Şizofreni hastalığı ve hasta yakınları paylaşım/bilgilendirme köşesi

şuanda Sessiz Oda isimli bir kitap okuyrum, yazarı ve aynı zamanda kahramanı olanLori Schiller Şizofren hastası. tabiki bir kitapla bu hastalığı anlamak imkansız ama okudukça ve abimden dolayı edindiğim tecrübelere dayanarak aklıma takılan soruları, iznizle burda paylaşmak istiyorum. yazar bu kitapta herşeyin beyninede konuşmaya başlayan biri yada birileri ile başladığından bahsediyor. abim hep kendi kendine gülerdi. boşluğa orda biri varmış gibi anlamlı bakardı. bazen bize bakarken de öyle derin bir bakış atardı ki , kanımın damarlarımda donduğunu hissederdim. şimdi iyi şükür ama ben hala ona bakmaya çekinirim. bu konuşmalar zaman zaman bende de olur. beynimin içinde birisi , özellikle kafaya bir şeyi taktığım zaman sürekli konuşur. yalvarırım sus diye ama o hiç susmaz. anlattıkça anlatır. fikirler geliştirir. böyle durumlarda çoğu kez sabahlarm. çok sık olmaz bu . sadece son zamnalrda üst üste yaşadım . ve açıkçası tedirgin oldum.:18:

bu birinci noktaydı. diğeride şu. kitabın kahramanı lori, dışardan bakıldığında fazla aktif , birbirinden bağımsız pek çok aktiviteye devam eden başaralı bir kız. bir diğer şizofren hastası Joyn Nash gibi. acaba bu hastalığı yaşayan biri, beyinde yaşanan bu sonsuz diyaloglardan kurtulmak adına kendini farklı aktivitelere mi yönlendiriyor. bu da hastayı başarılı kılıyor. olabilrmi acaba.
çok basitçe dile getirdiğim bu durumlar benim minik, iddasız tespitlerim. kitaba devam ettikçe aklıma gelenleri paylaşacağım.

ha bide şu var. hastalık başlama aşamasında kişinin beynine sen günahkarısn, yada hatalısın , suçlusun gibi olumsuz mesajlar mı gönderiyor acaba. çünkü bakıldığında hasta olan kişi gerçekte yapmadığı ama yaptığını sandığı olumsuz hatta korkunç eylemlerden kendini sorumlu tutuyor.
şimdilik bu kadar.

HERKEZE SELAMLAR
bugün ögleden beri buraya takıldım bütünnnn yzıları okduum aysel hanıma binbir hayranlık duydum agladım ALLAHIM sabırların ennnnn büyügünü vermiş kendısıne çok sevındım serdarın iyilşemesinede nihil sanada çok tşk ederim insanların bılgılenmesını sagladın kitabı paylaşmakla sen ne iyi ablasın öle senın kardeşinde serdar gibi şanlıymış ailesi sahip çıkmış burdan bütüm formadaki arkdaşların ALLAH tez zamanda şifasını verir umarım benım annemde panik atak hastası yıllarca çok çektik haftada 1 dr gidiyoduk gitmedıgımız dr kalmadı en sonunda gecmez bu hastalık umutsuz dediler hoca yada gittik olmadı geçmedi.
sonunda ii bir dr bulduk ii gelmişti düzelmişti sagolsun ama oda amerikaya gitti.gene başladı hastalıgı
sonra bir dr bulduk prof kendısı bakırköyde zamanında şişli etfaldeydı oda ii bir dr tavsiye ederim azda olsa bendede var ama ben burdaki yazılanları okuyunca halime şükür ettim binlerce kez ALLAHIM daha beterinden saklasın hepimizi

saat sabahın 4 ü oldu ..butun yazılanları okudum.
Allahım en guclu sabırlarını şifalarını sizlere versin. Çok zor..
ufacık bir depresyonu bile atlatmakta zorlanırken bunları okumak milyonlarca kez halimize şükür etme sebebi aslında.
Allah yar ve yardımcınız olsun..
bütün hastalar serdar gibi birgün uyanır umarım..

saatlerdir okuyorum..etkisinden kurtulmam zaman alacak ,allahım şifalar versin her nerde varsa

Amin ozyozy cim. Sağolasın.

Merhaba Nihil,

Kardeşin nasıl olsu merak ettim. Allah acil şifalar versin, sizlere de sabır ve bol hoşgörü..

Merhaba Gözdem,

Sevgi ile ilgi ile sabır ile yaklaşmamın meyvelerini yeni yeni alıyorum :) Annemin sabrının olamadığı yerlerde yutkunmayı, dinlemeyi tercih etmemin karşılığını yeni yeni hissediyorum. Kardeşimin yüzü gülmeye, espri yapmaya başladı. Dışardan gelince tadelle alıp, ablacım sana tadelle aldım, annecim bu da sana demeye başladı :) Eksiğimiz sosyalleşmek, zaman lazım sadece.

Başlığı açarken, hayal ediyordum olumlu gelişmeler olur mu diye. Şimdi yaşıyorum.

Allah'a şükrediyorum, doktorlara minnetarım.

Ousların annesi :)

şimdi yazasım geldi ama sen gitmişsin.

Var ol ama.

Her sayfayı tek tek okudum. Hiç bir yakınımda görmeme rağmen bu hastalığı yüreğimde hissettim acınızı. Göz yaşlarımla ortak oldum derdinize..
Sabır diliyorum sadece..

Allah hiç bir aileye, kardeşe yaşatmasın inşallah.

Bilhassa medyanın büyük yanlışı var Lyre.

Şizofreni hastasını korkunç olarak lanse ediyorlar, bu hastalığı hiç bilmeyen için korkunç olduğu ön yargısı oluşuyor. Yaşamasaydım ben de bilmezdim.

Keşke bu hastalık ile ilgili bir program oluşturulsa. Ekranlarda yer verilebilse. Belki o zaman kamu oyu bilinci oluşur da devlet belki ödenek ayırabilir de bu hastalar için çalışma imkanları oluşturulur. Yurtdışında çiftliklerde çalışma imkânı sağlıyorlar. Hastalar süt sağıyor, meyve ekiyor, biçiyor, farmwill gibi. Üreterek rehabilite ediliyorlar. Türkiye de ise tam bir trajedi.

Sabahtan beri okuyorum en baştan beri şimdi bitirdim.ağla ağla gözlerim acıyor şimdi bir ara bıraktım. Aysel hanımın hikayesinin sonuna mutlu oldum.inancına ve hiç pes etmemesine hayran kaldım.akıl oyunlarını izlediğimde ilk defa dikkatimi çekmişti bu hastalık ama bu boyutta zor olduğunu anlayamadım.
insanın hayatı ne kadar büyük imtihanlarla dolu.sabretmek en önemlisi.tüm arkadaşlarıma Allah dayanma gücü versin.hastalarına da şifa.Allah ölüm dışında her leyin şifasını vermiştir inş.
okudukça aklıma okuldaki bir öğrencim geldi birileri cevap verir diye yazmak istedim 14 yaşında orta son.nerede durması susması konuşması gerektiğini hesaplayamıyor.pat diye olmadık yerde olmadık şey söylüyor. ne kadar uğraştıysak kimseyle arkadaşlık kurduramadık.yapma büşra her içinden geçeni söyleme dedik bu seferde hocam tutamıyorum biliyorum ama o an söylemezsen olmuyor diyor.odasında tek yatamıyor.içinde bazı seslerin ona kötü şeyler söylediğini ve yaptırmaya çalıştırdığını, Allah a küfretmesini söylüyor.
bir anda sinirleniyor arkadaşlarına kardeşlerine.basit şeylere çocuk gibi ağlıyor.ergenlik m i diyorsun ama çok çocuk gördüm ama bu garip.okulun pdr cisi psikiyatriye gitmeli diyor ama aile götürdük etki etmedi ilaç verdiler çocuğumu uyuşturuyor sadece diyor.böyle açıkçası okudukça biraz benzettim Allah korusun ama yazılanlar daha büyük şeyler ama yine de aklıma geldi sadece psikolojikte olabilir ama okuduklarımdan sonra öğrencimi daha dikkatli gözlemleyeceğim.bu tarz belirtilerle başlar mı bu hastalık?
Eski bir konu galiba ama okuyan bilen arkadaş olursa cevap verirseniz sevinirim iyi günler.

Ben Aysel hanımın hikayesinin sonlarını okumadım ama ilk yaşadıkları ve evlat acıları beni derinden etkiledi.
Hele o 8 yaşındaki biricik evladını kaybettiği sahneler gözümde canlandı ve sanırım empati de kurduğum için çok ağladım.
Günlerce etkisinden kurtulamadım. Herkese anlattım, yüzüm gözüm şiş karşıladım eşimi, o da kızdı, etkileniyorsun, okuma, diye.

Şizofreni konusuna gelince ilk araştırma sebebim babamda belirtilerini görmemdi.
biz ergenken bizim odamıza girer, oje kokusuna baly mi kokluyorsunuz, soba tütse sigara mı içiyorsunuz? gibi suçlamaları vardı.
Çevresindeki herkese suçlamaları olurdu, çorbama ilaç atıyorlar, derdi;
anneme, sen sigarayı bırakayım diye yemeklerime ilaç mı koyuyorsun, derdi;
annem el işi yapsa, sen bu iplerle büyü yaptırıyorsun, derdi.
İş yerinde yerlerde farklı materyaller görse bana büyü yapmışlar yerlere atmışlar, derdi;
kapı dibinde tel görmüş, kilidi açmaya çalışmışlar, tel buraya düşmüş, demişti.
İşinde başarılı olamadı, beni batırmak için çok uğraşıyorlar derdi;
Telefonlarım dinleniyor, derdi; sürekli ayağımı çeliyorlar, derdi;
Annemle ayrıldılar, yalnız yaşamaya başladı; geceleri ses duyduğunu, uyutmadıklarını söylerdi;
İnsanların gözlerinin içine bakarak onları etkileyebildiğine inanmaya başladı.
Ama inancının sağlam olması, sabırlı ve azimli olması nedenleriyle diye düşünüyorum hastalığı büyük boyutlara ulaşmadı.
Çok şükür iyi ama yine de böyle düşünceleri zaman zaman ortaya çıkıyor.
Eminim ki tedaviyi de kabul etmez ve ilaçları asla içmez, herşeyden zaten şüpheleniyor.
Bir de babamın halası şizofreni geçirdi ağır.
Köyde çok olay oldu mesela, kadın gidip mezarda uyurmuş, otlarla beslenirmiş,
evde pişeni asla yemezmiş beni öldürmeyi planlıyorsunuz diye.
Bu kadın şimdi iyi ama genetik olduğunu ordan anladım.

Belki inanır belki inanmazsınız, ben de bir gün olurum diye çok korkuyorum.
Kadınlarda 25 yaşından sonra ortaya çıkarmış.
Sürekli duygusal, mutsuz haller de belirti olabilirmiş.
Bunları duyup okudukça iyice korkmaya başladım.
Ama kabullenirdim heralde, yine de Rabbim korusun! Zor zira!
Ne bileyim bazı duygusal haller yaşasam hep 'acaba!'lar beynimi kurcalıyor!
Bunun için bir test var mıdır, şimdiden anlaşılır mı, ne bileyim?

Son düzenleme:

SEvgili Suayf

Eşinizi götürebildiniz mi doktora? Umarım daha iyidir.

eşinizin hastalığının şizoferen olduğunu kım söyledi size. Bence soyledıyınız belırtıler başka hastalıklarda da oluyo .
ve iyileşmıyecek diye bir şey yokki. Ve boyle ağlayarak kendi psıkolojınızıde bozmayın kardeşim. bence bır doktora gorsenıb kendınız için sakınlesdırıcı tavsıyler alın. Sız sakınlesmesenız eşinizin iyileşmesıne de yardımcı olamazsınız.

Beklediğiniz ışığı ancak hekimden alabilirsiniz. Ne kadar zor duygular hissettiğinizi anlıyorum, ama lütfen vakit kaybetmeden belirtiler üzerine yerleşmeden hekime gidin.

Siz hangi ildesiniz?

27 Yaşında kaybettim ablamı.annemle babam anlamak istememişlerdi hastalığını yıllarca kondurmadılar tedavi olmaya başladığında hastalık iyice ilerlemişti bir gün kendini 4. kattan aşağı attı,öldü ablam.bilinçsizlikten öldü cahillikten öldü konduramamaktan öldü,yapmayın bunu vakit kaybetmeyin

çok üzüldüm başın sağolsun canım ....evet insanlar hastalıgı kımse kımseye konduramıyor ama gerçekleri kabul ettigimiz zaman

her şeyın tedavisi daha çabuk olur

Başlık beni dağıttı şuan ne diyeceğimi daha doğrusu ne yazacağımı bilemiyorum..
Şizofreniyi hep merak etmiştim anasayfada görünce bakayım dedim bütün sayfaları hayretle okudum.
Nasıl uyuyayacağım hiç bilemiyorum.
Bu acılara dayanılır mı Aysel Hanım sizi ne kadar güçlü yaratmış yaratan..
Tanışmayı o kadar çok isterdim ki..Keşke bütün anneler bu kadar erdemli olsa,aslında olması gerektiği gibi..

Nihil Hanım siz de aynı şekilde. Allah sabır ve güç versin.
O güzel yüreğinize ferahlık versin..
Allah sizi kardeşinizin başından eksik etmesin..

Sabaha nasıl uyanacağımız belli değil, 3 günlük dünya kimse kimseyi üzmese yaşayıp gitsek güzelce insanların beyinleri de bu hale gelmese..

Benim babam şizofren hastasıydı tam 15 yıldır ondan ayrı büyüdüm çocuktuım 7 yaşındaydım babam hasta olduğunda şimdi 21 yaşındayım . emniyet amiriydi babam ayrıca 3 üniversite mezunu ege üniversitesinde doktorasını yapıyordu , yıllardır annemi dışarı çıkarmamış hep çok kıskanç kıskanç dediler , ama hep hastalıktanmış, bir gece abimi boğmaya kalktı ben çığlık attım annem koştu yetişti bu olaydan sonra annem bizi aldı ve gidiş o gidiş yıllar geçti babamla görüşmeye başladık önceleri daha iyiydi ben hasta olduğunu anlamıyordum bile , bende babama çok benziyordum şizofreni belirtileri vardı bazen genetikte olabiliyor bu hastalık ve 4 yıl boyunca ben tedavi gördüm lise dönemlerim hep ilaçlarla doktorlarla geçti çok şükür düzeldim... ama babam.. hiçbirşey yiyip içmiyor kemikleri gözüküyor doktorlar şizofren , aşırı zeka diyorlar .. kız bodylerini alıp giyiyor , kendi kendine konuşuyor küfürler ediyor , çok çok zor bi hastalık .. ben dini boyutununda olduğunu düşünüyorum , doktor bize hastanede tedavi görmesinden sonra hocaya okunmasınıda söylemişti şizofren hastalarının aslında dini boyutta hasta olduklarının yani üç harfliler diyeyim , şizofren ise tıbbi adı olduğunu söylemişti. Allah bu hastalara şifa yakınlarına da çokca sabır versin , hiç kolay değil.

ama şu da var her insan biraz şizofrendir , günümüzde psikolojik sorunu olmayan insan çok az, önemli olan kafaya birşey takmamak ve önlemini almak yoksa bu şekilde ilerliyor.

Benim babamda da belirtileri var.
Öyle raporlu kesin bir durum da yok.
Fakat şöyle belirtiler var;
Yıllarca annemi kıskandı, pencereleri açtırmadı falan,
Evde ip parçaları görse bana büyü yapıyorsunuz dedi...
Midesi bulansa ,sigarayı bırakayım diye gizli gizli yemeğime ilaç koyuyorsunuz dedi
Dükkanının yakınındaki lokantada yemek yerdi,
çorbama ilaç atıyor dedi.
Dükkanını batırdı, büyük güçler beni batırdı, benimle çok uğraşıyorlar dedi.
Telefonlarım dinleniyor, dedi.
Biz genç kızken oje sürsek, tiner kokluyorsunuz dedi.
Geceleri sesler duyduğundan bahsetti.
Bu hastalık ilerlerse diye korkuyorum.
Hayatı hep ters gidiyor.
Annemle boşandı.
İşleri sıkıntılı. Yalnız yaşıyor, hastalığını tetikleyecek, artıracak çok sorunları var.
Ben de onun adına çok korkuyorum.
Bir de kendi adıma korkuyorum.
Genetik olabilir mi diye.
Genetik olduğunu biliyorum, bu yüzden acaba diyor korkuyorum.
Sizde nasıl belirti gösterdi?
Ben de genel olarak hüzünlü bir insanım,
Mutsuzluk çok yaşıyorum.
Depresyon tedavisi görüyorum.
Bu gibi belirtiler verebilir mi?
Öyle büyüdür, paranoyadır, bende hiç şüphe yok.
Kadınlarda 25 yaşından sonra ortaya çıkıyormuş.
27 yaşındayım ve bende endişe duymaya başladım.
Tabi babamda oldu diye bende olacak diye bir şart yok!
Sizden tecrübelerinize dayanarak cevap bekliyorum.

Ben de bunun dini boyutu olduğunu, direk 3 harflilerin ilgisi olduğunu düşünüyorum!!!
Bir de ben çocukken, gençken kabus çok görürdüm!
Ama öyle bizzat tanışıklığım yok yani...

kuzucum hiç korkma , duanı ettiğin müddetçe hiçbirşey olmaz ben çok dua okuyordum hala d aokurum felak nas ayetel kürsü günlük abdestli olarak muhakkak oku hem iç huzurun için hemde vesveselerden korunursun.

ben çok çok ilaçlar kullandım lise çağlarım benim hep mahvoldu bu yüzden şimdi çok şükür iyiyim , mesela bu zamana kadar hep erkeklerden kaçtım herkesi babam gibi hasta buluyordum ama şimdi nişanlancagım ve çok mutluyum hayata birazda onun sayesinde döndüm . mesela en ufak birşeyde hemen kafamda senaryo yazarım hala ev arkdasım merve sacmalama ne biçim hayal gücün var der, birisi en ufak bişey desin hemen hiç olmadık imalara çekelim acaba şöylemi düşündü benım hakkmda kötü mü konuştu şunu mu yaptı bunu mu yapttııı . aaaaa bi sürede sonra düşündüm yeter dedim merve saçmalama çok şükür yendim takıntılarımıda , bazen kalb,m çok hızlı çarpıyo kendımı kötü hissedince midem bulanıyo falan bunu da yenmek için çok hafif yan etkisi olmayan minnacık bi hap var onu içiyorum başkada birşeyim kalmadı şükür .

ama mesela babam emniyet amiriydi, abimde polis olmak istemişti eskiden ama annem öyle bir korkmuş k, babanı öyle kaybettim sende hasta olursun diye müsaade etmedi olmasına ..
ama çok şükür hepimiz iyiyiiz, eğer kendını kötü hissdeyorsan bir psikiyatri git tabi ki .. ben yıllarca paralarımı onlara verdım , git ama hemen ilaç ilaç diye direten bi doktor olmasın iyi birini bul .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…