Sevmediğim ve Mutsuz Olduğum Bir İşte Çalışıyorum

Çoğu yaşça benden büyük. Bir iki genç kız var sadece onlarla da dediğim gibi sohbetim yok zaten çoğu annesiyle falan çalışıyor kendi ortamları var. Ne konuşabilirim ki bu ortamda? Çocuklar nasıl falan mı diyeceğim? Bende o yüzden sürekli telefonda kendi arkadaşlarımla muhabbet ediyorum. Bir kez de atolyede yururken molada karsidan genç yaslarda bir adam arkadasina dogru " bu da hep telefonla" dedi. Bana göre de oradaki insanlar seviyesiz.
İş yerinde sürekli telefonla meşgul olursan tabii ki dikkat çeker. Sen onlara karşı kibirli bi tavır sergilemişsin onlar da seni dışlamışlar olay bu.
Birisiyle sohbet etmen için illa aynı şartlarda olman gerekmez. "Çocuklar nasıl" sorusu da hoş bir sohbet için hiç de fena bir soru değil ama o bile sana çok aşağı geliyor.
Ne diyelim kaf dağında yaşamaya devam et o zaman.

Daha yaşın çok küçük. Büyüdükçe o kadar çok sevmediğin ortamla karşılaşacaksın ki, bunlar yanında çok hafif kalacak. 8 ayı bir şekilde geçir ve mezun ol bence. İşyerindekilerle samimi olmak zorunda değilsin ama sürekli elinde telefon da olmasın. Sabret, vazgeçip gideceğin yer daha kötü olabilir.

İş yerinde sürekli telefonla meşgul olursan tabii ki dikkat çeker. Sen onlara karşı kibirli bi tavır sergilemişsin onlar da seni dışlamışlar olay bu.
Birisiyle sohbet etmen için illa aynı şartlarda olman gerekmez. "Çocuklar nasıl" sorusu da hoş bir sohbet için hiç de fena bir soru değil ama o bile sana çok aşağı geliyor.
Ne diyelim kaf dağında yaşamaya devam et o zaman.
Kibirli tavır olması için kötü bir davranış sergilemem, saygısızlık yapmam gerek. Öyle bir durum yok. İnsanlara kibar davranan ve konuşan, bilmediğim işi soran biriyim. Ama o insanlarda bu yok çoğunda, konuşma şekilleri olsun, birbirlerine davranışları olsun. Bu konuda zaten cevap vermeyeceğim daha, teşekkür ederim görüşünüz için.

Daha lise mezunu olamamışsın ekmeğini kazanan insanları küçümsüyorsun. Mızmızlanacağına git araştır daha iyi bir yer bulabilir miyim diye öğretmen herkesi yerleştirmek zorunda değil orda devam etmek zorunda da değilsin zaten
Öğretmen herkesi yerleştirmek zorunda değil yeri ben bulacağım diye bir şey yok. Yeri öğretmenler buluyor, bizim yer bulmamızı kabul etmiyorlar. Bunu demek istiyorum, tekrar okuyun konuyu. Zaten açığa geçme şansım yokmuş bundan sonra, bugün öğrendim biraz önce. Mecburen devam edeceğim. Ayrıca ekmeğini kazanan insanları küçümsemiyorum. Hiç tekstil konfeksiyon ortamini gordunuz mu veya orada calistiniz mi bilmiyorum ama şikayet etmem, alışamamam çok normal.

insanları küçümser şekilde davranır beğenmez gibi takılırsan selam vermez hal hatır sormazsan aynı masada oturup adam yerine koymazsan eğer bırak konfeksiyon atölyesini gittiğin hiçbir yerde seninle konuşmazlar

Öğretmen herkesi yerleştirmek zorunda değil yeri ben bulacağım diye bir şey yok. Yeri öğretmenler buluyor, bizim yer bulmamızı kabul etmiyorlar. Bunu demek istiyorum, tekrar okuyun konuyu. Zaten açığa geçme şansım yokmuş bundan sonra, bugün öğrendim biraz önce. Mecburen devam edeceğim. Ayrıca ekmeğini kazanan insanları küçümsemiyorum. Hiç tekstil konfeksiyon ortamini gordunuz mu veya orada calistiniz mi bilmiyorum ama şikayet etmem, alışamamam çok normal.
Ben de staj yaptım bu ne zaman değişti ki öğretmen bulamadıysa herkes kendi yerini buldu. Sorun yaşayanlar dönem ortasında çıktı başka yerlere geçti. O zaman koordinatöre sorun yaşadığını belirt arayışa geç tekrar. Hoşlanmadıgın bir yerde illa çalış demez.

İsterseniz küçümsüyor olarak algılayın evet denk görmüyorum kendime.
Çok ayıp.
Bu kafayla doktor olsanız, mühendis olsanız, mimar olsanız da boş.
Bakış açınızı değiştirmelisiniz. Siz mi denk olup olmadıklarını ölçeceksiniz?
İnsanların derinliği, kültürü, işiyle, evlilik yaşıyla ölçülmez.

Konuya başka bir yorum yapacaktım aslında ama sonraki yorumlarınızı görünce vazgeçtim. Modaevinde de çalışsanız da benzer problemleri yaşayacaksınız, inanın

Daha önce de bunun hakkında bir konu açmıştım. Açıköğretim konusunda düşünceliyim ve aileme çok ısrar edersem bu işi bırakabilirim ama hala karar veremiyorum bu nedenle sizin fikrinizi almak istedim. Bir yanım işine başlamışsın devam et mezun ol diyor, bir yanımda mutsuz olduğun yerde çalışma diyor. Meslek lisesinde Moda Tasarımı okuduğum ve son sınıf olduğum için Tekstilde konfeksiyonda staj görüyorum. Ve bu staj mezun olana kadar devam edecek. Büyük bir iş yeri değil. Bir binada çeşitli farklı alanlarda iş yerleri var bizim iş yerimizde en üst katta bir tekstil atölyesi. Çalışanı da çok fazla değil. Pandemi döneminde bölümümü değiştirecektim ama okullar kapalıydı. Ve daha sonra da hocalar değiştiremezsin artık dediler. Açıköğretime de ailem izin vermedi. Okula ve işe gitmemi istiyorlar. Öğretmen sadece sınıftan 1 kişiyi moda evine verdi, o da çok sevdiği bir öğrencisi. Diğer hepimiz konfeksiyonda tekstilde çalışıyoruz. Çalıştığım iş yerindeki işçiler bile senin çizim yapman lazım burada ne öğrenebilirsin ki, ne işine yarayacak, bölümünle alakası ne diyorlar. Ve ortama ne yazık ki alışamadım. Kötü muamele görmedim şimdiye kadar. Ufak tefek şeyler oldu, yanlış yaptığımda birkaç defa azar işittiğim oldu. Ama hiç arkadaşım yok. Çoğunluğunun yaşı büyük. Benim yaşlarımda olanlar da o yaşta nişanlanan, okumayan kişiler. Bu nedenle arkadaşlık kurmuyorum. Oradaki insanları asla küçümsemiyorum ama oradaki kişiler bana farklı geliyor çevremde böyle görmediğim için. Ufak tefek işleri yapıyorum onları öğreniyorum, sürekli ayaktayız ve hiç oturmuyoruz. Sürekli arabesk müzikler ve makine sesleri içinde çalışıyorum. Mola olunca tek başıma çayımı içiyorum kadınların olduğu masada otursam da sohbet etmiyoruz bende konuşmuyorum zaten telefonumla ilgileniyorum çünkü anlaşabileceğim biri yok. İlk gün insanlara her zaman günaydın, derdim, kolay gelsin derdim. İlk gün samimilerdi soru soruyorlardı bende sohbet ediyordum molada bazen. Ama 1-2 hafta geçtikten sonra hiçbiri günaydın dememe vs cevap vermemeye, suratıma bakmamaya başladı. Bende kestim tamamen iletişimi. İşimi yapıp çıkıp gidiyorum. Çalıştığım iş yeri normalde stajyer almayan bir iş yeri. Okul gönderdiği için aldılar. Tek stajyer benim. Ve birkaç haftadır 24-25 bir gencin yanında çalışıyordum. Molada oturuyordum kadınların olduğu masada. Çocuk da masaya birşey almaya gelmişti. Kadınlar hemen şakalaştılar çocukla, " senin sevgilin var mı, o işler ne oldu, var mı konuştuğun?" gibi sorular sordular çocuğa. Tabi kadınlar arada bana bakıp gülüyorlar. Kasıtlı olarak mı yaptılar bilmiyorum ama cok utanmıştım ve çocuktan da hoşlandım sanki ondan sonra. Sürekli aklıma geliyor ve yanında çalışıyordum. Belki de bana öyle geliyor yanında çalıştığım için sadece bir sempatidir. Ve sadece bir kez benimle sohbet etti sorular sordu, o kadar. Benimle hiç konuşmuyor. Sadece molada sırada eğer benim önümdeyse bana her zaman sırasını veriyor. O da nezaketen muhtemelen. Artık yanında çalışmıyorum zaten.1 ayımı doldurdum işte ama durum böyle. Hem çok yoruluyorum, hem konuştuğum ve anlaşabildiğim biri yok. Hem de tekstilde konfeksiyon ortamında çok mutsuzum. Sizce aileme son bir kez daha ısrar edip açığa geçmek için tüm şartları zorlamalı mıyım? Yoksa 8 ay mutsuz olduğum bir işte mi çalışayım? Ve iş yerinde nasıl davranmalıyım hareket etmeliyim? Kimseyle sorun yaşamak istemiyorum
Akıllı bir kıza benziyorsun..bence dişini sık bu seneyi bitir..staj insana tecrübe kazandırır. Ordaki sohbetler , insanlar hoşuna gitmemiş olabilir ama bunu yansıtma sürekli telefonda olma mesela...kimseyle samimi olma ama mesafede koyma yoksa iş yerinde çok mutsuz olursun. Bu arada gerçekten alakasız bir yerde çalışıyorsun ama ilerde üniversitede hayallerine kavuşursun umarım.pes etme

AÖF ye şimdi de yazılabilirsin
Bunun için engel yok ki
Sen işyerini ve ortamı sevmiyorsun
İşi sevip sevmediğin konusunda bir şey yazmamışsın
Hedeflerin hayallerin var mi ?
O doğrultuda çalış
Ama ailen haklı heldi bana
Hem çalış hem de oku derim.

Akıllı bir kıza benziyorsun..bence dişini sık bu seneyi bitir..staj insana tecrübe kazandırır. Ordaki sohbetler , insanlar hoşuna gitmemiş olabilir ama bunu yansıtma sürekli telefonda olma mesela...kimseyle samimi olma ama mesafede koyma yoksa iş yerinde çok mutsuz olursun. Bu arada gerçekten alakasız bir yerde çalışıyorsun ama ilerde üniversitede hayallerine kavuşursun umarım.pes etme
Teşekkür ederim. Çoğu kişi kibirlisin, ondan seni dışlamışlar vs. demiş ama ben her yerde soğuk mesafeli bir insanım. Hatta sima olarak da güler yüzlü biri değilim, ciddi bir simam var bu da benim elimde olan birsey degil cocuklugumdan beri boyleyim bazi seyler degismiyor. Belki de ondan dolayi kotu bir izlenim uyandirdim bilmiyorum. Ama kisilik olarak kimseye saygisizlik etmedim hatta molada sırada bile birkac kez insanlara yer verdim, kibar konusan biriyim. Azarlandigimda bile cevap vermiyorum hatam oldugunda kabulleniyorum yani. Ama dedigim gibi anlasabildigim, ya da yasitim olmayinca sohbetim uyuşmayan insanlar oldugunda tek kaliyorum. Mesela arkadaslarimin calistigi yerlerde stajyerler ogrenciler var. Anlatmak istedigim buydu. Bir tek siz yargilamadan yorum yapmissiniz tesekkur ederim

Daha önceki konunuza yazmıştım ama,sanırım sizin devam etmeye isteğiniz yok. Tekstil okuyorsanız konfeksiyonda çok şey öğrenebilirsiniz. Gerçekten çok zevkli bir iştir. İleride kendi atölyenizi kurabilirsiniz. Bunlar sizi motive etmiyorsa tamamen bırakın tabii,ama okumak istediğiniz yere de iyi karar verin. Neye yeteneğinşz var,ne olmak istiyorsunuz? Sizi mutlu edecek iş nasıl bir iş? Açık öğretimden mezun olsanız ne iş yapacaksınız? O işi seveceğinizin garantisi var mı?

AÖF ye şimdi de yazılabilirsin
Bunun için engel yok ki
Sen işyerini ve ortamı sevmiyorsun
İşi sevip sevmediğin konusunda bir şey yazmamışsın
Hedeflerin hayallerin var mi ?
O doğrultuda çalış
Ama ailen haklı heldi bana
Hem çalış hem de oku derim.
Onu bugun sordum okulda maalesef staja basladigim icin artik aciga gecilemiyormus. İşi sevmiyorum aslinda demek istedigimde bu. Bazi insanlar her is yerinde sorun olabilir demis ama is yerinde gordugum bir zorbalik vs yok iş konfeksiyon tekstil oldugu icin severek yapmiyorum. İşe baslamadan önce de konfeksiyon tekstil ortami hakkinda cok sey duydum ve onyargiliydim. Ortam anlatildigi gibi ve eskiden tekstilde calismis kisiler bile gercekten cok yorucu bir is oldugundan sikayet ediyor kimisi ortamindan sikayet ediyor vs. Hatta staja baslamadan bolum degistirecektim ama olmadi. Orda calisan bir kadin işçiyle sohbet etmistim dün. Senin aslinda moda evinde olman lazim, burada ne ogrenebiliyorsun ki senin aslinda cizim yapman lazim falan demisti. Onun da kizi ayni bolumde okumus ve moda evinde calisiyormus. Ama bizim okulda tekstil konfeksiyona veriyorlar sanirim moda evleri cok ogrenci almiyor bilmiyorum ve genelde az kisi calisiyor oralarda. Mezun olunca Milli savunma universitesine girmek istiyorum. Ailem de universite okumam konusunda israrci zaten. Haftasonlari falan calisiyorum o yuzden derslere, duzenli olmasa da.

Daha önceki konunuza yazmıştım ama,sanırım sizin devam etmeye isteğiniz yok. Tekstil okuyorsanız konfeksiyonda çok şey öğrenebilirsiniz. Gerçekten çok zevkli bir iştir. İleride kendi atölyenizi kurabilirsiniz. Bunlar sizi motive etmiyorsa tamamen bırakın tabii,ama okumak istediğiniz yere de iyi karar verin. Neye yeteneğinşz var,ne olmak istiyorsunuz? Sizi mutlu edecek iş nasıl bir iş? Açık öğretimden mezun olsanız ne iş yapacaksınız? O işi seveceğinizin garantisi var mı?
Okuduğumuz bölüm Moda Tasarım. Ve çizim yapıyoruz, drapaj dersi görüyoruz mankenler üzerinde. Tek bir kisiyi moda evine verdiler. Hatta is yerimdeki bir iki kişi de senin burada olmak yerine moda evinde ya da daha farkli yerlerde olman lazim dediler. Bolumumu soyledigimde senin bolumunle buranin ne alakasi var diyor cogu kisi. Ama her moda evi stajyer almiyor ve genelde tekstillerde konfeksiyonlarda calisiyoruz bu nedenle. Daha 10. Sinifin basinda bolum degistirecektim ama pandeminin kurbani oldum :) devam etmek zorunda kaldım o nedenle.

Moda tasarım okudum.
Bir firmada tasarım asistanlığı yapıyorum.
Çalıştığım firmada daha önce stajyerdim ve 3 ay imalat denilen konfeksiyon bölümünde çalıştım. Bu gayet normal, modelhanede çalışmak istiyorsan çizim kadar dikimde bilmek zorundasın. Dikim bilmeyen modelist mi olur? İnsanlardan üstte görme kendini. Ben 2 üniversite okumuş insanım, orada ortacı olarak değil kalite güvence asistanı olarak başladım. Patronun gözüne girersen tutunursun. Ayrıca herkesle de çay saatinde arkadaş oldum, denk görmemen çok saçma ister istemez samimiyet kurmak zorundasın.

+1 aynen öyle
İmalatın gırgırı şamatası bitmez, ben hem zevkle hem gülerek yapıyordum işimi. Yeri geldi ölçü yaptım iplik temizledim lot hazırladım ama çok eğlendim. Mesele severek yapmak başka birşey değil.

Okuduğumuz bölüm Moda Tasarım. Ve çizim yapıyoruz, drapaj dersi görüyoruz mankenler üzerinde. Tek bir kisiyi moda evine verdiler. Hatta is yerimdeki bir iki kişi de senin burada olmak yerine moda evinde ya da daha farkli yerlerde olman lazim dediler. Bolumumu soyledigimde senin bolumunle buranin ne alakasi var diyor cogu kisi. Ama her moda evi stajyer almiyor ve genelde tekstillerde konfeksiyonlarda calisiyoruz bu nedenle. Daha 10. Sinifin basinda bolum degistirecektim ama pandeminin kurbani oldum :) devam etmek zorunda kaldım o nedenle.
O cahillere de kulak asma, bölümünde nasıl alakası yok. Şimdi buraya tasarımlarımı atsam muhtemelen ifşa olurum o yüzden atmayacağım (zira dünyada ünlü markaya 8 model beğendirdim, 2 siparişim var 🥹)ama bir çizim yaparken bile şuraya gaze çekilecek burada çıma olarak aksesuar şu yöntemle takılacak etek ucu şu kadar kıvrılacak vs yazıyorum. tekstilde bilmesen dikimi bilmesen hangi dikiş nerede kullanılır bilmesen nasıl yazacaksın? Herşey teoride olmuyor ben 3 ay tabiri caizse köpek gibi çalıştım bu yüzden şuan odamda oturup kahvemle tatlımla çizim yapıyorum. Emek vermeden hiçbir yere gelemezsin. Küçümseyerekte öyle.

Moda tasarım okudum.
Bir firmada tasarım asistanlığı yapıyorum.
Çalıştığım firmada daha önce stajyerdim ve 3 ay imalat denilen konfeksiyon bölümünde çalıştım. Bu gayet normal, modelhanede çalışmak istiyorsan çizim kadar dikimde bilmek zorundasın. Dikim bilmeyen modelist mi olur? İnsanlardan üstte görme kendini. Ben 2 üniversite okumuş insanım, orada ortacı olarak değil kalite güvence asistanı olarak başladım. Patronun gözüne girersen tutunursun. Ayrıca herkesle de çay saatinde arkadaş oldum, denk görmemen çok saçma ister istemez samimiyet kurmak zorundasın.
Ben bu bölümü isteyerek seçmedim zaten sorun sadece insanlar değil. Grafik tasarımı da yazmıştım tercih yaparken ve moda çıktı. Hatta ablam grafik de iş yok, işsiz mi kalacaksın modayı da yaz dedi ve bu nedenle yazdım. Daha sonra dersleri konuları görünce ben direkt bölüm değiştirmek istedim ama pandemi girdi okullar kapandı. 2. Dönemde de bunu hocalara söylediğimde maalesef değiştiremedim. Staj başlamadan önce staja gitmemek için açığa geçmek istemiştim ama ailem benim acikogretime gitmeme yanasmadi ve sonuç bu.

Moda tasarım mezunu olduğunuzda konfeksiyon da bilmeniz gerekiyor. Herkes moda evinde çalışırsa konfeksiyon bilgisini nasıl edinecekler? Her şey tek üretim değil ki tekstilde? Seri üretim,ihracat denilen şeyler de var ve bunlara hakim olmanızın yolu konfeksiyon işletmesinden geçer. Çok şey öğrenebilirsiniz. Birlikte çalıştığınız insanlar okumamış,onlar bilemez sizin neler öğrenmek zorunda olduğunuzu. Hepsi işçi,emekçi. Siz okumuşsunuz. İhracat siparişi alacak olan kişi sizsiniz, yarın tasarım yapacak kişi sizsiniz. Sohbet ettikleriniz üretim bandındaki elemanlar. Onlarla sohbeti belli bir noktada bırakmalısınız yoksa sizi yanlış yönlendirirler. İşle ilgili muhabbet etmenizi tavsiye ederim. Yoksa böyle erkek arkadaş sevgili muhabbeti etmeye yüz bulurlar çünkü.

X