Ezber stiliyle öğreten arkadaşlar da var, heceleme mantığını kavrayarak öğreten arkadaşlarda. Ben ikinci gruptayım. Yani çocuk kelimeleri hızlı, bütün okusundan ziyade heceleri görerek okusun kafasındayım. Zaten çocuk mantığı çözünce okuması hızlanıyor. Bunun için örneğin “kaaaaa-leeeee” hızlı oku “kale” demek yerine “kkkk-aaaa” “kaaaaaa” “llllll-eeeee” “ leeeee” birleştir “kaaleee” demeyi daha mantıklı buluyorum. Bu sayede çocuk harften hece, heceden kelime oluşturmayı öğreniyor.
Velilerinize ses kaydı yollayın nasıl okutmaları gerektiğiyle ilgili. Ben geçen yıl 1.sınıftım ve “L” demek yerine “Le”diyen veliler bile olduğu için sürekli ses kaydıyla doğru olarak nasıl sesi çıkaracaklarını, nasıl birleştirme yapacaklarını anlatıyordum. Çünkü çoğu veli zamanında cümle yöntemiyle okuma yazma öğrendiği için ister istemez kendi bildikleri gibi öğretiyorlar, eğer iyi rehberlik yapılmazsa.
Ve hocam tecrübeli öğretmen arkadaşlardan yardım istemekten çekinmeyin.
Yardım isteyeceğiniz yer burası değil. Birçok öğretmen grupları, forumları mevcut. Burdaki çoğu veli haklı olarak ön yargılı yaklaşmış, haksız da sayılmazlar. Çünkü onlar işin mutfağında değiller. Öğretmenlik ne yazıkki tecrübe ile öğrenilen bir meslek ama bunu bir velinin bilmemesi ve bu konuda sizi yetersiz görüp bunlardan yüklenmeleri normal. O yüzden diyoruz he r doğru her yerde söylenmez diye. Mesleğinizin başındasınız sanırım, naçizane tavsiyem yöneticilere mesaj atarak konuyu yorumlara kapatmalarını rica edin. Çünkü dışardan bakıldığında konu yanlış anlaşılıyor.
Veli arkadaşlara da şunu söylemek istiyorum, ne kdar güzel ki mesleğinin başındaki bir arkadaşımız vicdanen rahat olmadığı için çözüm için uğraşıyor. İnanın çocuklara hiçbir şey veremeyen bazı yılların (!) öğretmenleri kendilerini hiç geliştirmeye bile yeltenmiyor. Arkadaşımız öğretiyor, sadece öğretim şeklinin doğru yanlışlığı kendisini şüpheye düşürmüş. Oysaki başta söylediğim gibi cümleleri bütün halinde görmesini isteyip, ezberlemeyi teşvik eden eğitim modelini benimseyen arkadaşlarımız da var. Ve her çocuk bir şekilde bu yöntemlerle okumayı öğreniyor er ya da geç