esınız evınıze yuvanıza aldı kıt kanaat gecınerek odedınız sızın sorumlulugunuzda nıye gızledı anlamadımİyi haftalar kızlar.
Şimdi biraz para mevzularına gireceğim ama eşimi anlamam için belki birileri yardımcı olur.
Biz eşimle tanıştığımızda çok küçüktük,evlendiğimde ben 23 o da 25 yaşındaydı ama öncesindeki 9-10 sene birikim yapamadık.Okuduğumuz zaman zaten ailemizin parasıyla gezip tozardık, bizi aşan yerlere gittiğimiz de olurdu,eşimin 400 tl telefon faturası ödediği de olurdu,akşamları yarım saat daha beraber olalım diye taksiyle döndüğümüz de olurdu ki orta halli ailelerimize rağmen biraz savurganlık yapardık. (Şimdi düşününce üzülüyorum) Lise böyle geçti,o zamanlar ailesini tanıyordum ama çok sık görüşmediğim için böyle net bilmiyordum.Eşim faturasını,bana hediye aldığında ödediği parayı vb.şeyleri hep saklıyormuş ailesinden,zamanla farkettim.
Üniversiteyi başka ilde okudu,o zamanlar da sık sık gelirdi. Çoğunda kısıtlı yerlere giderdik,neymiş birisi görürmüş.Yani yine gizliyordu. Ben kendimce annesi para harcamasına kızıyor,üzülüyor herhalde diye düşünüyordum hatta annem de ona hak verirdi. Bunları anlatıyorum ki evlendikten sonra eşlerin değişmediğini yeni evlenecek kızlarımız bilsin; başta nasılsa öyle devam ediyor...
Neyse biz evlenirken kenarda bin tl bile birikmişimiz yoktu kısaca, eşimin babası olmadığı için asla onlara yük olmak istemedim.Kredi çekti eşim,tabi yine gizli; oturacağımız evi tadilat yaptık,perde aldık,bana set,çeyiz aldık vb.. Evin mobilyasını beyaz eşyasını,bütün ıvır zıvırını da aynı mağazadan alıp taksitlendirdik. İtiraf ediyorum ki güzel bir de kazık yedik
Şimdi eşim krediyi gizledi;
Balayına ödediğimiz parayı gizledi (Ödediğimiz paranın çeyrek fiyatını söyledi)
Eşyalara ödeyeceğimiz paranın çok az olduğunu söyledi,
Sohbet ederken görümcelerim,eltim,kayınvalidem bana "aylık ne kadar borç ödüyorsunuz" dediği zaman pot kırmamak için kırk kere düşündüm, "Acaba eşim ne demişti,ben de aynı miktarı söyleyeyim" diye...
Altınlarla borç ödemedik,ben hamile kalınca araba aldık.Onun bile masrafları gizlidir yani
Daha bir sürü olay.Sorun ne derseniz, bizim eşya borcumuz 2 yıl sonra bitti,kredi borcumuz 3 yıl sürdü şükür geçen yıllarda o da bitti. Bir kaç yıldır -bizim borcumuzun bittiğini sanarak,halbuki bitmemişti-
"Siz çift maaşlısınız" baskısı var üzerimde. Kayınvalidem "Siz kira vermiyorsunuz,iki kişi çalışıyorsunuz birikim yapıyor musunuz? Hadi güzel bir ev alın inş." gibi lafları, "Eltin çalışmıyor,tek maaşla ev geçindiriyor hem de kira ödüyor" gibi lafları artık benim sinirime dokunmaya başladı. Eşime kaç kere dedim "yaa niye söylemiyorsun ödediklerimizi,borçlarımızı. Bizi çift maaşlı borçsuz tasasız sanıyorlar" diye ama yok söylemiyor. Dersaneye yazıldık geçen aylarda,derste görümcem aradı eşim açmadı,onu da söylememiş,neymiş "o kadar para niye verdiniz" dermiş.Kazanamazsak elalem ne dermiş. Ama ailesi öyle insanlar değil ki,anlayış gösteriyorlar...
Köydelerdi mesela, biz hani maaşımızı direk kasaya atıyoruz ya, dönüş biletlerini biz aldık. Böyle ufak tefek şeyler de oluyor.Ay sonuna doğru böyle bir durum olsa ve üzerimizde para olmasa asıl o zaman arkamızdan konuşuyorlar,"bak bak bak ne kadar savurganlar,paraları ne bereketsiz" diye.Sizce bu adamın derdi ne? Ben artık onun gizlediklerine ortak olmak istemiyorum.Yanlış mıyım?
Ben de bir eşim gizliyor sanıyordum yahu. Sağolun yorumunuz için.Cnm senin esinin yaptiginin aynisini ben yapiyorum..Annemlere ozellikle esimin ailesine asla borcumz var demiyrm ..10 sa borcumz 3 4 lira diyrm misal..Ne bilim kimsenin maddiyatimi bilmesi hosuma gitmiyo..Borcum varsa bile o ay icin hakkimzda borcu harci yok desinler daha iyi bnm icin..Bana kalirsa da esinizin yaptigi daha iyi ne guzel herkes sizin maddi sorununuz olmadgi zannediyo..Sana onu bunu yap savurgan diyenlerde ic dunyani bilmedikleri icin esinin yansittigi kisimla aslinda senin gibi yasamak isteyen insanlar buna emin ol..
Benden gizlediğini tek bir sefer yakaladım,o da ben üzülmeyeyim diye yapmış hallederim diye düşünmüş. Zaten kızım ağır ameliyat geçirdiği için işe dönemezdim de.Şimdi düşününce onun adına üzülüyorum,az bir meblağ ama ödemeyince kat kat artmış.İlk öğrendiğimde ayrılmayı bile düşündüm,o derece güvenim sarsıldı. Başka da bir şeyini yakalamadım,inş. olmaz daHerseyi ailelerin bilmesine gerek yok. Benim esimde soylemez banada tembihler soyleme diye ama sizin esinizin sizden de gizleme huyu var bu kotu iste benim esim benden gizlemez sadece bazi seyleri ailelere soylemekten yana degildir o da niye boyle oldu diye laf etmesinle diye.
Bence kendi ailesinden gizleyip gizlememesine takilmayin ama sizden gizlememesini saglayin. Biz bir aileyiz herseyimiz ortak her harcamadan benimde haberim olsun diyin.
İşte bunu anlatamıyorum bizimkine
Deşifre olmayacağımı bilsem yazdıklarınızı okutacağım da işte, olmuyor :)
Bişey merak ettim. Para Konularına Bukadar dahil olan insanlar diğer şeylere karışmıyorlar mı ?
Ben yerinde olsam binkere tepkimi koymuş tavrımı almıştım.
Hem eşime hem ailesine.
Sende çok uyumlusun anlaşılan.
Eşin saklıyosa saklasın sen saklama
Ben eşimin ailesiyle hiç yüz göz olmadım,bana hiç o şekilde bir yaklaşımları olmadı daha doğrusu. Maaşımı ya da para konusunu sordukları zaman da tersleyemedim doğru. Ama eşim böyle yapınca hiç uyumlu olamıyorum,direk kavgaya dönüşüyor.Bu dersane konusu zaten son damla oldu,yahu biz 1 yıl gideceğiz o dersaneye,nasıl saklayacaksın!Yani bunu aklım almıyor,kazanamazsak kazanamayalım ne olacak sanki. Eğer yine ararlarsa açacağım dersanedeyiz diyeceğim.eşinizin ailesi bir tuhaf bence.. eşinizde bunu bildiğinden saklıyor anladığım kadarıyla..
görümceye ne yahu dershaneye yazılmanızdan kazanıp kazanamamanızdan.. eve alınan şeyin fiyatından onlara ne ki?
konuşmasınlar diye saklıyor sanırım..
biraz da yapı meselesi olabilir bende söylemem borcumu harcımı aile bireylerine ne kendi ailem ne eşimin ailesi.. benim evimin içi kime ne..
çok para vermişsiniz vs vs yorumlarla muhattap olmamak için söylemiyor muhtemelen .. baksanıza paranızın bereketini bile muhabbet konusu yapmışlar çok gereksiz..
Aynen canım,yukarıda da yazdığım gibi o paranın nerelere verildiğini bilmedikleri için farklı yorumlar oluyor. Ne bileyim mesela, ilk seneler mobilya ve beyaz eşya borcu ödedik. O dönemler çok anlayışlılardı. Sorarlardı bir sıkıntınız var mı diye, arabayı istedikleri zaman benzin koyup geri verirlerdi,misafirliğe giderken ev hediyesi alınacaksa onlarda koyarlardı ya da pahalı şeyler alınmazdı. Şimdi öyle mi; millete elektrikli süpürge ev hediyesi götürüyoruz,düğün varsa "altın takmalısınız size getirmişlerdi gibi şeyler" duyuyoruz...Tamam şimdi şükür yapabiliyoruz bunları ama ev de alamayız yani. Eskiden maaşımızdan bize o kadar komik rakamlar kalırdı ki,o zaman bile sakladı.Dir dirci bir annesi varsa o yuzden soylemiyordur diye dusundum ama yorumlarda oyle degil yazmissin.
Bizim ev, dugun, balayi vs derken bütün paradan birikimden annesinin haberi vardi. Ev icin ailesi nakit verdi, evin icinin tadilati sirasinda kaporalari onlar verdiler vs derken yalan soyleyecegi veya eksik soyleyecegi bir durum olmadi. Ancak 2800 tl ge aldigimiz camasir makinesine 2000 demisti :) bunu da annesinin dirdirini cekmemek icin dedi heralde.
Ya da şöyle bir durum var, evlenmeden önce bana aldigi hediyeleri soylemezdi (hesap mi vericem gibisinden) ben parasi icin soylemedigini dusunuyorum hala ama oluyor sanirim bu durumlar.
Ben soylenmesi taraftariyim. Yani her seyden haberleri olmak zorunda degil ama en azindan borcunuz oldugunu bilsinler. Eve giren maas 2 binse mesela bunun bin lirasinin borca gittigini bilsinler ama ne borcu oldugunu bilmek zorunda degiller.
Ben eşimin ailesiyle hiç yüz göz olmadım,bana hiç o şekilde bir yaklaşımları olmadı daha doğrusu. Maaşımı ya da para konusunu sordukları zaman da tersleyemedim doğru. Ama eşim böyle yapınca hiç uyumlu olamıyorum,direk kavgaya dönüşüyor.Bu dersane konusu zaten son damla oldu,yahu biz 1 yıl gideceğiz o dersaneye,nasıl saklayacaksın!Yani bunu aklım almıyor,kazanamazsak kazanamayalım ne olacak sanki. Eğer yine ararlarsa açacağım dersanedeyiz diyeceğim.
Ama eşimin abisi böyle değilEşiniz aile baskısı ile büyümüş. Aldığı ve harcadığı her şeyin hesabı sorulmuş. Bence çocukluktan kalma bir alışkanlık bu. Ailesi de hala aynı şeyleri devam ettirdiği için değişmesi biraz zor. Her şeyi göze alıp borcunuz olduğunu ve kimseyi de ilgilendirmediğini söylerseniz rahat edersiniz. Siz her şeyi açıklayıp dik durdukça da eşiniz düzelir diye tahmin ediyorum. Çünkü aynı şeyler iki abimde de var. Onlar değişti annemim her şeye karışması değişmedi maalesef.
Aynen canım,yukarıda da yazdığım gibi o paranın nerelere verildiğini bilmedikleri için farklı yorumlar oluyor. Ne bileyim mesela, ilk seneler mobilya ve beyaz eşya borcu ödedik. O dönemler çok anlayışlılardı. Sorarlardı bir sıkıntınız var mı diye, arabayı istedikleri zaman benzin koyup geri verirlerdi,misafirliğe giderken ev hediyesi alınacaksa onlarda koyarlardı ya da pahalı şeyler alınmazdı. Şimdi öyle mi; millete elektrikli süpürge ev hediyesi götürüyoruz,düğün varsa "altın takmalısınız size getirmişlerdi gibi şeyler" duyuyoruz...Tamam şimdi şükür yapabiliyoruz bunları ama ev de alamayız yani. Eskiden maaşımızdan bize o kadar komik rakamlar kalırdı ki,o zaman bile sakladı.