Premature Bebekler Rahim ağzı yetmezliği yüzünden erken doğum yapan var mı??

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.
sürekli derdimi paylasmıyım ne olacakki benden dertlilr var diyorm ama olmuyo işte ben cok kötüym hala adet olmadım doktor ilac bittikten 2-3gün içinde olursun demişti biteli 8gün oluyo hala bişey yok cıldıracam gecen kayınvalidem annemle konusmus araları cok iyidr bana sormaz anneme sormus efulim neden hamile kalamadı acaba diye annem cocuk istedigimizi daha bilmiyodu benımde canım sıkıldı sinir strestn deseydin dedim cok skıntılı günler gecirdim demekki insanlr bendn bebek bekliyo ben daha kafamı toparlayamadım ki hamile kalayım yaz tatilinde sorup beni sinir edecklr offffffff hiç bir yere gitmk istemiyorm aranızda bilen varsa yardım edebilir mi ben adet düzünleyici haplarıı daha ne kadar kullanacam bide yumrtlama sorunum var mutemeln ama sonucta dogal yollarla hamile kalabiliyorm acaba bana yumurta destekleyici hap verir mi bilgisi olan paylasırsa cok mutlu olurm kk doktorlarına da bir sorayım bakalım ne dicekler

canım tekrar mı gitsen acaba doktora belki daha etkili bi ilaç verir...bir kere doğal yolla hamiel kaldıysan bidaha kalırsın stres yapmamak lazım ama elde de değil biliyorum bende 2 gundur ovulasyon testı yapıyorum tek cizgi offff 2.cizginin gölgesi yok ve bu hafta yumurtlama zmanı guya ya hiç göremessem bende de yumurtlama problemi olabilir sanırım ay sonu doktora gidicem dün eltimin hamile oldugnu öğrendim ama üzmedi beni aksine sevindim 2 yıldır istiyordu çünkü galiba hamiel haberlerine alıştım rabbim bizede verir inşallah

merhabalar bende hem çift rahhim hem pko hem de rahim ağzı yetmezliği olanlardanım ilk bebeğimi 21 haftalıkken kaybettim ikinci bebğim doğdu sağlıkla çok şükür rabbim uzun ömurler bersin inşallah ara ara aynı dert bende de olduğu için takip ediyorum sürekli yatarak serklajla bebeğimi kucağıma alabildim tabiki dualarla bu yüzden ümidinizi asla ve asla kaybetmeyin zaten grüyorum ki bir sürü kişi bebeğine kavuşmuş ve eminim herkes kavuşacak allahın izni ile...
paşam arkadaşım ben kayram eski topikten tanırsın sorunu gördüm yazmak istedim pıhtılaşma asprın artı ıgne ıle tedavı edılen bırsey kı bende de vardı ve sureklı asprın son aylarda da bebekte gelısım gerılıgı oldugu ıcın ıgne kullandım serklaj konusunda da dr un haklı ben 9. haftamda dıkıs attırmıstım hatta buradan okuduklarımla doktora hocam daha erken degılmı 12 haftadan 20 ıncı haftaya kadar atılabılır dıye bılıyorum demıstım dr bana hayr erken atıcaz bana guven dedı ve sureklı yatman gerekıyor bıraz zor oluyor ama ben oturmadım dahı ınan bana ınsallah bebegın bu sefer kollarında olacak butun kalbımle ınanıyorum

paşam canım kac gündür yazayım diyorm olmuyo canım cok sıkkın basım falan cok agrıdı bugün biraz iyiyim testlerin cıkmıs cok sevindim bence pıhtılaşmadn mı oldu diyo üzülme elbette zor ama en azından derdinin bir caresi var rabbim dermansız dert vermesin evet bende pıhtılaşmadn dolayı bebeklr karında ölüyo sanıyodm demekki ölmeyenlerde oluyormuş sonucta doktorlr daha iyi bilir insaallah hersey yoluna girer rabbim yardımcın olsn
canım bende öyle zannetmiştim bebem ama biraz araştırdım bundan dolayıda düşebiliyomuş bebeklr erken dogumdan kaybediliyomuş canım canınıda sıkma olursun adet olmadı sogan kürü yap adeti olursun :KK48::KK48:
merhabalar bende hem çift rahhim hem pko hem de rahim ağzı yetmezliği olanlardanım ilk bebeğimi 21 haftalıkken kaybettim ikinci bebğim doğdu sağlıkla çok şükür rabbim uzun ömurler bersin inşallah ara ara aynı dert bende de olduğu için takip ediyorum sürekli yatarak serklajla bebeğimi kucağıma alabildim tabiki dualarla bu yüzden ümidinizi asla ve asla kaybetmeyin zaten grüyorum ki bir sürü kişi bebeğine kavuşmuş ve eminim herkes kavuşacak allahın izni ile...
Paşam arkadaşım ben kayram eski topikten tanırsın sorunu gördüm yazmak istedim pıhtılaşma asprın artı ıgne ıle tedavı edılen bırsey kı bende de vardı ve sureklı asprın son aylarda da bebekte gelısım gerılıgı oldugu ıcın ıgne kullandım serklaj konusunda da dr un haklı ben 9. Haftamda dıkıs attırmıstım hatta buradan okuduklarımla doktora hocam daha erken degılmı 12 haftadan 20 ıncı haftaya kadar atılabılır dıye bılıyorum demıstım dr bana hayr erken atıcaz bana guven dedı ve sureklı yatman gerekıyor bıraz zor oluyor ama ben oturmadım dahı ınan bana ınsallah bebegın bu sefer kollarında olacak butun kalbımle ınanıyorum

kayram biliyorum sen oldugunu nikinide degiştirdigini bernin nasıl annesi epey toparlamıştır galiba epey oldu dogum edeli sag ol canım düşündügün için rabbim evladını sana eşine bagışlasın işşallah orayada yazıcektim zaten merak etme ama kardeşimin karısı dogum etti onla ugraşıyorum işte :KK16::KK16:

Kızlar demin doktorumla konuştum bana dedigi kelime aynen şu ben haklıymışım :KK53::KK53::KK53:malesef aşırı pıhtılaşma sorunum varmış igne kullanıcakmısım daha bir sürü ilaç vs dedi şimdi aklıma takılan var beni biri aydınlatıursa sevinicem inanın :KK14::KK14:bu pıhtılaşma sorunu yüzünden erken dogum olurmu acaba serklajım başırılıydıda pıhtılaşma yüzündenmi yavrularım öldü:KK14::KK14:birde serklajını erken atıcez dedi ban 3 ayı beklemicekmiş:KK53::KK53:ne olur biri sesimi duysun çok ihtiyacım var şuan destege :KK14::KK14:pazartesi 11 randevu aldık eşimle karşılıklı konuşmak istiyoruz doktorla bakalım o ne dicek ama anlamadıgım yavrularımın kalbi atıyodu canlıydılar benim bildigim kalbi durur:KK53::KK53:acaba igneyi vurunsam bebegim durumu birde birşey demek istiyorum ban derstek olup bu doktora vesile olanlarad söylüyorum namazlarımda çok dua ediyorum allah hepsinden razı olsun :KK14::KK14::KK14:
canım testleri yaptırman iyi olmuş artık hamileliğinde ne kullanacağını net bilirsin...
ama pıhtılaşmayla erken doğum arsında bağ varmı bende bilmiyorum canım...

sürekli derdimi paylasmıyım ne olacakki benden dertlilr var diyorm ama olmuyo işte ben cok kötüym hala adet olmadım doktor ilac bittikten 2-3gün içinde olursun demişti biteli 8gün oluyo hala bişey yok cıldıracam gecen kayınvalidem annemle konusmus araları cok iyidr bana sormaz anneme sormus efulim neden hamile kalamadı acaba diye annem cocuk istedigimizi daha bilmiyodu benımde canım sıkıldı sinir strestn deseydin dedim cok skıntılı günler gecirdim demekki insanlr bendn bebek bekliyo ben daha kafamı toparlayamadım ki hamile kalayım yaz tatilinde sorup beni sinir edecklr offffffff hiç bir yere gitmk istemiyorm aranızda bilen varsa yardım edebilir mi ben adet düzünleyici haplarıı daha ne kadar kullanacam bide yumrtlama sorunum var mutemeln ama sonucta dogal yollarla hamile kalabiliyorm acaba bana yumurta destekleyici hap verir mi bilgisi olan paylasırsa cok mutlu olurm kk doktorlarına da bir sorayım bakalım ne dicekler

fadikte benim gibi dogumdan sonra gec hamile kaldı galiba canım yazımı görürsen cvp atarsan sevinirm neden gec hamile kalmıstım hamile kalamn için doktor bişey yaptımı
canım ben 4. hamileliğimde 3 sene 3 ay bekledim bir ara benim adet sorunum olmuştu bende ilaç içmesem adet oluyordum ama ilaç bittikten 3-5 gün sonra oluyordum şükür....
sorun olarakta prolaktin biraz yüksekmiş(33)o düzelince zamanında adet olmaya başladım....
bu hamileliğimde 1 sene arayla oldu...
canım bizim birde eşimde biraz sorun var sperm değerleri çok kötü olmasa da çok iyi değil en çokta o yüzden hemen hamile kalamıyorum...

canım bunlar çok stresli şeyler bunu iyi biliyorum hele adet olamamak...
ama elden birşey gelmiyor...
inş kısa zamanda adetin gelir inş.allah yardımcın olsun....

bugün kontrolüm vardı bebeğim yine az büyümüş.... 2 haftada sadece 230 gr almış...
dr az da olsa büyüyo bu iyi dedi... yine kan akımlarına baktı sorun yok diyor...
ama benim içim hiç rahat değil...
benim haftamda ki hamileler 2500 kg kadar ama benim oğlum 1831 gr kendimi diğer hamişlerle kıyasladığım için yazmıyorum da aradaki fark bu işte....
hem bu haftalarda bebek daha fazla kilo alırmış normal bir hamile 2 haftada yarım kilo rahat alıyor...benim oğlum az az aldığı için her hafta biraz daha geri kalıyor...
içimde son haftalarda daha iyi çok alır diye hep bir his vardı ama bu hafta geçen kontrolden daha az kilo almış...
derdim bebeğimin ufak tefek olmasda değil...
ama içim raht değil hep aklıma kötü şeyler geliyor...
bebeğime birşey olacak diye çok korkuyorum....
her sorunun başka sıkıntısı başka zorluğu vardı ama bu bam başka...

canım bende öyle zannetmiştim bebem ama biraz araştırdım bundan dolayıda düşebiliyomuş bebeklr erken dogumdan kaybediliyomuş canım canınıda sıkma olursun adet olmadı sogan kürü yap adeti olursun :KK48::KK48:

kayram biliyorum sen oldugunu nikinide degiştirdigini bernin nasıl annesi epey toparlamıştır galiba epey oldu dogum edeli sag ol canım düşündügün için rabbim evladını sana eşine bagışlasın işşallah orayada yazıcektim zaten merak etme ama kardeşimin karısı dogum etti onla ugraşıyorum işte :KK16::KK16:
önemli değil paşacım ben yazmadın diye kendimi hatrlatmak için yazmadım zaten sadece sorunun cevabını az cok bıldıgım ıcın yardımım olur dıye yazdım ınsallah bu sefer olacak sadece buna ınan sanırım benım doktorum da farklı bır tarzda dıktı cunku bana demıstıkı senınkı ıp degıl urgan urgan demıstı hatta dıkısın sarkan yerı elıme gelıyordu progestanı alttan koyarken korkuyordum bende ama olabılıyormus ınsallah sende muaffak olursun
bugün kontrolüm vardı bebeğim yine az büyümüş.... 2 haftada sadece 230 gr almış...
dr az da olsa büyüyo bu iyi dedi... yine kan akımlarına baktı sorun yok diyor...
benim haftamda ki hamileler 2500 kg kadar ama benim oğlum 1831 gr kendimi diğer hamişlerle kıyasladığım için yazmıyorum da aradaki fark bu işte....
hem bu haftalarda bebek daha fazla kilo alırmış normal bir hamile 2 haftada yarım kilo rahat alıyor...benim oğlum az az aldığı için her hafta biraz daha geri kalıyor...
içimde son haftalarda daha iyi çok alır diye hep bir his vardı ama bu hafta geçen kontrolden daha az kilo almış...

fadıkcım senı de az cok takıp edıyordum sanırım cok bekledın sende bu bebısı hamıle oldugunu okudugumda cok sasırdım ama bak sonuna gelmıssın ne kadar gusel kucuk olmasını kafana takmamalısın benım bebegım de dusuk kılolu dogdu hatta bacak kemıgı olcumlerı bes hafta kadar gerı ıdı ama cok sukur saglıklı bır bebek olarak dogdu ılk ay hemen toparladı sımdı daha az kılo alıyor ama olsun yasıtlarına gore normal kıloda bu yuzden sakın kafana takma ıkı kıloyu gectımı zaten kuvoze koyma geregı duymuyorlar ınsallah saglıkla gelır mınıgın

Fadikcim lütfen canını sıkma,aklına kötü fikirler getirme..Bende 2 kg küsur doğmuşum hemde erken falan değil zamanında ozaman şimdiki gibi bir teknoloji olmadığı için nerde boy nerde kilo çok zayıf doğdu oldu bitti.. küçükken hep çok zayıftım ama gerçekten zayıf hastanede bile yattım 5 yaşındayken zayıflıktan kansızlıktan kalp atışlarımda problem olmuştu 1 ay hastanede yatmıştım hayal meyal hatırlıyorum...Anneciğim takla atardı yemek yedirmek için :)) yıllar içinde maşallah tombik bişey oldum çıktım şimdi aylardır fazla kilolarımdan kurtulmak için rejim yapıyorum :)) çok az bişey kaldı üstümde versemde olur vermesemde kıvamında..Yani canını sıkma lütfen iyi düşün inşallah 40 haftaya kadar taşırsın bebişi 2,5 kiloyu geçer Allahın izniyle:nazar:..

canım tekrar mı gitsen acaba doktora belki daha etkili bi ilaç verir...bir kere doğal yolla hamiel kaldıysan bidaha kalırsın stres yapmamak lazım ama elde de değil biliyorum bende 2 gundur ovulasyon testı yapıyorum tek cizgi offff 2.cizginin gölgesi yok ve bu hafta yumurtlama zmanı guya ya hiç göremessem bende de yumurtlama problemi olabilir sanırım ay sonu doktora gidicem dün eltimin hamile oldugnu öğrendim ama üzmedi beni aksine sevindim 2 yıldır istiyordu çünkü galiba hamiel haberlerine alıştım rabbim bizede verir inşallah

valla canım tekrar gidecem, bugün bayan bir eczacımız var ona anlattım durumu şaşırdı 3gün içinde olması lazımdı dedi mutlaka doktora git dedi kist olabilir dedi ama doktor ultrasonda bakmıstı rahimde bir sıkıntı gözükmüyo dedi bilmiyorm ya iyice canım sıkıldıı hadi hamile olamadıgıma üzüldm ama kabullenmiştim adetin gecikmesinide kabullendm ama olmaması cıldırtıcak beni ilacla nasıl olurda olmam ya kimbilir ne cıkacak rabbim dert verip derman aratmasın ne diyim canım sende bekle bu ayda kalmazan git benim gibi aptallık etme 38günde adet olmakta normal degil dedi eczacı bende salak gibi düzene girmesini bekledim en sonunda patlak verdi işte şimdi de hiç olamıyorm bende yumrtlama problemi oldugu artık kesinde insaallah sende cıkmaz bide onunla ugrasmk zor olacakk üstelik yumurta destekleyici hap verecek doktor oda zararlıymıs erken dogum ve düsüklere sebep oluyomus bizim zaten sorunumz var bide ilac alıp iyice riske atmak istemem insaallah ilac almaya gerek kalmadan hersey yoluna girer rabbim yardımcımz olsun canım

canım testleri yaptırman iyi olmuş artık hamileliğinde ne kullanacağını net bilirsin...
ama pıhtılaşmayla erken doğum arsında bağ varmı bende bilmiyorum canım...

canım ben 4. hamileliğimde 3 sene 3 ay bekledim bir ara benim adet sorunum olmuştu bende ilaç içmesem adet oluyordum ama ilaç bittikten 3-5 gün sonra oluyordum şükür....
sorun olarakta prolaktin biraz yüksekmiş(33)o düzelince zamanında adet olmaya başladım....
bu hamileliğimde 1 sene arayla oldu...
canım bizim birde eşimde biraz sorun var sperm değerleri çok kötü olmasa da çok iyi değil en çokta o yüzden hemen hamile kalamıyorum...

canım bunlar çok stresli şeyler bunu iyi biliyorum hele adet olamamak...
ama elden birşey gelmiyor...
inş kısa zamanda adetin gelir inş.allah yardımcın olsun....

yok canım ya benim prolaktin normal cıktı daha dogrusu sınırdamıs diger sebeplerede hormon testlerinede adetin 3.ünü bakacaktı olamadım ki baksın gitsem ne der onuda bilmiyorm benim eşimde sorun yoktu en azından şimdiye kadar yoktu benim herşey normal olsa ona bakacazda ben normal degilimki daha fazla gec kalmak istemiyorm hersey yoluna girer insaalah elimde degil dört duvarın arasında sanki cıldıracam kimseyede anlatamıyorm sagolun siz varsınız.... seninde canının sıkıldıgının farkındayım dert bitmiyo hepsi birer sınav işte ama rabbime sıgın bebegim yok bilemem ama anlamaya calısıyorm senin kaybın benimkinden cok inan bebeginin yasadıgına bile şükretsen rabbim mükafat olarak sagsalim verir senin stresin direk bebegini etkilr rabbime sıgın bu ayları görmek bizler için mucize bu mucizenin tadını cıkar bence

paşam valla sogan suyunuda ddeneyecem ama bu sogan suyulada olacak gibi degil baska sıkıntı var cünkü ilac ne olursa olsun adet oldururdu nye böyle oldu anlamadım bitkisel ilacta kulandm olmaynca olmuyo demekki 2gün daha bekleyip doktora gidecem bakalım ne dicek

valla canım tekrar gidecem, bugün bayan bir eczacımız var ona anlattım durumu şaşırdı 3gün içinde olması lazımdı dedi mutlaka doktora git dedi kist olabilir dedi ama doktor ultrasonda bakmıstı rahimde bir sıkıntı gözükmüyo dedi bilmiyorm ya iyice canım sıkıldıı hadi hamile olamadıgıma üzüldm ama kabullenmiştim adetin gecikmesinide kabullendm ama olmaması cıldırtıcak beni ilacla nasıl olurda olmam ya kimbilir ne cıkacak rabbim dert verip derman aratmasın ne diyim canım sende bekle bu ayda kalmazan git benim gibi aptallık etme 38günde adet olmakta normal degil dedi eczacı bende salak gibi düzene girmesini bekledim en sonunda patlak verdi işte şimdi de hiç olamıyorm bende yumrtlama problemi oldugu artık kesinde insaallah sende cıkmaz bide onunla ugrasmk zor olacakk üstelik yumurta destekleyici hap verecek doktor oda zararlıymıs erken dogum ve düsüklere sebep oluyomus bizim zaten sorunumz var bide ilac alıp iyice riske atmak istemem insaallah ilac almaya gerek kalmadan hersey yoluna girer rabbim yardımcımz olsun canım

Efulim,bencede sen mutlaka bir doktora görün benimde olmamıştı bir kere hatta herkez hamile olduğumu düşünmüştü doktor ilaç vermişti kullanmaya başladıktan hemen sonra olmuştum.Belki farklı bir sorun vardır ama stres yapma önemli birşey olacağını düşünmüyorum ama sen yinede bir kere daha doktora görün hatta faklı bir doktora git..Yumurtlama problemi pco dan kaynaklıysa onunda süzene sokulması geriletilmesi gerekiyor egzersiz kilo verme hatta belki sogan kürü Biz paşamla doktora gittiğimizde pco nun erken ve geç düşüğe neden olduğundan bahsetti sana tavsiyem lütfen moralini bozma 3 ay 5 ay adet görmeyip sonra hamile kalan bir sürü kişi biliyorum..Benim her zaman burdaki tüm arkadaşlara önerim yaşadığımız çok büyük bir acı olsada cennete meleklerimiz olduğunu bilerek geçmişe bir sünger çekmek geleceğe umutla bakmak zorundayız hamilelik adet hatta herşey için stres çok önemli sende lütfen canını sıkma psikolojini toparlamaya çalış oyalanacak kendine gelmeni sağlayak uğraşlar yap spor mesela çok iyi geliyor ben bazen zorla gidiyorum gidince kendime geliyorum açık havada 1 saat yürümek herşeye faydalı diye bugün tv de konuşuluyordu..

Arkadaslar ben 34 yasindayim(agustosta 35 olacam 77liyim) br oglum var 34+5 te dogdu hic nedensiz yere erken dogdu, oglum 55 gunlukken pihti kalmis kurtajla aldi doktor sonra oglum 3 yasina gelince ona bir kardes istedik 5-6 ay denedik olmadi snra rahimda yapisiklik oldugu anlasildi ocak 2011 de ameliyat oldm yapisiklik acildi ve spiral takildi tekrar yapismasin diye sonra subat sonu spiral cikti martta hamile kalmisim mayista ogrendim ama malesef agustosta 21+2 de rahim agzi yetmezliginden kaybettim bebegimi ali erenimi, doktorum bir daha hamile kalirsam ucncu ayda dikis atilacak yatacaksin dedi...simdi 9 ay gecti bebisi kaybedeli ben ogluma kardes istiyorum oglum da cok istiyor ama esim kilolarini ver felan dedi verdm simdi de sen yatalak olacan hamilelikte zor olacak gec cocuk isini diyor ama ben coook istiyorum ogluma bir kardes oglmda sorup duruyor anne kardesim artik karninda mi dye , ne yapsam esimi ikna etsem kandirsam yaa cevremizde tek cocuklu bir biz kaldik rabbim bliyr hic bir Zaman oglmu tek cocuk dusunmedim ama yine de herseyin hayirlisi allahtan

canim seni cok iyi anliyorum,insan ileri haftalarda kilo alir diye umutlaniyor cogunlukla da aliyor bebisler ama bazen de boyle guya sebepsiz almiyorlar.benim kizimla hemeh hemen ayni oglunun geisimi,o haftada kizim 2 kiloydu ve ne yazik ki 4 hafta sonra dogurdugmda da yine 2 kiloydu yani son 3-4 hafta hic kilo almadi.Az az da olsa insallah oglusun her hafta kilo alir,her hafta 150-200 gr bile alsa 39 haftanda iyi bir kilosu olur.Aklina kotu seyler getirme ama imkanin varsa bu gelisim gerligin sebebini ve caresini israrla arastir.suyunun normal oldugunu soyluordun,hala oyle mi?benim suyum fazla diye de kilo alamadi diye dusunuyorum

Öncelikle şunu söylemek istiyorum,seni bu haftalarda gördükçe çok ama çok seviniyorum hep eşime bahsediyordum hani vardı ya sana bahsediyorum o işte şu haftalara geldi falan diye beraber sanki bizimmiş gibi sevinir olduk :) kocaman maşallah:nazar: sana,herşey yolunda sıkma canını,anormal giden birşey yok ki üzülesin,kimi bebek tosuncuk oluyor 4500 doğuyor kimisi de daha az kilolu önemli olan sağlıklı olması ve inan bana Allah'ın izniyle de sağlıklı olacak sen de inan buna.Neleri aştın,ne sıkıntıları geride bıraktın,şeker işini de soktun yoluna daha seni kim tutar :KK1:

paşam valla sogan suyunuda ddeneyecem ama bu sogan suyulada olacak gibi degil baska sıkıntı var cünkü ilac ne olursa olsun adet oldururdu nye böyle oldu anlamadım bitkisel ilacta kulandm olmaynca olmuyo demekki 2gün daha bekleyip doktora gidecem bakalım ne dicek

canım bence de dr ye git bi daha,başka dr ye gtimekte de fayda var,benim de doğumdan sonra kistim olmuştu 4 dr dolaştım 3ü gördü birisi göremediydi,farklı birine git mutlaka

fadik canım sana bakmak istedim
baya ilerlemişsiniz
maşallah

pozitif enerji yay lütfen iyi düşün iyi olsun
dediğin gibi zayıf olsun ama sağlıklı olsun yeterki problem olmasın

başka dr la görüştünmü peki yada araştırdınmı

inşallah sağlıcakla sağlıkla kucağına alacaksan minik oğlumuzu rabbim yuzunu güldürsün inşallah hep dualarımdasın

fadikcim anne karninda gelisim geriligi ile ilgili yeni seyler okudum,hem yerli hem yabanci kaynaklarda ve ilk gebeligimle ilgili de bazi seylerin cevabini kismen de olsa aldim.mesela bir gun daha bir gun daha dayan diye gozumun icine bakan doktorum,ultrason muayenesinin ertesi gunu dogum eylemini baslatmaya karar vermisti ve beni sasirtmisti(37 haftamda),ultrasonda son 3-4 haftada bebegimin kilo almadigini saptamisti ve simdi okudugum bilgilere dayanarak aslinda dogrsunu yaptigini anladim.gelisme geriligi 2 haftanin ustune cikarsa bebek icin ciddi tehlike olusturmaya basliyrmus,dogum oncesi,dogum esnasi ve sonrasi olmak uzere.Seni korktmak ve canini sikmak degil maksadim ama bu kadar uzun ve masakatli yolu geldikten sonra bebeginde bir sikinti olmasini istemem,Allahim korusun cumlemizi de insallah.Sana benim tavsiyem bundan sonra mumkun ldugunca sik kontrole gitmen,en az haftada bir ve gerek olursa da her gun nst'ye baglanip bebegin kalp atislarini dinletmen.Imkanlarini ve bebeginin tam olarak gelisim durumunu en iyi sen ve doktorun biliyorsunuz elbette ve ona gore karar vereceksiniz ama lutfen sadece minyon bu bebek deyip de isini sansa birakma,cok sikintilar cektin,sonu guzel olsun arkadasim.Sana moral olmasi acisindan yazayim yine de,kizim anne karninda gelisim geriligi saptanmasina ragmen dogum esnasinda doktorumun profesyonel mudahalesi ve hizli bir normal dogum neticesinde herhangi bir zarara ugramadi cok sukur.Su anda da masallah cok zeki ve sorunsuz bir bebek,yani cok sukur bu gelisim geriliginin olasi tehlikelerinden korunu yuce Allahim yavrumu,seninkini de koruyacak insallah.ben son bir ay hastanede yattim ve gunde 2 defa nts ye baglandim,dogum eylemi basatildiginda bebegim sikintiya gitmemisti ama dedigim gibi geisme geriligi devam ettigi icin sanirim doktorum dogurtma karari almisti.hatta cok iyi hatirliyorum bir gun bile anne karninda kalmasi daha iyi diyen adam,dogurtalim disarda daha iyi gelisecek demisti(ben o zaman tam anlamamistim gelisim geriliginin tehlikelerini ve uzun sure erken dogurttu diye doktorumu ve bunu kabul ettim diye de kendimi suclamistim).

Sana bir kac tane yazi ve link kopyalayacagim ama ingilizcen varsa Intrauterine growth restriction (IUGR) yada yoksa intrauterin gelisim geriligi seklinde arattir ve dikkatlice yazilari oku,bu devirde bazen mecburen doktorculuk oynamak zorunda kaliyoruz,ve bir cok seyin arastirmaisni doktorlardan once yapmak zorunda kaliyoruz.bir de ilk olarak gerilik ne zaman basladi,hangi haftanda ilk defa su su olcumler haftasina uyumlu degil dendi sana hatirliyr musun?

bir link :

NTRAUTERN (RAHM ) GELME GERL-gebelik.org

ve bir alinti:

Rahim içi gelişme geriliği (Intrauterine growth retardation, IUGR) anne karnındaki bebeğin gebeliğn yaşına göre olması gerekenden küçük olduğu anlamına gelir.

Dengeli beslenmeyen ve genel sağlık durumu kötü olan
Çok genç yaşta olan
Sigara içen
Gebe kalmadan önce kiloso çok az olan
Daha önceki gebeliklerinde düşşük doğum ağırlıklı bebek doğurmuş olan
Düzenli olarak madde yada belirli ilaçları kullanan
kadınlar IUGR için aday kişilerdir. Ayrıca yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, diabet, kalp hastalıkları, otoimmun hastalık adı verilen bağışıklık sistemi hastalıkları, plasenta yetmezliği, bebeği etkileyen bazı enfeksiyonlar, konjenital anomaliler ve genetik hastalıklar bebeğin rahim içinde gelişmesine engel olabilir.

Teşhis
Rutin muayeneler esnasında rahimin olması gerekenden küçük olarak saptanması ve/veya ultrasonografide bebeğin yaşına göre olması gerekenden daha hafif ve küçük olması ile konur. Bebeğin yapılan ölçümleri normal değerlerin alt ve üst sınırları arasında olmalıdır. IUGR simetrik ya da asimetrik olabilir. Simetrik IUGR'da kronik patolojiye bağlı olarak bebeğin kilosuda dahil tüm ölçümleri olması gerekenden düşüktür. Asimetrik IUGR ise genelde gebeliğin son dönemlerinde aniden ortaya çıkan yüksek tansiyon veya diabet gibi hastalıklar neticesinde bebeğin yağ depolarının azalmasıdır. Bu durumda bebeğin baş ve bacak boyu normal ancak karın çevresi ve kilosu normalden azdır.

Gerçekte IUGR tanısı koymak son derece zordur. Özelikle ölşüm hatalarından kaynaklanan sorunlar hatalı olarak IUGR tanısı koydurabilir. Son adet tarihinin doğru olarak bilinmemesi, daha önceden rutin kontrollerin olmaması aslınad normal olan bir gebeliğin IUGR olarak teşhis edilmesine neden olabilir. Bu nedenle IUGR tanısı koyarken ultrasonografide bebeğin baş çevresi, baş çapı, karın çevresi ve uyluk kemiği ölçümleri bir arada değerlendirilir. Bu ölçümlerin olması gerekenden 2 hafta geride olması IUGR tanısını güçlendirir. Takiplerde bu gerilik artarak devam ediyor ise tanı büyük olasılıkla kesinlik kazanır. Bazen de bebeğin ailesel yapısı nedeni ile küçük olması hatalı olarak IUGR olarak yorumlanabilir.

IUGR ve riskli gebeliklerde oldukça yardımcı bir tanı yöntemide halk arasında renkli ultrason olarak da bilinen doppler ultrasonografidir. Burada bebeğe giden damarlardaki kan akımları değerlendirlir.

Tedavi
Rahim içi gelişme geriliğinden şüphelenildiği durumlarda ilk önce rahimin boyu ölçülür ve bebeğin büyüklüğü tahmin edilir. Ultrason incelemesi ile bebeğin ölçümleri yapılır. Eğer IUGR şüphesi kuvvetli ise gebeye yatak istirahati, sigarayı bırakması, ve dietini düzenlemesi önerilir. Olası bir enfeksiyon açısından incelemeler yapılır.Haftada 1 ya da 2 kez NST yapılır.

Bebeğin kalp atımlarının bozulması ve 2-3 hafta süreyle büyümenin duraklaması bebeğin ciddi tehlike altında olduğunun belirtisidir.Böyle bir durumda durum değerlendirmesi yapılarak gebeliğin sonlandırılmasının bebek için yaşam şansını yükselteceği sonucuna varılırsa sezaryene karar verilebilir. IUGR'da bebeği beklliyen tehlikeler şunlardır:

Oksijen yetersizliği
Kan şekerinde düşme
Kan kalsiyum düzeyinde düşme
Bilirubin düzeyinde artış ve sarılık
Fetal distres
Bebek ölümü
Gelişme geriliğine neden olan faktörler her zaman tam anlamı ile kontrol edilemeyebilir. Ancak yine de konrtol edilebilen faktörlere dikkat edilmelidir. Annenin dengeli beslenmesi, sigara kullanmaması, stres yaratacak olaylardan kaçınması, düzenli egzersiz yapması, düzenli uyku uyuması ve dinlenmesi son derece önemlidir.

Ayrıca herhangi bir şikayet olmasa bile düzenli olarak kontrollere gidilmesi olayın erken dönemde tanınması ve önlem alınmasına yardımcı olabilir.

canım canı içinde olsubnda varsın minik olsun kardeşim ya onun varlıgı yeter degilmi:KK16::KK16:allah korusun zaten gittigin doktor dörtdörtlük bir sorun çıksaydı testlerde çıkardı içini ferah tut bakıyım sen yoksa hamile demem yersin şaplagı bilesin:KK9::KK9::KK9:
önemli değil paşacım ben yazmadın diye kendimi hatrlatmak için yazmadım zaten sadece sorunun cevabını az cok bıldıgım ıcın yardımım olur dıye yazdım ınsallah bu sefer olacak sadece buna ınan sanırım benım doktorum da farklı bır tarzda dıktı cunku bana demıstıkı senınkı ıp degıl urgan urgan demıstı hatta dıkısın sarkan yerı elıme gelıyordu progestanı alttan koyarken korkuyordum bende ama olabılıyormus ınsallah sende muaffak olursun

fadıkcım senı de az cok takıp edıyordum sanırım cok bekledın sende bu bebısı hamıle oldugunu okudugumda cok sasırdım ama bak sonuna gelmıssın ne kadar gusel kucuk olmasını kafana takmamalısın benım bebegım de dusuk kılolu dogdu hatta bacak kemıgı olcumlerı bes hafta kadar gerı ıdı ama cok sukur saglıklı bır bebek olarak dogdu ılk ay hemen toparladı sımdı daha az kılo alıyor ama olsun yasıtlarına gore normal kıloda bu yuzden sakın kafana takma ıkı kıloyu gectımı zaten kuvoze koyma geregı duymuyorlar ınsallah saglıkla gelır mınıgın
sagol canım duaaya çok ihtiyacım var çünkü:KK14::KK14:
canım ben 2 ogluma öyle kaldım hamile sen beni dinle yap :KK53::KK53:
Arkadaslar ben 34 yasindayim(agustosta 35 olacam 77liyim) br oglum var 34+5 te dogdu hic nedensiz yere erken dogdu, oglum 55 gunlukken pihti kalmis kurtajla aldi doktor sonra oglum 3 yasina gelince ona bir kardes istedik 5-6 ay denedik olmadi snra rahimda yapisiklik oldugu anlasildi ocak 2011 de ameliyat oldm yapisiklik acildi ve spiral takildi tekrar yapismasin diye sonra subat sonu spiral cikti martta hamile kalmisim mayista ogrendim ama malesef agustosta 21+2 de rahim agzi yetmezliginden kaybettim bebegimi ali erenimi, doktorum bir daha hamile kalirsam ucncu ayda dikis atilacak yatacaksin dedi...simdi 9 ay gecti bebisi kaybedeli ben ogluma kardes istiyorum oglum da cok istiyor ama esim kilolarini ver felan dedi verdm simdi de sen yatalak olacan hamilelikte zor olacak gec cocuk isini diyor ama ben coook istiyorum ogluma bir kardes oglmda sorup duruyor anne kardesim artik karninda mi dye , ne yapsam esimi ikna etsem kandirsam yaa cevremizde tek cocuklu bir biz kaldik rabbim bliyr hic bir Zaman oglmu tek cocuk dusunmedim ama yine de herseyin hayirlisi allahtan

canım eşini ikna en 1 çocukla olmaz de iyilikle konuşursan kesin kabul eder sanada bakan birini bulursan oldu bu iş annem ve eşinin sülalesi bakmazmı kardeşim ya gel yanıma ben hem ogluna bakarım hem karnında olucak olana ben çok çektim gebeligim boyunca kimse kapımı açmadı benim :KK14::KK14:

canım bi arkadasım kurtajdan sonra 6 ay olamadı doktor doktor gezdi sonunda yunus beye gitti onun verdıg ilaçla regli oldu şimdi bi oğlu var.başka bi doktora git istersen başka bi ilaç verir belki regli 35 gunden fazla 25 gunden azsa yumurtlama olmayabilir nette okumustum bunu
ben dun tekrar test yaptım 2.çizgi çok çok hafıf belli belirsiz cıktı ama koyu cıkması lazım bakalım aksam daha belirgin cıkmasını bekliyorum ama bu ay regli olmassam gidicem doktora

eminim bir sorun olsa dr söylerdi hiç moralini bozma kardeşim daha iyi olacak inşallah..takipsiz değiliz bir şey varsa zamanında müdahale edilir benim incim 1190 doğdu biliyorsun şimdi muhammedim için saymaya başladım 600 gr yaşatacaksa rabbim yaşatır ama devlete millete de külfet olur bir prematüre 80 - 100 bine mal oluyor neredeyse..herşey hakkımızda hayırlısı..mutlu ol bebeğinde mutlu mutlu büyüsün inşallah..

X