sinir bozucu bir özgüven problemi

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.548
598
merhaba hanımlar... bugün özellikle iş hayatı tecrübesi olan hanımlardan akıl almak için konu açıyorum, aslında bir süredir bunu size danışmayı düşünüyordum ama hep erteliyordum, amaan deyip geçiyordum.

şimdi sorun şu, ben 2016'da mezun oldum iibf'den. ilk birkaç ay deli gibi iş başvuruları yaptım, tanıdıklara haber saldım, ailemin tanıdıklarına falan hani bir şey çıkarsa ben çalışmak, işe girmek istiyorum diye. çok istiyordum bir an önce kariyerime başlamayı, paramı kazanmayı falan. ama ne yazık ki o işler öyle olmuyormuş, biliyordum zaten olmadığını. hiçbir yerden birşey çıkmadı, başvurulara dönüş olmadı, annem de bana "takma kafana, dinlen biraz, nasıl olsa çıkar" dedi. bir süre sonra tabi kış geldi, ben ehliyet kursuna yazıldım falan çünkü iş başvurularımda ya benim şansım ya da gerçekten öyle, bilmiyorum, genelde ehliyeti de olan kişileri istiyorlardı. ben ehliyetle uğraşırken bu arada web sektörüne girdim, home office para kazanmaya başladım, detay vermeyeyim. üç beş geldi işte, bilgisayar başında evimden çıkmadan kendi harçlığımı kazanmaya başladım. şu an o işe devam ediyorum ayrıca ama evdeyim yani ve o işte kariyer yapma imkanı falan yok. o genelde zamanı boş geçirmek istemeyenler için. tabi bu iş beni biraz asosyalleştirdi, zaten pek masraflı biri de değilim, aldığım parayı biriktirdim damlaya damlaya minik de olsa göl oldu. :) kazandım harcamadım yani.

ama şu an teoride tam 1 senedir işsizim yani sigortam falan yatmıyor, tabi iş başvuruları yapmaya yine devam ediyorum. ancak asıl sorunum şu ki kendimde acayip bir özgüvensizlik olmaya başladı bu konuda. yani adamlar arıyor, ben telefonu açmıyorum. şimdi gel görüşelim deseler ne giyeceğim, buna uygun kıyafetim yok, hem ingilizcem'de bazı eksiklikler var hala tamamlamadım, ayrıca ehliyetimle alakalı maddi bir sıkıntı yüzünden hala "sürücü belge"mi alamadım, iş ve staj tecrübem de yok diğer binlerce işsiz gibi, şimdi gitsem çok heyecanlanırım, ben nasıl yapacağım soruları kafamda ışık hızında geçiyor. korkuyorum galiba ama ömür boyu bundan kaçamam ki. neden okudum? tamam kimilerine göre kıytırık bir eğitim alıyoruz yeni nesil gençleri olarak ama okudum sonuçta. arayan insan demek ki benim okulumu ve tecrübesiz olmamı kafasına takmamış ki aramış, aç işte o telefonu, di mi? ruh hastası gibi davranıyorum diye kendime kızıyorum. git, en fazla konuşur konuşur, kafasına uymazsa aramaz, çağırmaz yani kendimi mi keseyim?

bütün bunları lafta kendime söylesem de pratikte çekiniyorum ve korkuyorum. yiyecekler sanki beni. öte yandan çok sorumluluk sahibi, titiz, ve düzenli biriyim, yaptığım şeyi en kaliteli, en iyi şekilde yapmaya çalışan bir insanım. yeni insanlar tanışıp kaynaşma, onlarla sohbet etme konusunda da sıkıntım yok. diksiyonum düzgün, nezaketten anlayan biriyim ne bileyim yani böyle bakınca neden korkuyorum anlamıyorum. hiç bilmediğim bir dünya, hiç bilmediğim bir ortama girme korkusu mu? yapamam korkusu mu? başkalarının da başına geliyor mu? bilmiyorum.

hanımlar siz biraz kendinizden örnek verseniz, mesela iş hayatına ilk girişiniz nasıl oldu, ne hissettiniz, kaç yaşında başladınız (ben 24 yaşındayım), iş görüşmesinde reddedilmek nasıl bir duygu, hayal kırıklığına uğradınız mı ne yaptınız yani o ilk deneyim, ilk iş görüşmesi falan nasıl oldu?

güzel bir hayata sahip olmak istiyorum, zaten teoride ve pratikte 1 senedir ailemden para pul almadan, benim de şuna ihtiyacım var demeden yaşıyorum, bir ihtiyacım çıksa çok şükür alabilecek param var acaba bu yüzden mi bir an önce işe çağırsınlar beni, hadi hemen çalışayım, ne istiyorsam alayım tutkum bitti?

annem son zamanlarda gir çalış artık böyle olmaz demeye başladı ama bunu kötü bir üslupla söylediği için beni hayattan soğutuyor, babam son zamanlarda devamlı birkaç sene önce bir market zincirine kasiyer olarak girip şu an mağaza müdür yardımcısı olan arkadaşının kızını anlatıp duruyor, ben de mağaza müdürü olabilirmişim ama önce birkaç sene kasiyer olmam lazımmış, bu esnada bana hiç "sen mağazacılık sektöründe çalışmak ister misin" diye sormuyor. :)

çok uzattım hanımlar, vallahi okuyup da yorum yapan herkese çok teşekkür ederim, sizin yazacaklarınızı merak ediyorum çünkü bunu çok dert etmeye başladım.

özet olarak, iş arıyorum ama iş hayatına atılma konusunda biraz tırsıyorum, sanırım özgüven sorunu yaşıyorum bu konuda, iş hayatında olanlar bu durumla karşılaştı mı hiç ve bunu nasıl yendiniz?

Hiç kimsenin lafına aldırış etmeyin, gaz vermeye çalışıyorlar ama heves kırarak. Hiç birimiz okul biter bitmez iş bulmadık zaten. Bu güveninizi kırmasın. Ayrıca boş durmayıp evden çalışmanız bile yetenekli olduğunuzu gösterir. Biraz kendinize güvenin gerisi gelir.

Dedikleri birsey vardi hep tecruben yokkkkk., siz bana firsat vermezseniz nasil tecrubem olacak? Diyordum hep

Cok uzun yazmissin atlaya atlaya okudum ama konunun ozunu anladim

39 yasindayim is hayatinda 16.senemdeyim , hixbir zaman kendime guvenimi kaybetmedim
Ilk zamanlar is gorusmelerine gittigimde heyecanlaniyordum ama kendime telkin ettigim bir cumle vardi : herkes yapabiliyorsa bende yapabilirim onlarin benden ustun hicbir yani yok
Buna ikna olursan gorusmede heyecanlansan bile sorun olmuyor
Bu platformda da defalarca yazdim sana da yaziyim ; bir kadinin en buyuk iki silahi vatdir , kendine guven ve guleryuz
Kendine guvenin az bile olsa guveniyormus gibi dik durup gulumseyen bir ifade takindiginda ikna edemeyecehin insan , alamayacagin is yok
Inan bana 16 yillim is 39 yillik hayat tecrubesiyle soyluyorum bunu

Evden iş yapmak daha rahat gelmiş olabilir mi?
Su an 10 saat mesai yapan bi insan olarak en cok ihtiyacim olan sey bu sanirim.
Ofis ortami cok ic bayiltici bence.
Dedikodusu, prenzetebılll giyinmesi, evrak islero falan feci angarya .s
(Yaraya tuz mu bastim ne )

Oncelikle o telefonu acmakla baslayin
Gerisi gelir

Ben 2006 de iibf mezun oldum. Yilllar yillllarrrr once tabisi banka bizim icin en kolay kacis noktasidir. Bankaya kactim babam tutturdu kpss ye hazırlan kaymakam ol uzan ol diye. Ben memur olamam berbat bir hayat dedim. Ben sikir sikir giyinicem fikir fikir takilicam dedim. Ailem ist oturmuyor ben ist calisiyordum.bu da cazip geldi. Dil kursuna gittim ehliyetim vardi vs. Ama gun geldi ki o gun hemen geldi : ) bunaldim totom bu savasi yemedi baktim herkes cakal kurt is hayatinda baska meziyetlerde gerekiyor. Onlar bende yok. Ya benim memur olmam lazim dedim.basa dondum kpss girdim ama basarili olamadim yeterince sonra evlendim yine kpss sevdasi devam etti. Ve nihayet okulu bitirdikten 7 sene sonra atandim.tabii uzman olarak degil : ) benimki berbat bir hikaye farkindayim. Ama anlatmaya calistigim su ki hizli ve net kararlar vermelisin. Gorusmelerij %80 bosa cikacak bu bilincle gitmen gerek hepsi deneyim olacak.Sen baska bir is yapacaktin araba kullanacaktin sehir sehir gezecektin yanlis mi hatirliyorum ?? Iibf icin bence deneyim cok önemli cunku rakip cok. Kafan calisiyorsa bilisim sektorune yonelebilirisn erp sap vs uzerine.birikmisinle bunlari yapabilirsin Ya ellerini kafanin arasina al dusun ve insn hayat su an ki hayatinda ibaret degil. Yani yas ilerliyor hayata dair beklentiler degisiyor.

işte nasıl güveneceğim onu bilmiyorum türkiye şartlarını biliyoruz elbette, ekonomi okudum zaten ben. işsizliği en iyi ben biliyorum belki de, paramızın alım gücünün nasıl düştüğünü, maaşların insanlara yetmediğini, iş hayatında haksızlıkların döndüğünü vs daha bir sürü şey sayılabilir bu konuda.

bizim bir hocamız vardı mesela, 3 sene işsiz kalın gerekirse ama düzgün bir işe girin derdi. ben mezun ettiğim öğrencimi markette ürün poşetlerken görünce üzülüyorum derdi. yoksa bir aciliyetiniz, düzgün bir yere girin en azından oradan çıktıktan sonra diğer işleriniz için iyi bir referans olur demişti.

hiç unutmuyorum, burada birisi yazmıştı İK müdürüymüş sanırım, yine böyle iş konusuydu açılan konu. "cv'ye bakıyorum, daha önce yaptığı iş(ler) benim aradığım pozisyona uygun değilse onu eliyorum. x yerde alakasız bir iş yapmış, sektör farklı, pozisyon farklı ama gelmiş benim pozisyona başvurmuş. bu ne anlar bu işten diyorum ve elenip gidiyor" demişti. haklı değil mi? tamam, ülke şartları, paraya ihtiyaç var. ben 1 sene sigortalı olarak para kazanayım diye markette kasiyerlik yapsam, bunu da iş tecrübesi olarak cv'me yazsam sonra da bilmem nerenin muhasebe işi için başvurduğum işteki insan demez mi bana kasiyerlik ne alaka muhasebe ne alaka? diye. böyle işler beni İK'cıların gözünde düşürmez mi? bunu mesela babama anlatamıyorum. iş iştir diyor. anlatmakla da uğraşmıyorum artık.

üniversite öğrencisi olmak üniversite mezunu olmaktan daha havalı :)
merak etmeyin. bunları hemen herkes yaşıyor.
iibf mezunu olarak, kendinize bir yön çizmeye çalışın.
yapabileceğiniz pek çok iş var ama seveceğiniz, ilgi duyduğunuz ve gelişebileceğiniz bir alana yönelmeye çalışın.
ingilizcenizi mutlaka geliştirin ve iyi araba kullanın. bunlar size kapı açar.
satış departmanları için olmazsa olmaz bunlar.

nerede yaşıyorsunuz, nasıl bir çevreniz var bilemem ama, üniversiteden hocalarınızla bağlantınız varsa koparmayın.
çevrenizi akademik olarak geliştirmeye çalışın. ilgi duyduğunuz alanın dernekleri vs olabilir.
yeter ki bir şeye gönül verin.

kendini iyi ifade eden bir genç kızsınız. konularınız biraz can sıkıntısıyla açılmış olsa da...
bu konuda daha önceki bir yorumumdan dolayı bana kızdınız ama, bu deneyimi sevgiyle kucaklıyorum :))

Tecrübesiz ama gelişime açık olduğunuzu karşı tarafa yansıtırsanız mutlaka biri size kapısını açacaktır.

Ben de ilk defa geçen gün iş görüşmesine gittim daha lisans mezunu değilim 2 tane dersim kaldı, belki asgari ücretle çalışıtırabilecekleri için mi bilmiyorum ama hemen kabul ettiler. O odaya girdiğinizde hiç bişey planladığınız gibi olmuyor. Doğaçlama gelişiyor. O yüzden kendinizi kasmadan ve iş konusunda seçici davranmadan bir yerden başlayın bence.

Kendine güven. Kimse Expert olarak dünyaya geliyor.
Ben mesela aslen avukatım...
Avukatlık bunaltdi beni ve şuanda software development bölümde projesi yönetiyorum.

Software nerde... hukuk nerde...

Asla yapam demedim... millet yaparsa ben on katini yaparim dedim hep.

Daha gençsin. Tecrüben olmamasi veya pratiğinin az olmasi normal. Bunu personel şefleri zaten biliyor. Cv var adamlarin elinde... ariyorsa demekki seni uygun görmüş.

evet o arabayla gezme olayı da var ama o bir arzu desem daha doğru olur :)

öyle işler var mesela, arıyorlar, başvuruyorum da ama aksi gibi onlar aramıyor. işler de genelde şu şekilde; mesela bir firma, beni alacak, ben çalıştığı yerleri, iş yaptığı yerleri tek tek ziyaret edip gerekli evrakları falan toplayacağım ya da bunun raporlama yaptıran bi versiyonu da vardı farklı bi firmanın ama benzer iş, sabahtan akşama kadar bana verdikleri arabayla onları işte ziyaret edip bana verilen görevleri yapacağım, birime ileteceğim, gerekirse çevre illerdeki iş yaptıkları yerlere de gidip görevimi yapacağım falan bu tarzdaydı formatı.

bir diğer arabalı iş tarzı da, en azından benim okulumla uyuşan, satış ve pazarlama konusu tabi. potansiyel müşterileri bana verilen araçla ziyaret edicem, yine görevleri yapıcam, bişeyler satıcam falan bunda da yine çevredeki diğer illere gitme durumu var.

yine bir başka iş formatı, benim diplomamla uyumlu olan, bu araç veriyor mu bilmiyorum ama yeri gelecek başka illerdeki bağlantılarına gidip görüşme yapıcam, yeri gelecek yurt dışı falan, toplantı şu bu o...

böyle ofise tıkılıp kalayım diye ölen biten biri değilim. bu bahsettiğim işler benim mezun olduğum bölümden alım yapıyor yani o yüzden "yaparım" diyebiliyorum.

memurluk meselesi, ben de uzman olamam, b grubu olayım desem matematikte biraz cortluyorum. kendi başıma altından kalkamam dershaneye gitmem gerekir e masraf da etmek istemiyorum açıkçası. bir de hiç bilmediğim ufak illere atanınca tekrar nasıl buraya (izmir) geleceğim, 4 sene okuduğum şehir küçük bir şehirdi ve ben bazen alışverişi bile izmirden yapma gereği duyardım yani. bulamazdım aradığımı. sevdiğim bi sanatçı konser verecek ya da sevdiğim birisi seminer verecek, oraya gelmez hep büyük şehirlere gider :) o yüzden o konuya biraz mesafeli yaklaşıyorum ama iş olarak özel sektörden çok daha avantajlı olduğunun farkındayım.

evet uzun oldu, iç dökmesi de denebilir. :)
doğru söylüyorsunuz, güvenmesek bile güveniyor gibi davranmalıyız. yani benim cv'mde yalan yazan birşey de yok, tek derdim biraz rahat olmak aslında. rahat olsam, aslında bir konuşmaya başlasam gerisi gelecek diye düşünüyorum.

onun rahat geldiği kesin :) birlikte çalıştığım çok sen daha fazla iş alsan, beraber yürütsek paraya para demeyiz diyor ama ben kendime zaman ayırmayı da çok sevdiğim için altından kalkamam diyorum.

ehliyet almaya hak kazandım ama denkleştirdiğimiz parayı annem çaldırınca yeniden denkleştirmeye çalışıyoruz :) onun bi masrafı var ya hani, evrak,harç vs. ben iyi araba kullandığımı düşünüyorum ama bunu geliştirebilmem için bir araca ihtiyaç var, o da bizde yok. dedim en azından arabalı bir iş olursa kendi aracımı alana kadar geliştiririm. yoksa nasıl geliştireceğim yani? ama adamlar derse ki biz yeni ehliyet almış birine araç emanet etmeyiz, yapacak birşey kalmaz o zaman.

dediğiniz gibi yapabilecek çok iş olması benim de zaten kafa karışıklığı yaşamama neden oluyor.
muhasebe
satış, pazarlama
İK
dış ticaret
finans sektörü (banka, sigorta)
başka idari işler

bunların içinde en az istediğim alan muhasebe açıkçası. İK'ya kayar gibiyim ama biraz sıkıcı gibi. dış ticaret için 2 dil daha bilmek lazım ve o sektör bu aralar çok durgun galiba, çok az ilan var. öte yandan her şirketin finansal işleri yürüttüğü, raporlama falan yaptığı departmanı var olmak zorunda. satış ve pazarlamada çok ilan var. sonra başka idari işler de var ama muhtemelen hepsi asgari ücret.

ingilizcem bi aralar daily speak olarak çok iyiydi ama o dönem hep yabancıları takip ettiğim için sonra business'a geçeyim dedim, vizeydi finaldi derken koptum. şimdi işte terimleri öğrenmeye çalışıyorum,genelde önüme ne gelirse... internette kaynak bol yani, en son HR ile alakalı vocabulary'e bakmışım mesela.

Ben sizin özgüveninizin eksik olduğunu düşünmüyorum.Sadece hevesiniz kırılmış o kadar.Bende İibf mezunuyum.Uzun bir süre iş bulamadım,oldu dediğim işler bile son anda iptal oldu.Hiç çalışamayacağım herhalde derken memur oldum.Az bir cesaretle eminim sizde başarırsınız.

ben ilk işime stajyer olarak gidip kalmıştım,
üniversitede devrimci, işyerinde plaza kızı olmuştum birdenbire,
neden orda stajdan sonra aldılar beni bilmiyorum,
çünkü tam bir şaşkındım, bütün gün eşek gibi çalışır ama hiçbir şey yappmamış gibi görünmeyi başarırdım,
dil avantajım vardı, bi de kişilik olarak güleryüzlü ve konuşkan bir tipim, bizim meslekte önemli (o tarihte kurumsal iletişim/basın ilişkileri uzmanıydım)
sonraki işim apayrı, maaşı falan daha güzel ama çok bayılıyordum orda da, yok böyle bir yoğunluk, cinnet geçiriyordum.
10 yılın deneyimi, 6 aydan fazla işsiz kaldım geçen yıl, olmayınca olmuyor, tam umudumu kestiğim anda buldum şu anki işimi, ama burdan da ayrılacak gibiyim, zira iş yok ve ben yaptığım işten para kazanıyorum, bu durumda kazandığım para bana yetmiyor.
zaten hem parası, hem koşulları güzel iş ben görmedim :) umarım sen görürsün yakalarsın bırakmazsın :)

seçici davrandığım tek konu işin ne üzerine olduğu. çünkü nasıl başlarsam kariyerime belli ki öyle yön vereceğim. tek aradığım şey bu yani ben şimdi x firmasında y pozisyona başlayıp da 2 sene sonra başka bir firmanın y'den çok alakasız bir pozisyonuna başvurmak zorunda kalmak istemem. almıyorlar genelde zaten. ilk etapta dediğiniz gibi, gelişime açık olduğumu belli etmem, buna ikna etmem lazım onları.

Evde otura otura tembellesmissin sen.
Genelde oyle olur eve alisilir hersey zor gelir sonr.

Ozeti bu.
Silkelen kendine gel bir yerden baslamak zorundasin

zaten bu gidişle kpss 2018 ellerimden öpecek :) en yakın arkadaşım öyle yapacak.
hevesim kırılıyor ya, geçenlerde babamla konuşuyoruz. büyük bir firma stajyer alacakmış iş başı eğitim programı ile. beğenirsek devam ederiz tarzında ilan vermişler, ona başvurdum. babam hemen dedi ki ayda 300 lira eline verip yollarlar.

arabalı işlere başvuruyorum hani şu araç verip şehri turlatanlardan babam hemen diyor ki senin ehliyetin çok yeni, sana güvenip de vermezler.

adam hayal kurmama, umutlanmama bile izin vermiyor. ne biliyorsun dedim, ben kimseye yalan söylemiyorum ki, almak istemezse saygı duyarım ama belki her şartı karşılayacağım ve beni sevecekler, sırf çiçeği burnunda sürücüyüm diye beni almamazlık ederse onun sorunu dedim.

kpss'ye girip memur olucam ama nereye atanırım ya da atanır mıyım bilmiyorum diyeyim babama da sevinsin bari.

bu arada hanımlar konudan alakasız ama bir şey soracağım, ben bir parfüm kullanıyordum, 100 ml'lik orijinal ve pahalı da elbette. ama bu bana hediye olarak gelmişti ve şimdi bitti. aynısından almak istiyorum 50 ml de olur, orijinal almam lazım ama fiyatlar çok yüksek. bunun orijinalini ne zaman ve nereden biraz ucuza alabilirim biliyor musunuz? tavsiye edebileceğiniz bir site falan var mı özel mesajla (burada site adı vermek yasak sanırım) ? bayram da geliyor indirim, kampanya falan yaparlar belki?

iş görüşmesine giderken ondan sıkarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…