Şiddet yanlısı çocuk yetiştirmek doğru mu

Konunu okuyunca aklıma geçen akşam şahit olduğum bir olay geldi..
Küçük çocuk babasına sınıf arkadaşının ona vurduğundan bahsediyordu..
Babasının çocuğa nasihati :" 1.VURURSA ÖĞRETMENİNE GİT 2.VURURSA YİNE ÖĞRETMENİNE GİT 3. VURURSAAA SENDE YAPIŞŞŞTIRR OĞLUM..
ÖĞRETMENİN BİRSEY DERSE" BEN SİZE SOYLEDİM AMA BENİ TAKMADİNİZ"de
Dedi..
Şimdi bu ebeveyn şiddete karşı mi ?
Değil mi ?
Sorununu böyle çözmeyi öğretiyor.
Güler misin ağlar mısın...

Ah cocugunuz daha küçük bende oyle yetıstırdım ılk cocugumu 9 yasına gırecek ne canavarlar var.. su ankı fıkrım evet hala daha vurmamalı dovmemelı kımseyı ancak savunmayı ogrenmelı hem konusarak ama aynı zamanda beden ıle de ogrenmelı korkar veya kendını gerı cekerse bazı cocuklar daha cok sıddet gosterıyor boyle cocuklara. Ya ezılıyor yada aynısını yapmaya baslıyo.

Dedim işte dedim de bu insanlar bunu şiddet değil savunma koyuyolar adını neyi kimden savnuyor lar sanırım oturup evde çocuğuma döğüş sporları öğretmem falan gerekli
Yalnız onlar savunma sporu. Bende inş kızım için düşünüyorum. İlla kavga edilsin birbirlerine vursunlar denmiyor.

Kendi problemini çözmeyi öğretin. Size şikayet etmeyi tamamen kesmeyin ama o an çözMeye çalışsın .

Şuan böyle çocuklardan çok az var. Bende aynı bu şekilde büyüttüm yavrularimi.

Okula başladıklarında çok pişman oldum. Hepsi canavar gibi. Vuran vurana , kötü söz kullanan kullanana.

Belki uzun süre sonra , büyüdükçe böyle yetistirdigimize memnun olacağız ama şimdi hiç değilim.

İyi hoş da, öneriniz nedir?
Mesela bu ebeveynin yanlış tutumu nerede?
Açıklayabilirseniz kendi adıma memnun olurum, çünkü büyük çocuğum dayak yiyip dururken, evdeki kardeşini dövmeye başladı.
Bu sebeple şiddet gösterirse, karşıdan da şiddet göreceğini öğreterek(kardeşinin ona vurmasına izin vererek) davranışını silmeye çalışıyorum.

Sizin dediginiz gibi yetistirilen bir cocugun yedigi tokattan sonra annesine " hani iyi bisey degildi" gibi o masum bakişini hatirliyorum. Herkes sizin gbi cocuk yetiştirmeyecek cocugunuz ezilecek dovulecek elinden oyuncagi alinacak bunlar hayatta basimiza hep gelecek seyler. Ben anasinifindayken ortak kullanim boyayi kullandigim icin arkadasim tarafindan elimin sertce isirildigini ve hicbirsey yapmadigimi hatirliyorum. O cocuktu bende cocuktum ikimizde masumduk belkide. Ama o kizin bakislarini unutamiyorum. 6 yasindaydim o ani o kadar net hatirliyorum ki canim cok yanmis ve o karsimda bana gülmustu. Tabiki siddet yanlisi yetistirmek dogru degildir diye dusunuyorum. Ama olurda kismet olur oglum veya kizim olursa onu mutlaka karete vs dovuse gonderecegim. Bu konuda benimle ayni fikirde olmayanlar olabilir. Ama donem ayni donem degil ve cocugumu her zaman koruyamam kendisini korumasini ogrenmeli diye dusunuyorum. Ayrica silah almadiniz savastan insan oldurmeyi cocugunuza asilamamak icin. Peki ya ilerde oglunuz asker veya polis olmak isterse ? Şuanki annelerin egitim sistemini cok begeniyorum ama yolunda gitmeyen bisey varsa o da karsinizdaki cocukta olsa yetistirilme tarzindan dolayi oglunuza zarar vermesi...

Kendini korumak şiddete şiddetle karşılık vermek değildir ki..
Benim fikrim biri vurmaya kalktığında elini tutabilir , vurandan uzaklaşabilir, ve en güzeli savunma sanatı kursuna gönderilerek kendini doğru savunmayı gücünü yanlış kullanmadan karşı koyabilmeyi ogretebiliriz..
Tabiki pasif olsun dayak yesin demiyorum
Ama karşı şiddet kullanmadan da bunu engellemeyi söylediğim yöntemler ile uygulayabiliriz..:)
Şunu da ekleyeyim sizin yaptığınız yanlış bana göre..
Abi'e vurmanin kötü birşey olduğunu karşı tepki alacağını öğreteyim derken
Minigin vurmayı öğrenmesine neden oluyorsunuz yani bunun sonucunda 2 çocukta şiddeti öğrenmiş oluyor aslinda..

Kızımın sınıfında var böyle bir durum
6 yaş kız çocuğu aynı yaştaki oğlanlardan birini kestirmiş gözüne sene başından beri hırpalayıp durmuş.Aileler okul müdürü öğretmen hepsi konudan haberdar çünkü darbelerin etkisiyle çocuğun ön dişleri yamulmuş son olayda.
İki veli grupta kavga etti
Kızın anası diyor ki çocuk bunlar konuşuyorum kızımla bende üzülüyorum ama napalım yıldızları barışmadı
Ahshshsnsnkk!
Sürekli dayak yiyen kendi kızı olsa aman çocuk bunlar canım mı diyecekti
Yönetimin söylediği tek şey de “zamana ihtiyaç var”
Burda da bir ajanshsnsjjsn
Yıl bitti hala kızın arkadaşına vurmaması gerektiği öğretilecek
He bu oğlan bir kere de oturup ağlayacağına karşılık verseydi belki o kızın ailesi de somut adımlar atardı çocuklarını düzeltebilmek adına

Çocuğa kendini savunması gerektiği ogretilmemis demekki..
Kendini savunma biri sana vurunca sende giriş değil..
Elini tut,kolunu uzatıp koru kendini buda olmuyorsa uzaklas..
Ve savunma sanatı kursuna yazdirilmali çocuk gücünü şiddet göstererek değil doğru adımlarla
Zeka,beceri,karşı savunma(vurarak değil) uygulamayı öğretmek gerekir..
İnsan yetiştiriyoruz dünyaya..
Yanlış insanlar olduğu gibi doğru insanlar çok daha fazla olmalı..

Bir kavganın ortasında bunları belki yapabilir ama durup dururken gelip vuran çocuğa engel olamaz ki böyle
Zaten çocuk ufak kalmış kız iri yarı
Gördüm geçen hafta ikisini de çok üzüldüm çocuğa

Benim cok vukuatim var. Ailemde siddet görmedim. Annemden babamdan ya da öğretmenimden. . Bilmiyorum neden boyleyim dayakta yedim dayakta attım. Evlendim akıllandım bazen aklım gene şaşıyor kalbim hizla carpiyor birilerinin saçına yapışmamak için ortami terk ediyorum.
Simdi benim ailemin sucu ne. Herşey aileyle alakali degil. Hayat zor insanlar da gayet kötü. Siz tabiki dogrusunu yapıyorsunuz
Cocuk temmuz dogumluymus yengecmi ben yengecin en kötüsüyüm.

Tabiki de şiddeti seven çocuk olmasın ama,
Böyle de birileri vururken savunmasız aval aval kalmasın.

Benim oğlum ile kızım arasında 13.5 ay var.
Kızım abisini bildiğiniz tokatlıyor.
Bende şiddeti asla öğretmedim.
Birilerinden tokat felan yese koşup ağlıyordu.
Baktım olmuyor böyle.
Şiddet konusunda her zaman çocuklarımı eğiteceğim bu ayrı.
Ama kendisini savunmayı gayet öğrettim.
Şimdi en azından dayak yedi mi,
Oda bir tane yapıştırıp kendini koruyor.
Diğer türlü hep dayak yiyip oturacaktı.

Vurmasın ama öyle bakmasın da, kendini savunabilmeli. Mesela bana vurmanı istemiyorum bu yüzden seninle oynamayacağım diyebilir.
Bir de bizim çocukluğumuz yok biliyorsunuz değil mi inanılmaz bir arsızlık şımarıklık ve şükürsüzlük var hadi hayırlısı
Kreşte öğrenir

Tabi ki yöntemim sen de ona vur şeklinde olmuyor, ‘git al oyuncağını elinden, o senin hakkın ve hakkını koru verme eşyanı’ diyorum, sonuç olarak vuruyor minik olan, itiş kakış yaşanıyor.
Ve buna büyüğüm ağlıyor vurdu diye(kardeşi de vursa ağlıyor savunma yapamıyor) ‘sen ona vurduğun için karşılık verdi, eğer bir şeye zarar verirsen karşılık görürsün ve bu sebeple ağlama hakkın yok’ diyorum.
Küçük olan maşallah zaten cevval bir çocuk bir ama, 3 yaşındaki oğlumun dışarıdakilere tepki veremeyip gelip evde kendisine güç olarak denk olmayanı seçmesi canımı sıkıyor doğal olarak.
Çünkü bunu ilke edinip, büyük balık küçük balığı yutar misali bir karaktere dönüşmesini istemiyorum.

Velhasıl, belki çocuğumda 20 30 40 kez gözlemlemesem, orası burası tırnak izleriyle dolu olmasa, sizin gibi düşünebilirdim ama, şuan savunma sanatı gibi yöntemler için küçük olduğundan; çığlık ve tepki vermesini bir anne olarak yeğelerim.
Bakın yeğelerim diyorum, eşyalara bile vurmasına izin vermiyorum o ayrı.
Ama vicdanım bu babanınki gibi uyar, yapıyorsa bağır ve hala yapıyorsa karşılık ver şeklinde konuşuyor.

Küçük olanlar fena oluyor, benimkiler arası 14 ay.
Resmen abisine girişiyor, canı sıkılınca saçımı başını çekiyor diyeyim.
E abisi de dışarıda göstermediği tepkiyi evde kardeşine sinsice yaklaşıp gösteriyor dolayısıyla bit kadar bebekler hep kavga dövüş içinde.
Artık kim başlatıyorsa, onun karşısındayım o kadar.

Kendini savunmak illa siddetle olacak degil ki. Vurmayi ogretmenize gerek yok ama elinden oyuncagi alindiginda aglayatak annesine kosmak yerine kendini savunmayi ogretmelisiniz. Ben 1 yasinda ki kizima ciglik atmayi ogrettim. Parkta birisi topunu almak istedi gecen gun oyle bi ciglik atti ki cocuk kacti. Birisi istemedigi bisey yaptifinda tiz bir ciglik atiyor.
Yanlis anlamayin ama aglama sinir cigligi degil. Baya gayet sakin son ses ciglik atiyor.
Ha ciglik ise yaramazsada ittiriyor karsi tarafi yada bana bakiyor nolacak simdi diye.

aslında çok hareketli gayet kendini ifade eden bir çocuktur. Çenesiyle adamı döver cinsten :)Bu zarar veren çocuk hem yaşça büyük hemde bedenen büyük iri bir çocuk ..Yani öle pasif saf salak bir çocuğum yok aksine çok bilmiştir. Ama hiç şiddet eğiliminde olmadı. Yani hatta bir dönem bu çocukla çok vakit geçiriyordu o dönem vurmayı falan öğrenmişti ama bunu savunma amaçlı değil ufacık bir şeyde yapmaya başlamıştı araya mesafe koydum hatta belki güleceksin bunu çocuk piskiyatriye danıştım tabiki diğer çocuğu konu etmedim çünkü başkaların çocuğunu suçlayamam sadece vurmayla işlerini çözmek istediğini söylemiştim o zaman henüz 30 aylıktı . Oda tutumumu çok beğenmişti siz bu şekilde davranın unutur o dönemseldir demişti. Öylede oldu. Vurduğunda oğlum ben sana hiç vuruyormuyum birşeyi istemiyorsan istemiyorum ve ya istiyorum de şeklinde anlattım. Hatta hiç bir çocuğu iterek oyuncağını alma dedim bunu da yapıyordu. Eğer oyuncak seninse benim oyuncağım veriri misin de al dedim .Eğerki oyuncak onunsa oynayabilir miyim diye izin iste. yani bunun neresi pasif bir çocuk yetiştirmek .Oğlumda ilginç bir okadar hoş bir özellik var benim söylediğim herşey aklına yer ediniyor ve asla aksini yapmıyor.Ben ona sana vurana kendini savunmak için sende vur dersem bunu gerçekten uygular ve normal birşey gibi görmeye başlar .Hatta neden vurdun dediğimde ama sen öğretmiştin diye bunu yüzüme vurur :) Şuan belkide daha çok küçük iyi kötüyü ayıramıyor bunun için biraz daha büyümesi gerekli diye düşünüyorum. Bir kitapta okumuştum hiç bir zaman çocuklarınıza yalan söyleme demeyin doğru söyle diyinki yalanın beyninde yeri olması hep bu mantıkta ilerliyorum kötüyü elbette öğrenecek ben iyiyi öğreteyimki kötülerin dünyasında kötülüklere iyilikle karşılık versin..

beni yanlış anlamanızı istemiyorum tabiki bu siizn fikriniz ama ben bu durumda şu tutumu sergilerdim ben çocuğuma oyuncağını elinden alındığında çığlık at yerine eğerki arkadaşınla beraber oynuyorsan topunu paylaşmalısın ki beraber oynamalısınız.Ama birlikte oynamak istemiyorsan topunu alarak ordan uzaklaş kimseye zarar vermemlisin..

savunma sporları konusunda hem fikiriz arkadaşlar bende istiyorum. Bilmem dikkatinizi çekiyormu savunma sporlarıyla ilgilenen insanlr genelde naif insnalar oluyorlar ve bunu insanlara zarar vermek amaçlı yapımıyorlar gerekli zamanda kullanıyorlar hatta bunu çoğu zaman ifade etmezler. Zamanında babasıda ilgilenmiş. Aksine çok naif bir insandır.Hep hayata olumlu bakar ..

Sana vurana sen de bir tane patlat demiyorum çocuğuma. Ama öyle biri sana vururken, sen güzel güzel konuşmaya çalış da demiyorum. Hayatın gerçekleri düşünülünce, çok da akıllıca bir yöntem gelmiyor bana bu. Sana vuran olursa, sen onun canını yakma, vurma ama kendini korumalısın, kimse sana vuramaz. Sana vuranın elini tutabilirsin, uzağa koşabilirsin, büyüklerinden yardım isteyebilirsin, sana vurana durması için bağırabilirsin diyorum. Birkaç seneye ben de savunma sporlarına yönlendirmek istiyorum kızımı. Şuan vuran da dayak yiyen de çocuk. O yüzden şiddet göstermesini istemiyorum ama ileride çok lazım olacak. Zira ortalık ağzını burnunu düz etmelik erkek müsveddesi dolu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…