Şiddet yanlısı çocuk yetiştirmek doğru mu

Ben erkek evladim olsa kimseye "haksiz" yere vurmamasini soylerdim. Savunma sanatlarini ogrenmesini de ekstra isterdim. Tabi hakli yere de vurmasin bunu bildirsin gerekli kisilere. Bir ogretmen olarak tavrim bu. Ayrica sadece erkek cocugum icin degil kiz cocumda ogrensin kendini savunmayi hatta ozellikle ogrensin

Açılın şiddet görmediği halde çatır çatır kendini savunan (ama sadece yetişkinlere karşı) çocuğun anası geldi. Benim dört yaş bebesi çocuklara vurmaz, zarar vermez. Biri oyuncağını alınca bana gelir alayım diye. Silah tabanca ne işe yarıyor bilmiyor zaten. Geçen oyuncak dükkanında tabancayı elime alıp bu ne oğlum diye sordum mikser dedi ajsjsjsj.

Gel gelelim sana tokat atana sen gül ver demiyorum, demeyeceğim. Geçen gün parkta oyuncağını alıp avaz avaz bağıran çocuktan ürküp yanıma geldi "oyuncak senin oyuncağın. Sana ait. Paylaşmak istemiyorsan alabilirsin" dedim. Epey direndi benim almamı söyledi. Sonra ben kıpırdamayınca gidip oyuncağına yapıştı, çocuğun gözünün içine bakarak öylece bekledi. Çocuk bağırıyor oğlum bırakmıyor. En sonunda çocuk ağlamaktan helak olunca anası geldi aldı çocuğu. Öylece izledim, artık biliyor kendine ait olanı zorbalara vermemesi gerektiğini ahsjsjjs. Vurdu mu? Hayır? Şiddetle mi çözdü? Hayır. Ama çözdü. Aynı anası ben de böyle psikoloji bozarak hakkımı savunurdum çocukken.

Daha önce de bu forumda anlattım, örnek teşkil etsin diye yine anlatayım. Ben benden üç yaş büyük çocuklarla aynı sınıftaydım. Erken başladım ve sınıf atladım. Yaşım 7 arkadaşlar da 10 yaşında. Haliyle minik kalıyorum yanlarında. Hani ailem döv dese bile dövemezdim zaten. Her sınıfın bir zorbası vardır, bizde de vardı. Sürekli beni köşeye sıkıştırır, tehdit ederdi. Bazen de zarar verirdi. Bir dayandım iki dayandım. Sonra dedim böyle olmaz. Bir gün yine beni sıkıştırdı köşeye. Ben de "hadi erkeksen vur vursana korkak" diye kışkırttım. Mideme bir yumruk attı. Allahın sümsüğü eli de pek hafif. Ben de numaradan yığıldım yere. Kolonya getirdiler yüzüme su vurdular. Ağlayan çocuklar vs. Cıks kılımı kıpırdatmadım. Öğretmen geldi durumu anlattılar ben hala yatıyorum. Çocuğa çat diye vurdu öğretmen. Orada biraz gülmüş olabilirim. Sonra müdür geldi aileler arandı. Ben hafiften ayılmaya başladım. Çocuk disipline gitti. Net hatırlamıyorum ama uzaklaştırma almıştı sanırım. Ben de eve dinlenmeye gönderildim. O günden sonra bir daha kimse bana zarar vermedi.

Yani şiddet göstermeden de kendini savunmayı öğreniyor insan. Kimseye vurma kimseye zarar verme değil, durduk yere kimseye şiddet gösterme kimsenin canını yakma. Ancak biri sana zarar veriyorsa engel ol. Elini tut, uzaklaş. Durmuyorsa mutlaka kendini koru diyorum ben. Şiddeti öğretmiyorum aklını kullan yolunu bul diyorum. Açık uçlu nasihatler bazı durumlarda keskin kurallardan daha çok işe yarıyor. Zekayı çalıştırıyor ahshjs. Doğrusu yanlışı tartışılır benim hayatımda işe yaradı.
Tüm bunları gerçekten 7 yasindayken mi yaptiniz 😲
Şimdi düşünüyorum da ben 7 yaşındayken nasıldim diye. Cidden hayirlayamadim.
Ama 7.5 yaşında bir kızım var. Sonuçta benden bir nesil önde ve bugünün şartlarına göre yetişen bi çocuk ama o da yapmazdı yani bu hareketi.
Valla sizi takdir ettim bu cin fikrinizden dolayı.

Asla sana vurana sen de vur demem. Biri sana vurursa elini tut sana vurmasını engelle ve bana vuramazsın de diyorum. Vurmaya devam ederse öğretmenini çağır diyorum. Ülkenin halini düşününce de ilerde kendini savunabileceği bir spora gönderirim diye düşünüyorum.

Konunu okuyunca aklıma geçen akşam şahit olduğum bir olay geldi..
Küçük çocuk babasına sınıf arkadaşının ona vurduğundan bahsediyordu..
Babasının çocuğa nasihati :" 1.VURURSA ÖĞRETMENİNE GİT 2.VURURSA YİNE ÖĞRETMENİNE GİT 3. VURURSAAA SENDE YAPIŞŞŞTIRR OĞLUM..
ÖĞRETMENİN BİRSEY DERSE" BEN SİZE SOYLEDİM AMA BENİ TAKMADİNİZ"de
Dedi..
Şimdi bu ebeveyn şiddete karşı mi ?
Değil mi ?
Sorununu böyle çözmeyi öğretiyor.
Güler misin ağlar mısın...
😂😂😂😂😂

Merhabalar.Oğluşum temmuz 2016 kı.Ailecek çok sakin yapıda insanlarız kolay kolay sesimiz yükselmez evde gayet huzurlu bir ailemiz vardır. Çocuğumuza herzaman. İyiyi güzeli doğruyu öğretmek istiyoruz .Mesela bir arkadaşına vurduğunda asla vurmaması gerektiğini söylüyorum o senin arkadaşın onun canını açıtabilirsin vurmak yerine istediğin veya istemediğin şeyleri konuşarak söyleyebilirsin diyorum . Yaşı küçük olabilir ama ben onunla doğduğu günden beri hep konuşarak iletişim kurmayı tercih ettim asla kandırmam herşeyi güzelce anlatırım . Mesela ona aala silah almam ve ailahlı şeyler izletmem ve silahın ne kadar kötü birşey olduğunu anlatırım. Az çok nasıl yetiştirdiğimiz hakkında bilgi vererek gelelim asıl konumuza.. Bugun oğlum dışarıda çocuklarla oynuyordu Oğlumdan bir yaş büyük çocuklar var sürekli oğluma zarar veriyorlar itip kakıyor , düşürüyor oyuncaklarını alıyor vs . Baya şiddet yanlısı çouklar . Her ne kadar annesi uyarsada bu çocuğun huyu diyelim ama ciddi birşekilde herseferinde aynı şeyi yapıyor. Oğlumda ağlayarak gelip bana söylüyor. Diğer kadınlar aa ne kadar hassas vurmayı kendini savunmasını öğretmiyor musun çok ezilir pasif bir çocuk olur vs ısrarla çocuğumu vurmayı öğretmemi söylediler İnanın çok tuhafıma gitti . Okulda çok ezilir sürekli dayak yer falan dediler. Sen ne kadar iyi yetiştirirsen yetiştir hayat kötü hep esilecek falan dediler.Olsun dedim okadar kötü insanların şiddetle yetişmiş çocukların içinde bir kaçtane böyle çocuklar olsunki tüm dünya kötülerin eline kalmasın iyiyi doğruyu gösteren birileride olsun . İnsan sevgisiyle yetişsin kimseye zarar vermesin dedim . İyice üstelediler . Neyse eve geldim . Ama şuan düşündüm acaba ben mi yanlış düşünüyorum bu kadar insanlar böyle düşünürken ben mi çocuğumu köreltiyorum .Bu dünya böyle acımasız ve arsız bir çocuğu mu hakediyor! Benim ailem bana asla sana bir çocuk vurursa sende vur demedi ama hiç bir zamanda kendimi ezdirmedim. Aksine çok güçlü bir insanım kendi ayakları üzerinde durabilen konuşmalarımla hakkımı savunabilen biriyim sizce kim haklı sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz ?

Bende sizin gibiyim ama çok pişmanım. öğretmenimiz bile bana " bende senin gibiydim çok pişmanım sana vurana sende vur" diyorum artık dedi. keşke öyle buyutseydim dedi. çocuklarımızı görgülü kibar ılımlı yapalim derken bu kadar arsiz ve şiddet yanlısi çocukların yanında ezdiriyoruz malesef. parklarda önüne geçerler benim kızım kibarca sira var ama burada der o kadar. tabi diğer çocuklar dinlemez. aslında doğru olanı yapiyo kızım ama başka aileler çocuk değil adeta haydut yetistirdikleri için bizim çocuklarımız eziliyor malesef

Benimde 1.5 yasinda oglum var bazen cevreden oyuncak silah getiriyor tanidiklar vermiyorum bende hic hos degil bir cocugun elinde oyuncak da olsa..siz aslinda dogrusunu yapiyorsunuz bu sekilde sakin naif bir evlat yetistirmeye calismakla tabiki siddet yanlisi olmasin ama kendini savunmayi bilsin ben zamani gelince savunma sanatlarina yonlendirmek istiyorum hem spor hem kendini savunmayi ogrensin buyuyunce kotuleri dovebilir tabi:))))

Tam olarak oğlum bu şekilde karşıdakinin canı acır diye tekvando ya gitmeyi bile reddetmişti ve evet okulda biraz ezildikleri doğrudur malesef erkek çocuklarında üstünlük daha iyi dövüşebilenin oğlum dövülmeyi bilmediğimizin diğer çocukların içine almadığını söyledi ve bu sene birinci sınıf bitiyor ama oğlum değişti vurmayı öğrendi ne olsa hemen vurarak tepki veriyor bana dahi ! Ve sonra şaka yaptığını söylüyor çocuk yüreği ikilemde kalmış durumda.ama kendini savunmayı da öğrendi bu şekilde ben biliyorum ki çocuğumun mayası düzgün onu ben eğittim biz istesek de istemesek de onlar çevreden arkadaştan etkilenecekler hep doğruyu anlatmak boynumuzun borcu ben ölene kadar da böyle olacak gelecekte ne iş yapacağını bilmem ama nazik naif kadınlara insanlara ve doğaya bütün canlılara saygılı eşini sevecek bir erkek olacağından Emin’im

Bazi cocuklarin icinde var evet ama melesef ki cocugunu "kendini ezdirmesin" mantigiyla yirtici yetistiren aileler var hem de cok.. bizim sitede bir kiz var mesela 5 yasinda gecen sene Kendinden 2 yas kucuk kizima siddet uyguluyor. Ki kizim o zaman vurma ne bilmiyordu bile. Baska cocuklara agzina tükürürüm dedigini duyuyorum. Neymis babasinin biricik kiziymis :) simdi bu cocuk okulda cok cocugu dovecek onlara akran zorbaligi yapacak. Benim sinifimda da vardi cocuk resmen canini alacak gibi dovuyordu. Ailesiyle cok net konuşmuştum baktim düzelmiyor sonra o cocuk duzeldi. Annesine soz vermis. Demekki konusunca anlatinca duzeliyor.

Bende sizin gibiyim ama çok pişmanım. öğretmenimiz bile bana " bende senin gibiydim çok pişmanım sana vurana sende vur" diyorum artık dedi. keşke öyle buyutseydim dedi. çocuklarımızı görgülü kibar ılımlı yapalim derken bu kadar arsiz ve şiddet yanlısi çocukların yanında ezdiriyoruz malesef. parklarda önüne geçerler benim kızım kibarca sira var ama burada der o kadar. tabi diğer çocuklar dinlemez. aslında doğru olanı yapiyo kızım ama başka aileler çocuk değil adeta haydut yetistirdikleri için bizim çocuklarımız eziliyor malesef
Biz doğrulardan şaşamayalaım bütün çocuklar arsız olursa bu ülke nasıl olur o arsızlar yarın büyüyecek saygısız agraaif bencil insanlar olacaklar

Tabi ki yöntemim sen de ona vur şeklinde olmuyor, ‘git al oyuncağını elinden, o senin hakkın ve hakkını koru verme eşyanı’ diyorum, sonuç olarak vuruyor minik olan, itiş kakış yaşanıyor.
Ve buna büyüğüm ağlıyor vurdu diye(kardeşi de vursa ağlıyor savunma yapamıyor) ‘sen ona vurduğun için karşılık verdi, eğer bir şeye zarar verirsen karşılık görürsün ve bu sebeple ağlama hakkın yok’ diyorum.
Küçük olan maşallah zaten cevval bir çocuk bir ama, 3 yaşındaki oğlumun dışarıdakilere tepki veremeyip gelip evde kendisine güç olarak denk olmayanı seçmesi canımı sıkıyor doğal olarak.
Çünkü bunu ilke edinip, büyük balık küçük balığı yutar misali bir karaktere dönüşmesini istemiyorum.

Velhasıl, belki çocuğumda 20 30 40 kez gözlemlemesem, orası burası tırnak izleriyle dolu olmasa, sizin gibi düşünebilirdim ama, şuan savunma sanatı gibi yöntemler için küçük olduğundan; çığlık ve tepki vermesini bir anne olarak yeğelerim.
Bakın yeğelerim diyorum, eşyalara bile vurmasına izin vermiyorum o ayrı.
Ama vicdanım bu babanınki gibi uyar, yapıyorsa bağır ve hala yapıyorsa karşılık ver şeklinde konuşuyor.

Anlıyorum bu sizin bulduğunuz yöntem..
Fikrimi sorduğunuz için yanıtladim..
Benim yontemim babanın kullandığı yöntem olamaz mesela..
Hepimizin görüşü ayrıdır.
Saygı duyarım..

beni yanlış anlamanızı istemiyorum tabiki bu siizn fikriniz ama ben bu durumda şu tutumu sergilerdim ben çocuğuma oyuncağını elinden alındığında çığlık at yerine eğerki arkadaşınla beraber oynuyorsan topunu paylaşmalısın ki beraber oynamalısınız.Ama birlikte oynamak istemiyorsan topunu alarak ordan uzaklaş kimseye zarar vermemlisin..
Paylasmak zorunda degil cocugum esyasini. Zaten konu alip uzaklasmak degil zorbalik karsisinda tepki. Elinden zorla almaya calisinca verdigi tepki. Kimseye zarar verme tepkisi cok utopik. Farz etki cocuk topu aldi kacacak. Arkadaki kovaladi dusurdu sikistirdi vs ne yapacak. Kendisini savunmasi lazim.

İşte anahtar kelime bu siz arkadaşsınız. Benim oğlumda vuran taraf olsaydı arkadaşına vurmamalısın derdim onun canı acıdı oda sana vursa üzülmezmisin derdim. Senin elin yokmu oğlum sende ona vur demek yerine vurn cocugu uyarmayı tercih ediyorum.
Şimdi küçükler uyarabiliyorsunuz, yarın öbür gün okula başladığında sizin vurani uyarmaya fırsatıniz bile olamayacak..
Öğretmen uyarana kadar da, malesef dayağı yiyen çoktan yemis olacak..
Ben de hayatımda hiç kavga etmedim, kimse ne bana el kaldırdı, ne ben kimseye..
Ama malesef çocuğum dayak yiyip gelsin, çözümü otoriteden beklesin istemem.
Benim oğlum birşey isterken, su verebilir misin anne lütfen diye konuşan, teşekkür eden, özür dilemeyi bilen bir çocuk.
Daha 3 yaşında değil.
Ama öyle bir ince çizgi de yetiştirmek lazım ki, ona vurani da öğretmene şikayet etmek yerine çözümü kendisi bulsun isterim..
Dünya toz pembe değil, gerçek hayatı da göz ardı edemeyiz malesef..
Bence en güzeli karşıdaki kişiye göre davranmayı öğretmek..
Yoksa çok yipranir, çocuk da aile de..

bu işler çok karışık.dozunu ayarlamak çok önemli.
maalesef çocuğunun huyunu bildiği halde futursuzca ortalığa salıveren insanlar yuzunden bu durum ortaya çıkıyor.bu udurmla ehehehe benim çocuğun kendini koruyor ya rahatım böbürüdü cabası. ne beklenır kı boylesının çocuğundan.hiç haberi yok butun çocuklara vuruduğundan zarar verdiğinden.uyaran anneler babalarda var.kademe kademe ilk önce uyar,sonra kız,sonra öğretmen,sonra sende vur kızım oluyor.

Şimdi küçükler uyarabiliyorsunuz, yarın öbür gün okula başladığında sizin vurani uyarmaya fırsatıniz bile olamayacak..
Öğretmen uyarana kadar da, malesef dayağı yiyen çoktan yemis olacak..
Ben de hayatımda hiç kavga etmedim, kimse ne bana el kaldırdı, ne ben kimseye..
Ama malesef çocuğum dayak yiyip gelsin, çözümü otoriteden beklesin istemem.
Benim oğlum birşey isterken, su verebilir misin anne lütfen diye konuşan, teşekkür eden, özür dilemeyi bilen bir çocuk.
Daha 3 yaşında değil.
Ama öyle bir ince çizgi de yetiştirmek lazım ki, ona vurani da öğretmene şikayet etmek yerine çözümü kendisi bulsun isterim..
Dünya toz pembe değil, gerçek hayatı da göz ardı edemeyiz malesef..
Bence en güzeli karşıdaki kişiye göre davranmayı öğretmek..
Yoksa çok yipranir, çocuk da aile de..
kesınlıkle aynı benım kızımda oyle.her gün okuldan şikayetle gelıyor.evdeyken bakması kolaymış

Tüm bunları gerçekten 7 yasindayken mi yaptiniz 😲
Şimdi düşünüyorum da ben 7 yaşındayken nasıldim diye. Cidden hayirlayamadim.
Ama 7.5 yaşında bir kızım var. Sonuçta benden bir nesil önde ve bugünün şartlarına göre yetişen bi çocuk ama o da yapmazdı yani bu hareketi.
Valla sizi takdir ettim bu cin fikrinizden dolayı.

Valla şöyle düşündüm doğru mu hatırlıyorum diye ama sekiz yaşın sonunda ilkokul bitti benim zaten. Dinozor olduğum için benim dönemde daha çıkmamıştı sekiz yıllık zorunlu eğitim. Bu olay da mezun olmadan bir sene önce olmuştu yabi evet yedi yaşındaydım.

Çocukken beynim daha sağlammış demek ki. Çözüm üretiyormuşum. Sonradan zeka falan kalmadı.

Okula gidene kadar ben de sizin gibi yetiştirdim. Şimdi öyle düşünmüyorum. Çocuklar aşırı acımasız ve zorbalar. Kibar çocukları daha çok hedef alıyorlar. Çok üzücü ama mücadeleyi öğretmek lazım yoksa hakikaten çok eziyorlar.
Benimki şu an anaokulunda ve gayet güvenli bir ortamda. Ama seneye 1.sınıfa başlayacak. Bakalım neler olacak?çok korkuyorum. Sırf bu yüzden devlete vermedim ki, kolejde bir terslik yaşarsam ortalığı daha kolay yıkabilmek İçin.

Malesef ki dünyanın gerceği bu. Ince düşünceli insanlar üzülmeye mahkum. Benim kızım da öyle koca insanların düsünmediği kadar ince hassas düşünür ve ben de hep derim ki Allah iyi insanlar cıkarsın karsısına yoksa cok üzülecek ömrü boyunca 😔 sokakta oynarken falan hiç birbirlerine şiddet uyguladıklarına şahit olmadım ama bazen kötü seyler söyleyebiliyorlar önceden hemen gelip şikayet ederdi ben de sürekli kendin konuş rahatsız oldugunu söyle diye uyardım benimle böyle konuşamazsın de dedim simdi sikayet etmiyor pek ama onlar kadar sert de konusmuyor. Bu iyi bisey mi kötü bisey mi bilmiyorum. Bana göre doğrusu bu ama toplumda ezilecek diye de korkuyorum cünkü toplum malesef kabalık ve cirkeflikten anlıyor bi tek

Son düzenleme:
Çocuğum yok, o yüzden yapacağım yorum size bekara koca boşamak gibi gelebilir. Yetiştirme tarzınız kötü değil, çocuğunuz için en iyinin ne olduğunu tabi ki siz bilirsiniz. Ama çocuğa biri sana vurmaya kalkarsa izin verme demek çocuğu şiddete alıştırarak yetiştirmek demek değil bence. Durduk yere başka çocukları itip kakmasını tembihlemeyin elbette ama bir çocuk onu çekiştirdiğinde, zarar verdiğinde kendini korumayı bilsin.

Tabiki de şiddeti değil ama kendini ve haklarını koruması gerektiğini de ogretmek lazım..

Merhabalar.Oğluşum temmuz 2016 kı.Ailecek çok sakin yapıda insanlarız kolay kolay sesimiz yükselmez evde gayet huzurlu bir ailemiz vardır. Çocuğumuza herzaman. İyiyi güzeli doğruyu öğretmek istiyoruz .Mesela bir arkadaşına vurduğunda asla vurmaması gerektiğini söylüyorum o senin arkadaşın onun canını açıtabilirsin vurmak yerine istediğin veya istemediğin şeyleri konuşarak söyleyebilirsin diyorum . Yaşı küçük olabilir ama ben onunla doğduğu günden beri hep konuşarak iletişim kurmayı tercih ettim asla kandırmam herşeyi güzelce anlatırım . Mesela ona aala silah almam ve ailahlı şeyler izletmem ve silahın ne kadar kötü birşey olduğunu anlatırım. Az çok nasıl yetiştirdiğimiz hakkında bilgi vererek gelelim asıl konumuza.. Bugun oğlum dışarıda çocuklarla oynuyordu Oğlumdan bir yaş büyük çocuklar var sürekli oğluma zarar veriyorlar itip kakıyor , düşürüyor oyuncaklarını alıyor vs . Baya şiddet yanlısı çouklar . Her ne kadar annesi uyarsada bu çocuğun huyu diyelim ama ciddi birşekilde herseferinde aynı şeyi yapıyor. Oğlumda ağlayarak gelip bana söylüyor. Diğer kadınlar aa ne kadar hassas vurmayı kendini savunmasını öğretmiyor musun çok ezilir pasif bir çocuk olur vs ısrarla çocuğumu vurmayı öğretmemi söylediler İnanın çok tuhafıma gitti . Okulda çok ezilir sürekli dayak yer falan dediler. Sen ne kadar iyi yetiştirirsen yetiştir hayat kötü hep esilecek falan dediler.Olsun dedim okadar kötü insanların şiddetle yetişmiş çocukların içinde bir kaçtane böyle çocuklar olsunki tüm dünya kötülerin eline kalmasın iyiyi doğruyu gösteren birileride olsun . İnsan sevgisiyle yetişsin kimseye zarar vermesin dedim . İyice üstelediler . Neyse eve geldim . Ama şuan düşündüm acaba ben mi yanlış düşünüyorum bu kadar insanlar böyle düşünürken ben mi çocuğumu köreltiyorum .Bu dünya böyle acımasız ve arsız bir çocuğu mu hakediyor! Benim ailem bana asla sana bir çocuk vurursa sende vur demedi ama hiç bir zamanda kendimi ezdirmedim. Aksine çok güçlü bir insanım kendi ayakları üzerinde durabilen konuşmalarımla hakkımı savunabilen biriyim sizce kim haklı sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz ?

Şiddet değil ama kendini korumayı öğretmelisiniz bence. Çünkü bazı aileler çocukları o kadar sorumsuz ve şiddet yanlısı yetiştiriyorki çocuklar resmen daha 4-5 yaşında zorba kesiliyor diğerlerinin başına. O yüzden kendisine zarar verildiğinde nasıl koruyacağını, gerekirse karşıdaki çocuğu caydırmak için ne yapması gerektiğini öğretmelisiniz. Yoksa çok yıpranrsız. Çünkü çocukları biraz izler ve gözlemlerseniz bazen yetişkinlerden çok daha acımasız olduklarını görürsünüz :)

X