Sevgilimin ilginç sağlık sorunu ve tıkanan ilişkimiz

İlişkiyi değil adamı salın kendi tedavi olmak isterse gider olur o kadar aklı vardır annesi gibi hatırlatmayın zorlamayın
Evet bende artık yoruldum zaten kendisi harekete geçsin diye bekliyorum da kendim psikolojik olarak yoruldum ve onun iyi olma halini pek sanmıyorum. Çünkü öğrenilmiş çaresizliğe çözüm bulamayacağına içten içe inanıyor.

Bu süreçte bir çok doktora gitmiş fizyolojik sebep bulunamamış. Psikiyatrist serotinin arttırıcı bir ilaç vermiş ki hala kullanıyor ama ben psikologa da gitmesinin elzem olduğunu ona hatırlatıyorum. O ise öğrenilmiş çaresizlikle bir şeyler yapsa da temelde sorunum çözülür diye inandığını hissetmiyorum. Ve dediğiniz gibi de öncelikle kendi kaygısını yenmesi lazım, evlilik şu an ve kısa vadede sağlıklı durmuyor.
Antidepresan yada antipsikotik ilaclar ilk atista 12 den vurmayabilir yani uyku ilacinda bile cok cesit var cunku herkese tek bir ilac etki etmiyor biraz maalesef deneme yanilma ama aslinda agri kesici bile oyle degil mi? Ilactan sonra terapi olmadan gecmese bile hafiflemesini bekleriz , hic ilerleme olmadiysa ilac onun ilaci degil o yuzden de kontrole cagiriliyor zaten doz ayarlamasi vs ( psikologum ondan bu kadar uzun yazdim haddimi asiyormus gibi anlasilmasin)bence zaten netten tanismissiniz tedavi olmak istemiyorsa ve bu halinde kalmak istiyorsa zorlamayin siz kendimize alternatif yollar arayin

E peki ne iş yapıyor bu adam?
Karanlık ortamda mı çalışıyor i?
Sosyal ortamlara nasıl ayak uyduruyor?
Evlendiniz diyelim nasıl olacak daha da artarsa evden çıkmak istemezse kendini kapatırsa ne yapacaksınız?
Açıkçası ben böyle riski göze alamazdım.
12 sene diyorsunuz çok uzun bir zaman kendisi çözmek istemiyor demek ki bu durumu.
Öğretmen kendisi. Her an şiddetli değil tabi de kendince önlemler alıyor mesela pencere kenarından yoğun ışık geliyorsa duvar kenarında olan kısma geçiyor. Her zaman güneş gözlüğü yanında dışarı çıktığında özellikle de güneş varsa direkt takar. Çok ışıklı tabelaları yerlerden gece vakti geçiyorsak yere doğru bakıyor özellikle mavi ışık onu çok etkiler. Kendince böyle şeyler geliştirmiş.
Kendisi çok doktora gitmiş. Fizyolojik bir şey bulamamışlar. Psikiyatrist de tanımlanmamış anksiyete demiş. İlaç kullanıyor ama ben psikoloğa gitmesini kaygıya dair önlem almasını istiyorum. Zamanında uğramış olmamış ve öğrenilmiş çaresizlik yaşıyor mücadele kısmı şu an için eksik geliyor bana.

Öğretmen kendisi. Her an şiddetli değil tabi de kendince önlemler alıyor mesela pencere kenarından yoğun ışık geliyorsa duvar kenarında olan kısma geçiyor. Her zaman güneş gözlüğü yanında dışarı çıktığında özellikle de güneş varsa direkt takar. Çok ışıklı tabelaları yerlerden gece vakti geçiyorsak yere doğru bakıyor özellikle mavi ışık onu çok etkiler. Kendince böyle şeyler geliştirmiş.
Kendisi çok doktora gitmiş. Fizyolojik bir şey bulamamışlar. Psikiyatrist de tanımlanmamış anksiyete demiş. İlaç kullanıyor ama ben psikoloğa gitmesini kaygıya dair önlem almasını istiyorum. Zamanında uğramış olmamış ve öğrenilmiş çaresizlik yaşıyor mücadele kısmı şu an için eksik geliyor bana.
Bence siz bir şey demeyin şunu yap bunu yap gibi.
Oluruna bırakın gözlemleyin bakalım biraz daha.
Evlilik çok farklı bir durum.
Yerinizde olsam baya geniş açılardan bakmaya çalışırdım.
Bence müdahale etmeyin..

Antidepresan yada antipsikotik ilaclar ilk atista 12 den vurmayabilir yani uyku ilacinda bile cok cesit var cunku herkese tek bir ilac etki etmiyor biraz maalesef deneme yanilma ama aslinda agri kesici bile oyle degil mi? Ilactan sonra terapi olmadan gecmese bile hafiflemesini bekleriz , hic ilerleme olmadiysa ilac onun ilaci degil o yuzden de kontrole cagiriliyor zaten doz ayarlamasi vs ( psikologum ondan bu kadar uzun yazdim haddimi asiyormus gibi anlasilmasin)bence zaten netten tanismissiniz tedavi olmak istemiyorsa ve bu halinde kalmak istiyorsa zorlamayin siz kendimize alternatif yollar arayin
Birkaç çeşit ilaç kullanmış. Bir ilaç ilk zamanlar etki etmiş zamanla etkisini yitirmiş. Birkaç farklı psikiyatriste de gitmiş. Şu an kullandığı ilaç için biraz etkili ama tam değil dedi bana. Zaten psikiyatrist de tanımlanmamış anksiyete demiş. Aslında çok uğramış bir sürü doktora gitmiş. Fizyolojik bir şey bulunamamış. Psikiyatrist de net bir şey dememiş. Öğrenilmiş çaresizlik yaşıyor. Bir şeyler yapıyor ama etkili olması noktasında gerçekten inanıyor mu bilmiyorum. Mesela o an sinirliyse başka bir konu aklındaysa heyecanlıysa göz sorunu oluşmuyor. Ama rutin ya da üzüntülü bir gündeyse gerçekten gözü baya tepki veriyor. Gözünü kırpıyor vs. Sanki zihninin hep gerisinde gözle ilgili düşünceler var.
Psikolog birinin cevap yazmasına da ayriyeten sevindim 🙂

Bence siz bir şey demeyin şunu yap bunu yap gibi.
Oluruna bırakın gözlemleyin bakalım biraz daha.
Evlilik çok farklı bir durum.
Yerinizde olsam baya geniş açılardan bakmaya çalışırdım.
Bence müdahale etmeyin..
Anlıyorum biraz daha gözlem yapıp karar vermek daha uygun olur diyorsunuz.

Yazdığınız ayrıntıları okudum,tedavi olmazsa terapi almazsa katlanarak artacak es kaza gözüne bir şey olursa patlar zaten. Sosyal hayatını iş/ev hayatını sürekli etkileyen bi durum bence bu konuda çabası yoksa yol yakınken dönün. Okb bozukluğu olan biriyle evlilik çok zor, her anınızda orda ışık mı var şöyle mi böyle mi diyerek mi geçireceksiniz.

Yazdığınız ayrıntıları okudum,tedavi olmazsa terapi almazsa katlanarak artacak es kaza gözüne bir şey olursa patlar zaten. Sosyal hayatını iş/ev hayatını sürekli etkileyen bi durum bence bu konuda çabası yoksa yol yakınken dönün. Okb bozukluğu olan biriyle evlilik çok zor, her anınızda orda ışık mı var şöyle mi böyle mi diyerek mi geçireceksiniz.
Bunları bende düşünüyorum. Çabası çok olmuş, öğrenilmiş çaresizlik yaşıyor. Ben terapi kısmı eksik kaldığı için mücadelede eksiklik olduğunu düşünüyorum. Bir şeyler yapıyor da sistematik değil.

Sorununun psikolojik oldugu kanisina nasil vardiniz?
Ben de gozlerimi cizdirdim ve sonrasinda isiga karsi asiri bir hassasiyet olustu, butun isiklar asiri parlak geliyor dogrudan bakinca rahatsjz oluyorum, yaz kis gunes gozlugu olmadan disari cikamiyorum. Gittigim doktorlar da bunun lazerle cizdirme sonrasinda cok kisi de oldugunu soylediler

Sorununun psikolojik oldugu kanisina nasil vardiniz?
Ben de gozlerimi cizdirdim ve sonrasinda isiga karsi asiri bir hassasiyet olustu, butun isiklar asiri parlak geliyor dogrudan bakinca rahatsjz oluyorum, yaz kis gunes gozlugu olmadan disari cikamiyorum. Gittigim doktorlar da bunun lazerle cizdirme sonrasinda cok kisi de oldugunu soylediler
Kendisi ışıklı ortamlarda aşırı geriliyor. Işığa maruz kalmak ışıklı ortamlar göz kırpma ve gözlerde yanmaya acıya sebep oluyor. Gözleri sıfır derece olmasına rağmen hala gözlük takıyor. Tv'ye telefona asla bakmak istemiyor çok az bakıyor. Göz derecelerinin büyüyeceğinden ışığın gözüne zarar vereceğinden korkuyor. Sorun sağlık sorunundan ziyade kaygıya varan durumu. Zaten gözü fizyolojik olarak sağlam psikolojik bir sorun var. Mesela görüntülü konuşuyoruz gözlerinde aşırı kırpma davranışı oluyor tik gibi. Diyelim ki o an başka bir sorun varsa gözde kırpma yok. Sanki her anında zihninde gözüme ne olacak düşüncesi mevcut ve gözünü her an her şeyden korumak istiyor çok değişik ben bile tam algılayamıyorum. Bu sebeplerden psikolojik olma ihtimali çok daha yüksek seçenek. Kaygı, obsesyon seviyesinde göze karşı hassaslığı var.

Bunları bende düşünüyorum. Çabası çok olmuş, öğrenilmiş çaresizlik yaşıyor. Ben terapi kısmı eksik kaldığı için mücadelede eksiklik olduğunu düşünüyorum. Bir şeyler yapıyor da sistematik değil.
Yaşadığı şey göz hassasiyeti değil hasta olma korkusu buda anksiyetesinş tetikler, düzenli terapi alsa nasıl yöneteceğini öğrenir. Mesela ışıklı ortamda yaptığı bazı davranışları revize eder, terapiler hemen sildim attım sağlamaz nasıl baş edilebilir bunuda öğretir.

Yok bu lazerden çok öncesinde de yaşadığı bir sorun. Lazeri olalı 6 yıl olmuş, onun sorunu 12 yıldır var.

10 sene önce lazer yaptırmış biriyim lazeri nasıl yaptırmış onu çok merak ettim. Ameliyatta ışık sokuyorlar resmen gözünüze.

Lazer sonrası hala güneşe bakarken rahatsız olurum. Bir tık hassasiyet yapıyor ama çok çok az. Işıklara hiç bakmadığı ve kendini koruduğu için daha da hassaslaşıyordur.

10 sene önce lazer yaptırmış biriyim lazeri nasıl yaptırmış onu çok merak ettim. Ameliyatta ışık sokuyorlar resmen gözünüze.

Lazer sonrası hala güneşe bakarken rahatsız olurum. Bir tık hassasiyet yapıyor ama çok çok az. Işıklara hiç bakmadığı ve kendini koruduğu için daha da hassaslaşıyordur.
Göz yapısı uygunmuş aparatla da göz açılıyor ya bir şekilde yaptırmıştır. Geçenlerde doktora gitti sıfıra yakın çok iyi olmuş operasyonun dedi başka bir hekim. Yine de gözlük takıyor, doktor hep takma gözlüğü buna gerek yok dedi. O da gözüm korumasız kalır, gözlükte mavi ışık filtresi var vs. diyerek sürekli takıyor

Göz yapısı uygunmuş aparatla da göz açılıyor ya bir şekilde yaptırmıştır. Geçenlerde doktora gitti sıfıra yakın çok iyi olmuş operasyonun dedi başka bir hekim. Yine de gözlük takıyor, doktor hep takma gözlüğü buna gerek yok dedi. O da gözüm korumasız kalır, gözlükte mavi ışık filtresi var vs. diyerek sürekli takıyor

Ooooo fena. Gözleri bu sefer gözlüğe alışacak sonra kaos.

Merhaba arkadaşlar, şubat ayında internetten biriyle tanıştım. Naif, duygusal, iyi niyetli ve sorumluluk sahibi biri. Karakteri, maddi durumu, mesleği, tipi absürt olmayan temiz niyeti bakışından duruşundan hareketlerinden de çok net anlaşılan bir karakter.
Şubat ayında tanıştık. Nisan ayında 16 saatlik mesafeden geldi ve yüz yüze görüştük. Ben uzak mesafeden tanışamayız az zaman geçiririz dediğim için temmuz ayında 1 ay benim şehrimde apart tuttu kaldı ve annemle tanıştırdım. Kasım ayında en son babamla da tanıştı.

Her şey buraya kadar güzel ama bu çocuğun fizyolojik bir sorunu olmasa da gözüyle ilgili ciddi bir takıntısı var. Obsesif diyebilirim. Işığa bakınca gözüne zarar geleceğini düşünüyor.Ve bu durum bir paradoks halinde, genel bir kaygı bozukluğuna da evrilmiş durumda bence. Küçükken miyop derecesi 8'miş(6 yıl önce lazer olmuş).Akran zorbalığı da yaşadığından bahsetmişti. Üniversite sınavına hazırlık zamanında ışığa hassasiyet hatta ışık fobisi denilecek bir durum oluşmuş. Yaklaşık 12 yıldır sorunun geçmesi için çok sayıda doktora gitmiş ama fizyolojik bir sebep bulunamamış. Bazı zamanlar sorunu şiddetlenmiş bazı zamanlar azalmış. Kısacası şu an hayatına ciddi engel olan araba sürmesini bile bazı açılardan engelleyen psikolojik olduğuna inandığım gözle ilgili durumu var.

İlk zamanlar bana bunu demedi. Beni kaybetmek istememiş. Ben en net zorluğunu yaz dönemi fark ettim. Bu süreçte psikologa gitmesini, mantıksız düşüncelerinden kurtulmasını telkin ettim. Bazı kitaplar okudum ona da alıntılar paylaştım, spor, beslenme vs. bunların yararlarından defalarca bahsettim. Bir şeyler yapmaya çalışıyor ama sistematik bir halde değil. Hala psikologa gitmedi, ben ona ısrar edince tartışınca bir şeyler yapıyor. Artık öğrenilmiş çaresizlik yaşıyor gibi bir şeyler yapmaktan vazgeçmiyor ama sistematikte değil. Kendince ışığa maruz kalmaya çalışıyor denemeler yapıyor ama ilerleme yok. Bu yaşadığı sorun onu her açıdan yetersiz ve özgüvensiz hissettiriyor. Işıktan etkilendikçe hareketleri de tuhaflaşıyor. Bir sosyal ortamda rahat oturup sohbet etmek bile zor onun için. Çünkü eğer gözle ilgili sorunu o an artarsa göz kırpma davranışı da artıyor. Anlayacağınız bu da her durumda onu kaygılı hale getiriyor. Bir paradoks halinde ve kurtulamıyor.

Evlilik odaklı birisi bende öyleyim o yüzden ailemle tanıştırdım. Fakat onlarda erkek arkadaşımın sıkıntısını fark ettikçe ne olacak böyle diye bana sormaya başladılar. Birlikte de gittik doktora doktor fotofobik bir durum dedi.

Arkadaşlar ne yapsam ne etsem bilmiyorum. Bir yanım bu ilişkiden olmaz tıkandı o önce kendi kişisel problemlerini çözmeli diyorum. Bir yandan destek olmaya çalıyorum ama uzaktan ne kadar etkili bilemiyorum. Sizin düşünceleriniz neler?

Kendisi ışıklı ortamlarda aşırı geriliyor. Işığa maruz kalmak ışıklı ortamlar göz kırpma ve gözlerde yanmaya acıya sebep oluyor. Gözleri sıfır derece olmasına rağmen hala gözlük takıyor. Tv'ye telefona asla bakmak istemiyor çok az bakıyor. Göz derecelerinin büyüyeceğinden ışığın gözüne zarar vereceğinden korkuyor. Sorun sağlık sorunundan ziyade kaygıya varan durumu. Zaten gözü fizyolojik olarak sağlam psikolojik bir sorun var. Mesela görüntülü konuşuyoruz gözlerinde aşırı kırpma davranışı oluyor tik gibi. Diyelim ki o an başka bir sorun varsa gözde kırpma yok. Sanki her anında zihninde gözüme ne olacak düşüncesi mevcut ve gözünü her an her şeyden korumak istiyor çok değişik ben bile tam algılayamıyorum. Bu sebeplerden psikolojik olma ihtimali çok daha yüksek seçenek. Kaygı, obsesyon seviyesinde göze karşı hassaslığı var.

Sen emin misin göz numarasının ilerlemediğine? Veya astigmatı olmadığına. Böyle onunla doktora gidip, hani makinede ölçüm yapılıyor, ordan fiş gibi küçük kağıt parçası çıkıyor o kağıdı gördün mü yoksa sevgilin mi kendisi gözlerine sıfır diyor?

8 derece miyop, ileri derece bir seviye, genellikle bugün bile 6 üzeri miyoplara lazer tavsiye edilmiyor. Senin anlatıkların göz hassasiyeti+astigmat+lazer sonrası göz kuruluğundan kaynaklı gibi duruyor.

Uv korumalı lensler, bunca senedir böyle sorun yaşayan bir insana bir göz doktoru, optisyen her koşulda bu lensi tavsiye ederdi. Hiç tavsiye edilmemiş olması ve kullanmıyor olması ilginç.

Ailem çocuğun karakterine tavrına iyi niyetine yorum yapmadılar iyi bir insan dediler. Asıl sorun göze karşı yaklaşımı ve obsesifliği. Tedaviyi fizyolojik temelli algılıyor o kısımlar tamam psikiyatriye de gitti ama psikolog kısmı maalesef şu an yok. Bende asıl tedavinin psikolog ile terapi ile olacağına inanıyorum. İnternetten tanıştık ama zaman geçti onu tanıdıkça bağ kuruldu ve şimdi de çıkmaza girdi maalesef.

Sen bilirsin konu sahibesi, bununla bir ömür geçiririm dersen karar senin.

İlaç kullanıyor diyorsunuz ama ilacı 2 ila 4 ay arasında kullandığında durumunda değişiklik yok ise doktoruna danışacak ilaç değişimi olur ya da doktorunu değiştirecek ilaç ve terapi ile geçer diye tahmin ediyorum doğru ilaca rastgelmemiş olabilir ona söyleyin terapist ve psikiyatrist ile ilerlesin

X