Ben duduklu kullanamiyorum. Almadim bile. Korkuyorum.
Duduklusuz verebilirim tarifleri bu sebeple.
Buzlukta her zaman haşlanmış fasulye, nohut bulunduruyorum. Mesela 1 kg aldim fasulyeyi. Islatip hasliyorum. 4e boluyorum. Bu bizim icin bir aksamlik yemek. Sogan yag salca kavurup cozdurmeden atiyorum tencereye.
Bamyayi da ayni sekilde yapiyorum. Ama bamyayi ayiklayip direk kaldirdim buzluga. Ayni sekilde cozdurmeden yag salca salla gitsin tencereye.
Yemeklerde kullanacagim etleri de kurbandan kalma kavurma yapip minik minik posetledim. Ince tabaka seklinde posetleyince 10 dkda çözülüyor. Bazen yumurta kiriyorum sabahlari bazen yemeğe katiyorum.
Sebzeleri (kabak patlican patates) kajun baharati ve yag ile soyle bi karistirip firina atiyorum. En ala kizartmaya tas cikartir. Kajun kullanmiyorsan kullan derim. Canim kajun. Yarim saat hepi topu.
Pilavi esimden ogrendim. Tavuk falan haslandiginda 3 kahve fincani olarak suyunu ayirip buzlukta donduruyoruz. Cikartip direk tencereye aliyoruz. Kaynayinca icine 2 kahve fincani bulgur. Pistikten sonra da yag ve yine kajunu kizdirip pilava ekliyoruz. Muthis oluyor. 10 dk falan.
Bazen patlican kozleyip onu irice dograyip unla karistirip yumurtaya ve galeta ununa batirip patlican koftesi yapiyoruz. Patlicani onceki gunden kozlersen 15 dk surmuyor pisip hazirlanmasi.
Havucu yumurta ve unla kızartmak guzel oluyor fakat havucu onceden haslaman lazim. Gunluk yemek yapacaksan onceki gunden hazirlik yapman gerekebilir, ya da haftasonundan. Yoksa haslanmasini bekle elin yana yana dogru falan zor.
Arkadasim 2 3 kg sogan dograyip sivi yagla sakliyor. Yemek yapacaginda direk kasikla alip kullaniyor ama denemedim. Ev hanimiyim
Tavuk kanadini yag, salca,yogurt ve baharatla soslayip firina atabilirsin. 45 dk suruyor pismesi ama o arada mutfakla hic isin kalmaz.
Biz corba falan pek sevmiyoruz. Ezogelin corbayi eh iste. Ondan da buzlukta hep vardir. Donuk haliyle ocaga koyup hem cozdurup hem isitinca guzel oluyor. Diger corbalari dondurmadim hic. Ezogelinde sorun yok ama.
Mantarlari ayiklayip firina at, bosluklarina su dolunca kasari koy 5 dk daha at. O da hem kolay hem guzel. Yikanmis mantarda ayiklama kismi da yok sanirim kullanmadim bilmiyorum.
Bir hafta sonunu buzlugu doldurmakla gecirirsen en az 2 ay rahat edersin. Ben ara ara yapiyorum, örneğin bu hafta nohut attiysam 2 hafta sonra fasulyem bittiyse onu gibi...