Sizin Çocuklarınızda Böyle mi

Bir arkadaşımın çocuğu da böyle ama çocuğu o hale getiren kendisi. Sizin durumu bilmiyorum başkaları da müdahale ediyormuş tek otorite olmadığından böyle olmuş sanırım güzel öneriler gelmiş diğer üyelerden onları değerlendirirsiniz ama benim son dönem annelerinde gözlemlediğim çocuğuyla sürekli oynayarak her ilgi isteğine cevap vererek iyi anne olduğunu aksini yaparlarsa kötü anne olacağını düşünüyorlar. Nasılki maddi olarak çocuğun her istediğini almak yanlışsa manevi olarak da her ilgi isteğine cevap vermek yanlış dye düşünüyorum. Anne de insan annenin de ihtiyaçları çocuk dışında yapması gerekenler var çocuğun zaman içinde bunu anlaması lazım. Hep söylendiği gibi mutlu anne mutlu çocuk demek. Anne kendinden çok fazla ödün vererek zoraki ilgilenerek çocuğun ihtiyacına cevap vermiş olmuyor.

Eklentiler

• CC9BE421-0F6F-425D-8F63-BA94911F8F5E.jpeg
    114,1 KB · Görüntüleme: 32
anneniz haklı. Sadece şu soruyu soracağım, anneniz ya da eşiniz ya da yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmeyen can dostunuz siz "başım ağrıyor- yorgunum bunu yapmayayım" dediğinizde kabul etmeyip yaptırsa, yaparmısınız?
Lütfen evlat farklı oluyor, kıyasLanmaz triplerine girmeyin bende 4.5 yaş annesiyim.

Dediğini yapmayınca ağlıyor huysuzlanıyor demissiniz ağlasin elbet susar. Çocukların istekleri çok fazla her dediklerini yapamayız. Ayrıca her yemekte masal anlatmak fln bana abartı geldi. Yemezse yemesin der geçerdim kenara..

şu yemek konusunu biraz açabilir misiniz? Bizde yemek konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Sevdiği bikaç yemek dışında asla başka bir şey yemiyor. Nasıl alıştırdınız, nasıl bir yol izlediniz. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Malesef her öğünde masal anlatıyorum. Hemde ne anlatmak. Arada bir sürü soru soruyor, kaşık elimde lafının bitmesini bekliyorum. Yemezse yemesin derim aslında ama evde annem olunca baskı hissediyorum üzerimde. Oglumun kilosu gayet iyi olmasina ragmen durup durup zayıfladı, yanakları küçüldü, rengi soldu diyip duruyor. Birde yedirmesem ne der Allah bilir.

Evlat farkli oluyor demiyorum. Bende bir insanım. Yorgunsam başım ağrıyorsa kimsenin nazıyla oynayamam tabiki. Oynamıyorum da zaten. Sinirleniyorum. Ama sorun şu ki sözümü asla dinletemiyorum. Ya masal anlatacak yada yemek yemeyecek.Baska seçenek yok.

Aslında kardeş düşünüyorum. Biraz borcumuz var bitsin hemen istiyorum bir tane. Şimdiki aklım olsa pes peşe yapardım zaten. Beraber büyürlerdi. Bu kadar yıpranmazdım heralde.
Ben kaş yapayım derken göz çıkardım resmen. Oyun oynayayım ilgili anne olayım dedim çocuğu kendime bağımlı yetiştirdim. Lego aldık mesela geçen gün çok sevdi. Ama oynamasi için benim onun yanında oturmam lazım. Oturuyorum, oyununa hiç müdahale etmiyorum, güzel güzel oynuyor. Ama ben kalkarsam oda kalkıyor hemen. Bazende illa ikili oyun istiyor. Birimiz polis oluyoruz birimiz hırsız... Ama ben hep oluyorum yani yanında.
Sanırım tek çözüm kardeş ama onuda çok kıskanacak eminim.

işte o kalktı diye burada nedne sorun yaşıyorsunuz

yani çocuklar oynamalı, oyuna ihtiyaçları var da her saniye değil

o da kalktı ise kalktı

siz işiniz ne ise onu yapın

tuvalete gidecekseniz gidin yemek yapacaksanız yapın çamaşır asacaksanız asın

katılabileceği aktivitelere dahil edin ama tuvalete gidiyorsanız ister kapıda bekler ister oynar

yani çocuk sürekli oyuncakla oynamaz

hayata dahil olmak ister o yaşta kendini büyümüş hisseder zaten

ev mi süpürülecek getirsin süpürgeyi toplasın ortalığı koysun kırlentleri vs vs

onu işe dahil edin o oynasın ben iş yapayım değil o da işlere dahil olsun

Yemek yemesin o zaman :) Ne zamana kadar yemeyecek ve açlıktan ne olacak? Bazen anne yüreğimizi bir kenara bırakıp "çocuğumuzun iyiliği" için net kurallarımız olmalı. Yarın bir gün anasınıfı ya da ilkokula başladığında kimse ona öğle yemeklerinde masal okumayacak. O zaman öğrenmesindense şimdi ev ortamında,anne yanında alışması her daim istenendir.

Ama ben istiyorumki kendi başınada oturup oynasın. Tamam bütün gün oynayamaz tabiki ama bizimki ben gitmezsem 1 dakika bile oynamıyor. Evin içinde sürekli anne hadi anne oyun oynayalım. Ben işten gelmişim mesela yemek yiyorum o bir taraftan ağlıyor bir taraftan cekistiriyor oyun oynayalım diye. 1 saat oynuyorum hadi ben işimi yapayım diyorum bakıyorum hemen televizyona koşmuş. Kapatıyorum televizyonu. O zaman hadi oyun oynayalım diye ağlamaya başlıyor. Kendi başına yaptığı tek şey televizyon izlemek. Mutfağa gel birlikte yemek yapalım diyorum hayır diyor. Odasına gidip oyun oynayacağız yoksa yok. 10 saat oyun oynasak sıkılmaz, 10 saat tv izlese sıkılmaz. Ama başka birşey yapmıyor, yapamıyor.

Bana kalsa böyle yaparım işte ama evde annem var. Çocuk açlıktan ölecek diye şiir okur akşama kadar

Annem de yemek yerken bize masal anlatırdı o geldi aklıma ya..
Bence pedegoga sormak lazım diye düşünüyorum. Sanki normal değil. En azından kendi yataginda tek başına yatiyor olmalıydı

Annem de yemek yerken bize masal anlatırdı o geldi aklıma ya..
Bence pedegoga sormak lazım diye düşünüyorum. Sanki normal değil. En azından kendi yataginda tek başına yatiyor olmalıydı
öyle yapacağım.Pedagog araştırmaya başladım simdi

peki siz yokken

yani işten anne eve gelmiş süre zaten az .çocuk her saniye onunla takılmak istiyor

birebir ilgi istediği için de direkt oyun istiyor

bunlar olağan

sizinle olan süreleri kısa ise oyun istemesi de normal

yani kendin oyna diye vurguladıkça kaçar kendi oynamaktan

alternatif vereceksiniz

ben yemek yiyorum ister içerde oyna ister burada otur

tv yi de siz kızıp onunla oynayın diye açıyor hemen

örneğin siz yemek yerken o neden yemiyor

birlikte oturun yiyin gün içinde yaptıklarınızı anlatın

birlikte zaman geçirin ama o zamanı hayatın akışındaki günlük rutinlere uygun geçirin

yemek yediniz siz tabakları makinaya mı koyacaksınız

o da bir tabağa meyve koysun

bulaşıkları kaldırınca yıkarsınız sonra yersiniz birlikte

o arada size masal anlatsın

siz ona sorun siz gününüzü anlatın

mesela çamaşır yıkanacaksa tişörtleri ve şortları birbirinden o ayırsın

çamaşırları toplarken çiftleştirsin çorapları

bunlar çocuğu geliştirir kategorize eder örüntü kurar benzer farklı ayrımları oturur

fasulye ayıklanacaksa o da dahil olsun

evet oyun oynayacağız ama önce bu fasulye bitmek zorunda, yemek yapacağız akşama

o zaman gel sen de yardım et çabuk bitsin

kaçan fasulye içlerini toplasa yeter

sıkıldığı anda bir şarkı başlatın

montesorri tarzı ev etkinliği yapın

eskiden oyuncak vs yokken ülkede çocukların el göz becerileri daha gelişkinmiş çünkü aileye, eve dahillermiş bir de dışarıda akranlarla oynayınca tamam şimdi bu imkanlar sınırlı o nedenle çocukların motor becerileri için her işe dahil edeceğiz

bardağı alma kırılır değil dikkatli olarak al ki kırılmasın diyeceğiz

Ev hanımlarının cocuklari ne sanslı oysa ki.

Ben 0 yasimdan 6 yaşima kadar kreslerdeydim.Kres bitti okul basladi okul devam etti anaokulu etut devam ettim.Beraber oyun oynayacagim ebeveyn yoktu.Gece gordugumde de herkes uyumak icin odasına cekilirdi.Bir suru oyuncaklarim ve ben kocaa bir yanlizdik.Benim kopegim vardı arkadasımdi o benim..

Paylaşmayi iyi bilirim, görgü kurallarını da,disiplin,uyku saatlerini de hayat boyu kaygılarla,kaybetme korkulariyla yasiyorum.Bana kattıgı bu.Dunun cocugu bugunun buyugunden not dusmek istedim.0/6 yasin onemini, evdeysek of demeden sınırlar dahilinde beraber olalim.

Ben işe yeni başladım. Evdeyken bütün gün birbirimize yapışık yaşıyorduk. Şimdi çalışıyorum ben çalışırken muhtemelen bütün gün tv izliyor. Annem fazla izletmiyorum diyor sorunca ama sanmiyorum kısıtlayan kimse olmayinca izler biliyorum. Annem bir sakinca görmüyor izletiyor.
Aslında bu dediklerinizi yapıyoruz. Birlikte ev süpürme vs. Ama hep birlikteyiz iste. Benim dışımda evde babasıyla bile birşey yapmak istemiyor. Baban okusun kitabını diyorum hayır diyor. Hep benim yanımda duracak.

Kıskanması çok normal ve sağlıklı bir şey çocuk İçin. Hiç endişe etmeyin o konuda.

Kardeşliğin güzel noktalarından biri de kıskandığın, kavga ettiğin, canını sıktığın kardeşinle bir müddet sonra barışıp beraber oyunlar kurmak, yaramazlıklar yapmak ve hayatı paylaşmak.

eğer büyük bir sıkıntı yoksa, ertelemeyin derim. İki üç sene sonra artık ona yetmediğinizi göreceksiniz ve artık devamlı başka çocuklar isteyecek. Oğlum 11 yaşında ve biz kuzenlerin evinden çıkamıyoruz. Ya biz onlarda, ya onlar bizde. Bir de arkadaşlara kardeş gibi bağlanma durumu var, o daha can sıkıcı. Yani iki çocuğu bir odada bırakın, iki oyuncakla dünya kadar oyun kurarlar ama bir çocuğu bir oda dolusu oyuncakla bırakın, yine de canı sıkılır.

şu andaki durum İçin tavsiyem, kumandayı kaybedin. Bırakın sıkılsın, bırakın biraz ağlasın. Anne olarak anlarsınız, gerçekten ihtiyacı mi var, yoksa numaradan mı. Sıkılmak yaratıcılığı artırır, çocuk bu sefer aklını çalıştırmaya başlar.

ben oğlum o yaştayken Tv yi tamamen kaldırmıştım evden. Eğlenmek için tabletten video açıyorduk ama sınırlı. Onun haricinde kreşe başlamıştı, onun çok faydası olmuştu. Günün belli bir zamanında yalnızca oyun aktivite yapıyorduk. ayrılmaz ikiliydik, iş yaparken de beraberdik ama mesela çamaşır asıyorken, o mandallarla oyun kuruyordu. Yemek yaparken o da bulgur pirinçle oynuyordu. Ya da tezgaha oturtup sohbet ediyorduM, tek tek şimdi yemek yapıyoruz, yağ koyalım, salça koyalım diye sohbet ediyorduk oyun gibi. Ben ders çalışırken, o da yanımda defter karalıyordu. Ona bir aktivite belirleyip, yanında farklı bir şeye bakıyordum.

Ama kesinlikle beraber oyuna ayırdığınız belli bir zaman olmalı ki, onu yapıyorsunuz zaten. yavaş yavaş alışacaktır kendi oyun kurmaya. Kızmadan biraz bir başına bırakın. Muhtemelen siz hep yanında olduğunuz İçin alışmış ve bırakmak istemiyor.

Teşekkür ederim önerileriniz için. Bize suan iyi gelecek iki sey var. Biri kardes, digeride ayrı bir eve taşınmak. Ikisinide en kısa sürede yapacağım inşallah.
Dediginiz gibi bir oda dolusu oyuncak olsada bir işe yaramıyor. Her gördüğümüz oyuncagi almak istiyor. Halbuki biliyorum alsak eline alip oynamayacak asla. Almiyorum o yuzden. Zamanla düzelteceğim inşallah herşeyi. Insan ilk çocukta zaten acemi oluyor birde aileyle birlikte olunca hersey birbirine karıştı.
Disardan herkes ne kadar sanslisin annen yaninda herseye yardim eder diyor ama hiç öyle olmuyor. Ikimiz birlikte olsak hersey daha kolay ve duzenli olacaktı.

Bu annelerin hepsi aynı sanırım:)Benimki çocuk büyütme tarzımı hiç beğenmiyor zaten o ayrı birde bu çocuk zayıf,bu çocuğun boyu kısa hatta bi ara bi bacağı kısa bu çocuğun diye beni panik yaptırmıştı gecenin bi körü çocuğu kapıp doktora götürmüştüm:)Çocuk bakmak başlı başına zor zaten bide daha da zorlaştırmasalar keşke

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…