• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yöresel Tarif Sivas Mutfağından-Patatesli ve Kıymalı Hingel-Bağdat Baharat Sponsorluğunda

Yöresel Yemekler
Eğer yarışmaya katilabilseydim bunu yapmak istiyordum iyiki katılmamisim bu daha güzel olmus:KK53: eline sağlık çok severim ben bunu ya şekli de çok hoş olmuş biz normalde kare kesip direk köşeden üçgen üçgen katlanır yapıyoruz ama böyle tam yarışmalik olmuş hemde çok güzel olmus:KK200::KK200: :-)

Merhabalar,
Yine güzel bir kategoride buluştuk. Yayınlanacak tarifleri merakla bekliyorum ,eminim Türk mutfağının birbirinden güzel tarifleri ile çokça katılım olacak.
Bende sizlere Sivas yöresinde yapılan Hingel'i hazırladım. Hinkal,Hingal vb birçok söyleniş şekli var,ben duyduğum haliyle bahsetmeyi doğru buluyorum.
Gelelim tarifimize.
Öncelikle hamurumuzu yoğuralım ki biz iç harçlarımızı hazırlarken dinlensin ve daha kolay açılsın:KK66:
Hamur için malzemeler
(Tek beze için)
1 Yumurta
1 kase un
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı ılık su (yumurtanın boyutuna göre miktar artabilir,ben çeyrek bardak daha ekledim:KK66:)
Eki Görüntüle 1737061
Unu derin bir kaba alalım,ortasını havuz yapıp yumurtayı ve tuzunu ekleyelim
Eki Görüntüle 1737063
Yoğurmaya başlayalım,kıvamı tutturmak için ılık su ilavesiyle hamurumuzu toparlayalım,üzerine nemli bir bez örtüp kenarda dinlendirelim. Eki Görüntüle 1737066
Sıra geldi iç harçlarımıza,
Kıymalı iç harç için;
200gr dana kıyma (miktar fazla geldi tek beze için,tek beze yapacaksanız,yarısı yeterli olacaktır,hepsini kıymalı yapacaksanız,tamamı yeterli olur,32 adet hingel oluyor bu tariften)
1 soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 cay kaşığı toz hardal (isteğe bağlı,ben ete yakışırıyorum)
1 çay kaşığı granül sarmısak (buda isteğe bağlı,ben kullandım yakıştırdığım için)
Eki Görüntüle 1737069
Malzemeleri yoğurup,köfte harcı gibi hazırlayıp kenara alıyoruz.
Sıra patatesli harcımizda
Malzemelerimiz;
1 Orta boy haşlanmış patates
1 çk tuz
1çk pul biber
Eki Görüntüle 1737077
Patatesleri ezip tuz ve biberi ekliyoruz ve kenara alıyoruz.
Hazırladığımız hamuru acmaya başlıyoruzEki Görüntüle 1737081
Hamurumuz dinlendiği için kolay açıldı. Mantı hamuru kadar ince açmak yeterli.
Eki Görüntüle 1737082
Hamurumuzu yuvarlak kesiyoruz,uygun bir bardak yardımıyla.
Eki Görüntüle 1737083
Tam ortasına iç harçlarımızdan bolca (yaklaşık tekirdağ köfte büyüklüğünde ) ekliyoruz. Sonra önce üstten bir köşesini kapatıyoruz ve yanlardaki hamurları bir sağdan, bir soldan kapatarak şekil veriyoruz.
Eki Görüntüle 1737086
Eki Görüntüle 1737088
Hepsini tamamlayıp,bolca tuz eklediğimiz suda,suyun üzerine çıkana kadar haşlıyoruz. Fazla tutarsak açılabilirler,takribi 7-8 dakika yeterli oluyor pişmeleri için.
Eki Görüntüle 1737090
Eki Görüntüle 1737092
Hingeller haşlanırken,sosunu hazırlayalım.
Sos için malzemelerimiz
1 yk domates salçası
İsteğe bağlı 1 çk granül sarımsak
1 yk tereyaği
Sarımsaklı yoğurt,3-4 yk kadar
Ve son olarak sos kıvamını ayarlamak ićin,3-4 yemek kaşığı mantının suyundan ekleyeceģiz.

Eki Görüntüle 1737093
Yoğurt hariç tüm malzemeleri tavaya alıp pisirelim. Sosumuz hazır.
Eki Görüntüle 1737098
Herşey hazır olduğuna göre,servis yapabiliriz.

Eki Görüntüle 1737102
Afiyet olsun:kk77::kk77::kk77:

Eki Görüntüle 1737103
Diyetteyim insafsızlar, böyle yapılmaz ama ya :KK43: Ellerine sağlık, çok güzel gorunuyor. Bursada çok ahiskali var, bi kere hinkal mı ne yapıp getirmişlerdi. Ona benzettim. Yarışmada bol şans :KK36:

canım çok güzel görünüyor,mutlaka denemem lazım,ellerine sağlık,yarışmada başarılar:kk77:
Çok teşekkür ederim canım :KK200: Dene muhakkak,umarım seversin,zaten mantıya benziyor. Ben nedense patateslisini daha çok sevdim.
Çok değişik olmuş ellerine sağlık,başarılar dilerim yarışmada :kk77::kk77:
Çok teşekkür ederim ablacım:KK68:
Eğer yarışmaya katilabilseydim bunu yapmak istiyordum iyiki katılmamisim bu daha güzel olmus:KK53: eline sağlık çok severim ben bunu ya şekli de çok hoş olmuş biz normalde kare kesip direk köşeden üçgen üçgen katlanır yapıyoruz ama böyle tam yarışmalik olmuş hemde çok güzel olmus:KK200::KK200: :-)
Çok teşekkür ederim canım, beğenmene sevindim,bilip yapan birinin beğenmesi başka oluyor. Evet çok farklı katlama şekilleri gördüm araşırırken,tortelini gibi (üçgen yapıp uclarını birleştirerek)katlayanda var,bohça gibi katlayanda var,üçgende var ama bu şekil çok tatlı oldu bencede. Bir dahakine hamuru şekilli kesiciyle kesip,üzerine bir kat daha hamur koyup kenarlarını yapıştırarak denemeyi düşnüyorum ravioli gibi,oda güzel olur bence:KK66:Birde ben ilk kez yaptım bunu,el oyalıyor ama sunum şık oluyor,özel durumlarda yapılabilir
Diyetteyim insafsızlar, böyle yapılmaz ama ya :KK43: Ellerine sağlık, çok güzel gorunuyor. Bursada çok ahiskali var, bi kere hinkal mı ne yapıp getirmişlerdi. Ona benzettim. Yarışmada bol şans :KK36:
Sağolasın canım :KK200: Bende diyettetim ,4 tanecik yedim,akşam yemeği yemeyeceğim,yarında 2km fazladan yürürsem yakarım herhalde:KK70:
Bahsettiğin yemek aynısıdır,ben araştırırken farklı farklı isimler gördüm. En çok duyduğumu kullandım.

Hepinize tekrar teşekkür ederim :KK68::KK68::KK68:

Sağolasın canım :KK200: Bende diyettetim ,4 tanecik yedim,akşam yemeği yemeyeceğim,yarında 2km fazladan yürürsem yakarım herhalde:KK70:
Bahsettiğin yemek aynısıdır,ben araştırırken farklı farklı isimler gördüm. En çok duyduğumu kullandım.
4 tane bize lüks bize lüks :KK70:bilemiyorum valla ama harika gorunuyor. Doğrusu budur büyük ihtimal, yaşam farklilasirken ismide kendilerine gore ayarlayiveriyorlar :KK48:

Bana hamur işi olsunda ister patatesli olsun ister peynirli,ister kıymalı farketmez,ben çok güzel yerim:KK70:
Sen yoksa yiyip yiyip kilo almayanlardan mısın? Bak söyle öyleyse çok pis kıskanacağım:KK70: Hasedimden çatlayacağım:KK70::KK70:
4 tane bize lüks bize lüks :KK70:bilemiyorum valla ama harika gorunuyor. Doğrusu budur büyük ihtimal, yaşam farklilasirken ismide kendilerine gore ayarlayiveriyorlar :KK48:
Tabi canım,biz kim,hamurişi kim:KK70:
Yöreye göre,şiveye göre değişiyor sanırım isimler. :KK51:

Sen yoksa yiyip yiyip kilo almayanlardan mısın? Bak söyle öyleyse çok pis kıskanacağım:KK70: Hasedimden çatlayacağım:KK70::KK70:

Tabi canım,biz kim,hamurişi kim:KK70:
Yöreye göre,şiveye göre değişiyor sanırım isimler. :KK51:
Yok canım ben yiyip yiyip misliyle kilo alanlardanım,kıskanacak bir durum yok yani ortada,bende sendenim:KK70:

Off süper.:kk77:Mantıya benziyor ve ben bayılırım yoğurtlu soslu yiyeceklere.Baya zahmetli bir yemek.Ellerine sağlık canım.Başarılar dilerim.:KK200:

Yok canım ben yiyip yiyip misliyle kilo alanlardanım,kıskanacak bir durum yok yani ortada,bende sendenim:KK70:
Haaa iyi o zaman:KK70::KK70::KK70:
Hayatım boyunca diyet yaptım yahu:KK61: Yazık bana,sırf kilomu korumak için akşam yemeği yemeden yaşadım yıllarca:KK61: Çok pis kıskanacaktım yoksa:KK66:
Off süper.:kk77:Mantıya benziyor ve ben bayılırım yoğurtlu soslu yiyeceklere.Baya zahmetli bir yemek.Ellerine sağlık canım.Başarılar dilerim.:KK200:
Adra canım benim:KK200: Çok teşekkür ederim.
Gerçekten uğraştırdı ki 1 beze yapmama rağmen,1 de başladım 4e geliyordu bitirdim,birde fazla yapsam demekki gece bitecekti işim:KK70: Bunu fazla yapmak istediğinde anne,abla,konu komşu,kimi bulursan tutup kolundan getirip toplaşıp yapacaksın :KK70:
Bir gün mantı yerine bunu yapıp,denemeni isterim,gerçekten lezzetli oldular. Sen daha pratiksindir eminim,daha kısa sürede halledersin canım.

adresimi yazıyorum kargoyla yolla bana plizzzz:p:p
tolin caddesi mide sokak no dokuz cok açız çabuk olunuzzzz:p:p:p:p
:KK70::KK70::KK70::KK70::KK70: cıks:63:sana yok:63:kazana düştün sen:63: Yemek sepeti değil kuzum bu emek sepeti:KK53:
Hem nerede bunun eline sağlığı,güzel olmuşu:KK70:Öyle bedavadan gönderemem Tolin'ciğim 4 saat uğraştım bununla merasimle gönderirim ancak:KK53:
offf nefis görünüyor :kk77: ellerine sağlık kız başarılar dilerim bitanem:KK68:
Teşekkür ederim Mahperim:KK200:Beğenmene sevindim canım.

Ellerine sağlık arkadaşım. Eşim Çeçen olduğu için bu yemeği ben de bilir ve fena da yapmam. Elbetteki Türk diyarlarındaki pek çok yemek Anadolumuzda da çeşitli isim ve şekillerde gayet başarılı bir şekilde yapılıyor. Sen sanırım Sivaslı bir tanıdığının elinden yedin. Bu mantı Dağıstan Mantısıdır ve pek çok isimle anılır, biz Kurzunuş (Piçek) deriz. Bundan tam 5,5 yıl önce bu yemeğin tarifini siteye eklemiştim. Şimdi baktım da site altyapısı değişirken resimlerim de maalesef yok olmuş. Ancak görmek istersen aşağıdaki linkten bizim tarifimize de ulaşabilirsin.
Yarışmada başarılar :KK66:

DAĞISTAN MANTISI(KURZUNUŞ)

Ellerine sağlık arkadaşım. Eşim Çeçen olduğu için bu yemeği ben de bilir ve fena da yapmam. Elbetteki Türk diyarlarındaki pek çok yemek Anadolumuzda da çeşitli isim ve şekillerde gayet başarılı bir şekilde yapılıyor. Sen sanırım Sivaslı bir tanıdığının elinden yedin. Bu mantı Dağıstan Mantısıdır ve pek çok isimle anılır, biz Kurzunuş (Piçek) deriz. Bundan tam 5,5 yıl önce bu yemeğin tarifini siteye eklemiştim. Şimdi baktım da site altyapısı değişirken resimlerim de maalesef yok olmuş. Ancak görmek istersen aşağıdaki linkten bizim tarifimize de ulaşabilirsin.
Yarışmada başarılar :KK66:

DAĞISTAN MANTISI(KURZUNUŞ)
Teşekkürler ,evet bir yakınımızda yemiştim,Sivas'lıydı ama ilk kez yaptım,yapmadan öncede araştırdım ,Sivas olarak gördüm. Muhakkak dediğiniz gibi sizdede vardır bu yemek ama çok normal bu zira aynı mantıkla İtalyanlar ravioli,tortelini adında yine farklı iç malzemelerle,kendilerinin pasta dediği,bizim içinde adı mantı olan yemekler yapıyorlar. Aynı şekilde İçli köfte de birçok yörede yapıliyor,anne tarafım Adanalı,bizde yapılır ama bize özgüdür diyemiyorum zira Arap mutfağından gelmiş hatta adıda Kıbbe imiş ama bizdede Bitlis,Osmaniye ,Maraş,Elazığ,Şanlıurfa, Gaziantep ve daha sayamadığım birçok yerde yapılıyor. Kime sorsan kendi yöresinin yemeği.
Şimdi vikipediden baktım Gürcistan,Azerbaycan ve Dağıstanda dahil olmak üzere Doğu Karadeniz,Artvin,Sivas ve birçok yerde yapılıyormus bu yemek.

Haaa iyi o zaman:KK70::KK70::KK70:
Hayatım boyunca diyet yaptım yahu:KK61: Yazık bana,sırf kilomu korumak için akşam yemeği yemeden yaşadım yıllarca:KK61: Çok pis kıskanacaktım yoksa:KK66:

Adra canım benim:KK200: Çok teşekkür ederim.
Gerçekten uğraştırdı ki 1 beze yapmama rağmen,1 de başladım 4e geliyordu bitirdim,birde fazla yapsam demekki gece bitecekti işim:KK70: Bunu fazla yapmak istediğinde anne,abla,konu komşu,kimi bulursan tutup kolundan getirip toplaşıp yapacaksın :KK70:
Bir gün mantı yerine bunu yapıp,denemeni isterim,gerçekten lezzetli oldular. Sen daha pratiksindir eminim,daha kısa sürede halledersin canım.
Ama baya zahmetli geç bitmesi normal:)Bir de resim çekmesi zaman harcatıyor.Konu komşu iyi fikir ama.:KK48:Ben de denenecekler listeme aldım bunu.Resme bakıp bakıp iç geçiriyorum çünkü.:-)Ben de o kadar büyük hamur açıp açamacagımı bilemedim şimdi.:KK53:Bir de sarımsaklı hazır yoğurdun dikkatimi çekti.Nefret ederim sarımsak soymasından.:KK12:Ben hiç kullanmadan hazırını.Süpermiş ama.:KK53:

Ama baya zahmetli geç bitmesi normal:)Bir de resim çekmesi zaman harcatıyor.Konu komşu iyi fikir ama.:KK48:Ben de denenecekler listeme aldım bunu.Resme bakıp bakıp iç geçiriyorum çünkü.:-)Ben de o kadar büyük hamur açıp açamacagımı bilemedim şimdi.:KK53:Bir de sarımsaklı hazır yoğurdun dikkatimi çekti.Nefret ederim sarımsak soymasından.:KK12:Ben hiç kullanmadan hazırını.Süpermiş ama.:KK53:
Minik minik açarsın canım sende bezeyi küçük tutup:KK66: Çareler tükenmez yani.
Bende sarımsağı çok severim ama o kokusu ellere siniyor ya,nefret ediyorum,bu sebeple bu yoğurdu kullanıyorum mantı vb yiyeceklerle,gayet başarılı canım,deneyebilirsin.:KK36:

Minik minik açarsın canım sende bezeyi küçük tutup:KK66: Çareler tükenmez yani.
Bende sarımsağı çok severim ama o kokusu ellere siniyor ya,nefret ediyorum,bu sebeple bu yoğurdu kullanıyorum mantı vb yiyeceklerle,gayet başarılı canım,deneyebilirsin.:KK36:
Evet ben de öyle düşündüm.:KK66:

Elden çıkmıyor gerçekten kokusu:)Biz yoğurdu sütçüden süt alıp mayalıyoruz hazır pek kullanamıyoruz ama bu sarımsaklı olanı almaya değermiş.:KK56:

Back