Sey_ren'in Mutfağı

Malzemeler

1 adet kuzu veya keçi bağırsağı
1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
5-6 dal maydanoz
Karabiber
1 yemek kaşığı kuru reyhan (nane veya kekik de olabilir)
Toz kırmızı biber, tuz
Temizlemek için limon ve sirke

Bumbar dolması nasıl Yapılır?

Öncelikle bağırsakları ters çevirip, bir kaç kez yıkayın. İçine bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz atıp ovalayın. 2-3 saat sonra yıkayın ve yeniden sirke ve tuz atın. Bu işlemi 3 kez tekrar edin. 4. turda yarım limon suyu ve kabuklarını ekleyip ovalayın. 2 saat kadar da bu şekilde kalsın. Son olarak durulayın. Bağırsaklar artık doldurulmaya hazır.
Soğanı yemeklik doğrayıp, 2 yemek kaşığı zeytin yağında çevirin.
Salçayı ekleyin. Bulgur ve pirinci ekleyip 1.5 çay bardağı su ilave edin. Suyunu çekince ince doğranmış maydanoz tuz, karabiber ve reyhanı katın.
Bağırsakların yağlı kısmı, doldurulduğunda içte kalacak şekilde doldurulmalı. Bağırsağın ucunu baş parmağınızla, işaret parmağınızın ortasına sıkıştırın ve diğer elinizle ucu içe doğru ittirin.
İç pilavdan elinizle alıp parmak uçlarınızla bağırsakları bir yandan doldurup, bir yandan içe doğru iteleyin. Aslında çok kolay bir iştir. Bir kez görmek, yapabilmeniz için yeterlidir.
Bumbar dolmasını düdüklü tencereye koyup, üzerine sıcak su ekleyin. Düdük ötmeye başladıktan sonra 45 dakika pişirin.
Pişen bumbar dolmasını, çok az zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kırmızı biber serpip, bir iki daha çevirin.
Dilimleyerek servis edin.
Tarif Cahideden.

Resimler harbi lezzetten :)

Eklentiler

• $1.jpg
    $1.jpg
    100 KB · Görüntüleme: 63
  • $2.jpg
    $2.jpg
    104,9 KB · Görüntüleme: 80
  • $3.jpg
    $3.jpg
    82,4 KB · Görüntüleme: 70
  • $4.jpg
    $4.jpg
    88,7 KB · Görüntüleme: 72
  • $5.jpg
    $5.jpg
    94 KB · Görüntüleme: 65
  • $6.jpg
    $6.jpg
    89,4 KB · Görüntüleme: 76
  • $7.jpg
    $7.jpg
    98,7 KB · Görüntüleme: 65
  • $8.jpg
    $8.jpg
    101,2 KB · Görüntüleme: 70
  • $9.jpg
    $9.jpg
    99,2 KB · Görüntüleme: 79
  • $11.jpg
    $11.jpg
    94,9 KB · Görüntüleme: 61
Malzemeler

1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
5-6 dal maydanoz
Karabiber
Toz kırmızı biber, tuz

Öncelikle bağırsakları ters çevirip, bir kaç kez yıkayın. İçine bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz atıp ovalayın. 2-3 saat sonra yıkayın ve yeniden sirke ve tuz atın. Bu işlemi 3 kez tekrar edin. 4. turda yarım limon suyu ve kabuklarını ekleyip ovalayın. 2 saat kadar da bu şekilde kalsın. Son olarak durulayın. Bağırsaklar artık doldurulmaya hazır.
Salçayı ekleyin. Bulgur ve pirinci ekleyip 1.5 çay bardağı su ilave edin. Suyunu çekince ince doğranmış maydanoz tuz, karabiber ve reyhanı katın.
Bağırsakların yağlı kısmı, doldurulduğunda içte kalacak şekilde doldurulmalı. Bağırsağın ucunu baş parmağınızla, işaret parmağınızın ortasına sıkıştırın ve diğer elinizle ucu içe doğru ittirin.
İç pilavdan elinizle alıp parmak uçlarınızla bağırsakları bir yandan doldurup, bir yandan içe doğru iteleyin. Aslında çok kolay bir iştir. Bir kez görmek, yapabilmeniz için yeterlidir.
Bumbar dolmasını düdüklü tencereye koyup, üzerine sıcak su ekleyin. Düdük ötmeye başladıktan sonra 45 dakika pişirin.
Pişen bumbar dolmasını, çok az zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kırmızı biber serpip, bir iki daha çevirin.
Tarif Cahideden.

mumbar hic yemedim tadi nasil acaba :26: yapimi baya zor gibi ellerine saglik canim :KK56::KK56::KK56:

:KK16:Geçenlerde teyzemde bana yollamıştı.Ama ben pazardan kuru incir alıp yapmıştım.Kısmetli geldim bu hafta :KK76:
Anneciğine selamlar hemşocummm

aleyküm selam hemsom :KK42::KK42:

Evet bayağı uğraştırıcı bir yemek canım ya.
Tadı yemeyen bilemez diyeyim :)
Şırdan yedinmi hiç yada tadından sana bahsedenler oldumu.İşte öyle birşey.Anlatılmaz yaşanır.İtici gibi dursada güzel temizlenince tadı enfes olur.:KK76:

Çok teşekkür ederim seyren =) evet, bu reçel. beyaz siyah farketmez ben hepsine baylıyorum :KK52: sabah sabah geldim gördüm iyice canım çekti =D inşallah ilk fırsatta yapacam. çok tatlı reçelleri sevmiyorum ama bu reçel çok hafif oluyor, bal gibi. kaşık kaşık yerdik ama kesmezdi. hiç ağır gelmezdi =) çok makbule geçti gerçekten mutlu oldum =)

bu arada mumbar dolmasını çok güzel anlatmışsın =) kayınvalideme geçen kurban bayramına gittiğimde yapmışlardı. doldurma işine yardım edecem dedim ama elime yüzüme bulaştırdım :KK37: o içten itip arkadan çıkarma durumunu bir türlü beceremedim. bu konularda el yeteneği gerek sanırım. yine de kısmet olursa ilerde yine denemek isterim. eşim bu yemeği seviyor çünkü =) o sevdiği içinde öğrenmek isterim..

tariflerin devamını bekliyoruz. takipteyiz =)

Çok teşekkür ederim seyren =) evet, bu reçel. beyaz siyah farketmez ben hepsine baylıyorum :KK52: sabah sabah geldim gördüm iyice canım çekti =D inşallah ilk fırsatta yapacam. çok tatlı reçelleri sevmiyorum ama bu reçel çok hafif oluyor, bal gibi. kaşık kaşık yerdik ama kesmezdi. hiç ağır gelmezdi =) çok makbule geçti gerçekten mutlu oldum =)

bu arada mumbar dolmasını çok güzel anlatmışsın =) kayınvalideme geçen kurban bayramına gittiğimde yapmışlardı. doldurma işine yardım edecem dedim ama elime yüzüme bulaştırdım :KK37: o içten itip arkadan çıkarma durumunu bir türlü beceremedim. bu konularda el yeteneği gerek sanırım. yine de kısmet olursa ilerde yine denemek isterim. eşim bu yemeği seviyor çünkü =) o sevdiği içinde öğrenmek isterim..

tariflerin devamını bekliyoruz. takipteyiz =)

:KK16::KK16:Canım ya mutlu oldunsa ne mutlu bana.:KK76::KK76:
Mumbar iş biraz zor.Anlatım Cahideye ait ama aynını yapıyoruz bizde.Aslında bir ara yine yapsam makbule geçecek.Eşim yemez:KK53:annemlere gidersem yaparım bende:KK52:

Eşin için yap canım bu zamanda koca bulmak zor değil.Midelerine bakalım ki onlarda bize sevgilerini göstersinler.Eski bir inanış. Hani erkek mide olayı o bakımdan:KK1::KK14:

Malzemeler

2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 Tatlı kaşığı tuz
Beyaz ve kahverengi susam

YAPILIŞI

*Tüm malzemeler (susam hariç)bir kaba alınıp ele yapışan ama şekil vermekte zorlanılmayan bir hamur yoğurulur.
*Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılıp bir tabağa konulan susama bulanıp yassı şekil verilerek fırın tepsisine dizlir.
*Önce 200 hamur kabarmaya başlayınca 170 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Yapım aşama sıraları karışıyor idare edin :)

Eklentiler

• $11.jpg
    $11.jpg
    39,5 KB · Görüntüleme: 67
  • $12.jpg
    $12.jpg
    36,5 KB · Görüntüleme: 63
  • $13.jpg
    $13.jpg
    57,6 KB · Görüntüleme: 79
  • $14.jpg
    $14.jpg
    76,2 KB · Görüntüleme: 88
  • $15.jpg
    $15.jpg
    45,8 KB · Görüntüleme: 69
  • $16.jpg
    $16.jpg
    58,2 KB · Görüntüleme: 65
  • $17.jpg
    $17.jpg
    49,6 KB · Görüntüleme: 64
  • $18.jpg
    $18.jpg
    46,5 KB · Görüntüleme: 66
  • $19.jpg
    $19.jpg
    49,7 KB · Görüntüleme: 88
MALZEMELER
4,5 çay bardağı irmik
2 çay bardağı un
2 çay bardağı şeker
2 çay bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı süt
1 paket vanilya
1,5 çay kaşığı karbonat
1 kase ayıklanmış kavrulmuş yer fıstığı

ŞURUBU
8,5 çay bardağı şeker
6,5 çay bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

İrmik,un,şeker,vanilya,yoğurt,karbonat ve sütü iyice karıştırın.Yarım saat bekletin.
Beklerken ara ara iyice karıştırın.
Daha sonra dikdörtgen bir fırın kabını margarinle yağlayın ve bekleyen tatlı hamurunuzu içine dökün.
Sonrada ayıklanmış yer fıstığınızı üzerine sırayla dizin.
180 derece ısınmış fırında iyice kızarana kadar pişirin.45 dakika kadar..
Pişmeye yakın kızardıktan sonra ,tatlıyı fırından alın ve keskin bir bıçakla dilimleyin.Sonrada tekrar beklemeden fırına koyun,biraz daha pişsin.Ben dilimleme işini fırından tam çıkarmadan,hafif dışarıya çıkararak yapıyorum..

Şurubunuzu tatlınızı hazırlamadan hazırlayın ki soğusun.
Şurup için şeker ve suyu kaynatın,yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın,altını kapatın.Şurubunuzu soğumaya bırakın.
Tatlınız pişince ,fırından çıkarın ve soğuk şurubu kepçe kepçe dökün.Şurubun hepsini çekecektir.
Tatlınız soğuyunca dilimleri daha kolay,parçalanmadan çıkarırsınız..

Eklentiler

• $1.jpg
    $1.jpg
    22,6 KB · Görüntüleme: 61
  • $2.jpg
    $2.jpg
    102,7 KB · Görüntüleme: 57
  • $3.jpg
    $3.jpg
    79,5 KB · Görüntüleme: 64
  • $4.jpg
    $4.jpg
    44,3 KB · Görüntüleme: 78
  • $5.jpg
    $5.jpg
    44,1 KB · Görüntüleme: 74
Son düzenleme:
Malzemeler

2,5 su b. un
2 su b. su
1 çorba k. toz şeker
1 çorba k. tereyağı
1 çorba k. irmik
1 çorba k. nişasta
1 fiske tuz
3 yumurta

Kızartmak için

Sıvı yağ

ŞERBETİ İÇİN

3,5 su bardağı toz şeker
3 su b. su1 dilim limon

Tulumba tatlısının yapılışı

Önce şerbet malzemeleriyle koyu bir şerbet hazırlayın,soğumaya bırakın.
Suyu,şekeri,tereyağı ve tuzu bir tencereye alıp kaynatın
2.5 su bardağı unu eleyip,kaynayan suya ilave edin.
Tahta kaşıkla hızla karıştırın.Hamur toparlanınca 2-3 dakika vurarak pişirin.
Ocaktan alıp ılımaya bırakın.
Ilıyan hamura yumurtaları teker teker kırıp yedirin.(Bu esnada hamur parça parça bir görünüm alır telaş etmeyin yoğurdukça düzelecek)
Nişasta ve irmiğide ilave edip,yeniden yoğurun.
Bir tencereye bolca yağ koyun (Ben bimde satılan bir litrelik sızma zeytinyağından bir şişe kullandım)
Hamuru sağlam bir sıkma tormasına koyun.Soğuk yağa sıkın.Tırtıl kalıbınız varsa onunla da yapabilirsiniz.Yoksa elinizlede şekil verebilirsiniz.
Sıkma işlemi bittikten sonra ocağın altını açıp,kızarmaya bırakın.Tatlılar yağın yüzüne çıktıktan sonra ocağın altını kısıp,ara sıra karıştırak kızartın.Ne kadar yavaş kızarırsa o kadar çıtır olur.
Yağdan çıkardığınız tatlıları hemen şuruba atın.
1-2 dakika şurupta tutun daha sonra kevgirle bir kaba alın.
Kalan hamurlarınızı kızartmak için yağın en azından ılımasını beklemelisiniz aksi halde tatlı hemen kızarmaya başlayıp içi hamur kalabilir,istenilen çıtırlıkta olmaz.
anlatım CAHİDE

Eklentiler

• $1.jpg
    $1.jpg
    46,8 KB · Görüntüleme: 58
  • $2.jpg
    $2.jpg
    44,4 KB · Görüntüleme: 65
  • $3.jpg
    $3.jpg
    45,4 KB · Görüntüleme: 67
  • $4.jpg
    $4.jpg
    59,2 KB · Görüntüleme: 83
Malzemeler

1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
5-6 dal maydanoz
Karabiber
Toz kırmızı biber, tuz

Tarif Cahideden.

Off offffffff canımı çektirttin etten tiksinmeme rağmen canım çekti:KK52:Çocukluğumdan beri bayılırım,hatta bunu yerken çok boğulma tehlikesi atlamışım..Eline sağlık canım
Bu arada biz bulgur koymadan yapıyoruz sadece pirinçle:))

Son düzenleme:
Off offffffff canımı çektirttin etten tiksinmeme rağmen canım çekti:KK52:Çocukluğumdan beri bayılırım,hatta bunu yerken çok boğulma tehlikesi atlamışım..Eline sağlık canım
Bu arada biz bulgur koymadan yapıyoruz sadece pirinçle:))

:KK53:Canım yaa boğulma tehlikesi mi kız sen bumbarları tüm mü yutmaya çalışıyordun yoksa:KK52::KK52::KK76:
Biz köy bulguru koyuyoruz canım çok daha lezzetli oluyor.Hem pirinçlerin dağılıp hamurlaşmasını önlüyor.Biliyorsun bulgur pirinçten daha çok su çeker.

merhabalar geçen akşam üşenmedim tüm tariflerinizi okudum
öncelikle elinie sağlık maşallah çok beceriklisiniz ayrıca sunum yaptığız bahçenizde çok güzel çok şanslısınız:KK16:
bugun not almak için tekrar açtım yalnız birşeyi anlamadım dondurmaya karbonatmı kabartma tozumu koyacağız?
birde kremayla süt reçelini karıştırırken reçel sıcak mı olmalı?

ellerine sağlık:KK16:
sadece ilk ve son sayfaya bakabildim :KK1:
geniş bir zamanda tariflerine bakıcam İnş.:KK56:

merhabalar geçen akşam üşenmedim tüm tariflerinizi okudum
öncelikle elinie sağlık maşallah çok beceriklisiniz ayrıca sunum yaptığız bahçenizde çok güzel çok şanslısınız:KK16:
bugun not almak için tekrar açtım yalnız birşeyi anlamadım dondurmaya karbonatmı kabartma tozumu koyacağız?
birde kremayla süt reçelini karıştırırken reçel sıcak mı olmalı?

Mutfağıma hoşgeldin canım.Üşenmeyip zamanını harcadığın içinde ayrıca teşekkür ederim :)
Bahçemi seviyorum bana ayrı bir huzur veriyor:KK16:

Sorularına gelecek olursak,

*Karbonatı dondurmaya değil kaynattığımız sütün içine ekliyoruz.Yalnız kaynayan süte eklediğinde karıştırmayı ihmal etme yoksa en ufak dalgınlığında taşıyor :)
*Karbonat yoksa aynı ölçüde kabartma tozu da ekleyebilirsin.
*Karışımını yapacağın tüm malzemeler soğuk olmalı.

Mutfağıma hoşgeldin canım.Üşenmeyip zamanını harcadığın içinde ayrıca teşekkür ederim :)
Bahçemi seviyorum bana ayrı bir huzur veriyor:KK16:

Sorularına gelecek olursak,

*Karbonatı dondurmaya değil kaynattığımız sütün içine ekliyoruz.Yalnız kaynayan süte eklediğinde karıştırmayı ihmal etme yoksa en ufak dalgınlığında taşıyor :)
*Karbonat yoksa aynı ölçüde kabartma tozu da ekleyebilirsin.
*Karışımını yapacağın tüm malzemeler soğuk olmalı.

sen yazmaya üşenmiyorsun ben hazırı sadece okudum canım asıl ben teşekkür ederim:KK16:
krema alır almaz deneyeceğim

Ne demek canım ya elimden geldiğince hobi olarak yapıyorum bu işi evde yaptıklarımızı ve aldığım siparişleri paylaşıyorum sana da faydam oluyorsa ne mutlu bana :)

İnşallah ilk denemen de olur canım süt kıvam almaya başlayınca sürekli karıştırarak yaparsan reçelin güzel olur.Ben ilk süt reçelimi ekmeğe sürmelik yaptım oğlum çikolata yemekten bir hal olduğundan hazır almaktansa yapayım dedim.Koyu ve karamel kıvamı da alsa o şekilde de yapabilirsin bildiğin karamelli dondurma oluyor onunda tadı nefis.Tecrübe ile sabittir.

Sırada BOEASımın gözleme yada sac böreği isteği var.Aslında gözleme demişti ama gözlemeyi hamurun 4 yanını kapatarak yapıyoruz.Resmide paylaştım bende en kısa zamanda yapacağım evden yoğun istek geliyor.:KK56:

Bu ölçüler 12-13 adet iri börek içindir.

Malzemeler : 2 su bardağı beyaz un
2 su bardağı kepekli un
1/3 paket yaş maya
Tuz,su
Sıvıyağ

İç malzemesi

1/2 kg.ıspanak(kıyma,patates,lor,peynir,pazı arzuya göre dilediğiniz iç malzemeyi koyabilirsiniz)
1 adet iri kuru soğan
1 yemek kaşığı silme biber salçası
Tuz,karabiber,pulbiber
Zeytinyağı

Bir su bardağı ılık suda mayayı eritelim.
Hamur yoğurma kabına unları alalım,tuz ekleyelim,ortasını havuz gibi açıp suda erittiğimiz mayayı dökelim.
Elimizle karıştıralım,yavaş yavaş su ilave ederek,çok yumuşak olmayan ele de yapışmayan bir hamur hazırlayalım.
Hamuru iyice yoğuralım,üzerini nemli bezle örtüp en az yarım saat ılık ortamda dinlendirelim.
İç malzemesi için ıspanakları yıkayıp iri doğrayalım.
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp biraz zeytinyağında sarartalım.
Biber salçasını ekleyip karıştıralım.
Bu karışım soğuduktan sonra ıspanakların üzerine ekleyip karıştıralım.
Tuz,karabiber ve pulbiberi de ilave edelim.
Hamurumuzdan yumurtadan iri parçalar koparıp unladığımız zeminde oklava ile servis tabağı genişliğinde açalım.
Açtığımız hamurun bir yarısına iç malzemesini yayalım,diğer yarısını için üzerine kapatalım.
Böreğin kenarlarını kesme aparatı veya bir tabakla düzeltelim ve pişerken açılmaması için parmaklarımızla hafifçe bastıralım.
Yapışmaz tavayı ısıtalım,böreklerin bir yüzünü fırça ile yağlayıp kızarana kadar pişirelim.
Diğer yüzünü de yağlayıp pişirelim ve tavadan alalım.
Tavayı yağlamadan da bu pişirme işini yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.​

En Baştaki Gözleme diğerleri D Börek yapımımız..:KK16:

Eklentiler

• $2.jpg
    $2.jpg
    161 KB · Görüntüleme: 68
  • $1.jpg
    $1.jpg
    42 KB · Görüntüleme: 75
  • $göz.jpg
    $göz.jpg
    94,8 KB · Görüntüleme: 71
:KK53:Canım yaa boğulma tehlikesi mi kız sen bumbarları tüm mü yutmaya çalışıyordun yoksa:KK52::KK52::KK76:
Biz köy bulguru koyuyoruz canım çok daha lezzetli oluyor.Hem pirinçlerin dağılıp hamurlaşmasını önlüyor.Biliyorsun bulgur pirinçten daha çok su çeker.

Çocukken heralde tüm yutmaya çalışmışım:KK1:çok severdim çünkü:))Bulgur hem daha sağlıklı öylede güzeldir eminim 1 seneyi geçti yemiyeli özlemişim.

Sırada BOEASımın gözleme yada sac böreği isteği var.Aslında gözleme demişti ama gözlemeyi hamurun 4 yanını kapatarak yapıyoruz.Resmide paylaştım bende en kısa zamanda yapacağım evden yoğun istek geliyor.:KK56:

Bu ölçüler 12-13 adet iri börek içindir.

Malzemeler : 2 su bardağı beyaz un
2 su bardağı kepekli un
1/3 paket yaş maya
Tuz,su
Sıvıyağ

İç malzemesi

1/2 kg.ıspanak(kıyma,patates,lor,peynir,pazı arzuya göre dilediğiniz iç malzemeyi koyabilirsiniz)
1 adet iri kuru soğan
1 yemek kaşığı silme biber salçası
Tuz,karabiber,pulbiber
Zeytinyağı

Bir su bardağı ılık suda mayayı eritelim.
Hamur yoğurma kabına unları alalım,tuz ekleyelim,ortasını havuz gibi açıp suda erittiğimiz mayayı dökelim.
Elimizle karıştıralım,yavaş yavaş su ilave ederek,çok yumuşak olmayan ele de yapışmayan bir hamur hazırlayalım.
Hamuru iyice yoğuralım,üzerini nemli bezle örtüp en az yarım saat ılık ortamda dinlendirelim.
İç malzemesi için ıspanakları yıkayıp iri doğrayalım.
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp biraz zeytinyağında sarartalım.
Biber salçasını ekleyip karıştıralım.
Bu karışım soğuduktan sonra ıspanakların üzerine ekleyip karıştıralım.
Tuz,karabiber ve pulbiberi de ilave edelim.
Hamurumuzdan yumurtadan iri parçalar koparıp unladığımız zeminde oklava ile servis tabağı genişliğinde açalım.
Açtığımız hamurun bir yarısına iç malzemesini yayalım,diğer yarısını için üzerine kapatalım.
Böreğin kenarlarını kesme aparatı veya bir tabakla düzeltelim ve pişerken açılmaması için parmaklarımızla hafifçe bastıralım.
Yapışmaz tavayı ısıtalım,böreklerin bir yüzünü fırça ile yağlayıp kızarana kadar pişirelim.
Diğer yüzünü de yağlayıp pişirelim ve tavadan alalım.
Tavayı yağlamadan da bu pişirme işini yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.​

En Baştaki Gözleme diğerleri D Börek yapımımız..:KK16:

Canım, unutmamışsın:KK54: çok teşekkür ederim:KK16:

X