sağol canım inş sağlıcakla kucakladım yzısını hepimiz yazarız buraya...
canım çok haklısın inş. bir dahaki randevuda minyom konusunu sorayım bakalım cevap ne olacak...
canım kıyafet konusuna bir türlü karar verememiştim belki bir atak atar diye çok küçük kıyefetlerde alamadım...
geçenlerde bir kaç birşey aldık irilikleri yeni doğandan biraz küçük ama prematürede değil...belki prematüre küçük olur diye almamıştım...
şimdi sadece 3-4 değişimlik kıyefeti var çok az biliyorum ama ne boy ne irlik alsam diye bir türlü karar veremiyorum...
birde bizim burda pekte küçük birşey bulamadım....
en sonda şöyle bir karar aldım
bizi hastaneden çıkaracak kadar kıyafeti var penye battaniye çorap falanda aldım...
hastaneden çıkıncada bebeğin iriliğine göre kıyafetlerini alalım diyorum...
tabi ben alamam ama çevremde alacak çok kişi var havalarda sıcak acil yıkasak bile hemen kurur...
canım bizim ev yazın çok sıcak oluyor bende bir türlü nasıl kıyafet alsam diye karar veremiyorum...şimdi aldığım zıbının biri uzun kollu ama baya ince biri uzun kollu o biraz kalın...tabi ilk haftalar kısa kol hiç düşünmedim...
üşürse diye küçük bir penye yelekte aldım...
canım ya bu kıyafet konusunda beni biraz daha aydınlatırmısın...
mesela benim şimdi alacaklarımın kolu,kalınlığı nasıl olsun...en rahat hangi kıyafetleri giyebilir...
birde 2 kiloyu geçti diye 2-5 kilo arası bez aldım ama 3-6 kilo arası bezle çok farkı yok gibi...
acaba prematüre bebek bezimi alsam mı onların boyutunu hiç görmedim çok küçük olurmu...
canım gelişiminde sorun olsaydı serklajı bu hafta alacaktı ama azda olsa gelişimi var az daha dursun dedi...
şimdide gün belirlemedik haftaya bebeğin durumuna göre karar vereceğiz...
canım sen normal doğum yapmıştın değilmi....peki sancın falan varmıydı doğum nasıl oldu...
türkiyede bizim gibi küçük bebeklere pek normal doğum önermiyorlar arda beyde net birşey söylemedi ama sezaryandan yana gibi...
ben hep normal doğum istiyordum ama bebeğim ufak olunca bende artık korkuyorum...
hem eğer sancı falan olmassa direk suni sancı zor olmaz mı? çünkü 38 e kadar gelmesse müdahele etmek gerekecek...
canım burda serklaj alındıktan sonra son haftalara gelen arkadaşlar bile oldu...
yani hemen doğumda olmayabiiliyor benimde nasıl olur bilmem...
canım kıyafet konusunda ben sanıdgımdan cok sıkıntı yasadım,hamileigim yatarak gectigi icin herseyi ablam ve annem aldı e tabii normal yeni dogan almıslardı.Sonradan aldırdım ben de ama en cok da ilk gunler lazım oluyor,bebek ufak ve yagsız olunca daha cok usuyor,daha kalın giydirmek gerekiyor.Hatta hastanede ilk 3 gun kıyafetler cok bol geldigi icin hemsireler kollarının arasında hava olmasın diye pamuk doldurmuslardı.
Simdi ilk once 4-5 tane zıbın al-hani su en ufak ve uzun kollu olanlardan,resim ekleyebilirsem eklerim daha sonra.En alta vucudunu sarsın diye zıbın giydir,ustune de uzun kollu body,alta da ayaklı penye ve ustune ayakları sarsın diye corap.Bunlar bir yaz bebegi icin kalın diye dusunme,ilk gunler bu sekilde giydirmek gerekiyor zayıf olunca.Ama asırı sıcak olursa yine uzun kollu olmak sartı ile sadece body ve altına yine ayaklı penye don.Duruma gore sen ayarlayacaksın artık ama ne olursa olsun normal bebekten bir tık daha kalın olması lazım.İyice minik kıyafet almaya gerek yok aslında ben hala bebegin hata payıyla 3 kiloya yaklasır diye umuyorum insallah o zaman sıkıntı olmaz.Ama benim kızım 2 kilo cıktı hastaneden ve ben sırf vucudunu sarsın diye oyuncak bebek kıyafeti almayi bile dusundum cunku o kadar ufak normal kıyafet bende bulamamıstım.Ama zıbın cok iyi oluyor,azcık buyuk de olsa nasılsa sagdan soldan sarabiliyorsun o acıdan.Penye yelek de cok kullanıslı oluyor.
bez konusuna gelince,ben primanın 2-5 arasını kullandım uzun sure,biraz buyuk oldu gercekten ama o zaman premature bezi oldugunu bile bilmiyordum idare ettik.Arada cok sızdırdıgı da oldu,buyuk oldugu icin mi bilmem,primanın premium care serisinin bir de kimyasal bir koku sorunu vardı,o yuzden azcık buyuyp de normaline gecmek icin can attık desem yeridir.Yani o koku sorunun giderdilerse premium care 2-5 isini gorur uzunca sure,prematureye gerek kalmaz canım.
benim de serklaj alındıktan sonra acılma hemen oldu ama dogum baslamdı,bir hafta oyle gezdim ve ne sancı ne su.Bir hafta sonunda sancım olmadıgı halde 6 cm acılmam oldu.O gun doktorum surpriz bir sekilde dogumu baslatmaya karar verdi ve sende degisik bir yontem uygulayacagım dedi.Oglen 12-12:30 arası dogumhaneye girdim,yatagıma yattım ve ansetezi uzmanı epidurali verdi.yarım saat kadar epiduralin etkisiyle acılmam ve yumusamam devam etti(epiduralin boyle bir etkisi oldugunu o gun ogrendim).Ardından suni sancı verildi ve 1 saat kadar da suni sancıyla acılmam devam etti.Suni sancıdan sonra bir arada doktorum suyumu patlattı ve bir sure sonra da dogum odasına alındım.Doktorum sancıları hissedemeyecgimden korkuyordu ama ben hissettim,hatta tam dogum esnasında epiduralin etkisi gecmisti ama ekstra doz verilmedi.Masaya cıktım,ilk ıkınmada olmadı,dogru kullanamadım nefesimi,doktorum bir daha nasıl olması gerektigini anlattı ve bir daha ıkın dedigimde ıkın dedi.Onun demesine gerek kalmadan benim ıkınmam geldi ve doktora zar zor diyebildim ıkınmam lazım diye(arada sohbete dalıyorlardı ebeyle).1-2-3 derken bebegin kafası cıktı ve ebe boynuna dolalı olan kordonu kurtardı,bir daha ıkın dediler ve vucudu da saat 14:04 te dogdu.Yani benim sancısız agrısız dogumhaneye inmemle dogumun olması arasında 1,5 saat gecti ve epiduralin onden verilmesi sebebiyle ben hic dogum sancısı cekmedim.Sadece dogum ve dikis esnasında acım oldu ama o da tuzu biberi oldu.Eger serklajın aclındıktan sonra 4 cm acılman olduysa sana da benim yontemim uygulanabilir,once epidural sonra suni sancı,cunku epidural verilmesinin birinci sartı 4 cm acılmanın olması.Cogunlukla da serklaj sonrası dogum baslamasa bile acılma oluyor.Yani normal dogum da cok normal olmuyyor artık aslında,yani dogal olarak dogum baslaması beklenmiyor,epidural yada suni sancı yada suyun getirilmesi ile suni olarak baslatılıyor.
İkiniz icin de en saglıklısı hangi dogum sekli olacaksa o olsun canım,inan onnun hic bir onemi yok,elbette bebegini riske atmak istememeni anlıyorum,bende son ana kadar hep cok korktum bebegime bir sey olacak diye ama doktorum bu konuda tartısmak bile istemiyordu ve benim sezeryanı dusunme sansım yoktu.Bana ufak bebeklerde normal dogum tercih etmemeleriyle ilgili bir sey de demedi ama eger riski varsa diretmemek lazım,onca sıkıntıdan sonra kahramanlıgın luzumu yok,saglıkla dogsunlar yavrular insallah,muhim olan o.