• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sinema Günleri 14. Hafta Anketi | prensesin.uykusuyum

Ben seçerken çok zorlandım , sen oylarken zorlanma :p

• Transamerica

OY: 0 0,0%

• Ankete Katılan
    15
Kızlar hatta tecavüze de uğramadı mı? Aldatılıp sokaklarda amaçsız gezerken 2 adam kıstırdılar marjane'i ve sahne bitti, ben orda da tecavüze uğradığını düşündüm eyvahedigeldismile

Ya aslında benim ailenin inançlarına takılma nedenim, müslümanlığın yanlış anlaşılacağını düşünmem.. Yani sanki hiç kimse inanmıyormuş ama buna mecburmuş gibi çıkarımlar olmuştur muhakkak. Biliyosunuz müslüman diyince zaten terör geliyor insanların akıllarına, şimdi de başını örtmüş insanlar aslında her haltı yiyor ama mecbur olduğu için başını kapatıyor gibi düşünceler olmuştur muhakkak. Yani bizim açımızdan değil tabii ama müslümanlar hakkında bilgisiz insanlara yanlış aktarılmış gibi düşünüyorum ben boshayallersmile
bazı filmlerde müslümanlığın yanlış aktarılması beni rahatsız ediyor ama niyeyse persepolisde hiç böyle düşünmedim . Belkide müslüman bir ülkenin devrim öncesi ve sonrasında ne kadar değiştiğinin müslüman kesim için hayatın zorlaştığının sadece "siyasi" bir durumdan bu ülkenin bu duruma düştüğü ve zorlamaların getirildiğinin ,müslümanlığın ve müslümanlığı benimseyen insanların özünde böyle olmadığını göstererek iyi msjlarda vermiş olabilir. Sonuçta müslüman olmak parti düzenlememek , erkek arkadaşıyla gezememek vs değil. Persepolis müslümanlıktan ziyade sözde müslümanlık üzerinden götürülen siyaseti eleştiriyor.

Son düzenleme:
filmde anlatılan şey müslümanlık falan değil ki zaten islami devrim başlığı adı altında dini siyayeste alet etme, sonuçta osmanlı yüzyıllar boyu şeriatla yönetilmiş bir imparatorlktu yani bundan daha ilerisi yok, şeriat=nokta. ama onlara baktığımızda böyle birşey görmek mümkün müydü? hayır. hristiyanı yahudisi müslümanı herkes bira arada gayet medeni yaşanıyordu yani. bakın altını çiziyorum devletin yönetim şekli şeriattı osmanlıda. ama 4. murat dışında sanırım içkiyi bile yasaklayan bir padişah yoktu. yine yanlış olmasın da. bu filme baktığımda ben müslümanlık yanlış anlatılmış diye birşey söyleyemem. zaten filmin başında iran şahının atatürk gibi olucam deyişine karşılık ingilizlerin bak şöyle birşey yapalım diye islam adı altında insanları bölme taktiğini hepimiz alayabiliyoruz. bu filmi izleyip müslümanlığa ön yargı yapacak o insanlar (işte amerikan ingiliz vs) zaten bu filmin bi kaç level altındadır, çizgi film izler gibi izlemiştir yani o insana sen istanbulun fethini de izletsen boş. bir de marj'in ailesi zaten müslüman değil ki, komünist oldukları gayet açık ve net. komünizm temelinde biliyorsunuz din yoktur. onlar gerçekten de zorunda oldukları içi kapanan insanlardı. burada müslümanlığın yanlış anlatılmış olabileceğinden daha ciddi ve daha üstünde durulması gereken birşey var bence, o da müslüman kimliğindeki insanların diğerlerinin hayatlarının nasıl içine sçabildikleri. bu ortaçağdaki avrupada da katolik adı altında böyleydi günümüz iranında arabasitanında da islam başlığı altında böyle. ha arada yüzyıllar var orası da biraz ironik ama insanlar her zaman bir yolunu bulmuştur dini kullanmanın. bugün terör yüzünden müslümanlığa önyargı yapan avrupalılar çok değil 200-300 yıl öncesinin engizisyonuna bakabilirler. dünya yuvarlak, güneş evrenin merkezi diyen insanları kazıklara oturtarak öldüren bir din anlayışı var orada da. benim fikrim islamiyet, hristiyanlık yahut yahudilik (bugünkü israilin yaptıkları) bunların hepsi istismar edilen dinler, yani din istismarı yapılıyor diye anlatılmasın mı, izlemeyelim mi bilmiyelim mi. ama müslümanlık kötü anlatılmış.. e kötü yaşanıyo? ortada yalan anlatılan birşey yok ki? kötü yaşanıyosa kötü anlatılır. ha iranda yok mu gerçekten iyi müslümanlar tabi ki var. her yerde iyi insanlar olduğu gibi. ama çoğunluk bu şekilde ki bu kadar ileri gidebilmişler. kot pantalon giyiyor diye coplanıyorsa bir kadın o ülkede eleştirilecek birşeyler vardır. kurunun yanında yaş da yanar diye birşey yok burada. çünkü anlatılam müslümanlık değil, anlatılan dinin insanlar üstündeki etkisi. marj'ın annesine gelen kadını hatırlayın, oğluma cennetin anahtarını verecekler eğer savaşırsa diyor. bu tüm filmi özetleyen bir cümle bence. anlatılmak istenen nokta da buydu.

evet malice verdiğin repliği unutmuşum sen söyleyince aklıma geldi şimdi. persepolis eleştirisini tam isabetli ve yerinde yapıyor. Marjane'in ailesinin komünist olmasını senin dışında hepimiz atladık :1ninca:

ben persepolisi izleyeli 1 seneden fazla oluyor , açıp izlediğim filmide tekrar izlemek pek huyum değildir. atladığım yada unuttuğum şeyleri görünce tekrar izlesemmi diye düşünmeye başladım. ama şuda varki yinede ayrıntıları çok hatırlamıyor olsamda persepolis öylesine işlemişki kafama aradan uzun zaman geçmesine rağmen aklımda olan hafızama kazınan bir anlatıma sahip . bence herkesin izlemesi gerekn bir yapım :D

Malice ben bizim tarafımızdan görülmesi gereken şeylerden bahsetmemiştim aslında, algıda seçicilik var ya.. Bizim zaten bildiğimiz şeyleri başkalarının ince imalardan yola çıkarak anlayacaklarını sanmıyorum ben. Anlamak için çaba sarfederler mi onu da bilmiyorum ama.. Yani müslümanları terörist olarak gören zihniyet bu filmi izlediğinde de çok farklı şeyler algılamaz bence.. Marjane'in ailesiyle biz türkleri farklı görmez. Kapalı mı, kapalı.. Müslüman mı, müslüman olarak algılar diye düşünüyorum. O yüzden bazı mesajlar daha mı açık verilmeliydi diye düşündüm. Yoksa film anlatmak istediğini çok açık vermiş, müthiş bir üslubu var.. Ama müslümanlığa girmemiş, sadece dayatmalar var.. Müslümanım diye geçinen bir sürü insan aslında böyle bir hayat mı yaşıyor dedirtebilir türden. Çünkü bu insanlar islamiyetin ne olduğunu bilmiyor, araştırıp öğrenmek de istemeyecek kesimden bahsediyorum :sinifsinif:

Ayy prensesim uzun zaman sonra üzerinde çok konuşabileceğimiz bi film çıktı sempatiksalakcinni
Ama diğerleri nerde, çok az kişi yorum yaptı değil mi boshayallersmile

ya ben çok izlemek istiyorum tatlım
ama bu ara dişçiyle çok işim var ve beni çok yoruyo hal bırakmıyo
bu diş olayı
inan en yakın zmanada izlemek istiyorum
umarım kırılmazsın
er yada geç izleyeceğim ama söz
bilmiyorumkismile

Malice ben bizim tarafımızdan görülmesi gereken şeylerden bahsetmemiştim aslında, algıda seçicilik var ya.. Bizim zaten bildiğimiz şeyleri başkalarının ince imalardan yola çıkarak anlayacaklarını sanmıyorum ben. Anlamak için çaba sarfederler mi onu da bilmiyorum ama.. Yani müslümanları terörist olarak gören zihniyet bu filmi izlediğinde de çok farklı şeyler algılamaz bence.. Marjane'in ailesiyle biz türkleri farklı görmez. Kapalı mı, kapalı.. Müslüman mı, müslüman olarak algılar diye düşünüyorum. O yüzden bazı mesajlar daha mı açık verilmeliydi diye düşündüm. Yoksa film anlatmak istediğini çok açık vermiş, müthiş bir üslubu var.. Ama müslümanlığa girmemiş, sadece dayatmalar var.. Müslümanım diye geçinen bir sürü insan aslında böyle bir hayat mı yaşıyor dedirtebilir türden. Çünkü bu insanlar islamiyetin ne olduğunu bilmiyor, araştırıp öğrenmek de istemeyecek kesimden bahsediyorum :sinifsinif:

hmmm malice anladığım kadarıyla diyorki bu filmden genel bir yargı ve böyle bir mana çıkaracak olan zihniyette bir insan ztn bu filmin kat ve kat aşağısındadır bu filmi açıp sadece çocuk filmi bir animasyon izler gibi izleyecktir . e doğruda söylüyor çünkü ztn böyle dar insanlara istediğin kadar hatasız aklıcı bir filmde yapsan o yine almak istediğini alacaktır, önüne geçmek malesef çok zor.

Ayy prensesim uzun zaman sonra üzerinde çok konuşabileceğimiz bi film çıktı sempatiksalakcinni
Ama diğerleri nerde, çok az kişi yorum yaptı değil mi boshayallersmile

evet bebeğim yaa film baya derin konularada indirdi bizi ,fenada olmadı hani heheh :D evet katılım az ama biz bize yeteriz :içelim:

ya ben çok izlemek istiyorum tatlım
ama bu ara dişçiyle çok işim var ve beni çok yoruyo hal bırakmıyo
bu diş olayı
inan en yakın zmanada izlemek istiyorum
umarım kırılmazsın
er yada geç izleyeceğim ama söz
bilmiyorumkismile

canım kırılırmıyım böyle birşeye hiç :D herkes kendisi için film izler sonuçta. müsait olduğun bi zaman sende izler ve yorumlarsın :)

İran asıllı Marjane Satrapi'nin ödüllü çizgi romanından yine Satrapi tarafından uyarlanan Persepolis İran'ı karıştırmıştı. Bir çocuğun gözünden İran İslam devrimini anlatan film, bu yılki Cannes Film Festivali'nde de Jüri Özül Ödülü'nü kazanmıştı.

theshem anladım ne demek istediğini gerçekten insanlar hiçbirşeyi araştırmıyor okumuyor öğrenmiyor. amerikada yapılan bir sokak röportajında gençelere "u" ile başlayan bir ülke ismi söyler misin diye soruyorlar hiçbiri cevap veremiyor, yani "united states of america" diyemiyorlar, kendi ülkelerinin adı akıllarına gelmiyor, şimdi bu insanların tutup islamiyeti araştırmalarını beklemek saçma olur.bu önyargıların önüne geçemeyiz, filmlerde iyi şeyler de gösterseler bu kez islam propogandası yapıyorlar kendilerine yandaş arıyolarlar derler, tıpkı bizim chirstmas temalı film izlerken hristiyan propogandası dediğimiz gibi. bakın önümüzde filistin gibi bir örnek var tüm dünya gördü orada yahudilerin müslümanlara neler yaptığını, buna rağmen terör önyargısı yapıyorlarsa bunda suç kimin tartışılır. bizim kimseye müslümanlığı sempatik göstermek gibi bir zorunluluğumuz yok aslında, her dinin mensubu bir diğerine b.k atacaktır bu böyledir yani, bu saatten sonra dünyada özellikle din konusunda bir hoşgörü akımının olacağını sanmıyorum. evet bu müslümanlığa karşı çok fazla, türk birisi ingiltereye gittiği zaman "orada çok deve var mı? ülkenizde ağaç var mı? neden başın açık burdasın diye mi? orada kısa kollu giyince baban dövmüyor mu?" gibi sorularla karşılaşıyorsak burada suç yüzde yüz karşı tarafın cahilliği diyemeyiz. biz şimdi bu kızdığımız insanlara nasıl sözde müslüman, hiç bi alakaları yok aslında diyorsak onlar da bizim için aynı şeyleri söylüyor ve onlar çoğunluğu oluşturuyor, radikal hareketlerde bulunuyor. filmde de zaten sadece devlet yönetimindekilerin davranış şeklinden bahsediliyor. mesela marjın arkadaşları da baş örtülerini 2 dakikalığına çıkarınca kendilerini özgür hissettiler ya da okulda marj öğretmenine laf soktuğu zaman hepsi alkışladı, ya da evde gizlice verdiği partilerde aynı şeyi gördük. aslında burada marj yalnız değildi, ülkedeki diğer birçok insanla aynı kaderi yaşıyordu, yaşatılıyordu. bunun tek sebebi ise bugün müslümanları terörist diye nitelendiren ingiltere, avrupa ve amerikadan başkası değil. hani şu haberlere çıkan humeyniyi seviyorum atatürkü sevmiyorum diyen kızı hatırlayın, işte bu şekilde kandırılyor insanlar iranda ırakta orda burda. bu şekilde devrim başlığı altında insanları köleleştiriyorlar. kafirleri öldürürseniz cennetin anahtarı sizin diye canlı bomba haline getiriyorlar gencecik insanları. bunu da islam için Allah için yaptığını söylüyorlarsa başkalarının müslümanlığı araştırıp ya bunlar insanları gözünü kırpmadan öldürüyorlar ama du bakalım bi okuyalım nasıl bişey aslında demesi garip olurdu, çünkü bir nefret ve önyargı oluşuyor doğal olarak. şimdi türkiyede kaç kişi hristiyanlığı araştırdı okudu? hrant dink sırf ermeni diye daha hayatta bir kere bir yazısını açıp okumamış öldürüldüğü günek adar kim olduğundan bi haber olan insanlar ermenyimiş haketmiştir kim bilir ne yazmıştır dediler, üstelik az buz da değil benim bile çevremdeki bir çok insan bu korkunç zihniyetteydi. x ya da ülkesi aslında pek farketmiyor, insanlar bilgi sahibi olmadığı konular hakkında fikir sahibi olmaya bayılıyor. yalnızca islam ülkeleri 3. dünya ülkeleri olarak nitelendirilen az gelişmiş fakir ülkeler olduğu için islamiyet bugün bu durumda.

theshem anladım ne demek istediğini gerçekten insanlar hiçbirşeyi araştırmıyor okumuyor öğrenmiyor. amerikada yapılan bir sokak röportajında gençelere "u" ile başlayan bir ülke ismi söyler misin diye soruyorlar hiçbiri cevap veremiyor, yani "united states of america" diyemiyorlar, kendi ülkelerinin adı akıllarına gelmiyor, şimdi bu insanların tutup islamiyeti araştırmalarını beklemek saçma olur.bu önyargıların önüne geçemeyiz, filmlerde iyi şeyler de gösterseler bu kez islam propogandası yapıyorlar kendilerine yandaş arıyolarlar derler, tıpkı bizim chirstmas temalı film izlerken hristiyan propogandası dediğimiz gibi. bakın önümüzde filistin gibi bir örnek var tüm dünya gördü orada yahudilerin müslümanlara neler yaptığını, buna rağmen terör önyargısı yapıyorlarsa bunda suç kimin tartışılır. bizim kimseye müslümanlığı sempatik göstermek gibi bir zorunluluğumuz yok aslında, her dinin mensubu bir diğerine b.k atacaktır bu böyledir yani, bu saatten sonra dünyada özellikle din konusunda bir hoşgörü akımının olacağını sanmıyorum. evet bu müslümanlığa karşı çok fazla, türk birisi ingiltereye gittiği zaman "orada çok deve var mı? ülkenizde ağaç var mı? neden başın açık burdasın diye mi? orada kısa kollu giyince baban dövmüyor mu?" gibi sorularla karşılaşıyorsak burada suç yüzde yüz karşı tarafın cahilliği diyemeyiz. biz şimdi bu kızdığımız insanlara nasıl sözde müslüman, hiç bi alakaları yok aslında diyorsak onlar da bizim için aynı şeyleri söylüyor ve onlar çoğunluğu oluşturuyor, radikal hareketlerde bulunuyor. filmde de zaten sadece devlet yönetimindekilerin davranış şeklinden bahsediliyor. mesela marjın arkadaşları da baş örtülerini 2 dakikalığına çıkarınca kendilerini özgür hissettiler ya da okulda marj öğretmenine laf soktuğu zaman hepsi alkışladı, ya da evde gizlice verdiği partilerde aynı şeyi gördük. aslında burada marj yalnız değildi, ülkedeki diğer birçok insanla aynı kaderi yaşıyordu, yaşatılıyordu. bunun tek sebebi ise bugün müslümanları terörist diye nitelendiren ingiltere, avrupa ve amerikadan başkası değil. hani şu haberlere çıkan humeyniyi seviyorum atatürkü sevmiyorum diyen kızı hatırlayın, işte bu şekilde kandırılyor insanlar iranda ırakta orda burda. bu şekilde devrim başlığı altında insanları köleleştiriyorlar. kafirleri öldürürseniz cennetin anahtarı sizin diye canlı bomba haline getiriyorlar gencecik insanları. bunu da islam için Allah için yaptığını söylüyorlarsa başkalarının müslümanlığı araştırıp ya bunlar insanları gözünü kırpmadan öldürüyorlar ama du bakalım bi okuyalım nasıl bişey aslında demesi garip olurdu, çünkü bir nefret ve önyargı oluşuyor doğal olarak. şimdi türkiyede kaç kişi hristiyanlığı araştırdı okudu? hrant dink sırf ermeni diye daha hayatta bir kere bir yazısını açıp okumamış öldürüldüğü günek adar kim olduğundan bi haber olan insanlar ermenyimiş haketmiştir kim bilir ne yazmıştır dediler, üstelik az buz da değil benim bile çevremdeki bir çok insan bu korkunç zihniyetteydi. x ya da ülkesi aslında pek farketmiyor, insanlar bilgi sahibi olmadığı konular hakkında fikir sahibi olmaya bayılıyor. yalnızca islam ülkeleri 3. dünya ülkeleri olarak nitelendirilen az gelişmiş fakir ülkeler olduğu için islamiyet bugün bu durumda.

balli lokmam cok dogru bunun uzerine artik bi nokta konurkaydirigubbakcemile5 opuyorumnanaktan

theshem prensesim teşkür ederim yorum yapmayanlar da yazsın fikir alışverişi yapalım hep beraber ağzılarının payını verelim şu dış mihrakların :p

amerika halkından tutup müslümanlığı araştırmalarını asla bekleyemezsin tabi, çünkü dünya üzerinde bu kadar embesil bir halk yolk, ölü beyinli ,hazırcı ,fest food yeyip bütün gün bilgisayar oyunu oynayan gençlere sahip bir ülke . bunu tartışmak bile gereksiz olur.
demek sokak röportajında u ile başlayan bir ülke ismi söyleyemediler hay allahım ya :1ninca:

melegim gercekten mukkemel bir film secmişssin animasyon tarızındakı filmleri sevmeme ragmen konusu ilgimi cektigi için büyük bir zevkle izledim hatta en yakın zamanda tekrardan izlemeyi dusunuyorum
özgürlükleri ellerinden alınmış kadının erkek esitliginin olmadıgı bir yerde yasamadıgım için sükrettim
aslında izlerken acaba bir gün türkiyede iran gibi olur mu diye dusunmeden edemedim allah kahretsin Marjane in okuldakı konferasta soyledikleri cok yerindeydi

Marjane kendi ülkesindekı baskılardan kurtulmak için geri fransaya gitti peki ya digerleri onun gibi şanslı mı mafoldumben

beğenmene sevindim livimmmmmmm muckaaa :)
sanırım herkes izlerken acaba Türkiyede bir gün böyle olurmu sorusunu kafasından geçirmiştir, İranın bu kadar kısa bir sürede geriye doğru gidişi insanı endişelendiriyor ister istemez... Türkiyeyle İran arasındaki benzerlikler tartışılabilir . bizim böyle bir sürece gireceğimize inanmıyorum , isteyenler yokmu var :s ama o okadar kolay değil...
Türkiyedeki herkes bu filmi izlemeli ve özgürlüklerinin kıymetini bilmeli :) boshayallersmile

Back