• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Pınar Kür'den şok sözler!

Inanc, Allahla kul arasindadir. Sahit gerekmez. O senin kalbinin icindekini bilir. Ibadet icin bu ulkede binlerce cami, mescit vardir. Isteyen istedigi gibi ibadetini onlarda veya evinde yerine getirebilir. Okullar, devlet daireleri ibadethane degildir. Basortusu takmak da ibadet degildir, ibadet edilirken takilan bir dini giysidir. Bu yuzden bu halkin yarisindan cogu basortusunu ibadet ederken kullanir, okulda veya memuriyette degil. En azindan simdiye dek oyle idi.

Basortusu ibadet deyildir evet ama Allahin emrettigi bir farzdir. Yapabilirsin yapamazsun herkese kalmis. Sonucta din polisi deyiliz hicbirimiz, ama hic birimiz kimseye nasil inanip hangi emirlere uymasini soylicekte deyiliz.

Herkes kendi isine baksa hepimiz daha huzurlu ve daha mutlu oluruz.

Basortusu ibadet deyildir evet ama Allahin emrettigi bir farzdir. Yapabilirsin yapamazsun herkese kalmis. Sonucta din polisi deyiliz hicbirimiz, ama hic birimiz kimseye nasil inanip hangi emirlere uymasini soylicekte deyiliz.

mesaj tekrari...........

Son düzenleme:

ya huzurlum bunu zaten kavrasalar hic bir sorun kalmiyacak sanki okulda vs. namaz kilininca basi kapali olunca sizlern bir yerleri mi eksiliyor ben anlayamadim yani neden bukadar rahatsiz oluyorsunuz??? artik bizede dua etmek düser ALLAHcc onlarada kavramayi nasip etsin...amin :)

Sizin okula basortusu ile girip girememeniz benim keyfiyetimle degil, kurallar ve yonetmeliklerle ilgili birseydir. Siz basortunuzu cikardiginizda okula girebildiniz mi, giremediniz mi? Eger girebildiyseniz basortusu ile girmek basortusu takanlarin keyfiyetidir.

Bu konuyu acmak gerekirse soyle diyeyim. Demokrasilerde kurallar vardir, kuralsiz demokrasi demokrasi degildir. Turkiye de demokrasiyi ve liyakati koruyabilmek icin kurallar koymustur. Hristiyanlikla yonetilen bir ulkede basortunuz sorun olmayabilir. Ancak Cumhuriyete ve medeni kanunlara geciste cok emek vermis ve liyakatin ip ustunde gittigi Turkiye gibi ulkelerde, hele bir de turban, basortusu gibi olgularin siyasi simge haline donustugu bir ulkede ille de bosortusu ile okula kamuya girmek icin ugrasmak, bunu "kutsal dava" haline getirmek sorundur.

Ayrica beni zorla basortusune soktuklari gun sizin sesinizi duyurabileceginiz hic bir merci kalmamis demektir. O zaman geldiginde herkese gecmis ola..

Bu soyledikleriniz su an basbakanin argumanlarina ne kadar benziyor. herkes kendine gore demokrasi anlayisina sahip. Kim gucluyse onun demokrasi anlayisi agir basiyo, su an oldugu gibi.

Sanki her turlu sorun cozulucekmi herkesin basortusunu cikarsan yada yok devlete giremezler yok efendim universiteye giremezlr desen. Eyer gercekten tum sorun cozuluyoduysa niye bugune karsi devrim yapip su an avrupanin en guclu ulkesi haline gelmedik o zaman?
Cozulmedigine gore, ne yahu insanlarin basortusu bizi mi yiyecek ?

Su anki sayin sevgili saygider basbakanimizdan sikayetciyseniz emin olunki su anki yaptiklari dinden kaynaklanan birsey deyil, sadece otoriterligi din kisvesini giymis, kendinden oncekilerin laiklik kisvesini giyip otoriterlik yaptiklari gibi.

Birakin yaa milletin ne giyip neye inandigina, batiyomu insanlarin dindarligi yada inancsizligi. Herkes nasil inaniyorsa rahat yasasin. Bunu hem dindar hem de laik yobaz arkadaslara soyluyorum.

Bu soyledikleriniz su an basbakanin argumanlarina ne kadar benziyor. herkes kendine gore demokrasi anlayisina sahip. Kim gucluyse onun demokrasi anlayisi agir basiyo, su an oldugu gibi.

Sanki her turlu sorun cozulucekmi herkesin basortusunu cikarsan yada yok devlete giremezler yok efendim universiteye giremezlr desen. Eyer gercekten tum sorun cozuluyoduysa niye bugune karsi devrim yapip su an avrupanin en guclu ulkesi haline gelmedik o zaman?
Cozulmedigine gore, ne yahu insanlarin basortusu bizi mi yiyecek ?

Su anki sayin sevgili saygider basbakanimizdan sikayetciyseniz emin olunki su anki yaptiklari dinden kaynaklanan birsey deyil, sadece otoriterligi din kisvesini giymis, kendinden oncekilerin laiklik kisvesini giyip otoriterlik yaptiklari gibi.

Birakin yaa milletin ne giyip neye inandigina, batiyomu insanlarin dindarligi yada inancsizligi. Herkes nasil inaniyorsa rahat yasasin. Bunu hem dindar hem de laik yobaz arkadaslara soyluyorum.

Bugun basortusu okullarda da kamuda da serbest ona bakarsan.. Ne oldu? Butun sorunlarimiz cozuldu mu yani? Tek sorunumuz basortusu ile okula gitmek miydi?
Bu insanlar sadece bunun icin butun bu diktatorluge, yolsuzluk iddialarina, hirsizlik iddialarina gecit verdiler. Sadece bunun ugruna bu hukumetin butun yaptiklarina ve soylemlerine destek oldular. Apoya baris gulleri uzatan, ulkemin dogusunda Kurdistani kurdurtan erdogan'a oylari ve tum gucleri ile destek oldular, alkisladilar.. Bir de utanmadan gunlerce burada "secimi kazandik, kapak olsun!" diye galebe caldilar.. Iste bana batan bu!

Yeter ki onlar basortulerini baglayip cennete gitsinler... Bu bencillik degil midir? Benim isim hallolsun da, isterse Turkiye son karisina kadar satilsin... Birileri ayakkabi kutusu zengini olsun.. Birileri memleketi bebek katilleri ve yardakcilarina peskes ceksin.. Hepsine gozlerini kapat, kalbini kapat, sonra da ben basimi bagladim, inancli musluman oldum diye ortaliklarda cik bagir: "Yasa erdogan! sayende inancimi yasiyorum!" Cirkefin icinde gul yetisir mi? Istedigin inanc ozgurlugu boyle birsey midir? Ben diyeyim o zaman, bu inancin icinde rezillik var... Bu inancin icinde kul hakki var... Bu inancin icinde haram var haram!

Yolsuzlugu, hirsizligi desteklemek de mi ibadettendir? Yoksa Islamin farzlarindan midir? Onlarin basortusunun var mi bana bir faydasi? Var mi bu ulkeye bir faydasi? Kime var? Kendilerine... Sirf kendi menfaatleri, bencillikleri icin bu vatani yediriyorlar ya, onlari ne basortuleri, ne de inanclari bunca sehidin kul hakkindan temizler! Biz bu vatani bir basortuye almadik, bir basortusune de satmayacagiz, boyle biline!

ya huzurlum bunu zaten kavrasalar hic bir sorun kalmiyacak sanki okulda vs. namaz kilininca basi kapali olunca sizlern bir yerleri mi eksiliyor ben anlayamadim yani neden bukadar rahatsiz oluyorsunuz??? artik bizede dua etmek düser ALLAHcc onlarada kavramayi nasip etsin...amin :)

Radikal bakanlar hariç aslında baş örtülü öğrencileri falan kimse garipsemiyor. Her guruptan provokatörler olduğu gibi baş örtüyü kabul edemeyen bir gurup da mutlak olacaktır. Dünya tezatlıklarla dolu değil mi?
Ancak bu insanlardan ziyade bence başını kapatanlar üstündeki baskı psikolojini bir kenara bırakırsa hayat daha kolay olur. Yani aslında guruplaştıranlar ta kendileri farkında değiller.
İnanın bir çok kimsenin umurunda değil birinin başındaki örtü. Ama her bakışı o yöne çekmeye çalışan inatçı bir topluluk var. Biz türbanın yasak olduğu dönemde öğrenci olduk ve başını kapatan hatta cemaat evlerinde kalan bir sürü arkadaşımız vardı. Hiç de dışlayan olmazdı. Burada yazılan bir çok şeyin abartı hatta şehir efsanesi olduğunu düşünüyorum açıkça.

Keser döner sap döner gün gelir hesap döner sözünü zamanın behrinde iyi akletselermiş keşke :34:

Bazıları ayet tefsirciligine dahi soyunmuş,harcanıyorlar vesselam :37:

Pınar Kür'e gelince saçmalamış öyle ciddiye alınacak bir kadın değil..Yer etme peşinde :)

Esra Elönü ise kendi çapında ona cevap yazmak için saçmalamış..Bana göre yersiz bir tokatlama metodu daha güzel ifadeler kullanarak tepkisini belli edebilirdi..Ondan aşagı kalır yanı kalmamış..

Tesetturlü hanımlar istediği gibi devlet kurumlarına girebilmeli,çalışmalı ve okullarına gidebilmeli..

Kadın için eğitimin şart oldugunu defaatle savundugumuz zamanlarda sırf örtüsünden bir kadın o egitime tabi tutulmuyorsa asıl bu bağnazlıktır..Geri kalmışlığa çanak tutmaktır..

Pınar Kür'ü aramızda eminim aratmayacak şahsiyetler var demem o ki geçti o devirler artık :)) Mum yakıp aramanızın size bir faydası yok :37:

Radikal bakanlar hariç aslında baş örtülü öğrencileri falan kimse garipsemiyor. Her guruptan provokatörler olduğu gibi baş örtüyü kabul edemeyen bir gurup da mutlak olacaktır. Dünya tezatlıklarla dolu değil mi?
Ancak bu insanlardan ziyade bence başını kapatanlar üstündeki baskı psikolojini bir kenara bırakırsa hayat daha kolay olur. Yani aslında guruplaştıranlar ta kendileri farkında değiller.
İnanın bir çok kimsenin umurunda değil birinin başındaki örtü. Ama her bakışı o yöne çekmeye çalışan inatçı bir topluluk var. Biz türbanın yasak olduğu dönemde öğrenci olduk ve başını kapatan hatta cemaat evlerinde kalan bir sürü arkadaşımız vardı. Hiç de dışlayan olmazdı. Burada yazılan bir çok şeyin abartı hatta şehir efsanesi olduğunu düşünüyorum açıkça.

zaten ortaligi halan o radikal kisim karistirmaya calismiyormu canim?
nezaman basörtüsü sorunu kalkti? okullara vs. artik basörtülü girilebilir diye karar alindigindan beri o radikallerden hala yok söyle böyle diye gündeme getirilmiyormu?
basörtülüler kesinlikle guruplastirmiyor kendilerini rahat birakilmiyor fark bu...
yasak olan döneme gelince evet siz yada bizler tarafindan kesinlikle dislanilmiyor fakat kurumlardan dislanilmiyormuydu? bakin saraylinin yorumlarina :)
hatda yasak kalkinca basörtülüleri uni ye almamak icin plankart acmamismilardi bunuda mi haberlerde görmediniz???
arkadasim bu konuyu bir google amcaya sorun arastirin bakin daha neler neler cikacak ortaya...
cemaat evlerine gelince bizlerde biliyoruz ki telasli telasli kuranlari ablalar toplayip sakladigini o yasak dönemde...
bazilari cok met edikleri bati mesela orda da basörtüsü ile okula gidenler calisanlar vs. var neden türkiyede basörtüsü sadece hizmetciler takacakmis gibi bir algi var? ben bunlari anlayamiyorum ve aynen huzlu nun yazdigi gibi herkez kendi isine baksa gercekten daha huzurlu ve mutlu olucagiz öyle bir kural yoktur herzaman eskisi gibi yasanilcak diye insanlar yeniliklerede acik olmali...

Başörtülü kadınlar istedikleri gibi okulda işyerlerinde takabileceği bir aksesuar olmalıydı........kimsenin başörtüsünden gerçekten inançlı olan insandan şikayet ettiği yok.........kaldı ki bu söylenmez belki ama farklı mezhebe sahip olsamda ortaokul yıllarımda arkadaşlarıma özenip kur an kursuna giderdim.....keşke herkes dindar olsa güzel kardeşim değil işte etrafımda gördüğüm tekşey dini kullanıp rant ve ayrıcalık elde etmeye çalışan insanlar.......ha ellerinde patlayacak o ayrı zaman da hesap da dönmedi hep birlikte acınası bir ülkede yaşyoruz sadece
Hesap dönmüş sap dönmüş kadına şiddet %2000 artmış emekliliğimiz elimizden alınmış çünku birileri milyar dolarlar gòtürmüş tecavüze uğrayanın kendi rızası vardır denmiş.........ama ne o bunlar yetmemiş donuk zekalı forumdaşlar böyle insanların yaşadığı bir ülkede şeriat istermiş...........bütün bunlara sesi çıkmayan insanlar.kendi pisliğinizde boğulana kadar kendinizi kandırmaya devam edin

Son düzenleme:
Tabii ki pek cok ulke yenlilikler yapti ama Bizim disimizda hicbiri yapilan yenilikleri,ilerlemeleri birakip eski sistemlerine donmedi.1923 yilindan itibaren Turkiye dunyanin en buyuk ve takdir edilecek degisimini yasamistir,Ataturkun zekasi ve sagduyusu sayesinde.Ancak gelinen su noktada,oncelikle Anayasanin en onemli maddesi olan laiklik cignenmektedir.Anayasamizda acikca Soyle der,"Kimse,devletin siyasi,ekonomik,sosyal ve hukuk duzenini kismen de olsa din kurallarina dayandiramaz". kamu alaninda giyim kusam kisisel ozgurluk alaninin disindadir.Nasil ki TBMMye kimse rahibe kiyafetiyle,kafasinda musevi din takkesiyle,palyaco kiyafetiyle ,doktor kiyafetiyle vs giremezse turbanla da girmemelidir.Akp kadinlari enz ayif yerinden avladi ve turbani kamuda serbest kilarak anayasayi deldi
Gecmisle yasamiyoruz,milletimizi medeniyete tasimis olan ilkelerimizle yasiyoruz.Baska bir konuda video paylasilmis,Chpli kadin turbanli kizi aglatti diye.Turbanla Ataturkun bagdasmasi mumkun mudur,zaten turban birebir Ataturk ilke ve inkilaplarina aykiridir.
Bir de ninelerimizin ortusu deniyor,ninelerimiz turban falan takmazdi.Carsaf giyilen osmanli Devri sonrasinda Anadoludaki yaslilarimiz bazen de genclerimiz basortusu takardi.Basortusu siyasal simge degil,geleneksel bir giysidir ve kimse in buna birsey dedigi yok.Ama turban 1984te Lubnandan ithal edilmis bir siyasi simgedir.Benim buyukannem de basortusu takardi ama saclari in on kismi da boynu da gorunurdu,kisa kollu da giyerdi,mantosu da diz boyundaydi..Basortusunun takilma sebebi farkli idi.
Sizin yaziniza bakarsak,gecmiste ne yapilmis olursa olsun bu ulke icin biz onumuze bakalim.Tabii de attan inilip esege binilmez,daima iyiye ileriye dogru yol alinir.Siz belli bir doneme ait gecmise bakmiyor ama o donemin oncesine mi gitmek istiyorsunuz?Cumhuriyet oncesine,laiklik oncesine,seriata?

:20: dehşet içinde okudum yazdıklarınızı

Geçtiğimiz seçimlerde miting sonrası başörtülü kızlar otobüsteyken çirkin,ahlaksız (ve burda sayamayacağım kadar kötü) bi şekilde tacize uğramıştı, şimdi onun bire bir olmasada internet üzerinden aynı şekilde yapıldığını düşünüyorum ve gerçekten çok ama çok üzücü:47:

M.Altınok: Birisi çıksa başı açık kadınlar şöyle şöylelerdir, hafif meşreplerdir. Dese bu nefret suçuna girer ve eleştiriz. Ama Pınar Kür Başörtülülere diyorsunuz ki playboy kızları gibiler. playboy kızının manasını biliyor herkes bu birincisi nefret suçu ikincisi bir kesimden ve onların sembollerinden öldüresiye nefret ediyorlar, o kesimin gördükleri bir siyasal iktidarında seçimden başarı ile çıkması kinlerini iyice arttırıyor. Bunlar zencilere Güney Afrika’da ne muamele yapılıyorsa onu başörtülülere yapmaya çalışıyorlar. Pınar Kür’ün yaptığı bir nefret suçudur.

Hızını alamadı.Aklına geldikçe üst üste girip yazacak sanırım :ssz:

Mesele zaten basortusu deyil. Malesef toplum olarak birileri bizi basirtusu konusunda ayristiriyo, birileri mezhep konusunda aytistiriyo birileri particilik konusunda ayristiriyo, vs vs. saymakla bitmez. Noluyor, bu ayristiranlar kendilerini destekliyecek kemiklesmis bir kitle meydana getiriyor ki yedikleri yuttuklari icin ortu vaziyetini gorsun. Bu sadece su anki zihniyet icin gecerli deyil ben kendimi bildim bileli boyleydi. Bilemiyorum ama ben asagilanan dindar tarafinda oldum bugune kadar, basirtusu takmaya bile gerek yoktu benim okudugum donemde, dindar oldugun oruc tuttugun bazi radikal cevrelerde bilinmeye gorsun, dislanitdin. Genc bir insanin dislanmasi asagilanip hakarete magruz burakilmasi hele baskalarinin onunde derin izler birakiyor.

Sevgili Ipek o arkadaslariniz sizin tarafinizdan dislanmamis olabilir ama emin olabilirsin kalplerini incitenler cok olmustur. Ben ankaranin bir aydin mahallesinde bir gun icerisinde iki kere durdurulup soZlu tacize bile ugradim, sicakta kapali giyinmemden dolayi. Bunlar uydurma seyler deyil sonucta. Ya ben universitede herkesin a aldigi turkce dersinde c almis insanim. Ve baska derslerde de ayrimciliga tabi tutuldum.

Ama mesele bu deyil, benim gibi deyilde kurt oldugu icin, alevi oldugu icin dislanan haksizliga ugrayan cok insanlarda oldu. Bu ulkede tek kalbi kirilanlar dindarlar olmadi.

Beni uzen sey bu haksizliga uhramis insanlarin su anki haksizliklara karsi ses cikartmamasi. Benim fikrime gore dindarlarin bir kismi bu imtihani basariyla atlatamadi. Tarafgirlik sergiledi yapilan zulumlere seyirci kaldi ve hatta alkisladi. Bir gun devir donerse gene eziyet edilebilirler bu yuzden su an onlara kinlenen insanlardan dolayi, ama malesef benim gibi insanlarin da basi yanabilir.

Demem o ki, noldu bu iste kim kazancli cikiyor, bizi ayristiranlar. Iyi yediler masallah, yada iyi yerlere geldiler, kendi aileleri cocuklari icin bircok aileyi kirip doktuler. ( bunu sadece su anki kudretli tabaka icin soylemiyorum, daha onceki kudretli tabaka da buna dahil).

Sunu soruyum, insanlari ayristirip birbirine dusman ettigimizde hepimize bu sanki mutluluk huzur mu getiriyor? Elbette hayir. O zaman gelin aklimizi basimiza toplayalim, birbirimize onyargilarla yaklasmayalim. Birbirimize sen sunu yapamazsun suraya giremezsin, sen dilini konusamazsin, vay inancsiz cehennemde yanicaksin demiyelim.
Sonucta biz fayda gormuyoruz, bundan fayda goren bir avuc insan sucu yada bucu deyismiyor.

Birbirimize anlayisli oldugumuz gunlerin gelmesi dilegiyle.

Son düzenleme:
Bir kadın 'erkekleri azdırmamak' için değil 'Allah rızası' için kapanır.Nasıl bir mantık bu böyle dervişin fikri neyse zikride o olurmuş heralde bu kadın açık giyinince erkekleri azdırmak amacıyla giyiniyor ters mantık düşününce..Ne kadar ayıp.Kapalı değilim ama gerçekten aşırı rahatsız oluyorum bazı zavallıların başörtüsüne laf söylemesine ben bu insanların kendini geliştiremediğini düşünüyorum.Seven olur sevmeyen olur ama ateist olan Aziz Nesin bir röportajında 'Başörtülü kızlarımızın ne suçu var onlarda okusun öyle onlarda eğitim görsün.' demişti. Ateist olmasına karşı ne kadar saygılı konuşmuştu çok etkilenmiştim.Bu hanfendi yazar olmuş lakin bazı sığ düşüncelerinden kurtulamamış.Böyle bir karşılaştırma yapamaz çok ağır olmuş yazık

Tabii ki pek cok ulke yenlilikler yapti ama Bizim disimizda hicbiri yapilan yenilikleri,ilerlemeleri birakip eski sistemlerine donmedi.1923 yilindan itibaren Turkiye dunyanin en buyuk ve takdir edilecek degisimini yasamistir,Ataturkun zekasi ve sagduyusu sayesinde.Ancak gelinen su noktada,oncelikle Anayasanin en onemli maddesi olan laiklik cignenmektedir.Anayasamizda acikca Soyle der,"Kimse,devletin siyasi,ekonomik,sosyal ve hukuk duzenini kismen de olsa din kurallarina dayandiramaz". kamu alaninda giyim kusam kisisel ozgurluk alaninin disindadir.Nasil ki TBMMye kimse rahibe kiyafetiyle,kafasinda musevi din takkesiyle,palyaco kiyafetiyle ,doktor kiyafetiyle vs giremezse turbanla da girmemelidir.Akp kadinlari enz ayif yerinden avladi ve turbani kamuda serbest kilarak anayasayi deldi
Gecmisle yasamiyoruz,milletimizi medeniyete tasimis olan ilkelerimizle yasiyoruz.Baska bir konuda video paylasilmis,Chpli kadin turbanli kizi aglatti diye.Turbanla Ataturkun bagdasmasi mumkun mudur,zaten turban birebir Ataturk ilke ve inkilaplarina aykiridir.
Bir de ninelerimizin ortusu deniyor,ninelerimiz turban falan takmazdi.Carsaf giyilen osmanli Devri sonrasinda Anadoludaki yaslilarimiz bazen de genclerimiz basortusu takardi.Basortusu siyasal simge degil,geleneksel bir giysidir ve kimse in buna birsey dedigi yok.Ama turban 1984te Lubnandan ithal edilmis bir siyasi simgedir.Benim buyukannem de basortusu takardi ama saclari in on kismi da boynu da gorunurdu,kisa kollu da giyerdi,mantosu da diz boyundaydi..Basortusunun takilma sebebi farkli idi.
Sizin yaziniza bakarsak,gecmiste ne yapilmis olursa olsun bu ulke icin biz onumuze bakalim.Tabii de attan inilip esege binilmez,daima iyiye ileriye dogru yol alinir.Siz belli bir doneme ait gecmise bakmiyor ama o donemin oncesine mi gitmek istiyorsunuz?Cumhuriyet oncesine,laiklik oncesine,seriata?

Babannenizin başörtüsü takma nedenini merak ettim, ne için takardı peki?
Ve size göre başörtü ne için takılır?
Pınar kürün videosunu izlemenizi öneririm izlemediyseniz, kadın sadece her iki kadınıda aynı görüyorum dememiş,
kapanmak gericiliktir demiş, demişte demiş.

Kadin cikiyor muslumanlari playboy dergisine poz veren kadinlar diye anlatiyor.....
Millet buraya gelmis yok atalarimiz, yok nenelerimiz, yok seriat.....
Playboy dergisindenmi firladik biz allahh askina yaa???

pınar kur sen ılk emrı oku olan bu dine yani kapanmak farz oldugu ıcın kapanan kadınlara gerıcı dıyebılen ve tam 75 yerde aklını kullanmaya teşfik eden bu dıne gerıcı dıyebılcek kadar gerıcısın sen CEHALETIN vucut bulmuş halisin...

Son düzenleme:
geleneksel olarak bağlanır ya boynun altından, alışılagelmiş bir görüntüdür. teyzeler takarlar çok da bir amacı yoktur sanırım:26:

Allah emrettiği için örtünmek bambaşka bir şey.

ünivde iken sınıfımızda biri vardı

başörtüsü karşıtıydı ve annem de bağlıyor ama kolu kısa da giyer, dini anlamda değil saçı da görünüyor boynunun altından bağlıyor falan demişti.

benim annem Allah emrettiği için yapıyor desem dalabilirdi bana çok hırslı biriydi:27:

Back