- 14 Ocak 2015
- 506
- 279
- 103
- Konu Sahibi bikahvebana
-
Bize paranı en çok nerelere harcadığınla ilgili biraz bilgi versen daha çok yardımcı olabiliriz.
Eğer harcamadan yapamıyorum diyorsan aylık gelirini 3'e ayırmayı dene, ilk bölüm faturalar, mutfak masrafı vs gibi zaruri giderler, kalan kısmı 2'ye bölüp yarısı birikim hesabına, kalan yarısı aylık harcama limitin olacak şekilde bölüştürebilirsin.
Ben anlık alışverişler yapmam, mutlaka birden fazla listem olur, mutfak listesi, kendime almak istediklerim, kısa dönem-uzun dönem vs, bu listeler üzerine en az bir hf beklerim ki anlık açgözlülüğüme yenik düşmeyeyim. Kredi kartım var ancak taksit yaptırmam, param varsa tek çekim alırım, yoksa beklerim.
Diğer yapabileceğin bir şey de kendine bir süre belirlemek, mesela yine bir liste yaptım, yılbaşına kadar o listeden birşey almayacağım, bir de gereksiz harcama yapma sebeplerin üzerine düşün, mesela etrafından mı , internetten mi etkileniyorsun, yoksa senden kaynaklanan bir durum var?
İsteklerim ve ihtiyaçlarım diye bir liste oluşturun. İsteklerinizin üzerini çizin.
Gezmek ve giyim en çok para harcadığım alanlar. Dışarı neredeyse iki-üç günde bir çıkarım. Bir de ailemle yaşıyorum ve aldığım maaş çok az ancak harçlığımı çıkarıyorum.
Ben de aynı şekilde gezmek ve giyime harcıyorum.
Bir de gelirim ne kadarsa aynı oranda harcama yapıyorum:)) Zam aldığımda daha pahalı şeyler alıyorum iki takam bir araya gelmiyor. Konuyu takipteyim:))
Bir çözüm olsa keşke. Kanaatkar olsam olacak ama zorlanıyorum:)
Bu bahsettiğiniz şeyler teori ve grafiklerle açıklanır normalde ama mümkün olduğunca anlaşılır bir dilde bahsedecek olursak; İkame etkisi: Fiyatı düşen bir malın diğer mallara göre daha ucuz hale gelmesinden dolayı tüketicinin diğer mallardan aldığı miktarı azaltarak ucuzlayan maldan daha fazla almak istemesidir. Gelir etkisi: Bir malın fiyatı düştüğü zaman gelirin reel alım gücünde o malın cinsinden bir artış meydana gelir. Yani örnek verecek olursam, mesela siz 1000 TL maaş alıyorsunuz, geçen ay fiyatı 1000 TL olan bir televizyonun fiyatı bu ay 900 TL olmuş yani televizyonun fiyatı 100 TL düşmüş, bu durumda sizin maaşınızın alım gücünde o malın cinsinde 100 TL'lik bir artış meydana gelmiş demektir. Yani maaşınız nominal olarak artmamıştır, halen 1000 TL'dir ama ürünün fiyatında bir düşüş yaşandığı için sizin gelirinizde yani maaşınızda o malın cinsinden bir artış meydana gelmiştir. Bir de marjinal tüketim eğilimi diye birşey var, bu da konumuzu ilgilendirdiği için bahsedeyim, sizin net gelirinizde oluşan artışın harcamalarınıza ne derecede etki ettiğini gösteren bir parametredir. Örnek verecek olursam: 10000 TL maaşınız var diyelim, maaşınıza yapılan zamla yıllık maaşınız 15000 TL'ye yükseldi. Marjinal tüketim eğilimini 0.5 olarak kabul edelim mesela, bu durumun sonucunda maaşınızda yaşanan 5000 TL'lik artış tüketiminizde 5000 X 0.5 = 2500 TL'lik bir artışa neden olur. Geliriniz artınca gelirinizin artış oranına göre biraz daha fazla tüketme eğiliminde bulunuyorsunuz yani. Bunların kendi formülleri vardır ve o formüllerden hesaplanır.onu altın vs yap nakte dönmesi zor olsun
birikim de gelir ve gidere göre değişir
iktisatçılar daha iyi bulur
ikame etkisi tasarruf etkisi vs vardı onlar anlatsın beni aşar
gelirin düşükse birikmez ya da giderin çoksa
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?