• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

sizce konuşmalı mıyım?

mylittlesunshine

Guru
Kayıtlı Üye
24 Ekim 2011
4.801
1.558
448
bu konuyu açıp açmamak arasında çok gidip geldim çünkü klasik görümce şöyle görümcem böyle şikayetleri gibi algılanmasından korkuyordum açıkçası.

yine de dün akşam eşimin ablasının kızı -yeğenim diyeceğim bundan sonra- bize geldikten sonra bunu kızlara bir sorayım diyerek açıyorum konuyu.

eşimin ablasının biri dört buçuk yaşında biri bir yaşında iki kızı var. eşimin ablasını da severim çok bir samimiyetimiz yok gerçi de bir kötülüğünü de görmedim bunca senedir. sorunum şu ki eşimin ablası kızlarla -özellikle 4 yaşındakiyle- pek ilgilenmiyor ya da ilgilenemiyor bilemiyorum artık.

ben kayınvalidemlerle altlı üstlü oturuyorum, eşimin ablası da her hafta gelir bir ya da iki gece kalır çocuklarıyla ve kocasıyla. yeğenlerimi de o zamanlar da görüyorum zaten bana pek gelmezler ben de onlara pek gitmem. sadece işte aşağıda kayınvalidemlere geldiklerinde. benim evi büyük yeğenim çok seviyor her geldiğinde yukarı çıkmak ister, eşyalarıma bakmak ister mutlaka, aramız da iyidir sever beni.

bu gelip gitmelerde şunu farkettim çocuk bizde gördüğü her şeyi istiyor "bana verir misiniz? bize de alır mısınız? evime götürebilir miyim?" aşağıdan yani kayınvalidemlerden de beğendiklerini alıp eve götürme huyu varmış, babası cimri biraz parayı sever :) çocuk da alışmış bu şekilde birilerinden bir şeyler istemeye, eşim "babana neden söylemiyorsun o alsın." dediğinde "babamın parası yok" ya da "babam nerde satıldığını bilmiyor" der. kendine öyle diyorlar sanırım ki böyle bir savunma mekanizması oluşturmuş.

ben "öyle her şey istenmez ama" dedim bir kaç kez yine de bir iki istemiyor bizden, aşağıdan yine istiyor, sonra yine bizden de istiyor. tüm herkes ortak bi söz söylese bu istemelerinden sonra bırakır aslında bu huyunu ama konuşsam mı konuşmasam mı bunu bilemiyorum size danışmak istediğim ilk konu bu. zamanla geçer çocuk o diyenler olacaktır da çocukla konuşup doğrularını yanlışlarını söylemeden nasıl çocuk yetiştirilir ki zamana bırakarak?

bir diğerine gelince;
yeğen baya zeki maşallah. annesi diğer kardeşi doğmadan önce kitaplar falan okurmuş o masalları hala hatırlıyor bana yenge ben de öğretmen olmak istiyorum diyince gittim bir etkinlik kitabı aldım dün yaptık biraz maşallah hiç bir sıkıntısı yok cin gibi her şeyi bir kerede anlayıp yapıyor.

ama olanlar kendi evinde oluyor, eşimin ablası ev işiydi ufak çocuktu derken bu kıza çizgi film videosu açıyor başına da oturtuyor saatlerce orda televizyon izliyor kızcağız hipnotize bir şekilde. bu çcoukla az ilgilensek diyorum, ben yine kitaplar alırım ona -eşimin ablası çalışmıyor kocası da pek harçlık vermez cimriliğinden o yüzden ben alırım diyorum- annesi etkinlikleri yaptırsa, kitap okusa diyorum kendi kendime. ama üstüme vazife değilse ya diye de çekiniyorum.

yüzüme bir şey demez ama içinden çok iyi biliyorsa kendi çocuk yapıp ona baksın ya da kendi öğrencileriyle ilgilensin gibi şeyler geçirsin de istemem.

sizce münasebetsizlik mi yapmış olurum yoksa güzellikle söyleyeyim mi? sana ne nasıl istiyorsa öyle yetiştirsin diyenler de çıkacaktır, ama insan üzülüyor yahu. ne bileyim küçücük çocuk, okul için de kritik zamanları kalem tutmayı öğrense, mantığını matematiğini el becerilerini geliştirse fena mı olur?

böyle işte ne dersiniz siz olsanız napardınız?

Son düzenleme:
Öğrencilerim dediğine göre sen öğretmensin sanırım.

eşinin ablası hiç dert yanıyor mu işte kızımla ilgilenemiyorum, işte başkasının evinden eşya istenmesi gerektiğini anlatamıyorum şeklinde? ya da kendisi de kızı gibi isteyen bir insan mı? çünkü etrafımda böyle koca koca kadınlar gördüm,eşine aldıramadığını kardeşine,anne-babasına 'alın' demekten çekinyene,aldıran. çocuk bu davranışı model alma yoluyla kapmış gibi geldi bana.

yardımcı olma konusunda da şöyle diyeyim; bir iki yardımcı olursanız ve sonradan devam edemezseniz sanki szizin vazifenizmiş de yapmıyormuşsunuz muamelesi görebilirsiniz. bir de böyle cimri insanlar pek koly bırakmaz insanları,bir iyilik gördü mü astarını da isterler.

diğer taraftan pırıl pırıl bir çocuğa yardım etmek var ama zor bir konu. iyice ölçüp tartın eşinle birlikte.

görümcenle samimi değilsen eger ters teper
kendimden düşünüyorum misal ben cocugumla yeterlı vakıt bulamıyorum dıye belkıde yeterlı vakıt bulamadıgımıdusunenler yuzuden bırı alsa bana kıtap getırse etkınlık yaptır dese kafasını kıtaba gomerim :16: şaka şaka
ama bozulurum cunku dedıgın gıbı gıtmıyorsunuz gelmıyorlar gercekte ne yasandıgını bılmıyorsun he rıkı konuda sıkıntı olur gıbı gelıyor bana

Bence konusmamalisin, fazla incelikli dusunuyorsun. Senin evinden bir sey istediide uyarmaya devam et, veya olmaz de yeterli

-Evine geldiği zaman bişeyler isterse her istemesinde aynı şeyi söyle.
"Başkalarının evine gittiğin zaman hiçbirşey istenmez.Oynamak istersen oynayıp tekrar yerine bırakabilirsin.
Ama eve götürmek olmaz" şeklinde izahını yapabilirsin.
Her istediğinde söylersen alışır bisüre sonra.

-Annesine söyleyebilirsin.
Kızı çok zeki maşallah cin gibi.
İhmal etmeyip üstüne düşersen okula başladığında yabancılık çekmez hem ona da kolaylık olur sana da diyebilirsn.
Yanlış anlayacak durum yok ortada bence.
Şahsen ben görümcemle aramdaki ilişkiye dayanarak böyle bişey söylediğimde onn beni yanlış anlayacağını düşünmem.
Tabi sizin ilişkinizi bilemiyorum.
Eğer samimi iseniz söyleyebilirsin.

küçük kızla ilgili bi fikrim yok ama herşeyi isteyen büyük kızla ilgili elbette konuşmalısınız derim.benim de bir kuzenim war we her gittiği ewden mutlaka birşey çalmazsa duramıyor.artk 20 yaşında yani küçükte değil ama çalmadan rahatsız hissediyor kendini anasıda pek ilgilenmez böyle şeylerle hemen insanın üzerine sıçrar.40 kere uyarsan ne fayda sen kötü olursun gene.o yüzden bende bu konuda bişi yapamıyorum.bi kaç kere konuştum huyunun farkında ama tedawi edilmesi şart (örnek olması için söyledim)

Öğrencilerim dediğine göre sen öğretmensin sanırım.

eşinin ablası hiç dert yanıyor mu işte kızımla ilgilenemiyorum, işte başkasının evinden eşya istenmesi gerektiğini anlatamıyorum şeklinde? ya da kendisi de kızı gibi isteyen bir insan mı? çünkü etrafımda böyle koca koca kadınlar gördüm,eşine aldıramadığını kardeşine,anne-babasına 'alın' demekten çekinyene,aldıran. çocuk bu davranışı model alma yoluyla kapmış gibi geldi bana.

yardımcı olma konusunda da şöyle diyeyim; bir iki yardımcı olursanız ve sonradan devam edemezseniz sanki szizin vazifenizmiş de yapmıyormuşsunuz muamelesi görebilirsiniz. bir de böyle cimri insanlar pek koly bırakmaz insanları,bir iyilik gördü mü astarını da isterler.

diğer taraftan pırıl pırıl bir çocuğa yardım etmek var ama zor bir konu. iyice ölçüp tartın eşinle birlikte.

yok dert yanmaz onun öyle bir huyu var, mesela aşağıda bir yaramazlık yaptığında kayınvalidem kızıyor diyelim ki eşimin ablasına niye çocuğa yapma demiyorsun ya da uyarmıyorsun vs diye dediği tek laf şu "evde böyle değil burda şımarıyor." ben ev hallerini ya da çok içlerini pek bilmiyorum kayınvalidem dediği evde de burda aşağıda yaptığı gibi saatlerce çizgi film izlediği ve evde de aynı aşağıdaki gibi davrandığı garip biraz işin o kısmı. kötü ya da hatalı davranışları red ve inkar durumu var biraz :)

model alma olabilir olmayada bilir o konu hakkında fikrim yok :)

teşekkürler yorumunuz için :)

görümcenle samimi değilsen eger ters teper
kendimden düşünüyorum misal ben cocugumla yeterlı vakıt bulamıyorum dıye belkıde yeterlı vakıt bulamadıgımıdusunenler yuzuden bırı alsa bana kıtap getırse etkınlık yaptır dese kafasını kıtaba gomerim :16: şaka şaka
ama bozulurum cunku dedıgın gıbı gıtmıyorsunuz gelmıyorlar gercekte ne yasandıgını bılmıyorsun he rıkı konuda sıkıntı olur gıbı gelıyor bana

aslında şöyle ilgilenmiyorsunuz alın size kitap aldım ilgilenin gibi değil de eşimin ablası da kocası da böyle şeyleri bilmezler. o konulara girmedim sonra yok ilkokul mezunu yok üniversite mezununa dönüşmesin kavga çıkmasın diye :) bakın böyle bir şey var evde yaptırın, aşağı geldiğinizde ben de ilgilenirim çocuk için iyi olur gibi bir konuşma olur konuşursam :)

ama objektif yorumun için teşekkürler belki de dediğin gibi olacak, ben de bundan çekiniyorum ya zaten :)

Bence konusmamalisin, fazla incelikli dusunuyorsun. Senin evinden bir sey istediide uyarmaya devam et, veya olmaz de yeterli

evet konuşma diyenler çoğunlukta gibi :) teşekkür ederim size de yorumunuz için.

-Evine geldiği zaman bişeyler isterse her istemesinde aynı şeyi söyle.
"Başkalarının evine gittiğin zaman hiçbirşey istenmez.Oynamak istersen oynayıp tekrar yerine bırakabilirsin.
Ama eve götürmek olmaz" şeklinde izahını yapabilirsin.
Her istediğinde söylersen alışır bisüre sonra.

-Annesine söyleyebilirsin.
Kızı çok zeki maşallah cin gibi.
İhmal etmeyip üstüne düşersen okula başladığında yabancılık çekmez hem ona da kolaylık olur sana da diyebilirsn.
Yanlış anlayacak durum yok ortada bence.
Şahsen ben görümcemle aramdaki ilişkiye dayanarak böyle bişey söylediğimde onn beni yanlış anlayacağını düşünmem.
Tabi sizin ilişkinizi bilemiyorum.
Eğer samimi iseniz söyleyebilirsin.

eşimin ablası beni sever sayar ama mesafeliyiz de samimi içli dışlı değiliz. yanlış anlaya da bilir anlamaya da bilir.

şu cümle güzelmiş aklımda tutacağım

"Kızın çok zeki maşallah cin gibi.
İhmal etmeyip üstüne düşersen okula başladığında yabancılık çekmez hem ona da kolaylık olur sana"

teşekkür ederim :)

küçük kızla ilgili bi fikrim yok ama herşeyi isteyen büyük kızla ilgili elbette konuşmalısınız derim.benim de bir kuzenim war we her gittiği ewden mutlaka birşey çalmazsa duramıyor.artk 20 yaşında yani küçükte değil ama çalmadan rahatsız hissediyor kendini anasıda pek ilgilenmez böyle şeylerle hemen insanın üzerine sıçrar.40 kere uyarsan ne fayda sen kötü olursun gene.o yüzden bende bu konuda bişi yapamıyorum.bi kaç kere konuştum huyunun farkında ama tedawi edilmesi şart (örnek olması için söyledim)

ikisi de aynı çocuk aslında ben yanlış anlaşılabilir bir cümle yazmışım ilk mesajda düzelttim kusura bakmayın.

bizimki izinsiz almaz kesinlikle ama bu da herşeyi istiyor. eve götürebilir miyim, benim olabilir mi hadi o neyse de devamı daha sinir bozucu bence "babamın parası yok." çocuğa sürekli bunu dedilerse ya da evde sürekli adam param yok diyorsa çocuk da böyle kolay bir yöntem bulmuş. aşağıdan da ne isterse veriyorlar götürsün diye pekişmiş iyice bu davranışı.

teşekkür ederim mesajınız için :)

kızlar selam,

her pazartesi olduğu gibi dün de kayınvalidemlere geldi eşimin ablası. ben eşimden geç geliyorum eve, ben gelmeden o aşağıya inmiş zaten hoşgeldinize o ara sormuş naptın yaptırıyo musun kitabı diye laf arasında. ilgilenemedim demiş görümcem de :/ bir hafta geçti aradan bir hafta içinde 1 saati olmamış :/

ben ilk 3 ay yani buraya gelin geldiğimde hatta daha sevgiliyken nişanlıyken de üzülüyordum bu çocuğa ama ne yapayım anası babası varken bana düşmez diyordum. şimdi kıyamıyorum sanki ya alıştıkça daha çok seviyor sanki insan.

neyse geldi işte yukarı bizim yeğen. konuştuk falan biraz direkt çizgi film kanalı açalım mı dedi. çocukta alışkanlık olmuş artık. biz de planet earth izliyorduk eşimle, bugün jungles izleyecektik. hayır sürekli çizgi film izlenmez bak biz çok güzel bir cd izliyoruz içinde hayvanlar ormanlar var dedim. heveslendi açtık izledik işte hoşuna gitti. tüm hayvanların adını tekrar edip öğrendi cennet kuşlarını falan.

bir kaç hediye almıştım onları verdim evden bi şey istemedi. bilmiyorum hediye verdim diye mi istemedi yoksa uyarıyorum istenmez diyorum diye mi :)

böyle işte.

sizi dinledim konuşmadım, konuşmayacağım da. durduk yere kötü olmayalım. böyle bana geldikçe ilgilenicem artık. seneye de kreşe anaokuluna başlayacak. sanırım o zaman daha verimli geçer günleri.

teşekkürler yorum yapan herkese :))

Back