HAMİLE KADININ BESLENMESİ
Zayıf kadınların hamilelik esnasında 6-10 kiloya kadar kilo alması normaldir.Kilolu kadınların ise hamilelik döneminde kilo almaması gerekir, hatta kilo vermesi daha iyidir. Halk arasında yaygın olan ‘’ Hamile kadın iki insanın yedigi yemegi yemeli ’’ düşüncesi yanlıştır.Hamileligin iyi geçmesi ve bebegin saglıklı olması için kilolu kadınlar da,zayıf olanlar da ilk 3 ayı bol yemekle degil, 3 günlük açlıkları yaparak geçirmelidir. Daha sonraki aylarda yediklerine dikkat etmeli ve doguma kadar doyuncaya kadar yemek yememelidir.
Anne aç kaldıgı müddetçe kanında besin ve oksijen yetersizligi meydana gelir. Bu durumda cenin yeterli besin ve oksijen saglayabilmek için aktif bir şekilde hareket etmek zorunda kalır. Bu hareketlilik ceninin kan dolaşımını hızlandırır.Bu şekilde bebegin vücudunda çogalan kan yeterli miktarda besin ve oksijen taşıyarak bebegin organlarına ve sistemlerine dayanıklılık ve kuvvet kazandırır. Bir başka deyişle, bebegin aktif hareketleri onun fiziksel olarak saglıklı gelişmesine sebep olur. Böylece annenin açlıgı bebege sıhhat kazandırır. Bununla birlikte annenin yapacagı herhangi bir hareketli iş, spor veya nefes kontrollü egzersizler de bebek üzerinde aynen açlık gibi tesir eder.
Hamile kadının, dogumunun rahat olması, dogumdan sonra sütünün temiz ve yeterli olması için ilk 4-5 ay yiyecegi,meyve,karpuz,balkabagı,taze çig sebze,yeşillik,dogal bal vepekmez, kavrulmamış ve tuzlanmamış ceviz, badem,fındık,fıstık gibi kuru yemiş olmalıdır.
‘’Hamile kadın,kalsiyuma ve proteine olan ihtiyacını, kalsiyum ve protein yönünden zengin olan semizotu,ıspanak,roka,tere,dereotu,kışniş,hindiba,ısırganotu,turp yapragı gibi yeşil yapraklı sebzeler,brokoli,enginar ve haftada 3-4 defa mizacına uygun et veya balıktan karşılaması gerekir.’’
Yeşil sebzede bulunan kalsiyum canlıdır ve proteinlerinin hazmı kolaydır. Sebzelerdeki krolofil kandaki hemoglobine benzedigi için kansızlıga iyi gelir. Yeşil sebzedeki organik asitler aktif temizleyici oldugu için rahmi ve dogum yollarındaki kasları kireçten,damarları tıkanıklıktan temizler. Hamile kadının pişmiş yemeklere ihtiyacı yoktur,fakat isterse, günde 1 defa istedigi dogal yemegi yiyebilir.Hamileligin son iki ayında hurma yemek,ıslatılmış keten tohumu içmek,sarımsak yutmak,safran ve zeytınyagı kullanmak rahmi güçlendirir ve dogum yolu kaslarına esneklik verir.
LOKMAN HEKİM