Ramazan davulcusunu bi elime gecirirsem!

ben de rahatsız oluyorum çünkü oğlumu uyandırıyor. tamam gelenektir iyidir hoştur güzeldir ama uzaktan güzeldir. sabah işe gideceğim, uyanan zaten alarmla uyanıyor bebeğin duymayacağı şekilde. gece gece bir de tekrar uyutmakla sakinleştirmekle uğraş. uyanmasını da geçtim artık bizim imam ramazan geldi diye hoparlörü de iyice açtı çocuk ezan okunurken uyuyorsa vay halimize bir saat korkudan ağlıyor. yaz geldi camı pencereyi kapatıyorum pişiyor. çözümü yok malesef bir şey desek dinsiz ilan ederler insanı.

Şimdi büyüyünce yaşasın diyorsun e senin çocuğun küçükken başkasının büyümüş çocuğu var. :) Bu artık bir meslek, hiçbir işe yaramıyor olabilir ama gelenek görenek. Ramazan'da davul çalınmasın, camilerin hoparlörlerinin sesi kısılsın sabah ezanına çocuk uyanıyor vs. bunlar olmaz. Sen 1 ay çocuğunla idareediver veya çocuğu arka odada yatır vs. Yemeğini erken hazırla, son dakika ye gibi çözümler üretmelisin. Bu bir dert değil maalesef, yaklaşım ise bencilce. Benim çocuğum küçük.. Ee seninki büyüyünce başkasınınkini umursamayacak mısın? Ben de oruç tutmuyorum her gece o sesle uykum bölünüyor, dert değil.

bende davulculara kötü davrananlara çok üzülüyorum. aynen sanki dilenciymiş gibi davranıyorlar, bu onun işi ve geleneklerimize sahip çıkmalıyız. bugün onu bırakalım başka gün başka birşey.. çocuklar sadece davul sesine mi uyanıyorlar gündüz hiç ses olmuyor mu sanki, veya eski zamanın çocukları hiç uyumuyor muydu. bide böyle adamlara bağırıp çağıranlara çok sinir oluyorum

Ben bir günümüzü anlatayım da belki içiniz rahat eder.
Sahura kadar uyumuyoruz zaten ama belirli saatlerde belirli gürültüleri duyuyoruz. Gece yarısındave teravih çıkışlarında mahallenin köpeklerine bir haller oluyor, havlama seslerini duyuyoruz (ki 10 kadar köpek vardır). Sonra ramazan davulcusu geçiyor onu duyuyoruz. Sahur bitiminde tam karşı kaldırımımızda olan camiden gelen ezan sesini duyuyoruz, bu sese uyanmamak mümkün değil tam karşımızda çünkü. Ezan sesleri eşliğinde yine köpeklerimiz uluyor. Sabah 5'e doğru ise karşı komşumuz işe gidiyor ve kapı kapatmayı öğrenemedi, bam güm kapı kapatarak yine uyandırıyor. Sabah 8 civarı ise inşaat seslerimiz başlıyor.
İşte böyle

Bir şeyin gelenek olması onu çok güzel olduğu anlamına gelmez.
Ramazan davulu kabul edersiniz ki artık ihtiyaçtan çıkmış, sembolik bir hale gelmiştir.
Öyleyse mesela Kadir Gecesi'nde sembolik olarak çalınabilir. Çünkü ihtiyaçtan öte cidden insanları rahatsız eden bir eylem haline dönmüştür. Çalışmak için yaşadığımız bu dönemde buna kimsenin hakkı yok diye düşünüyorum.

Kardesim ne delisi? Del kiyaslamasi cok yanlis. Deli kafasina estigi gibi gurultu yapar evet ama davulcunun aklindan zoru yok, eger izin verildiyse,adam hakkiyla davul calip bahsis topluyo. Davulcuya degil belediyeye kiz.

Ben de eve bahsise gelmelerine kiziyorum. Calmalarini cogu zaman duymuyorum. Simdiye kadar 2-3 kere duymusumdur. Calmasalar da olur. Telefonla uyanip hazirliyorym esime. Ama adamin scu yok.

Evet bir de bir şey deyince dinsiz oluyorsunUz. Hiç Üsküdar'da sabah ezanına denk geldiniz mi? Bütün camilerin sesi sonuna kadar açık. Müezzinler birlikte okumuyor hepai sırayla okuyor yarım saat sürüyor. O sırada martılar da bir başlıyorlar ben büyük halimle uyanıyorum bebek nasıl uyusun..

Seneye bebeğin olunca anlarsın. Deliyi gürültü kıyaslaması açısından dedim. Sevgiler :)

bu gelenek insanları daha önceden hiç rahatsız etmiyordu
neden bi kaç senedir ediyor
insanlar rahatlarına çok düşkün oldularr da ondan sudan sebeblerle orucu terk ettilerde ondan
herkes için konuşmuyorum sağlık problemleri olabilir
ama yok dayaamıyrum yok susuz olmaz sigara içmessem ölürüm
gece birlere ikilere kadar tv izlerkende sabah erken kalkıyorsun dimi
sen o sesi duymak istemiyorum diyebilirsin blki
ama bende o sesi duymak istiyorum diyorum
mutlu oluyorum

annemlerin mahallesinde davulla uyanan nineler var onlar nolacak? biri tek başına kalıyo biri karı koca ve hepsi yaşlı insanlar. telefondan sadece alo demeyi biliyorlar, alarm kurmakla hiç işleri olmaz bilemezler. torun torba evlat hepsi başka yerdeler ve oruç tutacaklar. önerisi olan?

Aynı dert bende de var canım. İkizlerim var bide. Ne yemek ne su valla.Bi biri bi biri uyanıyo. O kadar da uyardık ama yok arkadaş.

bu işlerin suyu çıktı ve arsızlar derken ?sız tutmuyosunuz dıye adam davul çalmaycak mı parasını böyle kazanmak arsızlık mı oldu ne kadar tuhaf dusunceler bunlar yapmayın ne olursunuz bu kadar hep ben hep ben olmayın...

valla sudan sebeplerle oruç tutmayanlar beni zerre ilgilendirmez ha beni yok davuldan rahatsız oluyorum yok sabah ezanı baydı ..işte bu kelimelere ifrit oluyorum.. bende zorlanıyorum benimde çocuğum var ama dert değil işe de gidiyorum.. gözler şiş bir şekilde ama dert değil şımarıklığın lüzumu yok..

bizim mahalleye gelmiyor galiba ben hiç duyamadım ama bahşiş toplamaya geliyor bak onu unutmazlar muhakkakuykum hafif zaten gelse duyarım :) dediğin gibi alarmlar var artık telefonun alarmı ile uyanılabilir hastası var bunun bebeği var açıkçası

Sormayın, komşum evde terlik giyiyor diye şikayet eden bile var. Herkes aman uyanmayayım derdinde ama kendi uyandırdıklarından haberleri yok:) Geçen bizim üst komşu bizim karşı komşudan şikayetçi olduğunu duyduk sabahları bam güm kapı kapatıyor diye. Güya çok inceler kendileri. Kaç kere çamaşırımın üzerinden bir şey silkelediler, kaç kere suları akan çamaşırlarını benim çamaşırlarımın üzerine astılar, hemen her gece koltuk çekme sesleri ve süpürge sesi geliyor ve çamaşır makinesini özellikle gece 12'den sonra çalıştırıyorlar. Herkes bir kendine baksa da ona göre bazı şeylere katlansa sorun olmayacak.

Benim memlekette sahurda davul+ klarnetçi gelirdi tüm mahalleli sokağa dökülür yöresel Oyunlarımızı oynarlardı en az 1 saat yani millet çiftetelliden dik halaya tüm folklorik becerilerini sergilerdi hiç rahatsız olmazdım mutlu olurdum, hala da öyleymiş, ama istanbul' da davul sesinden rahatsız oluyorum alışkın olmama rağmen ne bir melodi ne bişey öyle bir vuruyorlar ki davula arabaların alarmları ötüyor o alarm sesi davul sesine karışıyor tam bir kabus beynimin içinde çalıyor o davul sanki güm güm güm

Bizim davulcunun sesini para istemeye geldiğinde duyuyoruz biz. Sağolsun normalde motosiklet arkasında jet hızıyla geçiyor.
Moderen davulcu :)

Madem gelenek eskisi gibi yapsınlar o zaman
Kapıyı zar zar çalıp para istemek nedir
İşleri güçleri üçkağıtçılik
Başka bi şey degil

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…