• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

para biriktiremiyorum...

Kızlar merhaba,

Ben bir türlü para biriktiremiyorum. Çok değil ama 5 bin tl civarında zorlanarak önceden biriktirdiğim bir para var. Bunu da harcamak istemiyorum. İradeli olmak en güzeli evet, bunu dışında bir önerisi olan olabilir mi?
Öncelikle kendine haksızlık etme az dediğin bir maaşla bence gayet güzel bi para biriktirmişsin. Bence önce bi hedef belirle kendine. Bi amacı olunca insan daha akılcı hareket ediyor. Araba almak tatil parası biriktirmek gibi seni heveslendirecek hedefler belirleyebilirsin. Sırf para biriktiricem diye de kendini genç yaşında sıkıntıya sokma çok fazla. Sonuçta para bizi mutlu etmeye yarayan bir araç sadece. Hayatımızın amacı haline gelmemeli.
 
Evettt ben geldim baby rahat ol ben para biriktirme isini cozduysem sende kesin cozersin anlatiyim benim yontemi :) simdi ben araba almaya karar verdim ama cebimde 0 tl vardi agustos sonunda . Hem okula gidip hemde part time calismaya karar verdim staj yaptigim yerde ise basladim maas kartim geldi elime bizimde 2 evimiz var bir tarafa yazin bir tarafa kisin gidioruz ama bu evler ayni sehirde neyse ben kislik eve giderken hesap kartimi yazlikta biraktim kaldirdim yerinide unutttummm babamla anlastik o bana okula giderken harclik verio ben maasima hic dokunmuyorum bankanin mobil uygulamasindan ara ara kedinin cigere baktigi gibi paraya bakiyorum 3000 tl biriktirdim agustostan bu yana sende parayi ulasamayacagin sekilde konumlandir harcayamiyorsun boylelikle :KK45::KK45:
 
Anlıyorum, maaşın azsa zaten dişini sıkmadan olacak iş değil para biriktirmek. Gençlere yeme , içme, gezme de denilmez ama :), mesela çok para harcayacağın kafeler avm'ler yerine alternatif aktiviteler düşün, haftada 3 kez aynı yerlere gitmek yerine bir kere gidersin,giyim için de kendine kota koy, her sezon mesela 3 parça.
Bence biraz rutininin dışına çıkmayı düşün, mesela uzun vadede beni ne mutlu eder , 10-20 sene sonra neler yapmış olmak isterim, hatta yaşlandığımda neler başarmış olmak, nelere sahip olmak isterim diye, eminim o zaman hfda 3 kez dışarı çıkıp aynı muhabbetleri etmiş olmak , aynı kıyafetlerin değişik versiyonlarını almak sıkıcı gelecek :) Bir not defterine ya da cep telefonuna hayallerini yaz, artık kendi arabanı mı almak, dünyayı gezmek mi, pilot olmak mı istersin :) , bunlar yazılı olarak önünde durursa daha gerçekçi bir hale gelir, mesela tahmini bir bütçe çıkar hayallerin için kendine, 3 aylık, bir senelik , 5 senelik planlar yap, amaca yönel yani, o zaman evde 10 tane daha varken bir bluz daha almadan 2 kere düşünmeye başlarsın diye düşünüyorum :)

İnternette çok güzel bir araştırma vardı ( İngilizcen varsa Google'da Gilovich Kumar possessions vs experiences diye aratabilirsin) , insanları en çok mutlu ve tatmin eden şey 'sahip oldukları' para karşılığı aldıkları (kıyafet, tv, iphone vs) değil, yaşam deneyimleriymiş (tatile çıkmak, yeni bir iş/hobi/yeti öğrenmek, konsere gitmek vs vs) ,

Bu konuda kendini ikna edecek kişi biz ne tavsiye etsek de yine sen olacaksın, bence yaparsın :KK66:[/QUOTE]
 
Son düzenleme:
Birikim yapmak biraz da parayı küçümsememekten gelen birşey. Parayı küçümsemeyin, 5 TL'yi, 10 TL'yi küçümsemeyin mesela. Ben öğrenci olduğum ve gelirim çok sınırlı olduğu halde ben bile bu sene birikim yapmaya başladım. Bu sene benim için önemli çünkü mezun olacağım ve mezuniyet sonrası iş bulana kadar geçen sürede birikim yaptığım miktar bana faydalı olabilir. Üniversite için verilen kyk kredisi muhtemelen 2016 Haziran'da son kez yatacak. Bu kredinin yanı sıra ailemden de biraz destek görüyorum. Alışveriş, yeme, içme, gezme hastası bir insan değilim. Cebimde para varsa harcamadan duramam tarzı insanlardan da değilim. Bi banka hesabı açtım, ufak da olsa oraya yatırıyorum, zor günler parası gibi düşünün, yokmuş gibi davranıyorum. Bu paraya çok zorda kalmadıkça dokunmayacağım mezuniyetime kadar. Ufaktan başladım ama neticede o da benim param, azar azar da olsa büyüyecek. Para paradır yani. Bir de ben daha şimdiden o parayla biraz dolar aldım, TL'nin değer kaybı yaşayabileceği yönünde bazı ekonomik öngörülerimiz var gerek FED'in faiz arttırma kararı olsun, gerek seçim, gerek pozitif eğimli enflasyon beklentisi olsun falan, dolar euro'ya göre biraz daha esnek olduğu için düşüş yaşadığı zamanlarda satın alıp nasıl olsa aylar sonra o parayı kullanmak isteyeceğim zaman dolar kuru şimdiye göre artmış olacağı için böyle birşey yapma niyetindeyim. Parayı küçümsememek lazım, o bozuk paralardan bile birike birike kaç lira çıkıyor sonuç olarak. :)
 
W Wurstria Sen bu işleri biliyorsun galiba, benim gibi meraklı cahillere bir iki kitap önersene , azıcık ABC'sini öğrenebileceğimiz, etrafımda sadece gel seni güne katalım 200tl.ya diyen ekonomistler var :)
 
W Wurstria Sen bu işleri biliyorsun galiba, benim gibi meraklı cahillere bir iki kitap önersene , azıcık ABC'sini öğrenebileceğimiz, etrafımda sadece gel seni güne katalım 200tl.ya diyen ekonomistler var :)
Okulunu okuyorum, elim mahkum bilmek zorundayım. :) Gel seni 200'e güne katalım diyen kişinin ekonomistliğinden şüphe ederim, doğruya doğru. Bu devirde kendinden başka kimseyle para işine girmeyeceksin. Döviz al, altın al, bozdur, tekrar al, bankada vadeli mevduat hesabı falan aç ama başkalarını muhatap etme yeter. :) Kitap konusunda ufak çaplı bir araştırma yapıp özel mesaj atabilirim, benden daha önce kitap tavsiyesi isteyen olmadı malum okumayı pek seven bi millet olmadığımız için. :)
 
W Wurstria Çoook mutlu olurum, teşekkürler:KK36:, mesajını bekleyeceğim o zaman, ders kitabı bile önerebilirsin, ben okurum, gerçekten birşeyler öğrenerek para idaresi , yatırım vs yapmak istiyorum .
 
Bireysel emeklilige girin, pirimler 100 kusurden basliyor, azar azar gelecege yatirim yapmis olursunuz
 
Kıyafete, gezmeye çok para harcıyorum diye bir durum yok aslında. Bu sizin tavrınızdan ziyade, toplumun size dayattığı ve sizin benimsediğiniz bir tutum. Çünkü insanları dış görünüşleri ile, gittiği mekanlar ile değerlendirdik. Paha biçtik. Kıyafetlerimizle var olduk önce karakterlerimiz,duruşumuz ikinci planda değerlendirildi. Toplum olarak böyle olduk. Bunlar çok yüzeysel örnekler her anlamda böyleyi. Tüketim çılgınlığına kapılmış durumdayız.

Zor ama imkansız değil.

Kıyafet konusunda sıkıntı yaşıyorsanız dolabınızı açın ve bir bakın eminim giymediğiniz bir sürü kıyafetleriniz , kullanmadığınız ayakkabı , çanta ve aksesuarlar vardır.
İradeli olmalıyız.

Hiç bir zaman unutmayın o mükemmel kıyafet sizin için dikilmedi. !

Gezmek, benim de vazgeçilmezim ama isterseniz bunu da çok para harcamadan yapabilirsiniz.

Birikim için bir hedef koyun, bir hayaliniz olsun, o zaman daha iradeli olursunuz ve reklamlardaki gibi Olmasa da olur diyebilirsiniz.
 
Bu bahsettiğiniz şeyler teori ve grafiklerle açıklanır normalde ama mümkün olduğunca anlaşılır bir dilde bahsedecek olursak; İkame etkisi: Fiyatı düşen bir malın diğer mallara göre daha ucuz hale gelmesinden dolayı tüketicinin diğer mallardan aldığı miktarı azaltarak ucuzlayan maldan daha fazla almak istemesidir. Gelir etkisi: Bir malın fiyatı düştüğü zaman gelirin reel alım gücünde o malın cinsinden bir artış meydana gelir. Yani örnek verecek olursam, mesela siz 1000 TL maaş alıyorsunuz, geçen ay fiyatı 1000 TL olan bir televizyonun fiyatı bu ay 900 TL olmuş yani televizyonun fiyatı 100 TL düşmüş, bu durumda sizin maaşınızın alım gücünde o malın cinsinde 100 TL'lik bir artış meydana gelmiş demektir. Yani maaşınız nominal olarak artmamıştır, halen 1000 TL'dir ama ürünün fiyatında bir düşüş yaşandığı için sizin gelirinizde yani maaşınızda o malın cinsinden bir artış meydana gelmiştir. Bir de marjinal tüketim eğilimi diye birşey var, bu da konumuzu ilgilendirdiği için bahsedeyim, sizin net gelirinizde oluşan artışın harcamalarınıza ne derecede etki ettiğini gösteren bir parametredir. Örnek verecek olursam: 10000 TL maaşınız var diyelim, maaşınıza yapılan zamla yıllık maaşınız 15000 TL'ye yükseldi. Marjinal tüketim eğilimini 0.5 olarak kabul edelim mesela, bu durumun sonucunda maaşınızda yaşanan 5000 TL'lik artış tüketiminizde 5000 X 0.5 = 2500 TL'lik bir artışa neden olur. Geliriniz artınca gelirinizin artış oranına göre biraz daha fazla tüketme eğiliminde bulunuyorsunuz yani. Bunların kendi formülleri vardır ve o formüllerden hesaplanır.

Bunun yanı sıra marjinal tüketim eğiliminin marjinal tasarruf eğilimi denen bir şeyle ilişkisi vardır ve o da şöyledir:
Keynesçi bakış açısına göre en basit haliyle ele aldığımızda insanlar elde ettikleri net gelirlerini tüketim ve tasarruf olmak üzere iki şekilde kullanırlar. Tüketimden sonra kalan para tasarruflar için kullanılır. Dikkat ettiyseniz bahsetmiş olduğum durumlarla günlük hayatımızın içinde sıklıkla karşılaşıyoruz, uyguluyoruz. Bunlar her insanın uyguladığı şeyler ama isimleri halk arasında pek fazla bilinmez. Ben burada mümkün olduğunca anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalıştım ama yine de uzun oldu. :) Ve evet, geliriniz gerçekten çok düşükse para biriktirmeniz güçleşir ama mesela siz neden para biriktiremiyorsunuz? İşin o kısmı önemli. Elinize geçen para sadece otonom harcamalarınıza yetecek miktardaysa para biriktirememeniz çok normal ama alışveriş yapmayı, gerekli gereksiz yere para harcamayı seven biriyseniz biraz kendinizi frenleyerek birikim yapmanız mümkün olabilir. Benim size tavsiyem eğer para harcamayı sevdiğiniz için biriktiremiyorsanız bir vadeli mevduat hesabına o parayı yatırarak yıllık belli bir miktar faiz üzerinden işlem görmesini sağlayın. Ya da denildiği gibi altın tarzı birşey alabilirsiniz.
İktisat mezunuyum okurken kendimi okulda hissettim :KK48:
 
Sizin okulunuzda bunları bu kadar sade ve anlaşılır bir dilde anlattılarsa çok şanslısınız. :KK45:
Bir hocamız vardı sağolsun açıklayıcı anlatırdı biri de yabancı dil gibi anlatırdı herkes bu ne diyo ya diye adama bakar dururdu .
 
Bir hocamız vardı sağolsun açıklayıcı anlatırdı biri de yabancı dil gibi anlatırdı herkes bu ne diyo ya diye adama bakar dururdu .
Bütün iktisadi terimler, talepten tutun miktara, arza kadar hepsi yabancı dilden gelmiş şeylerdir ve bir iktisatçının o terimlerin İngilizce karşılığını eksiksiz bilmesi gerek aslında. İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmiş gibi düşünün, bilirsiniz, en basidinden arz-talep eğrisi mesela. O grafik üzerinde arz eğrisi S olarak harflendirilir ve "supply" kelimesinden gelir. Talep, D ile harflendirilir ve bu da "demand" kelimesinden gelir. Fiyatı temsil eden P harfi "price", miktarı temsil eden Q harfı "quantity" falan gibi. Burada bütün bunları iktisat bilmeyen biri okuduğu zaman "ne yazmış ya bu?" demesinler diye yazıyorum. Açıklayıcı anlatılması ve gerçek hayattan örneklerle pekiştirilmesi çok önemli, grafik ve tablolarla dolu bir şey başka türlü çok zor anlaşılır. Ne iş yapıyorsunuz şu an? Benim de son senem, mezun olunca sudan çıkmış balığa döneceğim için sormak istedim. :)
 
Bütün iktisadi terimler, talepten tutun miktara, arza kadar hepsi yabancı dilden gelmiş şeylerdir ve bir iktisatçının o terimlerin İngilizce karşılığını eksiksiz bilmesi gerek aslında. İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmiş gibi düşünün, bilirsiniz, en basidinden arz-talep eğrisi mesela. O grafik üzerinde arz eğrisi S olarak harflendirilir ve "supply" kelimesinden gelir. Talep, D ile harflendirilir ve bu da "demand" kelimesinden gelir. Fiyatı temsil eden P harfi "price", miktarı temsil eden Q harfı "quantity" falan gibi. Burada bütün bunları iktisat bilmeyen biri okuduğu zaman "ne yazmış ya bu?" demesinler diye yazıyorum. Açıklayıcı anlatılması ve gerçek hayattan örneklerle pekiştirilmesi çok önemli, grafik ve tablolarla dolu bir şey başka türlü çok zor anlaşılır. Ne iş yapıyorsunuz şu an? Benim de son senem, mezun olunca sudan çıkmış balığa döneceğim için sormak istedim. :)
Özel bir şirkette muhasebe sorumlusuydum evlilik ve hamilelik olunca ayrılmak zorunda kaldım .
 
Kızlar fikirleriniz için teşekkürler:) Sanırım ihtiyacımdan fazla kıyafetim var ve gezerken hesaplı yerleri tercih etmiyorum. Bir de aklıma geldi de paylaşayım; vakti zamanında bir sevdiğimi sigara bırakmaya ikna etmek için bir kutu yapmıştım. O kutuya sanki haftada iki-üç paket sigara içiyormuş gibi para atıyordum. Sonra o paraları bir hesaba atacaktım ve o kişiye aslında ne kadar parayı çöpe attığını gösterecektim. Sonuç; bir öğrenciye göre iyi para birikiyordu ama sonra o paralara göz diktim, hepsini harcadım, hatta bir yıl sonra sigaraya başladım:KK14: Şimdi içmiyorum şükür...

Bir de kumbarayı denemiştim, tekrar deneyeceğim, uzun vadede hiç yoktan bir ufak birikim oluyor.
 
Back