fadikcim anne karninda gelisim geriligi ile ilgili yeni seyler okudum,hem yerli hem yabanci kaynaklarda ve ilk gebeligimle ilgili de bazi seylerin cevabini kismen de olsa aldim.mesela bir gun daha bir gun daha dayan diye gozumun icine bakan doktorum,ultrason muayenesinin ertesi gunu dogum eylemini baslatmaya karar vermisti ve beni sasirtmisti(37 haftamda),ultrasonda son 3-4 haftada bebegimin kilo almadigini saptamisti ve simdi okudugum bilgilere dayanarak aslinda dogrsunu yaptigini anladim.gelisme geriligi 2 haftanin ustune cikarsa bebek icin ciddi tehlike olusturmaya basliyrmus,dogum oncesi,dogum esnasi ve sonrasi olmak uzere.Seni korktmak ve canini sikmak degil maksadim ama bu kadar uzun ve masakatli yolu geldikten sonra bebeginde bir sikinti olmasini istemem,Allahim korusun cumlemizi de insallah.Sana benim tavsiyem bundan sonra mumkun ldugunca sik kontrole gitmen,en az haftada bir ve gerek olursa da her gun nst'ye baglanip bebegin kalp atislarini dinletmen.Imkanlarini ve bebeginin tam olarak gelisim durumunu en iyi sen ve doktorun biliyorsunuz elbette ve ona gore karar vereceksiniz ama lutfen sadece minyon bu bebek deyip de isini sansa birakma,cok sikintilar cektin,sonu guzel olsun arkadasim.Sana moral olmasi acisindan yazayim yine de,kizim anne karninda gelisim geriligi saptanmasina ragmen dogum esnasinda doktorumun profesyonel mudahalesi ve hizli bir normal dogum neticesinde herhangi bir zarara ugramadi cok sukur.Su anda da masallah cok zeki ve sorunsuz bir bebek,yani cok sukur bu gelisim geriliginin olasi tehlikelerinden korunu yuce Allahim yavrumu,seninkini de koruyacak insallah.ben son bir ay hastanede yattim ve gunde 2 defa nts ye baglandim,dogum eylemi basatildiginda bebegim sikintiya gitmemisti ama dedigim gibi geisme geriligi devam ettigi icin sanirim doktorum dogurtma karari almisti.hatta cok iyi hatirliyorum bir gun bile anne karninda kalmasi daha iyi diyen adam,dogurtalim disarda daha iyi gelisecek demisti(ben o zaman tam anlamamistim gelisim geriliginin tehlikelerini ve uzun sure erken dogurttu diye doktorumu ve bunu kabul ettim diye de kendimi suclamistim).
Sana bir kac tane yazi ve link kopyalayacagim ama ingilizcen varsa
Intrauterine growth restriction (IUGR) yada yoksa intrauterin gelisim geriligi seklinde arattir ve dikkatlice yazilari oku,bu devirde bazen mecburen doktorculuk oynamak zorunda kaliyoruz,ve bir cok seyin arastirmaisni doktorlardan once yapmak zorunda kaliyoruz.bir de ilk olarak gerilik ne zaman basladi,hangi haftanda ilk defa su su olcumler haftasina uyumlu degil dendi sana hatirliyr musun?
bir link :
NTRAUTERN (RAHM ) GELME GERL-gebelik.org ve bir alinti:
Rahim içi gelişme geriliği (Intrauterine growth retardation, IUGR) anne karnındaki bebeğin gebeliğn yaşına göre olması gerekenden küçük olduğu anlamına gelir.
Dengeli beslenmeyen ve genel sağlık durumu kötü olan
Çok genç yaşta olan
Sigara içen
Gebe kalmadan önce kiloso çok az olan
Daha önceki gebeliklerinde düşşük doğum ağırlıklı bebek doğurmuş olan
Düzenli olarak madde yada belirli ilaçları kullanan
kadınlar IUGR için aday kişilerdir. Ayrıca yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, diabet, kalp hastalıkları, otoimmun hastalık adı verilen bağışıklık sistemi hastalıkları, plasenta yetmezliği, bebeği etkileyen bazı enfeksiyonlar, konjenital anomaliler ve genetik hastalıklar bebeğin rahim içinde gelişmesine engel olabilir.
Teşhis
Rutin muayeneler esnasında rahimin olması gerekenden küçük olarak saptanması ve/veya ultrasonografide bebeğin yaşına göre olması gerekenden daha hafif ve küçük olması ile konur. Bebeğin yapılan ölçümleri normal değerlerin alt ve üst sınırları arasında olmalıdır. IUGR simetrik ya da
asimetrik olabilir. Simetrik IUGR'da kronik patolojiye bağlı olarak bebeğin kilosuda dahil tüm ölçümleri olması gerekenden düşüktür. Asimetrik IUGR ise genelde gebeliğin son dönemlerinde aniden ortaya çıkan yüksek tansiyon veya diabet gibi hastalıklar neticesinde bebeğin yağ depolarının azalmasıdır. Bu durumda bebeğin baş ve bacak boyu normal ancak karın çevresi ve kilosu normalden azdır.
Gerçekte IUGR tanısı koymak son derece zordur. Özelikle ölşüm hatalarından kaynaklanan sorunlar hatalı olarak IUGR tanısı koydurabilir. Son adet tarihinin doğru olarak bilinmemesi, daha önceden rutin kontrollerin olmaması aslınad normal olan bir gebeliğin IUGR olarak teşhis edilmesine neden olabilir. Bu nedenle IUGR tanısı koyarken ultrasonografide bebeğin baş çevresi, baş çapı, karın çevresi ve uyluk kemiği ölçümleri bir arada değerlendirilir. Bu ölçümlerin olması gerekenden 2 hafta geride olması IUGR tanısını güçlendirir. Takiplerde bu gerilik artarak devam ediyor ise tanı büyük olasılıkla kesinlik kazanır. Bazen de bebeğin ailesel yapısı nedeni ile küçük olması hatalı olarak IUGR olarak yorumlanabilir.
IUGR ve riskli gebeliklerde oldukça yardımcı bir tanı yöntemide halk arasında renkli ultrason olarak da bilinen doppler ultrasonografidir. Burada bebeğe giden damarlardaki kan akımları değerlendirlir.
Tedavi
Rahim içi gelişme geriliğinden şüphelenildiği durumlarda ilk önce rahimin boyu ölçülür ve bebeğin büyüklüğü tahmin edilir. Ultrason incelemesi ile bebeğin ölçümleri yapılır. Eğer IUGR şüphesi kuvvetli ise gebeye yatak istirahati, sigarayı bırakması, ve dietini düzenlemesi önerilir. Olası bir enfeksiyon açısından incelemeler yapılır.Haftada 1 ya da 2 kez NST yapılır.
Bebeğin kalp atımlarının bozulması ve 2-3 hafta süreyle büyümenin duraklaması bebeğin ciddi tehlike altında olduğunun belirtisidir.Böyle bir durumda durum değerlendirmesi yapılarak gebeliğin sonlandırılmasının bebek için yaşam şansını yükselteceği sonucuna varılırsa sezaryene karar verilebilir. IUGR'da bebeği beklliyen tehlikeler şunlardır:
Oksijen yetersizliği
Kan şekerinde düşme
Kan kalsiyum düzeyinde düşme
Bilirubin düzeyinde artış ve sarılık
Fetal distres
Bebek ölümü
Gelişme geriliğine neden olan faktörler her zaman tam anlamı ile kontrol edilemeyebilir. Ancak yine de konrtol edilebilen faktörlere dikkat edilmelidir. Annenin dengeli beslenmesi, sigara kullanmaması, stres yaratacak olaylardan kaçınması, düzenli egzersiz yapması, düzenli uyku uyuması ve dinlenmesi son derece önemlidir.
Ayrıca herhangi bir şikayet olmasa bile düzenli olarak kontrollere gidilmesi olayın erken dönemde tanınması ve önlem alınmasına yardımcı olabilir.