- 21 Ocak 2012
- 6.954
- 19.360
- 498
ah Saraylım, başörtüsü konusu görünce aklıma sen geliyorusn:) yeminlen senin yorumunu merak ettiğim için açtım konuyu. biliyordum böyle bir konuya yazmadan duramayacağını. Tam şu an içimden geçen kelimeleri dökecek bir yer ararken bu mesajı görmek çilde su bulmak gibi geldi bana.
Her daim başörtüsü mevzusu gündemi sardığında örtünme karşıtları Doğu ülklerinden dem vurular. Her daim türbanı bu ülkelerle kıyaslarlar. halbu ki Türkiye bu ülkelerden çok farklıdır. Zihniyet olarak farklıdır, yaşam düzeyi, gelişmişlik, kadın erkek eşitliği vesair. ve sanıdlığının aksine muhafazakar kesim bu konularda daha istiğmalet sahibidir. ( kadını ikinci sınıf gören ve başkaları tarafından muhafazakar kesimden addedilen düşünce fakirlerini saymıyorum)
peki neden bizi bu yanılgının içine çekmeye çalışırlar? neden kendi oryantalist bakış açılarını bize empoze etmeye çalışırlar? neden Türkiye yi bu demokrasi fakiri, hak ve özgürlükler bakımından ikinci sınıf ülkelere kıyaslarlar?
Nedeni basit: Bizi oraya ait gördükleri, hakiki Modernleşeme seviyesine ulaşmamızı istemedikleri için. onlara göre biz, kendi gözlerinden gördükleri "doğu"
gericiliğinden çıkmayı başaramamış, oraya hapsolmuş yobazlarızdır.
Oysa Türkiye ile bu ülkelerin İslamı algılayış biçimi öylesine farklıdır ki. Bahsettiğiniz ülkelerde yaşanan tecavüz olaylarının açıklık, kapalılıkla alakası yoktur.
Sözün özü kendi memleketinizi başkalarının gözü ile görüp kategorileştirmekten vazgeçin.
DatluCadu, ortunme karsitlari Dogu ulkelerinden dem vururlar, biz farkliyiz demeye getirmissin. Ancak herhalde Osmanli'nin cok degil, daha 90 sene oncesine kadar seriatla yonetildigini, kadinlarin carsafla, hatta pece ile dolastigini, erkeklerin dorde kadar evlendigini, bir bos ol deme ile bosandigini, zina edenin recm edildigini, hirsizin da elinin kesildigini unutmus gibisin. Irtica demek Araplarin uygulamalarini kabul etmek degil, geri gitmek demektir. Bizim yakin tarihimizde de bunlar var maalesef... Unuttun mu, hilafeti Ataturk kaldirdi, carsaf ile peceyi de kadinlarimiza Ataturk attirdi. Secme secilme ozgurlugunu de kadina veren odur. Yani isin ozu o bahsettigin oryantalist bakis acilari bizim hic de yabancimiz degil. Annem Cumhuriyet cocuguydu, ayni seyi annenanem icin soyleyemiyorum ne yazik ki.. 90 yil sana uzun gelebilir, ancak binlerce yillik tarihi olan bir ulke icin hic birsey degil. Yeni olan Cumhuriyet. Halkinin cogunlugunun Islam oldugu bir ulkede yeni olan Seriat degil, liyakat.. Daha bebek, ilk tokezlemede dusebilecek bir bebek. Ve iste simdi tokezliyor. Biz onu israrla ayakta turmaya calisiyoruz, sizse birsey olmaz gibisine bir vurdumduymazlik icindesiniz. Unutmayin ki bugun okula gidebiliyorsaniz, ise girip calisabiliyorsaniz, medeni nikahla evlenip esinizden hak talep edebiliyorsaniz, seciyorsuniz ve de secilebilyorsaniz, ve hatta bu forumda ozgurce fikirlerinizi beyan edebiliyorsaniz bunu Cumhuriyet rejimine borclusunuz. Kendi yarinlariniz ve cocuklarinizin gelecegi icin ona daha bir sarilmaniz gereken gunlerden geciyoruz. Bu gidisat iyi bir gidisat degil... Goreceksiniz diyecegim, goruyorsunuz aslinda da nedense dank etmiyor hala.. Bugun yarginin acizligi size en buyuk ornek olmaliyken hala erdogan erdogan deyip kendinden gecenlerin asklarini okuyorum burada ve hayret ediyorum. Tehlikenin buyugu de iste bu gozleri kor eden ask aslinda.. Ne deyim... Yazik...