pratik,günlük yemek

Ben küçükken annem düdüklü patladı gibi bişey demişti kapaklar böyle değildi o zamanlar
Etkilenmişim demek düdüklüden krokarıdm
Evlendikten sonra bir kaç kez kullandım öcü değilmiş, düğmesine basınca kolay açılıp kapananlardanmış. Boşa yüzüne bile bakmamışım dedim
Ama içine nerdeyse ben girerim, kocaman bişey diye iftardan iftara kalabalık misafire kullandım
Millet bu kadar övünce aklıma geldi işte
Düdüklüyle de mercimek çorbası yapmıştım, her yemeği denemedim
Bu kadar can kurtaran bişeyse küçüklerinden mi alsam
Çeyiz seti mi ne vardı onların içinden çıktı bu düdüklü, bilerek almadım bi baktım oooo düğün evlerindeki kazanlar gibi
Patlayan düdüklü diye bir şehir efsanesi var galiba. Bende ilk iki sene kullanamadım korkudan. Yavaş yavaş kullanıyorum şimdi.

düzeni eger pazardan baslayarak kurarsanız ınanın kolay oluyor pazar gunu mesela ev ısı bıter bıtmez kendınıze zaman verın ornegın 3 satte kızartmaları buzluga atıcam mercimek corbasını pişiricem birde kofte yogurucam dıye baslaın ve buzluga koyun sonrasında eksıldıkcede tamamlarsınız hafta sonları.bı yerden baslamak lazım :)

Hafta sonları siz gezmiyormusunuz kuzum
Hay maşallah
Ben cumartesi kendim pazar eşimle geziyorum evi bile temizleyemiyorum :(

Çok tembelim çok

Öncelikle mutfağımızdaki demirbaşlar,
1) düdüklü tencere
2) buzluk

Ben de ısınmış yemek sevmem bu nedenle buzlukta aklıma gelen her şeyi saklayabilirim. Evli değilim çocuğumda yok ama zamanında yalnız yaşayıp bolca tecrübe edinmiştim. Buzlukla alakalı yazayım ben :)))

Mesela, köfte yapacakken aynı hamurdan birkaç çeşit yapıyorum. Bildiğimiz köfte hamurunu ev köftesi gibi yuvarlar salata makarna yaparım menü 1, aynı hamuru uzun çöp şişlere yapıp kibrit patates kızartıp domates sosuyla kibrit kebabı yapıyorum menü 2, köftelerin arasında kaşar koyup yanında güzel bir çorba salata menü 3.

Tavuk mu et mi aldım, dondurucuya göndermeden önce amacıma uygun parçalarım. Mesela şnitzel demiş arkadaşlar yukarıda, tavuk filetodan yapıyorum. Önce bir kaba 1 su bardağı süt, birkaç tane karabiber, 4-5 yemek kaşığı zeytin yağı, 1 diş ezilmiş sarımsak, tuz ekleyip tavuk etlerini 2-3 saat bunun içinde marine ediyorum. Sonra önce una sonra yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp buzluk kabına her katın arasına poşet koyarak(ki birbirine yapışmasın) donduruyorum. İsterseniz aynı anda şnitzel gibi parçalamak yerine parmak gibi keserek de başka bir şekil verebilirsiniz. Bu tarifi azaltıp çoğaltmak mümkün ama olabildiğince çok yaparsanız örneğin haftanın 1 gününü tavukla kapatabilirsiniz. Yanına patates püresi olur, salata olur, pilav olur.

Pratik olmak için sistemli olmak gerekiyor, yukarıda saydığım yemeklerle eve geldiğinde maksimum 30-45 dk içinde sofrada olursunuz ama öncesinde cumartesi-pazar günleri buzluk doldurman gerekiyor. Buzluğa börek, kek de atarsan bazı akşamlar bunlarla da akşamı geçirebilirsiniz.

Eee şimdiden afiyet olsun:))
ben bayılacağım :(
ya ben bu kadar sistemli aman da pratık degılım ki
ben bı turlu evın ısını bıtıremıyorum ya
mılletın evıne gıdıyorum hersey yerlı yerınde kıtap gıbı
benım heryer dagınık
zaten yemege fırsat kalmıyor bırqaz da becerıklı de degılım

ben buzlukçuyum...her şeyim var orda.içli köfte,börek,lahmacun,köfte,haşlanmış tavuk bi de mesela kalan yemeklerden..atıyorum kıymalı fasulye yaptım,baktım kalacak,hoooppp buzluğa..en azından bize yetmese de oğluma kalıyor ya da çeşit oluyor.
bi de domates koydum 20 kg kadar.biber le beraber..yemek yaparken kırıp içine atıyorum,zaman kazanıyorum.
kahvaltı,makarna,meyhan pilavı kurtarıcı pratik yemeklerim.

hımmm benım duduklu tencerem yok :)
ama yorumlara bakılırsa herkes tutturmuş bı duduklu dıye
demekkı bı keramet var ben de alayım barı bı tane o zaman

Fissler vitavit comfort kullanıyorum, fiyatı biraz pahalı ama değiyor, gitti gidiyor da promosyonlu bir büyük+1küçük satılıyor oradan aldım, küçük olanda çok iş görüyor az miktarda pişen yemekler için. 10 dk da tel tel dökülen bir kavurma yapabiliyorum düşün, on dakikada eti lif lif ayrılacak kıvama getiriyor. Bir seviyorum düdüklümü sorma, hayatımı kurtarıyor =))

İşte ben de senin gibi biliyordum,neden patlasın ki diye.Mısırı,kuru fasülyeyi,nohutu,eti vb.düdüklüsüz yapmayı düşünemiyorum ama komşumuz bildiğin ateşe koymuş,tıs tıs olunca da altını kısmış.Artık ne olduysa bilmiyorum düdüklü patlamış.Evde bebek de vardı Allahtan bir şey olmamış. Düdüklü tencere iyi bir marka mı değildi diyeceğim ama annem 3-4 sene öncesine kadar aşçılık yapıyordu. Bir davet için başka aşçılar da gelmiş, birisi düdüklüyü asla kullanmıyormuş onun da başına gelmiş böyle bir kaza. Zengin,ünlü insanlar; onların adi bir düdüklü tencre kullandıklarını da sanmam yani. Çok dikkatli kullanmamız lazım

Bunu söylemeyi unuttum, bakliyat tarzı şeylerin kabuğu düdükte tıkanmaya sebep olabileceği için sürekli kontrol etmek gerekiyor. Bir de düdüklüyü maximum 2/3 seviyede doldurabiliriz. Mercimek falan yaparken ben başından ayrılmıyorum sürekli takip ediyorum. Kaliteli bi düdüklü tencere dikkat edildiği zaman gayet güvenle kullanılabilir. Patlayanlarda mutlaka kullanıcı hatası oluyor.

sebze yemekleri konusunda aynı fikirdeyim.
ama et yemekleri için hayat kurtarıcı.

Eskiden bende öyle yapıyordum et ve bakliyat için kullanıyordum, şimdi sebzeleri de atıyorum, bir süre sonra ortalama suyu ayarlayabiliyorsunuz. Bir de fisslerin küçük 2,5 lt. lik olanları var, benim 4,5 litrenin yanında promosyon olarak geldi, onunla çok rahat ettim, az miktarda şeyleri de rahatlıkla pişirebiliyorum, normal tencere yemeğinden bir farkı olmuyor

Son düzenleme:
ben bayılacağım :KK43:
ya ben bu kadar sistemli aman da pratık degılım ki
ben bı turlu evın ısını bıtıremıyorum ya
mılletın evıne gıdıyorum hersey yerlı yerınde kıtap gıbı
benım heryer dagınık
zaten yemege fırsat kalmıyor bırqaz da becerıklı de degılım

İlk başta zor gelecek ama sonra inanın iyi ki yapmışım diye koşacaksınız mutfağa:)) Biz neler başarmadık, yemek yapmak da neymiş En Büyük KK

düdüklü tencere nimetinden yararlanın hemen hemen her türlü yemek hızlıca pişiyor. ben de 6 da cıkıyorum işte 7 ceyrek gibi yemeklerim hazır oluyo . önce yemegi koyun zaten o pişerken salata vs. hazırlayabiliyosunuz. ama mutfak derli toplu olunca cok daha ıyı oluyo tabi mumkun oldugu kadar önceki aksamdan bulasık bırakmamaya çalışın.
ben bugün et, mantar, patates, havuç karışık yapmak istiyorum. normalde eti düdüklüde diğerlerini tencerede yapar birleştiririm. pratik olsun hepsi düdüklüde olsun istiyorum. ama düdüklüden tırsıyorum patlıcak diye, hani möantar falan çok çabuk pişiyo ya korkuyorum o yüzden hepsi birden olurmu

aynı dert bende de var.
ayın 1 ine kadar 23,30 da evde oluyorum.
kasım 1 de 9 gibi evde olucam o saatte yine yapmak istemicem bişey...

Boş bir zamanında 1 kilo kıyma al, köfte yap, at buzluğa...İşten gelir gelmez al köftelerden biraz, fırına at; o pişerken yanına pilav veya makarna artı çorba yap yarım saatte al sana 3 çeşit yemek olur...

Ben duduklu kullanamiyorum. Almadim bile. Korkuyorum.
Duduklusuz verebilirim tarifleri bu sebeple.

Buzlukta her zaman haşlanmış fasulye, nohut bulunduruyorum. Mesela 1 kg aldim fasulyeyi. Islatip hasliyorum. 4e boluyorum. Bu bizim icin bir aksamlik yemek. Sogan yag salca kavurup cozdurmeden atiyorum tencereye.

Bamyayi da ayni sekilde yapiyorum. Ama bamyayi ayiklayip direk kaldirdim buzluga. Ayni sekilde cozdurmeden yag salca salla gitsin tencereye.

Yemeklerde kullanacagim etleri de kurbandan kalma kavurma yapip minik minik posetledim. Ince tabaka seklinde posetleyince 10 dkda çözülüyor. Bazen yumurta kiriyorum sabahlari bazen yemeğe katiyorum.

Sebzeleri (kabak patlican patates) kajun baharati ve yag ile soyle bi karistirip firina atiyorum. En ala kizartmaya tas cikartir. Kajun kullanmiyorsan kullan derim. Canim kajun. Yarim saat hepi topu.

Pilavi esimden ogrendim. Tavuk falan haslandiginda 3 kahve fincani olarak suyunu ayirip buzlukta donduruyoruz. Cikartip direk tencereye aliyoruz. Kaynayinca icine 2 kahve fincani bulgur. Pistikten sonra da yag ve yine kajunu kizdirip pilava ekliyoruz. Muthis oluyor. 10 dk falan.

Bazen patlican kozleyip onu irice dograyip unla karistirip yumurtaya ve galeta ununa batirip patlican koftesi yapiyoruz. Patlicani onceki gunden kozlersen 15 dk surmuyor pisip hazirlanmasi.

Havucu yumurta ve unla kızartmak guzel oluyor fakat havucu onceden haslaman lazim. Gunluk yemek yapacaksan onceki gunden hazirlik yapman gerekebilir, ya da haftasonundan. Yoksa haslanmasini bekle elin yana yana dogru falan zor.

Arkadasim 2 3 kg sogan dograyip sivi yagla sakliyor. Yemek yapacaginda direk kasikla alip kullaniyor ama denemedim. Ev hanimiyim :D

Tavuk kanadini yag, salca,yogurt ve baharatla soslayip firina atabilirsin. 45 dk suruyor pismesi ama o arada mutfakla hic isin kalmaz.

Biz corba falan pek sevmiyoruz. Ezogelin corbayi eh iste. Ondan da buzlukta hep vardir. Donuk haliyle ocaga koyup hem cozdurup hem isitinca guzel oluyor. Diger corbalari dondurmadim hic. Ezogelinde sorun yok ama.

Mantarlari ayiklayip firina at, bosluklarina su dolunca kasari koy 5 dk daha at. O da hem kolay hem guzel. Yikanmis mantarda ayiklama kismi da yok sanirim kullanmadim bilmiyorum.

Bir hafta sonunu buzlugu doldurmakla gecirirsen en az 2 ay rahat edersin. Ben ara ara yapiyorum, örneğin bu hafta nohut attiysam 2 hafta sonra fasulyem bittiyse onu gibi...

Tavuk veya et sote yaninda pilavla hayat kurtaricidir.Buzlugunuza kofte yapip atin corba makarna yanina cikarip kizartirsiniz.Havuc rendeleyip kavurun sarimsakli yogurtlayin.Bimde buzdolaplarinda hazir mantilar var cok lezzetli oluyor arada manti yapin.Kiymayi 10 dk.kavurup yumurta kirin cok lezzetli oluyor...

bende çalıştığım için bakliyatlarımı alıp haşlıyorum nohut fasulye yiyebileceğimiz kadar poşetlere dolduruyorum kısa sürede pişiyor.Pazardan aldıklarımıda aynı şekilde 1 kg biber aldıysam yarısını ayırıp kalanı doğruyorum poşete melemen yapmaya.İşimi kolaylaştıracak ne varsa hazırlayıp dolaba atıyorum.

Hafta sonları siz gezmiyormusunuz kuzum
Hay maşallah
Ben cumartesi kendim pazar eşimle geziyorum evi bile temizleyemiyorum :KK43:

Çok tembelim çok

tabiki gezıyorum hafta sonu ozetlıcek olursam cumartesı sabahları oglumla bır guzel oynuyoruz henuz 1,5 yasında onu uyutuncada evı toparlıyorum sonra eşim gelıyor bırlıkte ya cıkıyoruz yada evde zaman gecırıyoruz.pazar gunlerıde bu sekılde oluyor oglum erken uyanıyor 6 da falan 10 gıbı yenıden uyuyor 1,5 2 saat kadar ıste bu aralıkda bende ısımı yemegımı yapıyorum ama esım yok yardımcı benım.
gunluk supurme sılmelerı yapıyor camasır asma bulasık makınesı bosaltma falan hep esım yapıyor benım.
ben sadece hafta sonları dıp köşe temızlıgı utu falan yapıyorum

Çalışıyorum 4 yaşında çocuğum var 6.30 civarı çocuğumla eve giriyorum eşimde 7 / 7.15 gibi. Ben mutfağı seviyorum ama temizlik demesinler yeter. Benim programın şu şekilde:

Haftalık alışverişimi pazardan yapıyorum böylelikle o hafta kafadan ne pişeceği belli oluyor
Genelde akşamdan yapıyorum yemekleri ya da en azından ön hazırlığını, mesela bugün ıspanak pişecek kestim yıkadım akşama sadece pişireceğim.
Bende genellikle tamamlayıcı yemekler yapmam bu günkü menüm: Mercimek çorbası (dün yapmıştım) Ispanak, havuç ve turp salatası olacak.
Genelde iki gün yenecek gibi yapmaya çalışıyorum yemeklerimi.
Hafta sonu muhakkak 1 gün dışarıdan yerim buda benim lüksüm.
Buzluğumda biber dolması (sadece biber doldurulmuş değil) haşlanmış nohut fasulye, kuşbaşı et, kıyma, küp küp kesilmiş havuç, barbunya be bezelye var. (havucu bu sene keşfettim süper pratik oluyor)
Birde şunu yaparım ben mesela makarna yapılacaksa kıymalı yaparım ve yanına sadece ayran, benim için kıymalı makarna ana yemektir :)
bunu yanı sıra kış geldiğinden haftanın bir günü balık günü olabilir, biri temizleyip yıkayınca sadece kızartmak valla sorun olmuyor.
Biz tavuk tüketmeyiz çünkü ne olduğu belli değil canımız çok çekerse kanat alır fırında ızgara yaparız.

Böle yani hayat zor, çalışan kadına çok daha zor

neden geceden hazir etmiyorsunuz ertesi gunun yemegini?
bide zeytinyagli yemekler durdukca guzellesir tadi oturur..zeytinyagli fasulye,barbunya,borulce,bamya..bunlari yapip 3 gun tuketebilirsiniz.
cuma gunleri de ailece yemege cikin,haftasonu da obur haftanin yemeklerini hazirlyin bence.
ertes gunun yemegını hazırlayacak zamanım olmyor aksamları 7:30 yada 8:00 de ancak yemek işim bıtıyor.10 dada oğlumu yatırıyıorum 2 saatlık zamandada en ıyı zamanı gecırmeye calısıyorum yavrumla.o uyuyuncada 1,2 saat esımle tv cay derken aksam bıtıyor zaten.
zeytınyaglı malesef bızım evde yenmıyor :( esım kesınlıkle soguk yemek yemez ısıtsam da oyle karnını doyurmaz onunla yanı o yuzden bende sıcak olan baska cozumler urettım :)
cuma gunlerı cıkma konusundada arada tabıkı cıktıgımız oluyor ama dısarıda cocukla fazla ılgılenemıyorsun arabasına koy bakınsın etrafına oluyor onuda ben ıstemıyorum evde oyuncaklarımızı dokup sarıla sarıla yerlerde yuvarlanmak varken dısarda cocugu mama sandalyesıne hapis etmek ıcıme sınmıyor dogrusu

Herkesten bir şeyler aldım ama alıntılayamadım

Örneğin ben de düdüklü dedim ama et tavuk kurubaklagil vs pişiririm

çorba ya da sebze yemeği yapmıyorum

ama bu dolabına pazardan hazırlayıp koyanlara da hayran oldum

bir buzlukta yerleri var iki de tüm pazar gününü bu işe vakfediyorlar

bizde pazar günü yemeği eşim yaptı da ben bir dinlendiğimi hissettim; yoksa yedi gün aynı tempo yorgunluk çok oluyor

düdüklü korkusu benim eşimde de vardı annesi kullanmazdı

düdüklü çalışırken mutfağa girmez her seferinde ses çıkarıyor git bak vs derdi

ben hamile iken yemeklere el attı düdüklüyü ve rahatlığını da keşfetti

anneme bile anlatmış ben eskiden düdüklü bilmezdim öğrendim çok rahatmış diye

bir de arkadaşlar bir önceki günden pişirileni yiyin yazmış

benim eşim yemiyor yese de burun kıvırıyor

pilav bazen kalıyor ama diğerleri taze pişiriliyor bizde

en pratik yemek fırında olanalr

kapıdan girerken fırını açıyorum

giyinip elimi vs yıkayıncaya kadar ısınmaya başlıyor hazırlayıp tepsiye atılışı ile masaya geliş arası 30 dk o arada da ara yemekler hazır

ama biraz pratiklik biraz da iyi alet edevat gerekiyor

aynı yemek bizde yarım saat ama bazı yakınların evinde 1.30 saatte pişiyor

cumartesi sabahı kalktım

fırından alınan ekmek hamuru ile pizza yaptım; 40 dakikada masada idi; insan yaptıkça hızlanıyor

bir de en pratik yemek balık

bizim burda markette temizlenmiş satıyorlar

fiyatını da yazayım 1 kg temizlenmiş hamsi 12,5 TL 3 kişilik ailemize fazla fazla yetiyor

yanına bazen erişte vs yapıyorum; bazen patates; bazen de hiçbir şey

salata; turşu vs oldu sofra

tatlı olarak da tahin helvası alıyorum

atıyorum fırına hamsiyi yarım saatte pişti oldu akşam yemeği

Öncelikle ne yapacağını bileceksin, eve gelip "ayy ne yapsam" dersen hiç birşey cıkmaz ortaya. ben de çalışan ve 1 yaşında kızı olan bir bayanım, semt pazarımız cuma günleri, perşembe gününden 1 haftalık menü hazırlıyorum. Pazardan ona göre malzeme alıyorum. Hafta içi daha pratik yemekleri tercih ediyorum. Pazardan aldığım malzemeleri çoğunlukla ayıklayarak dolaba yerleştirmeye çalışıyorum, soğanı rondadan geçirip ufak paketler halinde dolaba koyuyorum. Her zaman mutlaka doğranmış patates ve köfte buzluğumda oluyor. Ispanak aldıysam, ayıklayarak dolaba koyuyorum. Yemek yaparken ihtiyaç duyduğum doğranmış soğan, rendelenmiş domates, kavrulmuş biber gibi temel malzemelerim mutlaka buzlukta hazır oluyor. Tavuklarım da ayıklanmış, doğranmış oluyor. Örneğin bir tavuk sote yapmak için buzlukta bulunan bir kaç paketi tencereye boşaltmam yeterli oluyor. Arada birde kavrulmuş bibere yoğurt ekleyince salata da çıkıyor aradan.

Son düzenleme:
Back
X