canim ben suanda diyetteyim ve bu konuyu netten arastirdim 10 kilo gibi kesin birsey diyemem ama verilebilecegini nette arastirma yaparken buldum paylasmak istiyorum..
RAMAZANDA KıLO VERMEK
Aslında Ramazan ayında oruç tuttuğumuz için bunu fırsat bilip zayıflamaya da çalışırız. Genelde bu mümkün olmaz. Çok basit kuralları bile unuturuz. Bu yazımızda sizlere ufak ipuçları verip Ramazan ayında kilo vermenizi sağlayacağız.
1- Oruç tutmasak bile müslüman bir ülkede yaşadığımız için hafif bir çekingenliğimiz olur. Her zaman yaptığımız ufak atıştırmalardan uzak dururuz. Eskiden her ortamda çikolata, kahve, bisküvi gibi diyetimiz yönünden zararlı olan yiyecekleri yerken Ramazan ayında bunlardan daha rahat bir şekilde uzak durabiliriz.
2- Ramazan ayında içkili eğlence yerleri genelde faaliyetine ara verdiği için diyetimizi alkol alarak bozmayız ve böylece bu süreyi iyi değerlendirebiliriz.
3- Oruç tutuyorsak iftar ve sahura dikkat etmeliyiz, mutlaka sahura kalkıp bütün gün kullanacağımız enerjiyi almalıyız. Eğer sadece iftar ve akşam yemeği yiyerek sahuru atlarsak hem sindirim sistemimiz için , hemde metabolizmamız için çok büyük bir kötülük yapmış oluruz. Eğer sahurda yiyeceklerle bir enerji almazsak, vücudumuz kıtlık sendromuna girer ki ozaman metabolizmamız çok yavaşlayacağı için bütün sistemi bozarız ve vücudumuz hızla yağ depolamaya başlar. ışte ozaman kilo almaya başlarız.
4- Sahurda aldığımız enerji öğlene kadar biz idare eder. Öğleden sonra yedek enerji depolarını yakmaya başlarız. Bu yedek enerji depoları depo yağlarımızdır. Fakat dikkat etmemiz gereken bir durum daha vardır depo yağlar yandığında bol miktarda artık madde meydana gelir hele oruç tutuyor ve su içemiyorsak ağır spor yapmaktan mutlak surettte kaçınmalıyız fakat genede iftar öncesi yapacağımız hafif hareketlerin tamamı depo yağlarımızı eriteceği için, iftarı beklerken hafif yürüyüşler bile bize çok iyi gelecektir. O nedenle iftarı oturarak değil hareket ederek bekliyelim. Nasıl olsa birşeyler yiyeceğimiz için bu sorun olmaz sanırım.
5- ıftar öncesi mutlaka kilomuza bakalım. ıftar yemeginden sonrada tartılıp kendi kendimize kritik yapalım. ıftar yemeginden sonra yaklaşık 2 kilo civarında bile kilo farkı görebiliriz, korkmayın bu aldığınız kilonun büyük çoğunluğu su dur. Eğer mümkünse iftarda içtiğimiz suyu hesaplayıp onu fark kilosundan çıkaralım.
6- ıftarımızı kesinlikle bir bardak su ve bir zeytin tanesi ile açalım ve sanki bu zeytin tanesinin yiyebileceğimiz tek gıda olduğunu düşünelim ve en azından 10 dakika bekleyelim. Bu arada su içmek serbesttir.
7- ıftar sofrasında ilk bir iki lokma yedikten sonra durup biraz diyet yapabileceğimizi düşünelim. Nede olsa bütün gün yemek yemedik ve su içmedik. Kimse bunu zorla bize yaptırmadı. Öyle ise biz nefsimize hakim olabildik. O zaman ilk bir iki lokmadan sonrada durup tekrar nefsimize hakim olabileceğimizi kendimize kanıtlayalım ve bununla gurur duyalım. Bunu başarabilirsek zaten herşeyi başarabilirz. 10 dakika geçtikten sonra tekrar, fakat azar, azar yemeye devam edelim. ıftardan 2 saat sonra tekrar hafif birşeyler atıştıralım. Bu meyve olabilir veya yoğurt olabilir. Bunu ara gıda olarak düşünelim ve eğer mümkünse 2 saatte bir tekrarlayalım. Ama tekrarlarda asla abartmayalım hep azar azar yiyelim.
8- Yemekten sonra hafif hareket etmemizde yarar var, bu metabolizmamızı çalıştırmakta bize yardımcı olacaktır.
9- Gece yatmadan önce de hafif bir yoğurt , peynir veya ayran içelim.
10- Sahurda mümkün olduğu kadar kahvaltı şeklinde yemek yiyelim. Ağır yemeklerden uzak duralım.
11- ıftar öncesi ve sonrası kilo farkını her gün daha da azaltmaya bakalım. ıftar öncesi ölçtüğünüz kilonuzun, her gün 100 gr kadar düşük olmasına çalışalım. Eğer düşmediyse iftar öncesi biraz hareket ederek bunu sağlayabiliriz.
Bu dediklerimizi uygularsanız. Kilo verip zayıflayacağınızı garanti ederim. Hepinize iyi Ramazanlar dilerim.
Dr. Fevzi Özgönü
bence olmaz diye birsey suanda bile neler pisiyor evde ama ben yemiyorum aksamlari sebze yiyorum tabiki ramazanda cesit daha fazla olacaktir ama yinede yemeyi en aza indirirsek bence olur neden olmasin ama 10 kilo cok gibi geldi..l