiliyor, eskiden sol eli biraz daha iyiydi. Şimdi sanki gerilemiş biraz.

Kızım iki tarafı eşit kullanıyor. Bence çok büyük avantaj . Amcası ve dedesi de öyle. Sağ yorulunca sol eliyle yazmaya devam ediyorlar.

İşte benimki de her iki elini de kullanıyor, eskiden sol biraz daha iyiydi. Okulda sanki gerilemiş biraz ve şu an ikisi de eşit gibi...

Öğretmenine sol eliyle kalem tutturun desem, bu sefer sağı kullanmasına mı engel olmuş olurum bilemiyorum... Yoksa istemdışı şekilde değiştirir mi oğlum da bir eli yorulduğu zaman?

Eşim solak.Hiçbir dezavantajına şahit olmadım.Çocuğu zorlamak anlamsız.Nasıl rahatsa öyle olsun.Her şeyde bir dayatma bir zorlama.Bu ne canım.Öğretmene de kızmakta haklısın.

Tam solak da diyemiyorum. Ondan kaynaklı kafa karışıklığım...

Neden ogretmeni sag elinle ye diyor ki?ne hakla yani.
Benim kizimda solak arada sagi kullanir cogunlukla solu.sol ile yazar sol ile yer vs.
Birileri gelip sag ile yemek ye diyebilir mi yani ne sacma

Toplumsal alışkanlıklar sanırım...


İşte bazı zorlukları var sanırım sosyal yaşamda. O yüzden ben de her ikisini kullanabiliyorken, birinden birine yönlendirmek istemiyorum. Ama yazı açısından tercih etmek gerekecek sanırım...
 
Baktım ama çok elli olan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini bulamadım
Anne-babaların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
  • Baskın elinin hangisi olduğuna karar vermek,bu konudaki en önemli aşamadır. Bebekler genellikle 7-9 aylıkken el tercihlerini göstermeye başlarlar. Birçok çocuk 2 yaş civarında baskın elini belli etmeye başlar. Ancak baskın elin oturması, okula başlamayı bulabilir.
  • Baskın eli anlamanın en iyi yolu, çocuğunuzun hareketlerini gözlemlemektir (‘yemek yerken hangi elini kullanıyor? Hangi eliyle boyama yapıyor?’gibi). Küçük yaştaki çocuklar her iki elini de kullanabilirler, ancak zaman içinde hangi eli kullanmanın daha rahat olduğuna karar verirler ve o baskın eli –tutarlı şekilde- kullanmaya başlarlar. Yemek yerken ve kalem kullanırken sol elini kullanıyorsa, tek ayağı üzerinde durması gerektiğinde sol ayağı üzerinde duruyorsa, herhangi bir şeyi karıştırırken veya döndürürken saat yönünün tersine çeviriyorsa solak olma ihtimali yüksektir.
  • Çocukların solak olması karşısında ailelerin kesinlikle baskı yapmamalı ve çocuk sağ elini kullanmaya zorlanmamalıdır. Aksi takdirde bu durum psikolojik zorlanmalar ve öğrenme sorunları gibi çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çocuklarının zorlandıklarını gördüklerinde, onlara yardımcı olmalı ve bu duruma dair beraber değerlendirme yapılmalıdır.
  • Evde ve sınıfta çalışma alanlarını iyileştici düzenlemeler yapılması çocuğun işini kolaylaştıracaktır.
  • Öğretmenin bu durumdan haberdar edilmesi, çocuğun sınıftaki fiziksel koşullarını düzenleme (sıranın sol tarafına oturtmak gibi) açısından önemlidir.
  • Solak olma durumunu yok etmek/düzeltmek yerine, çocuğun zorlandığı noktaları belirleyip destek almasını sağlamak, güçlü olduğu alanları geliştirmesine yardım olmak gerekir.
  • Sol elini kullanan bir çocukta konuşmayı öğrenmede gecikme olursa yahut okula başladığında okuma ve yazma sorunları olursa konunun uzmanına hemen başvurulması gerekir.
  • İnşallah kopyalama yanlış olmamıştır,
  • olmuşsa @Mune abla söyler düzeltirim artık :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…