Sevgilimin ilginç sağlık sorunu ve tıkanan ilişkimiz

ben de lazer ameliyat oldum ilk aylar gözler ışığa karşı aşırı hassas oluyo bakamıyosun o süreç içselleştirip aşmamış olabilir şu an da mesela benim 7 ay geçti ameliyatın üstüden ekrana bakınca çok bakınca gözlerim acıyo gerçi onda artık bu belirtiler kalmamış olmamalı takıntı haline getirmiş belki bi göz doktoruyla anlaşıp gözünde söyle bi sorun var bu damla düzelticek diye doktur onu kandırırsa düzelir diye geldi aklıma nedense

Işıklı ortamlarda aşırı geriliyor. Işığa maruz kalmak ışıklı ortamlar göz kırpma ve gözlerde yanmaya acıya sebep oluyor. Gözleri sıfır derece olmasına rağmen hala gözlük takıyor. Tv'ye telefona asla bakmak istemiyor çok az bakıyor. Göz derecelerinin büyüyeceğinden ışığın gözüne zarar vereceğinden korkuyor. Sorun sağlık sorunundan ziyade kaygıya varan durumu. Zaten gözü fizyolojik olarak sağlam psikolojik bir sorun var.
Numaralı gözlük değil herhalde taktığı gözlük. Uygulanan lazere, göz numarasına vb bağlı olarak ışığa bakma hassasiyeti yaşayan, yaz-kış güneş gözlüğü takan, bilgisayara mavi ışık korumalı gözlük olmadan bakamayan çalışma arkadaşlarım olmuştu. Hiçbirinin de sorunlu olduğunu düşünmemiştim.

Sen emin misin göz numarasının ilerlemediğine? Veya astigmatı olmadığına. Böyle onunla doktora gidip, hani makinede ölçüm yapılıyor, ordan fiş gibi küçük kağıt parçası çıkıyor o kağıdı gördün mü yoksa sevgilin mi kendisi gözlerine sıfır diyor?

8 derece miyop, ileri derece bir seviye, genellikle bugün bile 6 üzeri miyoplara lazer tavsiye edilmiyor. Senin anlatıkların göz hassasiyeti+astigmat+lazer sonrası göz kuruluğundan kaynaklı gibi duruyor.

Uv korumalı lensler, bunca senedir böyle sorun yaşayan bir insana bir göz doktoru, optisyen her koşulda bu lensi tavsiye ederdi. Hiç tavsiye edilmemiş olması ve kullanmıyor olması ilginç.
Birlikte gittik daha 1 ay olmadı gideli. Zaten ilk an ışığa bakmakta çok zorlandı. Doktor sakinleştirdi baktı göz sinirlerinde sorun yok dedi. Sonra ölçüm aldı lazer ameliyatın çok iyi yapılmış ikisi de sıfıra yakın dedi. Gözlüğü kullanma dedi. Alfabeyi okuttu sorun yok dedi. Sadece göz kuruluğu var dedi ve damla verdi. Özel hekime gittik, bulunduğum yerde çok gidilen bilinen bir göz hekimi.
Işıkla ilgili durum üniversite sınavına hazırlanırken 12 yıl önce ortaya çıkmış. Bazen o dönem cilt için sivilce ilacı içtim ondan mı diye düşündüğü oluyor ama yarıda bırakmış zaten Lazeri ise 6 yıl önce yaptırmış.
Uv lensi falan kullanmıyor da gözü lazerli kullanmaktan çekinir

ben de lazer ameliyat oldum ilk aylar gözler ışığa karşı aşırı hassas oluyo bakamıyosun o süreç içselleştirip aşmamış olabilir şu an da mesela benim 7 ay geçti ameliyatın üstüden ekrana bakınca çok bakınca gözlerim acıyo gerçi onda artık bu belirtiler kalmamış olmamalı takıntı haline getirmiş belki bi göz doktoruyla anlaşıp gözünde söyle bi sorun var bu damla düzelticek diye doktur onu kandırırsa düzelir diye geldi aklıma nedense
Psikolojiden anlar bazen plasebo etkisi için bir şeyler diyorum da pek inanmıyor. Zaten bir şey kullanacak olsa da araştırıyır bakıyor vs. Direkt hekime de inanmıyor kendisi de fikir sahibi olmak istiyor

Numaralı gözlük değil herhalde taktığı gözlük. Uygulanan lazere, göz numarasına vb bağlı olarak ışığa bakma hassasiyeti yaşayan, yaz-kış güneş gözlüğü takan, bilgisayara mavi ışık korumalı gözlük olmadan bakamayan çalışma arkadaşlarım olmuştu. Hiçbirinin de sorunlu olduğunu düşünmemiştim.
Sorun hayatını her yönden etkilemesi. Mesela çok güneşli bir havada ya da gece vakti araç kullanmaktan çekinir. Bilgisayar ekranına telefona bakmaktan çekinir hatta mümkünse bakmıyor. Çok ışıklı bir ortam onu fazlasıyla geriyor, gözde kırpılmaya sebep oluyor bazen

Birlikte gittik daha 1 ay olmadı gideli. Zaten ilk an ışığa bakmakta çok zorlandı. Doktor sakinleştirdi baktı göz sinirlerinde sorun yok dedi. Sonra ölçüm aldı lazer ameliyatın çok iyi yapılmış ikisi de sıfıra yakın dedi. Gözlüğü kullanma dedi. Alfabeyi okuttu sorun yok dedi. Sadece göz kuruluğu var dedi ve damla verdi. Özel hekime gittik, bulunduğum yerde çok gidilen bilinen bir göz hekimi.
Işıkla ilgili durum üniversite sınavına hazırlanırken 12 yıl önce ortaya çıkmış. Bazen o dönem cilt için sivilce ilacı içtim ondan mı diye düşündüğü oluyor ama yarıda bırakmış zaten Lazeri ise 6 yıl önce yaptırmış.
Uv lensi falan kullanmıyor da gözü lazerli kullanmaktan çekinir

Parça parça yazmış olacağım ama küçükken miyop derecesi 8 derece olan birisinin mutlaka retinasında incelme vardır. Zaten bu incelmeler yüksek miyoplarda ışık hassasiyetine neden oluyor. Retina bir doku, lazer yapıldığında retina tamir olmuyor. Retina incelmesi hala vardır geçmez o. beyaz florasan, araç farları onu özellikle rahatsız ediyordur.

Ek olarak sıfıra yakın diye bir söz konusu değil göz kontrolünde. 0.25 bile olsa bir derece vardır, insanlar bunun camını gözüne takıyor. Astigmat için hele sıfıra yakın diyemez.

Çok gidilen hekim önemli değil, önemli olan retinadan anlaması, bunu anlayan doktor sayısı az maalesef, çünkü tr'de ileri derece miyop yaygın değil.

Uv korumalı lens neden takamaz, kozmetik numarasız lens bile takabilir.

İlaç kullanıyor diyorsunuz ama ilacı 2 ila 4 ay arasında kullandığında durumunda değişiklik yok ise doktoruna danışacak ilaç değişimi olur ya da doktorunu değiştirecek ilaç ve terapi ile geçer diye tahmin ediyorum doğru ilaca rastgelmemiş olabilir ona söyleyin terapist ve psikiyatrist ile ilerlesin
İlk kullandığı ilaç baya etki etmiş sonrasında etkisini kaybetmiş. Sonrasında farklı psikiyatristlerle ilerlemiş. Şu an kullandığı ilaç az miktar etki ediyor dedi ama sorunları devam ediyor tabi. Psikologa gitmiyor terapiye inanmıyor o sebeple eksik kalıyor maalesef...

Bence sorun hastalığı değil bunu size baştan soylememis olması ve düzelmesi içinde hiç bir çaba sarfetmemesi en azından karar vermek için biraz daha tanimanizi oneririm.

Işık durumları onun için travma olmuş... Ben bu travmayı er geç atlatacağını düşünüyorum. Anksiyeteye dair ilaçlar kullanırsa yıllar sonrasında gözle görülür bir ilerleme görülür. Hayat bu, ne getireceği hiç belli olmaz. O şuan ağır bir psikolojik sorun yaşıyor. Ben seviyorsanız devam edin derim ama karar sizin tabi.

İlk kullandığı ilaç baya etki etmiş sonrasında etkisini kaybetmiş. Sonrasında farklı psikiyatristlerle ilerlemiş. Şu an kullandığı ilaç az miktar etki ediyor dedi ama sorunları devam ediyor tabi. Psikologa gitmiyor terapiye inanmıyor o sebeple eksik kalıyor maalesef...
İmkanlar sebebiyle terapi alamayan insanlar ilaçla mümkün mertebe yol katediyorlar ilacın dozunun artması gerekiyordur düzenli her ay kontrole gitmeli en azından ilk 6 ay

Parça parça yazmış olacağım ama küçükken miyop derecesi 8 derece olan birisinin mutlaka retinasında incelme vardır. Zaten bu incelmeler yüksek miyoplarda ışık hassasiyetine neden oluyor. Retina bir doku, lazer yapıldığında retina tamir olmuyor. Retina incelmesi hala vardır geçmez o. beyaz florasan, araç farları onu özellikle rahatsız ediyordur.

Ek olarak sıfıra yakın diye bir söz konusu değil göz kontrolünde. 0.25 bile olsa bir derece vardır, insanlar bunun camını gözüne takıyor. Astigmat için hele sıfıra yakın diyemez.

Çok gidilen hekim önemli değil, önemli olan retinadan anlaması, bunu anlayan doktor sayısı az maalesef, çünkü tr'de ileri derece miyop yaygın değil.

Uv korumalı lens neden takamaz, kozmetik numarasız lens bile takabilir.
Evet onlarla ilgili de çok araştırma yapmış. Hatta dediklerinizden de bahsettiği oldu retina yırtığını doktora da sordum o ancak 15 numara civarlarında olabilir demişti.

Erkek arkadaşım Türkiyede bilinen yurtdışında da bağlantıları olan hekimlere de gitmiş. Çok fazla cihazdan geçtim diye anlatır. Hatta o hekimlerden biri ona beynini eğit demiş.

En son gözde bazı zamanlar zorlandığında tik benzeri kırpılma oluyor yine bir profesöre gitti bunun için. Botoks yapıldı hiç fayda etmedi.

Mesela o an heyecanlıysa bir sorun varsa gözde kırpılma olmuyor ama ne zamanki rutin zamanda çok üzüntülü kırpılma oluyor ışıktan etkileniyor. Mesela görüntülü konuşurken telefon ekranına baktığı için tik benzeri kırpma çok yapar. Ne zaman aramızda sorun olsa kırpma yok hatta ışıktan etkilenme de olmuyor.
Mesela uykudan uyanmışsa dinçse farlar pek etkilemez ama bir süre geçtiyse tam dinlenmediyse uykuluysa hem gözde kırpma hem ışıktan etkilenme fazlaca oluyor.

Bu etkilenme de 12 yıllık süreçte bazen çok artmış bazen ise hiç hayatıma engel olmadı diyor. Neden böyle o da tam anlamıyor

Her insanın değişik huyları ve takıntıları olabilir. Sizinki biraz klinik vaka ama bunu takmayacak o kadar insan var ki. Bir arkadaşımda da okb var ve iyileşmiyor. Ne yaptıysa olmadı. Sizin durumda 12 senedir yerleşmiş yani düzelme ihtimali zor. Siz de bu durumdan çok rahatsız olmuş duruyorsunuz. Bence eğer tam olarak sevseydin bu kadar rahatsız olmazdın. Adam sana mantıklı iyi gelmiş bu yüzden tereddüt ediyorsun ama gönlünü kaptırmadığın için ben ileride bu durumla beraber başka şeylerin de sorun olacağını düşünüyorum. Çünkü bir kere gıcık kapınca ne yapsa batıyor.

Evet onlarla ilgili de çok araştırma yapmış. Hatta dediklerinizden de bahsettiği oldu retina yırtıcı falan ben bunu doktora da sordum o ancak 15 numara civarlarında demişti.

Erkek arkadaşım Türkiyede bilinen yurtdışında da bağlantıları olan hekimlere de gitmiş. Çok fazla cihazdan geçtim diye anlatır. Hatta o hekimlerden biri ona beynini eğit demiş.

En son gözde bazı zamanlar zorlandığında tik benzeri kırpılma oluyor yine bir profesöre gitti bunun için. Botoks yapıldı hiç fayda etmedi.

Mesela o an heyecanlıysa bir sorun varsa gözde kırpılma olmuyor ama ne zamanki rutin zamanda çok üzüntülü kırpılma oluyor ışıktan etkileniyor. Mesela görüntülü konuşurken telefon ekranına baktığı için tik benzeri kırpma çok yapar. Ne zaman aramızda sorun olsa kırpma yok hatta ışıktan etkilenme de olmuyor.
Mesela uykudan uyanmışsa dinçse farlar pek etkilemez ama bir süre geçtiyse tam dinlenmediyse uykuluysa hem gözde kırpma hem ışıktan etkilenme fazlaca oluyor.

Bu etkilenme de 12 yıllık süreçte bazen çok artmış bazen ise hiç hayatıma engel olmadı diyor. Neden böyle o da tam anlamıyor

Galiba anlatamıyorum.

Retina hasarı ileri derece miyoplarda mutlaka oluyor. Ve bu hasar direkt yırtılma olmuyor. Çarşaf gibi kağıt gibi yırtılmıyor o doku. O hasar hep var olan bir şey, iyileşmeyen doku zedelenmesi gibi bir şey. İleri derecede her derecede risk olduğu için en az altı ayda bir retinaya baktırın derler. "Sadece ileri derecede yırtılma olur" lafını hiçbir göz doktorundan duymadım. Ki retina yırtılmasından yakınım ameliyat oldu. Yırtılma yoksa hasar yok diye bir şey yok. Mutlaka sevgilinde retina incelmesi ve hasarı var çocukluğundan beri. Bu geçmemiştir. Bunu sadece doktor baktığında görebiliyor. Bu makineyle ölçülen bir şey değil.

Mesela az önce göz numarasına sıfır yakın dedin, astigmatı var mı diye sordum cevap vermedin. Sıfır yakın diye bir derece yok. Makine onu oda sıcaklığını ölçer gibi ölçüp, bir kağıt veriyor. Ek olarak doktorların camları var, orda doktor odasında onlarla bakar en kötü azdan dereceyi arttırıp.

Uv korumalı lensler çok uzun yıllardır var nasıl önermemişler bu sorunlarla doktor defalarca gittiği halde. Kendi araştırdıysa kendi görür. Göz sağlığı için tr'de yaygın olmasa bile özel damla ve vitaminler var.

Senin anlattığın bu göz hassasiyeti ışığa karşı geçmişteki ileri derece miyoptan ve sonrasında lazer olduğu için normal. Eğer ek olarak astigmat varsa gözlük veya lens kullanmıyorsa bu hali daha normal olur. Doktorların bunu es geçtiğini sanmıyorum.

Evet onlarla ilgili de çok araştırma yapmış. Hatta dediklerinizden de bahsettiği oldu retina yırtığını doktora da sordum o ancak 15 numara civarlarında olabilir demişti.

bastan anlatmasi gereken seyi saklamis. icine sinmiyorsa devam etmek zorunda degilsin. evli degilsin, cocugun yok. bir mecburiyetin yok. simdi icine sinmeden evet dersen sonra adamin basina kakarsin illa ki. once kendini dusun.

Kendisi ışıklı ortamlarda aşırı geriliyor. Işığa maruz kalmak ışıklı ortamlar göz kırpma ve gözlerde yanmaya acıya sebep oluyor. Gözleri sıfır derece olmasına rağmen hala gözlük takıyor. Tv'ye telefona asla bakmak istemiyor çok az bakıyor. Göz derecelerinin büyüyeceğinden ışığın gözüne zarar vereceğinden korkuyor. Sorun sağlık sorunundan ziyade kaygıya varan durumu. Zaten gözü fizyolojik olarak sağlam psikolojik bir sorun var. Mesela görüntülü konuşuyoruz gözlerinde aşırı kırpma davranışı oluyor tik gibi. Diyelim ki o an başka bir sorun varsa gözde kırpma yok. Sanki her anında zihninde gözüme ne olacak düşüncesi mevcut ve gözünü her an her şeyden korumak istiyor çok değişik ben bile tam algılayamıyorum. Bu sebeplerden psikolojik olma ihtimali çok daha yüksek seçenek. Kaygı, obsesyon seviyesinde göze karşı hassaslığı var.
Kirpiyor cunku gozunde kuruluk oluyor. Bence siz boyle kesin konusmayin, ayni sorunu yasayan biri olarak soyluyorum. Ben de evde surekli dinlendirici gozluk takiyorum, isiklara hassasiyetimi azaltabilmek icin, numarasiz gozluk yani. Gittigim 7 farkli doktorda, ameliyatimda vir sorun gormediklerini, gozlerimde fiziksel bir problem olmadigini, lazer ameliyati sonrasi cogu kiside olan goz kurulugu, isiga hassasiyet vb. Semptomlarin olsugunu soylediler. Hatta bir doktor bunlari bile soylemeden, nazlaniyorsun deyip eve yolladi. O yuzden eger bir insanin bir konuda sikayeti varsa bunu en iyi yasayam kisi bilir diyorum.

Galiba anlatamıyorum.

Retina hasarı ileri derece miyoplarda mutlaka oluyor. Ve bu hasar direkt yırtılma olmuyor. Çarşaf gibi kağıt gibi yırtılmıyor o doku. O hasar hep var olan bir şey, iyileşmeyen doku zedelenmesi gibi bir şey. İleri derecede her derecede risk olduğu için en az altı ayda bir retinaya baktırın derler. "Sadece ileri derecede yırtılma olur" lafını hiçbir göz doktorundan duymadım. Ki retina yırtılmasından yakınım ameliyat oldu. Yırtılma yoksa hasar yok diye bir şey yok. Mutlaka sevgilinde retina incelmesi ve hasarı var çocukluğundan beri. Bu geçmemiştir. Bunu sadece doktor baktığında görebiliyor. Bu makineyle ölçülen bir şey değil.

Mesela az önce göz numarasına sıfır yakın dedin, astigmatı var mı diye sordum cevap vermedin. Sıfır yakın diye bir derece yok. Makine onu oda sıcaklığını ölçer gibi ölçüp, bir kağıt veriyor. Ek olarak doktorların camları var, orda doktor odasında onlarla bakar en kötü azdan dereceyi arttırıp.

Uv korumalı lensler çok uzun yıllardır var nasıl önermemişler bu sorunlarla doktor defalarca gittiği halde. Kendi araştırdıysa kendi görür. Göz sağlığı için tr'de yaygın olmasa bile özel damla ve vitaminler var.

Senin anlattığın bu göz hassasiyeti ışığa karşı geçmişteki ileri derece miyoptan ve sonrasında lazer olduğu için normal. Eğer ek olarak astigmat varsa gözlük veya lens kullanmıyorsa bu hali daha normal olur. Doktorların bunu es geçtiğini sanmıyorum.
Kendisiyle konuştuğumda gittiği doktorların retina yırtılmasıyla ve kontrolüyle ilgili bir şey demediğini dedi. Hasar olur diyorsunuz o kısmı anladım bu arada. Genel olarak göz hekimleri sorun olmadığını demiş ve nörolojiye yönlendirmişler. Nörolojide psikiyatriste... Süreç hep böyle devam etmiş. Bende de 6 numara miyop var hatta sol gözüm 6.50 astigmatımda 1.50 kendimin yaşadığı bir sorun yok. Sanıyorum bu hasar yüksek miyoplu herkeste var ama aynı şekilde hassasiyet olarak ortaya çıkmıyor.

Göz numarası için sıfıra yakın (bununla ilgili dediğinizi anladım )dedi. Astigmat için doktor bir şey demedi. Fotofobik bir durum görünüyor dedi.

Kendisi mavi filtre sebebiyle gözlük kullanıyor. UV lenslerinden hiç bahsetmedi. Yalnızca gözü için göz kuruluğu damlası kullanıyor.

Son düzenleme:
X