DAha kötü olduğum zaman gitmiştim çok işe yaramadı
Şimdi de gidip ne dicem diye düşünüyorum. O da hobi bul çevre edin diyecek
daha düzgün bir psikologa gidebilirsin. bir de psikologlar ekol ekol.
ben mesela kendi psikologumu seviyordum ama benim inandigim kader motifi- şema terapi falan adamin hic ilgi alani degildi. o yuzden tekrar gitsem hep degismeden ayni durumu yasadigim sorunum icin sema terapiyi uygulayan birine gitmek isterim. senin icin chatgptye sordum sunlari söyledi;
Psikolojide birçok ekol (kuramsal yaklaşım) vardır ve her biri insanın düşünce, duygu ve davranışlarını farklı açılardan ele alır. İşte bazı temel psikolojik ekoller:
▪︎Başlıca Psikolojik Ekol ve Yaklaşımlar
Psikanalitik Terapi (Freud, Jung, Adler)
▪︎Bilinçdışı süreçler, çocukluk deneyimleri ve içsel çatışmalar üzerinde durur.
Derinlemesine kendini keşfetmek isteyenler için uygundur.
▪︎Bilişsel-Davranışçı Terapi (BDT) (Beck, Ellis)
Düşünce kalıplarını değiştirerek duygusal sorunları çözmeye odaklanır.
Depresyon, kaygı ve olumsuz düşüncelerle baş etmek için etkili olabilir.
▪︎Varoluşçu Terapi (Frankl, Yalom, May)
Anlam arayışı, özgürlük, sorumluluk ve ölüm gibi konular üzerine yoğunlaşır.
Hayattan tat alamama, anlam kaybı yaşayanlar için faydalı olabilir.
▪︎Pozitif Psikoloji (Seligman, Csikszentmihalyi)
Mutluluk, güçlü yönler, anlam ve iyi oluş üzerine odaklanır.
Hayattan keyif almayı artırmaya yönelik teknikler içerir.
▪︎Gestalt Terapisi (Perls)
"Şimdi ve burada" farkındalığını artırmaya odaklanır.
Anı yaşamakta zorlananlar için yararlı olabilir.
▪︎Mindfulness Temelli Terapiler (Kabat-Zinn, Segal)
Bilinçli farkındalık ve anda kalma üzerine çalışır.
Stres, kaygı ve depresyonla baş etmek için etkilidir.
Hayattan Tat Alamayan Biri İçin Hangi Ekol Uygun?
Eğer olumsuz düşünceler çok baskınsa ve hayata bakış açınızı değiştirmek istiyorsanız Bilişsel-Davranışçı Terapi (BDT)
Eğer hayatın anlamını sorguluyorsanız, motivasyon kaybı ve içsel boşluk hissediyorsanız Varoluşçu Terapi
Eğer anı yaşamakta zorlanıyor, sürekli geçmişe ya da geleceğe takılıyorsanız Gestalt Terapisi veya Mindfulness Temelli Terapiler
Eğer daha fazla mutluluk ve pozitif deneyimlere odaklanmak istiyorsanız Pozitif Psikoloji
Bir terapist seçerken ekolden ziyade terapistin size uygun olup olmadığı da önemlidir. Bazen ekoller iç içe de kullanılabilir. Bu yüzden önce bir uzmana gidip değerlendirme aldıktan sonra hangi yöntemin size daha iyi geleceğini netleştirebilirsiniz.
bu sefer biraz arastirip gidip en basindan böyle tavsiyeler istemediğinizi soyleyebilirsiniz. acikcasi ben de sevmiyorum esimin dostumun soylegecegi seyi terapistin soylemesini. terapistten bekledigim hayata bakis acima yeni bir pencere acsin, olayları daha sağlıklı olan o pencereden degerlendireyim. ne bileyim mantiklj sorular sorsun, kendimi sorgulayayim falan.
bir arkadasimin terapisti "asiri tepki verdigimiz her seyin altinda o kişinin tepki verdigimiz davranisi degil o hissin bizim hassas noktamiz olmasi vardir" gibi bir sey soylemis. bu mesela beni aydinlatti :) gercekten de neye cok sinirlendiysem düşünmeye basladim ve muhtemelen karşımdaki yuzunden degil de benim o konudaki hassas- kirilgan yanim yüzünden sinirlendigimi anladim. arkadasimin terapistinin bu cümlesini bana soyledigi yildan beri 6 sene gecti - boş sinirlenmelerim yuzde 90 azaldi:)