Sey_ren'in Mutfağı

günaydın şey ren sayfanı takip ediyrum uzun zamandır
adanalısın ve bende adanalı olmasamda adanada yaşıyorum :KK16::KK16:
Bu sene kışlık dolmalık biber patlıcan kabak yemeklik patlıcan kabak bamya
kurutmak istiyorum.
annemlerin nasıl yaptıklasrını biliyorum ama adananın nemi beni korkuıtuyor ya
kurutamazsam çürütürsem diye
banada fikir verirmisin nasıl kututmam gerektiği konusunda :KK16:

Hacamat yazısını okuyunca ilgimi çekti.Ablam da başağrısı için yaptırmıştı da.Kim yapıyor bu işi?

Adana da annem eş dosta öyle yapıyor ama bu işin ehli kimseler var artık canım.Ama tavsiyem bunu bilip de uzun senelerdir yapanalra artık onlar kurdu olmuş.Yeniler biraz bu işi para için yapıyorlar.Seansı 100 tl den başlıyormuş:KK53:

günaydın şey ren sayfanı takip ediyrum uzun zamandır
adanalısın ve bende adanalı olmasamda adanada yaşıyorum :KK16::KK16:
Bu sene kışlık dolmalık biber patlıcan kabak yemeklik patlıcan kabak bamya
kurutmak istiyorum.
annemlerin nasıl yaptıklasrını biliyorum ama adananın nemi beni korkuıtuyor ya
kurutamazsam çürütürsem diye
banada fikir verirmisin nasıl kututmam gerektiği konusunda :KK16:

Selam canım.Takibin için teşekkürler her daim beklerim inşallah.
Adana'da yaşaman bile hemşehrim olmana yeter canım.:KK1:
Kabak şu sıralar kurutmak için uygun zaman değil canım.Eylül gibi (bulabilirsen)yapsan iyi olur mevsim dönümü havalar biraz daha kuru olur.Hazan olduğundan.Şimdi yapacaksan da gölge ama havadar bir yerde yapman lazım.Kabağı kurutmak biraz mesele şu an.
Fakat bunun dışında yine havadar bir yerde direkt güneş ışığı almayan bir ağaç gölgesi yada bir balkonda falan rahatlıkla kurutabilirsin.

*Dolmalık yapacaksan şimdi kabaklarını oyup yıkamadan buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atabilirisn.Yapacağın zaman içini hazırlayıp çıkar.Buzlu buzlu içini doldurup tencerene diz.Tazesini nasıl pişiriyorsan öyle pişir.Lezzetinden birşey kaybetmez.

*Bamyalarını başlarını oval kesip iplere dizip (yıkamadan)balkonda güneş alan yerde de kurutabilirsin.Havalar dönene kadar mümkünse bez torbaya koyup buzdolabında saklayabilirsin.
*Dolmalık patlıcanı iki türlü kurutuyorlar burada.
-Patlıcanlarını oyup içlerini tuz ile ovup ipe dizip yine güneş ışığında kurutabilirsin.
-Ben sıkça ve uzun zamandır patlıcanlarımı oyup 1 fincan zeytinyağı eklenmiş kaynar suda rengi dönene kadar 1-2 takla attırıyorum.Süzgeçe(kevgir)alıp soğuyunca dolap poşetlerine koyup buzluğa atıyorum taze gibi oluyor.

VEYA,

-Yine bu şekilde yapıp iplere diziyorum(yalnız ipe dizdikten hemen sonra asma koparak dökülebilir)bir saat kadar havlu peçete üzerinde bekletip dikkatlice asıyorum.Bunu direkt güneş ışığında bekletebilirsin.Kuruyunca alıp yine bez torbada saklarsın canım..

Bu hafta sonu kısmetse alıp resimleyerek anlatayım.

hv5vg6.jpg

Patlıcan kurutmayı hepimiz biliriz aslında. Ama benim özellikle dolmalık patlıcan kuruturken uyguladığım yöntemi belki daha önce hiç duymadınız.

Ben patlıcanları normal oyduktan sonra su dolu bir kabın içine atıyorum. Bütün patlıcanlar bitince 10 dakika kadar bu suyun içinde bekletip sonra ipe diziyorum. Suya tuz atmıyoruz. Bu şekilde patlıcanlar kururken fazla büzüşmüyor ve içleri beyaz kalıyor. Patlıcanları devamlı güneş alan bir yere değilde günün bir kısmında güneş alan bir yere koyarsanız yanmadan kurutmuş olursunuz. Birde patlıcanları aralıklı dizmeye gayret edin ki, hava alsın, birbirlerine değip çürümesinler.

CAHİDE

kurutulmudomates.jpg

Domates nasıl kurutulur, püf noktaları nelerdir?

• Öncelikle domates kurutmak için yaz aylarının en sıcak olanını tercih etmeniz lazım. Ağustos ve son yıllarda eylül ayının ortalarına kadar olan süre,en uygun zamanlardır.
  • Karadeniz, ve çukurova’da ki bir çok ilde, sebze kurutmak, yoğun nemden dolayı neredeyse imkansızdır. Sebzelerin kuruması geciktikçe küflenip bozulmalar görülür. Bu yüzden, sebze kurutmak için kuru iklim gereklidir.
  • Ankara gibi havası kuru olan yerlerde oturanlar için söyleyeyim: Ankara’dayken çok kolay domates kurutuyordum.
  • Kurutmak için su miktarı az olan domatesleri tercih etmelisiniz. Çok sulu olan köy domatesleri kuruduğunda çok bereketsiz olurlar. Ziraat domatesleri en uygun olanlarıdır.
  • Domatesi ortadan dörde veya büyükse altıya kesin. Bol güneş gören bir yere, bu bir örtü veya ızgara üzeri olabilir, domatesleri dizin. Alttan hava alan bir yere koyarsanız kuruması hızlanacaktır.
  • Üzerine tuz serperseniz,biraz sulanacağı için kuruması gecikecektir ama tuz serpince daha lezzetli olur.
  • Kullanacağınız tuz tercihen kaya tuzu olsun. Ben doğallığından ötürü yemeklere bile işlenmemiş kaya tuzu kullanıyorum.
  • Domates diğer sebzelere göre daha geç kurur.Biraz sabırlı olmanız lazım
    icon_smile.gif

2qi1wfq.jpg

Yemeğini yaptığımız taze kabaklar kurutmaya müsait olmadığı için, özel kurutmalık kabaklar veya kartlaşmış kabaklar kullanmanız gerekir. İrileşmiş, sertleşmiş kabakları soyup bir parmak kalınlığında irice doğrayın. Üzerine saf kaya tuzu serpin. Pamuklu bir bez üzerine serip güneşte kurutmaya bırakın.
Kabak çok çabuk kurur.Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın. Cam bir kavanoza da koyabilirsiniz.
Kuru kabakla ne yapılır?
Kuru kabaktan borani yani bir nevi cacık, veya taze kabakla yapılan oturtma gibi oturtma yapabilirsiniz. İçine kış sebzelerinden de koyarak farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Kuru kabağı kullanmadan evvel mutlaka sıcak suda haşlayın.
Cahide

33dldgk.jpg

Biber kurutmak için;

• Biberleri önce yıkayıp sonra süzgeçte kurumaya bırakınız.
  • Yorgan iğnesine iplik geçiriniz.
  • Biberlerin sap kısmından iğneyi geçiriniz ve rahatça kurumaları için birbirine değmeyecek şekilde ipliğe diziniz.
  • Dolmalık biber kurutmak içinde sap kısmını koparıp içindeki tohumları alınız ve oyulmuş kısmı aşağıya bakacak şekilde ipe diziniz.
  • Balkonda veya bahçede direkt güneş görmeyen bol ışıklı ve havadar bir yerde kurumaya bırakınız.

rf7rr.jpg

İskenderuna gittiğimde canım arkadaşımla poğaça pasta ne bulduysak yaptık ve sizler için resimledim arkadaşlarım.Tarif aynen Cahide Sultanın yaptığı gibi alıntı olarak yayınlıyorum.

Pandispanya malzemeleri

• 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı çekilmiş fındık
  • 2 çay bardağı silme un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım paket vanilya
Kreması için

• 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağına yakın şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Karamelli sos için

• 1. 5 su bardağı su
  • 1 dolu yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • Yarım paket vanilya
Arası için 2 adet muz
Üzeri İçin Çikolata Sos Kullanabilirsiniz.Biz arkadaşımla öyle yaptık.:KK16:

YAPILIŞI

• Yumurta ve şekeri çırpın.
  • Diğer malzemeleride katıp karıştırın.
  • Yağlanıp unlanmış tepsiye hamuru döküp 175 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Keki uygun bir tepsiye alıp yarım su bardağı sütle heryerini ıslatın.
  • Üzerine 2 adet muzu dilimleyip serin.
  • Kremayı pişirin, sıcakken mikserle iki dakika kadar çırpın ve muzların üzerine dökün.Pandispanyanın diğer yarısı ile pastanızın üzerini kapatın.

• Son olarak karamel sosunu hazırlıyoruz.
  • Bunun için;
  • 1 çay bardağı şekeri yine küçük bir tencerede karamelize edin.(İlk etapta şeker ile su buluştuğunda katılaşıyor.Ocağın altını olabildiğince kısıp ara ara karıştırın karamel sosunuz eriyecektir.)
  • Üzerine 1 çay bardağı suyu döküp şeker eriyene kadar kaynatın.
  • Şeker eriyince 1 su bardağı suyun içinde eritiğiniz nişastayı karamelli suya ilave edip kaynayana kadar pişirin.
  • Piştikten sonra vanilya atıp tekrar karıştırın.Soğuduktan sonra pastanın üzerine gezdirin.Biz üzerine çikolata sosta döküp hindistan cevizi serptik siz çikolata sos yapmadan da servis edebilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN
$1.jpg $3.jpg $2.jpg $7.jpg $6.jpg $5.jpg $4.jpg $8.jpg $9.jpg $14.jpg $13.jpg $12.jpg $11.jpg

Ramazanın bereketi o kadar çok ki Rabbim nice ramazanlar görmeyi cümlemize nasip etsin.Amin..

Bir Ramazanı da içim buruk şekilde yolcu ettim.....:KK43:
Son iftar soframızdan bir kaç kare çektim.

Menüde neler yok ki.Konu komşunun verdikleri ile Allah şükrümüzü arttırsın...

-Hurma
-Mercimek Çorbası
-Fırında Köfteli Patates
-Şehriye Pilavı
-Acılı Patlıcan Ezme
-patlıcan Salatası
-Tombik Biber Turşusu
-Rus salatası
...............................

Eklentiler

• $4.jpg
    $4.jpg
    85,9 KB · Görüntüleme: 55
  • $1.jpg
    $1.jpg
    88,3 KB · Görüntüleme: 53
  • $2.jpg
    $2.jpg
    90 KB · Görüntüleme: 56
  • $3.jpg
    $3.jpg
    79,1 KB · Görüntüleme: 58
Malzemeler

• 2 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 5 su bardağı un, çok cıvıksa biraz daha ilave edilebilir.
  • Tuz
İÇ HARCI İÇİN

*Beyaz Peynir

TARİFİ

Hamur malzemelerinin hepsi karıştırılarak ele yapışmayan bir hamur yoğrulur.
*10 dk dinlendikten sonra mandalina büyüklüğünde parçalar alınıp avuç içinde bastırarak açılır ve içine dilediğiniz miktarda peynir koyulup kapatılır.
*Dilerseniz yuvarlak dilerseniz oval yada yarım ay şeklinde kapatın.
*Yağlanmış tepsiye çok aralık olmayacak şekilde dizip üzerine karbonat ile karıştırdığınız 1 kase yoğurttan sürüp susam serpin.
*170 derecelik fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.
*Çayın yanında afiyetle yiyin.:KK56:

Eklentiler

• $1.jpg
    $1.jpg
    60,6 KB · Görüntüleme: 60
  • $3.jpg
    $3.jpg
    64,3 KB · Görüntüleme: 64
  • $11.jpg
    $11.jpg
    61,7 KB · Görüntüleme: 45
İskenderun'da yaptığımız biz tarifimiz daha var.Canım arkadaşımın ellerine sağlık acılı acılı mmmhhh mis gibi olmuştu.Eh banada bu lezzeti resimlemek düştü.:KK56::KK16:

MALZEMELER

*7-8 adet orta boy patates
*500 gr kemiksiz kuzu kuşbaşı et
*3-4 adet domates
*3-4 adet yeşil biber
*Bir baş 8-9 adet sarımsak
*1 adet irice kırmızı soğan
*Tuz,karabiber,pul biber
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
*1 yemek kaşığı salça
*2 su bardağı su

TARİFİ

*Tüm sebzelerimizi güzelce yıkayıp kabuklarını soymamız gerekenleri soyup fırın tepsisine doğrayalım.
*Üzerine eti salça baharat ve sıvı yağı ekleyip ellerimizin lezzetini vere vere karıştıralım:KK1:
*Suyumuzu da ekleyip 200 derecelik fırında 40 dk kadar pişirelim.
*Yanında pirinç pilavı da ne güzel olur :KK56:
*Biz soframıza tek tek tabak indirmedik.En güzeli tepsiden yemekti:KK16:

Eklentiler

• $1.jpg
    $1.jpg
    69,9 KB · Görüntüleme: 49
  • $2.jpg
    $2.jpg
    63 KB · Görüntüleme: 50
  • $3.jpg
    $3.jpg
    71,6 KB · Görüntüleme: 75
  • $4.jpg
    $4.jpg
    67,4 KB · Görüntüleme: 52
  • $5.jpg
    $5.jpg
    65,6 KB · Görüntüleme: 38
  • $6.jpg
    $6.jpg
    70 KB · Görüntüleme: 50
  • $7.jpg
    $7.jpg
    65,9 KB · Görüntüleme: 65
  • $16.jpg
    $16.jpg
    17,1 KB · Görüntüleme: 52
  • $8.jpg
    $8.jpg
    64,5 KB · Görüntüleme: 49
  • $9.jpg
    $9.jpg
    61,2 KB · Görüntüleme: 57
  • $11.jpg
    $11.jpg
    78,1 KB · Görüntüleme: 50
  • $12.jpg
    $12.jpg
    58,8 KB · Görüntüleme: 59
  • $13.jpg
    $13.jpg
    73,6 KB · Görüntüleme: 40
  • $14.jpg
    $14.jpg
    65,8 KB · Görüntüleme: 49
  • $15.jpg
    $15.jpg
    69,4 KB · Görüntüleme: 44
rf8ck.jpg

Bunlarda köyümüzün enfess organik yeşil incirleri.Tadına doyum olmayan bu eşsiz lezzetinm kurusuda reçel için kullanılıyor.Ama ben yeşiline hiç hayır diyemiyorum:nazar:

Eklentiler

• $1.jpg
    $1.jpg
    43,8 KB · Görüntüleme: 71
  • $2.jpg
    $2.jpg
    42,7 KB · Görüntüleme: 47
  • $3.jpg
    $3.jpg
    41,4 KB · Görüntüleme: 60
  • $4.jpg
    $4.jpg
    41,9 KB · Görüntüleme: 47
  • $5.jpg
    $5.jpg
    47,3 KB · Görüntüleme: 46
SOSLU TAVUK DOLMASI TARİFİ
MALZEMELER:

• 1 adet bütün tavuk
  • 3 çorba kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
PİLAV İÇİN

• 1 su bardağı pirinç
  • Yarım fincan zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • Tuz,karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanması:

1. Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağı eklediğimiz tavada soteliyoruz.
  2. İyice yıkanmış pirinçleri tavaya alıp,baharatları ve tuzunu ilave edip 1 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  3. Tavuğumuzu güzelce yıkayıp, içerisine pişirmiş olduğumuz pilavı güzelce doldurup, boyun ve alt kısmını iğne ve iplikle dikiyoruz.
  4. Tavuğu derince bir tencereye oturtup, azıcık çiğ kalacak şekilde haşladıktan sonra, fırın tepsisine alıyoruz.
  5. Salçayı zeytinyağı ile iyice karıştırıp,üzerine ketçap ve yoğurdu ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra, tavuğu her yerine güzelce sürüp,fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet şifa olsun..

NOT.Resimlerimin bir kısmı silinmiş:KK43:
Aşamalı olarak ekleyemedim.Bir dahakine artık
Son resim alıntıdır

Eklentiler

• $1.jpg
    $1.jpg
    42,2 KB · Görüntüleme: 49
  • $2.jpg
    $2.jpg
    51,5 KB · Görüntüleme: 55
  • $3.jpg
    $3.jpg
    40,3 KB · Görüntüleme: 53
Yoğurt kaymaklı nasıl olur demeyin.Denemeniz lazım.Hem kaymağı değerlendiriyor hemde gerçekten lezzetli vede besleyici bir çorba içmiş oluyorsunuz.
Kızım ilk gördüğünde hımm:KK20:güzel olmaz yapma annecim deyip burun kıvırmıştı ama şimdi anne kaymak daha birikmedi mi diye soruyor:KK1::KK1:

Gelelim Malzeme ve tarifimize

MALZEMELER

*1 kase yoğurt kaymağı
*1 su bardağı arpa şehriye
*3 adet bursa domatesi
*1,5 litre su
*Salça,kuru nane,tuz
*Sıvı yağ

TARİFİ

*Mutfak robotunda domates ve yoğurdun kaymağını iyice karışıp püre olana kadar çekin.
*Tencereye sıvı yağ salça ve kuru naneyi koyup çok az kavurun.
*Kavrulan karışıma domates ve yoğurdu ekleyip domatesler pişince kaynar suyu da ilave edip,içine şehriyeyi dökün.
*Çorbamız pişene kadar tuz eklemiyoruz.Şehriyeler piştikten sonra tuzu ekleyip dinlenen çorbamızı servis edebiliriz.
Afiyet şifa olsun.

Eklentiler

• $1.jpg
    $1.jpg
    48,3 KB · Görüntüleme: 66
  • $2.jpg
    $2.jpg
    48,6 KB · Görüntüleme: 62
  • $12.jpg
    $12.jpg
    36,7 KB · Görüntüleme: 70
  • $4.jpg
    $4.jpg
    10,4 KB · Görüntüleme: 145
Yemyeşil ormanlığa bayıldım.Hele sisi çöktüğünde doğa daha bir gizemli oldu.Şehitlerimize bir Fatiha okumayı unutmayalım dostlar.Burada 2 şehit yatarmış.Ve kimlerden neereden olduğu bilinmezmiş.Rabbim bizlere de şehitlik mertebesi nasip etsin.
Orada arada 2 kare var onlarda kızım ve oğlum:nazar::nazar:

Ve gökyüzünün gece görüntüsü ayrı güzeldi.
Biz orada iken böğürtlenler olmamıştı şimdi simsiyah olmuşlardır..

Eklentiler

• $0.jpg
    $0.jpg
    71 KB · Görüntüleme: 44
  • $1.jpg
    $1.jpg
    16 KB · Görüntüleme: 62
  • $2.jpg
    $2.jpg
    15,5 KB · Görüntüleme: 47
  • $3.jpg
    $3.jpg
    51,8 KB · Görüntüleme: 72
  • $4.jpg
    $4.jpg
    113,6 KB · Görüntüleme: 55
  • $5.jpg
    $5.jpg
    123,1 KB · Görüntüleme: 39
  • $6.jpg
    $6.jpg
    106,1 KB · Görüntüleme: 60
  • $7.jpg
    $7.jpg
    59 KB · Görüntüleme: 56
  • $8.jpg
    $8.jpg
    103,2 KB · Görüntüleme: 49
  • $9.jpg
    $9.jpg
    109,5 KB · Görüntüleme: 48
  • $11.jpg
    $11.jpg
    106 KB · Görüntüleme: 40
  • $12.jpg
    $12.jpg
    127,9 KB · Görüntüleme: 51
  • $13.jpg
    $13.jpg
    83,2 KB · Görüntüleme: 45
  • $14.jpg
    $14.jpg
    116,8 KB · Görüntüleme: 51
  • $15.jpg
    $15.jpg
    104 KB · Görüntüleme: 42
  • $16.jpg
    $16.jpg
    103 KB · Görüntüleme: 52
  • $17.jpg
    $17.jpg
    83,9 KB · Görüntüleme: 55
  • $18.jpg
    $18.jpg
    103,2 KB · Görüntüleme: 37
  • $21.jpg
    $21.jpg
    92,8 KB · Görüntüleme: 49
  • $22.jpg
    $22.jpg
    91,9 KB · Görüntüleme: 48
  • $23.jpg
    $23.jpg
    90,5 KB · Görüntüleme: 38
rf8ck.jpg

Bunlarda köyümüzün enfess organik yeşil incirleri.Tadına doyum olmayan bu eşsiz lezzetinm kurusuda reçel için kullanılıyor.Ama ben yeşiline hiç hayır diyemiyorum:nazar:

Nefis görünüyorlar herşey mükemmel canım incir görünce söylemeden geçemedim ama bizimde bahçemizde yeşil incirlerimiz mevcut çokta fazla veriyor topladıkça topluyoruz:KK76:

Adana da annem eş dosta öyle yapıyor ama bu işin ehli kimseler var artık canım.Ama tavsiyem bunu bilip de uzun senelerdir yapanalra artık onlar kurdu olmuş.Yeniler biraz bu işi para için yapıyorlar.Seansı 100 tl den başlıyormuş:KK53:

Ablam başağrısı için yaptırdı ama bir fayda bulamadı maalesef:KK43:Burada bir seansı 50-60 lira.Fayda bulanlar muhakkak vardır ama biz bulamadık:KK43:

Seyren bayramda gezinilmiş anlaşılan:)Arkadaşın da sana çok iyi bakmış.Eklediklerinin hepsi harika.Karamelli pasta çok lezzetli görünüyor.Nehir de eklemiş böyle bir tarif.İkisine de bayıldım.Elinize sağlık.:KK16:

X