sade yaşam

ben mutfak olayı şöyle yapıyorum. akşam yemek yendi, bulaşıklar makineye yerleştirildi, masa silindi, tezgah domestosla silindi vb günlük rutin işleri yaptısam o gün yanına bir iş daha ekliyorum. misal dün mutfağı topladım buzdolabını siliyorum. bu gün yemek kaldırıldı mutfak toplandı ya, baharat ve kuru gıda dolap bölümünü siliyorum. ertesi gün makinede bulaşık yıkanırken dolabın tabak koyma bölümünü cif domestosla siliyorum, bir de bardak bölümünü siliyorum, makine boşalınca yerleştiriyorum. başka bir gün mutfağı toplarken elime bezi alıp tezgah altını siliyorum. hafta sonu kahvaltıyı topladım diyelim balkon camını hemen siliyorum. bir gün elimde büyük tencere yıkıyorsam buzdolabının cam raflarını da yıkar kurularım. dondurucudan bir şey alacaksam, düzeni bozulur ya, indiririm dondurucuyu siler tekrar yerleştiririm.
ben sabahtan başlayıp tüm evi baştan sonra temizleyemem, hem yorulurum, hem de sıkılırım. mutfak işini hem parça parça yaparım. sürekli de temiz olur buzdolabım. buzdolabını sürekli bozulan varsa diye kontrol eder çöpe atarım. son kullanma tarihi gecen ilaçları vs atarım.

temizliğin ilk şartı bana göre düzendir. camlar pis olabilir. gecen hafta silindi, bu hafta yağmur yağdı. ama evde her eşyanın yeri belliyse ve az eşya varsa ev düzenli görülüyor. bir küçük valizim var, elime geçen kullanılmayan eşyaları, küçülen kıyafetler vs içine atarım. oradan da kime vermeyi planladıysam o kişi ile ilk görüşmemle vermiş olurum.
çocukları banyo yaptırdım, kendim duş aldım diyelim. domestosla küveti, wc yi falan yıkamış olurum.
yatmadan önce çamaşır makinesini çalıştırırım. sabah işe gitmeden çamaşırları asarım. işten geldiğimde toplarım.
ütü olayına gelince ben öyle çarşaf, iç çamaşırı vs ütülemem. o kadar da kendimi harap edemem doğrusu. kıyafetlerim çok ütü gerektirmez. kot pantalon vs gibi giyerim. ancak eşimin gömlekleri falan var. ütü haftada 1 gün yapılır. renkli, beyazlı, açık renkli çamaşırlar bir hafta yıkanır, ütülenecekler ayrılır, ütü haftada bir gün yapılır. genellikle salı günleri olur.

cümlelerim çok düşük olmuş.
yani özetle: mutfakta günlük iş yaparken yanına artı bir iş ekliyorsun. böylece çok yorulmadan ve zaman kaybetmeden iş bitmiş oluyor. tüm hafta sonunu mutfak dolaplarının içini ve dışını temizlemekle geçirmek yerine, her akşam bir parçasını yapıyorsun, çayın demleninceye kadar.

bir de kek, kurabiye, börek gibi ikramlıkları yaptıktan sonra saklama kabı ile dondurucuya kaldırıyorum. böylece aynı ikramlık ile ki misafir ağırlamış oluyorum. ya da akşam çayın yanına bir dilim kek çıkarıyorum, kurabiye koyuyorum. bu da zaman açısından tasarruf sağlıyor.

ben de yemek yapmayı hiç sevmem:) hafta sonları mutlaka dısarda yeriz. pazar günü üç öğünü de dışarıda yedik. mutfak da kirlenmemiş oldu

evet buldum mesajı:)
öncelikle çok teşekkür ediyorum bence sade hayatın en önemli şartlarından biride düzenli yaşamak , insanın düzeni olmayınca gece uykusunu almayınca çok sağlıksız oluyo , gece uykusunun kıymetini anladım resmen gece oğluma sarılarak yatmamnnın kıymetini anladım:)

sirke bence mucize gibi bişey , bulaşık makinasında kapağa döküyorum parlatıcı gözüne koymuyorum
saçta beğendine çok sevindim :) uzun vadede saçları daynaıklıda yapıyo bence

saçlarını açamıyosan eğer zeytinyağını ısıtıp saçların kuruyken saç diplerine yedirmeni üstüne streç film sararak bir iki saat kalıp yıkamanı tavsiye ediyorum zeytinyağı özellikle kaşıntı ve saç derisi konusunda çok iyi geliyor üstelik saçlarını yumuşatacağı içinde kolay taranacağını umuyorum..

cetvelcilere faydalı bilgiler bölümünden ulaşabilirsin:) çok faydalı bi topik....

evde iki tane arızalı bilgisayar vardı tamir için oldukça yüklü para istenince yaptırmaktan vazgeçmiştik içinden hardisklerini alıp parçalayıp geir dönüşüm kutusuna tıldı

balkona iki tane dikdörtgen saksı alındı pazardan içine toprak koyup soğan ektim:) artık yeşil soğan yetiştircem balkonda:)

ben de artık sallamıyorum
yaşasın her şeyiyle sade hayat
cansın vallahi artık hep beraber halay çekebiliriz iyiyiz ama di mi ben kendimi çok iyi hissediyorum yaaaa geçen de birisi bana laf soktu hiçççç oralı olmadım üstüme düşeni yaptım ben fazlasını bekliyorsan senin sorunun bebeğim dedim kendisine içimden tabiii salon kadını çizgimden şaşmadan

kendi adıma söyleyeyim ben çok sallamam giyim kuşamı, sallayanı da çok anlamıyorum açıkçası, ha giyinirsem patlatırım o ayrı, ortamım olunca giyinirim eşimin yanında falan ,şimdi tarzım bu ya benim tarz olarak bunu da etrafıma çok belli ederim yani sallamıyorum imajı veririm ve gerçekten de sallamam... dolayısıyla benim için süs püs açık bir kapı değildir.... kendini buna inandırdın mı olay bitti vele ki o gün iyi giyinmemişsin eeee???? olabilir yani ne var ki bunda bunu kriter edinmişlik bence saçma ...

ben de bulunduğum yerde aynı şeye maruz kalıyordum, genelde arabayla gitmem örneğin, onlar soru sorunca ben de soru sorarım onlar beni sorguya çekmeye kalkıyorlarsa ben de çekerim genel de bu kişiler sorguya çekilince uzaklaşırlar sevimli ve ilgili bir biçimde sorguya çek, sorguya çektiğin anlaşılmasın. genelde dedikodunun yapıldığı ortamlardaki insanlar böyle davranırdikkat et, aman diyeyim sosyal medyan varsa kendini gizle... benim bloğum var kimse bilmez örneğin...

kalinkaselin canım sirke parlatıcı gözüne zarar vermez bulaşık makinelerinde en hızlı bpozulan parçalar zaten parlatıcı gözleridir . özellikle bosh arçelik ve beko(idi galiba) aynı üretim bandını kullnırlar yani parçaları aynı yerde birleştirrilir ve hepsinin kalite kontrolünden en çok dönen parça parlatıcı gözüdür bir şeklide ya delinir ya ayarı bozulur ya basınç kapsülünde sorun çıkar alman boshlar değil tabi. dolayısıyla sirke bişicik yapmaz. ayrıca ben 3 yıldır kullnıyorum camlarım pırıl çıkıyor senelik olarak da tasarruf oluyor tavsiyedir.

kesinlikle katılıyorum zaten doğum gününde o porselen takımlar kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak bu da bir israf değil mi??? ayrıca o çocuk ileride nasıl bir düğün ister o doğum gününü görmüş... yarın bir arkadaşı bir pastayla kapıyı çalınca sevinçten çılgına mı dönecek parti konusu mu arayacak ??? bence anneler biraz kendilerine yapıyor...

Aynen katiliyorum eskiden daha cok sevinirdik zaten bizimkilerde supriz olurdu oyle organizasyonla felan degil anne bi yas pasta yapar aile icinde kutlanirdi... cok olsun kuzenleri cagirirdik.. bu kadar oyle aman aman hediyelerimizde olmadi yani taki toka en buyugu hediyenin terlik olurdu herseyin sadesi daha guzel daha kiymetli bence de

Teşekkür ederim canım cevaplamana sevindim zeytinyağını deneyeceğim bakalım nasıl olacak sonucu yazarım

sadeliği 2 gündür ramazan soframada uyguluyorum:)
orucumu önce ılık bir bardak suyla aççıyorum hatta ballı limonlu ılık su dahada iyi geliyomuş
çorba (1 su bardağı kadar) , ve bir çeşit yemek bol salata tüm sofram bu....
çorbadan sonra namaz arası veriyorum 15 dakika kadar... henüz tatlı yapmadım ve kendimi fitardan sonra çok rahat hissiyorum...uykum da gelmiyo... ve bir saat sonra yuruyus yapıyorum 1 saat kadar...

misafirim geldiğinde durum daha farklı olur tabi ama ...
önceki seneler gibi iftar olur olmaz onuda yiyim bunuda yiyim diyip aralıksız nefes almadan yemek yememeye kararlıyım
sonra bi uyku çöküyodu üstüme sofrayı mutfağa koyar koymaz tüm o yediğim şeylerin üstüne bide yatıyodum gelsin kilolar....

umarım tüm ramazan devam ettirebilirim...:)

Temizlik titizlik insanın içinden olmalı sanırım
Ben mesela temizlik yaptıkça içi açılanlardanım
Haftada bir yarım gün yardımcı alsanız bence yeter çocuk olmadığı ve eve geç gelip evi çok kullanmadığınız için. cam silineceği zaman tüm gün gerek
Ben buzdolabını her hafta siliyorum meyve sebze alışverişi yaptığım gün.ondan sonra yerleştiriyorum. Çok vaktimi almıyor . Hem her daim tertemiz pırıl pırıl. Misafirliğe gittiğimde dolabı açtıklarında pis koku midemi bulandırıyor. Benimkisi çok şükür hiç öyle kokmaz

Ütü için de ;
çamaşırları genelde katlayarak makineye koyarım. Makine biter bitmez hemen asarım. Asarken de iyice silkeleyip asıyorum. çok kırışık olmuyor. Ütülenicek çamaşır azalıyor , ütülenicekler de daha kolay ütüleniyor

Temizlik hastaları diye bir şey varmış , nette arattım denk gelmedi, o faydalı olabilir

Merhaba nasılsınız görüşmeyeli :) yazmıyorum ama takipteyim :)
öncelkle Ramazan ayımız mübarek olsun hayırlısıyla kesiksiz tutarız inşallah
kalinkaselin o kişilerden her yerde var galiba. etrafı üzerine vazife olmadığı halde inceleyen insanlarla dolu her taraf. Ben kimsenin eksiğine ne giydiğine bakmam. niye bu kadar incelerler anlamış değilim. bide lüks lüks alışveriş yapan biri olsam ne olacak bilmiyorum. Bide ne yaptığımı merak edenler var onlar apayrı konu. şunu niye böyle yaptın bu niye böyle. kibarlık yapayım diyorumda bigün içimdeki cadaloz fırlayacak saç baş dalacak

temizlik olayı bana göre değil. hiç sevmiyorum ev işi yardımcı da çağıramıyorum malum para konusu erteleme huyum var. tembellikte var üşengeçlikte ..ne derseniz deyin.. ev ipini kopardı gidiyor ben ehl-i keyif oohhh lay laayy layyyyyy
şaka bi yana hemen yoruluyorum bide tiksiniyorum mesela o sarı bezler var ya sık sık değişir. üzerine en ufak bişey gelsin hooopp çöpe..metreyle alıyorum zaten acımıyorum bu yüzden. buzdolabını silmem lazım. kapağındaki parçalar içindeki camlar filan hoopp bulaşık makinasına..yemek yapıp pişene kadar defalarca elimi sabunlarım mesela.. elim bi yere değsin hop suya sabuna. sinirim bozuluyor.
psikiyatriste gideceğim.. eskiden kalma anksiyetem var zaten. psikolog istiyorum aslında ama seans ücretleri çok yüksek. iyisini bulabilmek ayrı mevzu.
dağınız yazmış olabilirim kusura bakmayın oruçlu olunca tüm gün beyne kan yeni yeni gitmeye başladı daha düşünceleri tam toparlayamadım

ahh darisi basima bu anlattigin ramazan sofrasinin ben nöbetten sonraki günde de misafir agirladim sonraki günde misafirlige gittigim icin hala düzen tutturamadim maalesef

kessinlikle kalem silgi falan gelirdi.. azar azar kullnırdık hepsini birden çıkartmazdık, paket kağıtlarını yırtmazdık sonra kap kağıdı yapardık defter kitabımıza . ne tatlı günlerdi yaaaa... biraz kudurmuşluk var sankim sözüm meclisten yabana sonumuz hayır olsun

temizlik hastaları diye program var,insan izleyince kalkıp gerçekten temızlık yapası geliyor.eğer tvde varsa mutlaka izlerim.youtubedada var aslında bazı bölümleri. kanalıda ya trt belgesel yada tlc olması lazım.

Evet trt de yayinlaniyordu baktim simdi youtube de Obsessive Compulsive Cleaners olarak bakabilirsiniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…