Sevmediğim ve Mutsuz Olduğum Bir İşte Çalışıyorum

+1 aynen öyle
İmalatın gırgırı şamatası bitmez, ben hem zevkle hem gülerek yapıyordum işimi. Yeri geldi ölçü yaptım iplik temizledim lot hazırladım ama çok eğlendim. Mesele severek yapmak başka birşey değil.
Sizin gibi aklı başında bir üyeyle meslektaşım ben o zaman 😊çok sevindim 💕

Daha önce de bunun hakkında bir konu açmıştım. Açıköğretim konusunda düşünceliyim ve aileme çok ısrar edersem bu işi bırakabilirim ama hala karar veremiyorum bu nedenle sizin fikrinizi almak istedim. Bir yanım işine başlamışsın devam et mezun ol diyor, bir yanımda mutsuz olduğun yerde çalışma diyor. Meslek lisesinde Moda Tasarımı okuduğum ve son sınıf olduğum için Tekstilde konfeksiyonda staj görüyorum. Ve bu staj mezun olana kadar devam edecek. Büyük bir iş yeri değil. Bir binada çeşitli farklı alanlarda iş yerleri var bizim iş yerimizde en üst katta bir tekstil atölyesi. Çalışanı da çok fazla değil. Pandemi döneminde bölümümü değiştirecektim ama okullar kapalıydı. Ve daha sonra da hocalar değiştiremezsin artık dediler. Açıköğretime de ailem izin vermedi. Okula ve işe gitmemi istiyorlar. Öğretmen sadece sınıftan 1 kişiyi moda evine verdi, o da çok sevdiği bir öğrencisi. Diğer hepimiz konfeksiyonda tekstilde çalışıyoruz. Çalıştığım iş yerindeki işçiler bile senin çizim yapman lazım burada ne öğrenebilirsin ki, ne işine yarayacak, bölümünle alakası ne diyorlar. Ve ortama ne yazık ki alışamadım. Kötü muamele görmedim şimdiye kadar. Ufak tefek şeyler oldu, yanlış yaptığımda birkaç defa azar işittiğim oldu. Ama hiç arkadaşım yok. Çoğunluğunun yaşı büyük. Benim yaşlarımda olanlar da o yaşta nişanlanan, okumayan kişiler. Bu nedenle arkadaşlık kurmuyorum. Oradaki insanları asla küçümsemiyorum ama oradaki kişiler bana farklı geliyor çevremde böyle görmediğim için. Ufak tefek işleri yapıyorum onları öğreniyorum, sürekli ayaktayız ve hiç oturmuyoruz. Sürekli arabesk müzikler ve makine sesleri içinde çalışıyorum. Mola olunca tek başıma çayımı içiyorum kadınların olduğu masada otursam da sohbet etmiyoruz bende konuşmuyorum zaten telefonumla ilgileniyorum çünkü anlaşabileceğim biri yok. İlk gün insanlara her zaman günaydın, derdim, kolay gelsin derdim. İlk gün samimilerdi soru soruyorlardı bende sohbet ediyordum molada bazen. Ama 1-2 hafta geçtikten sonra hiçbiri günaydın dememe vs cevap vermemeye, suratıma bakmamaya başladı. Bende kestim tamamen iletişimi. İşimi yapıp çıkıp gidiyorum. Çalıştığım iş yeri normalde stajyer almayan bir iş yeri. Okul gönderdiği için aldılar. Tek stajyer benim. Ve birkaç haftadır 24-25 bir gencin yanında çalışıyordum. Molada oturuyordum kadınların olduğu masada. Çocuk da masaya birşey almaya gelmişti. Kadınlar hemen şakalaştılar çocukla, " senin sevgilin var mı, o işler ne oldu, var mı konuştuğun?" gibi sorular sordular çocuğa. Tabi kadınlar arada bana bakıp gülüyorlar. Kasıtlı olarak mı yaptılar bilmiyorum ama cok utanmıştım ve çocuktan da hoşlandım sanki ondan sonra. Sürekli aklıma geliyor ve yanında çalışıyordum. Belki de bana öyle geliyor yanında çalıştığım için sadece bir sempatidir. Ve sadece bir kez benimle sohbet etti sorular sordu, o kadar. Benimle hiç konuşmuyor. Sadece molada sırada eğer benim önümdeyse bana her zaman sırasını veriyor. O da nezaketen muhtemelen. Artık yanında çalışmıyorum zaten.1 ayımı doldurdum işte ama durum böyle. Hem çok yoruluyorum, hem konuştuğum ve anlaşabildiğim biri yok. Hem de tekstilde konfeksiyon ortamında çok mutsuzum. Sizce aileme son bir kez daha ısrar edip açığa geçmek için tüm şartları zorlamalı mıyım? Yoksa 8 ay mutsuz olduğum bir işte mi çalışayım? Ve iş yerinde nasıl davranmalıyım hareket etmeliyim? Kimseyle sorun yaşamak istemiyorum
Ortada bir sorun yok ki yaşayasınız. Sevmiyor olmanızı anlarım. Ama sizde iletişim eksikliği var bence. Zaten herkesle kafa yapınızız uyması mümkün değil. Bende lise de Kız meslekte giyim üretimde okudum bizi toptan olan bir terziye verdiler öğrenciydik aynı sizin gibi 1 ay staj yaptık. Okulda öğrenemediğim dikişi stajda bir günde öğrenmiştim odaklandığım şey işti ve başımızda ki kadınlar hocamız gibi bize baskı kurmadığı için bir günde öğrenmiştim bizi kendi halimize bıraktılar yanlış dikerseniz söker bi daha dikersiniz der öğretirlerdi de. Ha kadınlar sınıf arkadaşlarım tam benim kafa yapıma mı uyuyor hayır ama yinede eğleniyorduk bi şekilde. Ben zaten konuşkan biriyim. Benimde çizimlerim iyi dikişim kötüydü zaten üniversite önemli Moda Tasarım için lise değil. Hep bahaneler üretmişsiniz. Ailem izin vermiyor, şunu yapamıyorum bunu edemiyorum.

Okuduğumuz bölüm Moda Tasarım. Ve çizim yapıyoruz, drapaj dersi görüyoruz mankenler üzerinde. Tek bir kisiyi moda evine verdiler. Hatta is yerimdeki bir iki kişi de senin burada olmak yerine moda evinde ya da daha farkli yerlerde olman lazim dediler. Bolumumu soyledigimde senin bolumunle buranin ne alakasi var diyor cogu kisi. Ama her moda evi stajyer almiyor ve genelde tekstillerde konfeksiyonlarda calisiyoruz bu nedenle. Daha 10. Sinifin basinda bolum degistirecektim ama pandeminin kurbani oldum :) devam etmek zorunda kaldım o nedenle.
İş yerinizde ki iki kişinin senin burada olmaman lazım demesiyle yol değiştirirseniz daha çok fikir değiştirirsiniz. Evet moda evleri çok kişi alamaz zaten kaç tane moda evi var kaç kişi alacaklar haklı olarak. Senin bir farkın olmalı ki çizim ve tasarım da alsınlar. Siz burada staj yapsanız bile eğer tasarımlarınıza güveniyorsanız moda evlerine pes etmeden gider kabiliyetinizi gösterirsiniz. Moda Tasarım sadece çizimden ibaret değil zaten resim bölümü değil ki bu yeni farklı kıyafetler tasarlaman yaratman. Öyle ha deyince almazlar bu yüzden. Bence ne istediğinizi bilmiyorsunuz kendinize güvenmiyorsunuz asıl derdiniz kendinizle sizin. Başkalarıyla yapacağınız muhabbetler kariyerinize katkı sağlamayacak siz sevdiğiniz işe ya da bölüme odaklanırsanız gerisi geliyor zaten.

İş yerinizde ki iki kişinin senin burada olmaman lazım demesiyle yol değiştirirseniz daha çok fikir değiştirirsiniz. Evet moda evleri çok kişi alamaz zaten kaç tane moda evi var kaç kişi alacaklar haklı olarak. Senin bir farkın olmalı ki çizim ve tasarım da alsınlar. Siz burada staj yapsanız bile eğer tasarımlarınıza güveniyorsanız moda evlerine pes etmeden gider kabiliyetinizi gösterirsiniz. Moda Tasarım sadece çizimden ibaret değil zaten resim bölümü değil ki bu yeni farklı kıyafetler tasarlaman yaratman. Öyle ha deyince almazlar bu yüzden. Bence ne istediğinizi bilmiyorsunuz kendinize güvenmiyorsunuz asıl derdiniz kendinizle sizin. Başkalarıyla yapacağınız muhabbetler kariyerinize katkı sağlamayacak siz sevdiğiniz işe ya da bölüme odaklanırsanız gerisi geliyor zaten.
Sorunum bu bölümü ve işi sevmemek. Konuda da belirttim.en basindan degistirecektim bolumu ama araya pandemi girdi okullar acildiginda da hocalara soyledim ama artik degistiremezsin dediler. Staja gitmemek icin de acikogretime gecmek istiyordum son sinif baslamadan once ama ailem acikogretime gecmemi istemedi. Sevmesen bile calis mezun ol bitir dediler. Ne bölümü seviyorum ne işi. Benim hedefim kafamda var zaten ve universitede okumak istiyorum.

8 ay nedir ki sabredeceksin. Allah dermansız dert vermesin. Daha çok küçüksün. Hayatta bizi neler bekliyor belli değil. Başına gelen en kötü şey bu konfeksiyon olsun :)

Sorunum bu bölümü ve işi sevmemek. Konuda da belirttim.en basindan degistirecektim bolumu ama araya pandemi girdi okullar acildiginda da hocalara soyledim ama artik degistiremezsin dediler. Staja gitmemek icin de acikogretime gecmek istiyordum son sinif baslamadan once ama ailem acikogretime gecmemi istemedi. Sevmesen bile calis mezun ol bitir dediler. Ne bölümü seviyorum ne işi. Benim hedefim kafamda var zaten ve universitede okumak istiyorum.
Anladım ben sizi zaten. 8 ay dediğin çabuk geçer. Bunu dert etmeye bile değmez hangimiz hayalimizde ki işi bölümü okuyabildik ki zaten bazı şeylerin farkına sonra varıyorsun. Üniversite de hedefinizi tutturursunuz olur biter. Ama siz bölümden ziyade kafa yapınıza uymayın insanları daha çok eleştirmişsiniz, küçümsemişsiniz. Emin olun üniversite de aynı sorunlarla karşılacaksınız.

Ben bu bölümü isteyerek seçmedim zaten sorun sadece insanlar değil. Grafik tasarımı da yazmıştım tercih yaparken ve moda çıktı. Hatta ablam grafik de iş yok, işsiz mi kalacaksın modayı da yaz dedi ve bu nedenle yazdım. Daha sonra dersleri konuları görünce ben direkt bölüm değiştirmek istedim ama pandemi girdi okullar kapandı. 2. Dönemde de bunu hocalara söylediğimde maalesef değiştiremedim. Staj başlamadan önce staja gitmemek için açığa geçmek istemiştim ama ailem benim acikogretime gitmeme yanasmadi ve sonuç bu.
O zaman çok büyük problem. Ben tekstilden müzdaripsiniz sanıyordum siz mesleği sevmiyormuşsunuz. Değiştirmekten ya da çekmekten başka çareniz yok

E haklılar açıktan okuyup ne yapacaksınız ? Konfeksiyondakileri benim yaşımda ama nişanlı vs diye küçümsemişsiniz ama sizin vizyon da ortada yani.
2 kisi var sadece benim yanimda olan. Kucumsemek denmez sadece isinamadim kafam uyusmadi ve işe ilk geldigim gunlerde bu bahsettigim cocugun yaninda takilan bir kiz vardi. Beraberlerdi ama simdi degiller. Ben cocugun yaninda calisiyordum usta vermisti kiz molada birden benim yerime gecti, biri uyardi hatta neden onune gectin omzunu kaldirdi banane der gibi ve cevap vermedi. Ve ben o gunden yaptigi o saygisizliktan dolayi arkadaslik kurmak istemedim. Bir digeriyle de bir ara beraber calistim usta onun yanina vermisti ve bir yanlis yaptigimda bana gostermek yerine ustaya soylemisti yanlis yapiyor diye. Ve azar isitmistim senin yuzunden yanlis mi diksin bu kiz tekrar soru sorma bir daha gostermeyecegim diyerek. Zaten iyice nefret ettim ondan sonra. Burda uzun uzun yazmak istemedigim icin kisaca insanlardan bu yuzden hoslanamadim kafa dengim degil dedim.

2 kisi var sadece benim yanimda olan. Kucumsemek denmez sadece isinamadim kafam uyusmadi ve işe ilk geldigim gunlerde bu bahsettigim cocugun yaninda takilan bir kiz vardi. Beraberlerdi ama simdi degiller. Ben cocugun yaninda calisiyordum usta vermisti kiz molada birden benim yerime gecti, biri uyardi hatta neden onune gectin omzunu kaldirdi banane der gibi ve cevap vermedi. Ve ben o gunden yaptigi o saygisizliktan dolayi arkadaslik kurmak istemedim. Bir digeriyle de bir ara beraber calistim usta onun yanina vermisti ve bir yanlis yaptigimda bana gostermek yerine ustaya soylemisti yanlis yapiyor diye. Ve azar isitmistim senin yuzunden yanlis mi diksin bu kiz tekrar soru sorma bir daha gostermeyecegim diyerek. Zaten iyice nefret ettim ondan sonra. Burda uzun uzun yazmak istemedigim icin kisaca insanlardan bu yuzden hoslanamadim kafa dengim degil dedim.
Benim yaşlarımda olan* olacakti, yanimda olan degil. Yanlis yazmisim pardon.

Konfeksiyon ortamında bunlar az bile emin olabilirsin

O zaman çok büyük problem. Ben tekstilden müzdaripsiniz sanıyordum siz mesleği sevmiyormuşsunuz. Değiştirmekten ya da çekmekten başka çareniz yok
Evet demek istediğim buydu. Bugün okulda konuştum bu konuyu ve öğrendim ki staja başladığım icin aciga gecme şansım da yokmuş. O yüzden devam edeceğim sevmesem de başka hiçbir yol aklıma gelmiyor.

Onu bugun sordum okulda maalesef staja basladigim icin artik aciga gecilemiyormus. İşi sevmiyorum aslinda demek istedigimde bu. Bazi insanlar her is yerinde sorun olabilir demis ama is yerinde gordugum bir zorbalik vs yok iş konfeksiyon tekstil oldugu icin severek yapmiyorum. İşe baslamadan önce de konfeksiyon tekstil ortami hakkinda cok sey duydum ve onyargiliydim. Ortam anlatildigi gibi ve eskiden tekstilde calismis kisiler bile gercekten cok yorucu bir is oldugundan sikayet ediyor kimisi ortamindan sikayet ediyor vs. Hatta staja baslamadan bolum degistirecektim ama olmadi. Orda calisan bir kadin işçiyle sohbet etmistim dün. Senin aslinda moda evinde olman lazim, burada ne ogrenebiliyorsun ki senin aslinda cizim yapman lazim falan demisti. Onun da kizi ayni bolumde okumus ve moda evinde calisiyormus. Ama bizim okulda tekstil konfeksiyona veriyorlar sanirim moda evleri cok ogrenci almiyor bilmiyorum ve genelde az kisi calisiyor oralarda. Mezun olunca Milli savunma universitesine girmek istiyorum. Ailem de universite okumam konusunda israrci zaten. Haftasonlari falan calisiyorum o yuzden derslere, duzenli olmasa da.
Kendi içinde en doğru kararı verirsin diye düşünüyorum
O zaman moda evinde çalışma imkan yok mu ya da burası bitince moda evine geçersin öyle olmuyor mu ?

Siz de biliyorsunuz demek ki konfeksiyon ortamini bunu dediginize gore. Ben yazinca kucumsuyor diyorlar. Kotu birsey demiyorum.
Ben konfeksiyonda çalıştım daha kötülerini de gördüm ama bu küşümsediğin gerçeğini değiştirmeZ onları ne kadar kendi seviyenden aşağıda görürsen gör şu an sende onlarla aynı yerdesin , o modaevine sen gitseydin orada da sorun yaşayacaktın iş hayatında bunlar çok normal .
İş yerinde herkesi sevmek ya da dengin bulmak zorunda değilsin çoğu zaman da bulamayacaksın zaten ama amacın oraya bunları bulmaya gitmek olmadığı için zamanla alışacaksın

Siz de biliyorsunuz demek ki konfeksiyon ortamini bunu dediginize gore. Ben yazinca kucumsuyor diyorlar. Kotu birsey demiyorum.
Ne olursa olsun yine de küçümseme boşver, herkesin hayatı aynı değil, hayat herkese adil davranmıyor. Yaşantısı, bakış açısı, ailesi onu gerektirmiş olabilir.

Genç bir üyesiniz, bu nedenle bazı direkt cevaplarınızı görmezden geliyorum.
Aslında iş hayatına bu kadar "tabandan" başlamış olmanızın şansını ileriki yaşlarda göreceksiniz. İnsanların genel olarak tabiatı aynıdır, sizin bulunduğunuz yerde daha mahalle ağzıyla yapılan şeyler farklı yerlerde plaza diliyle olur aslında. Dedikodu, mobbing, iki yüzlülük artık ne derseniz.
Mutlu bir iş hayatı uyumlu olmak çalışkan olmak gibi şeylerin yanında aynı zamanda maske takmayı bilmeyi de gerektirir. Yani sizin sosyal hayatınızda olan kişiyle o iş yerine adım attığınızdaki kişi birebir olmamalı. Bunları zamanla öğreneceksiniz elbette fakat şimdi madem 8 ay mecbursunuz, bunu kendinizi sadece iş olarak değil aynı zamanda gerçek dünyaya karşı oluşturacağınız kişinin ilk adımları olarak düşünün.

X